Sayfa 2 / 3 İlkİlk 123 SonSon
31 ile 60 arası toplam 75 sonuç

Konu: Cristoph Daum..

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul - Tokat

konu gönül ilişkisi değil beyler konu daumun başarısı
    Quote Originally Posted by bortecine
    Adam ne yapmış ki ??? Şahsen ben de sevmiyorum adamı ...
    ne yapmadı ki 3. şampiyonluğa gidiyoruz beyler unutmayın ki Fatih terim 4. senesinde uefa şampiyonu oldu daum 4. yılında olamazsa işte o zaman başarısız olur. zaten şimdi avrupada başarı bence anormal olur fener için

Nesil
    2005
    Yer
    İstanbul-Kadıköy / Adana

3. sene de rekorla şampiyonluğa gitmeyi allah aşkına küçümsemeyin...Çok sevdiğimden sölemiyorum..Objektif bakınca bu sonuç çıkıo..Başarısız diil....
    FENERBAHÇE

Hep Destek Tam Destek

özentilik yapmayın gençler

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul - Tokat

nası yani...

Nesil
    2003
    Yer
    The Land Of Fire

konunun başına anket sorusu ekleseydiniz keşke, daum başarılımı değilmi diye. bence değil

kesinlikle ve kesinlikle daum başarılı değil çünkü kazanılan maçlara bakarsak ya hakem yada alex vs. var daumun kurtardığı maçlar toplasan 3 tane etmez.

peki alex var diyosun Alex i kim aldı?ya lütfen biraz mantıklı olun Daum u insanların %90 ı sevmez ama bari yaptıklarına saygı gösterin.adamın yaptıkları zaten başına olay bunları tartışmaya gerek yok bence.ama gitsin mi kalsın mı derseniz bence gitsin...

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul - Tokat

Quote Originally Posted by kenyeagle
    kesinlikle ve kesinlikle daum başarılı değil çünkü kazanılan maçlara bakarsak ya hakem yada alex vs. var daumun kurtardığı maçlar toplasan 3 tane etmez.
    pekala daum başarılı değilde neden siz 2000 yılında adamı kurtarıcı ilan edipde scalanın yerine takımın başına geçirdiniz sölermisin adam her gittiği takımı şampiyonluğa oynatuyo gördünüz leverkuseni a. wien fenerbahce, beşiktaş. adamın kariyeri ortada. tartışılması hata

Quote Originally Posted by FenerBahceLi
    pekala daum başarılı değilde neden siz 2000 yılında adamı kurtarıcı ilan edipde scalanın yerine takımın başına geçirdiniz sölermisin adam her gittiği takımı şampiyonluğa oynatuyo gördünüz leverkuseni a. wien fenerbahce, beşiktaş. adamın kariyeri ortada. tartışılması hata
    güzel cevap.ayrıca bende sevmioyrum adamı ama bizi şampiyon yaptı gerisi pek önemli değil...

Nesil
    2004
    Yer
    İzmir / İstanbul

Quote Originally Posted by kenyeagle
    Basit bi mesaj öncelikle onu söyleyeyim.

Bir takımı sürekli şampiyon yapmak, her maça motive etmek, istikrar, üst düzey kondisyon, bunlar Daum'un başarı ile yaptığı işler.

Fenerbahçe hakemlerle kazanıyor v.b. gibi şeyleri demeye kimsenin hakkı yok. Eğer sen diyorsan ki benim takımım daha iyi, Fener'in önünde olmalıydı v.b. o zaman kendi sahanda Fenerle oynadığın maçları yeneceksin, kimseyi de konuşturmayacaksın(bu bütün şampiyonluğa oynayan takımlar içim geçerli).

Quote Originally Posted by Kerim Kerimov

Bir takımı sürekli şampiyon yapmak, her maça motive etmek, istikrar, üst düzey kondisyon, bunlar Daum'un başarı ile yaptığı işler.

Fenerbahçe hakemlerle kazanıyor v.b. gibi şeyleri demeye kimsenin hakkı yok. Eğer sen diyorsan ki benim takımım daha iyi, Fener'in önünde olmalıydı v.b. o zaman kendi sahanda Fenerle oynadığın maçları yeneceksin, kimseyi de konuşturmayacaksın(bu bütün şampiyonluğa oynayan takımlar içim geçerli).
    +1000........ katlıyorum çok doğru!

Nesil
    2003
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by hucar17
    peki alex var diyosun Alex i kim aldı?
    Aziz Yıldırım aldı kim alacak! Zaten ben daha transfer için Daum'un Aziz Yıldırım'a adam söylediğini görmedim şahsen. görenleriniz olmuş olabilir onlara da boynumuz kıldan ince zaten. her zmn Aziz Yıldırım ve ekibi kadroyu masaya oturtur düşünürler hangi ünlü yıldızı alalım diye. onu alırlar sonra teknik direktörü oturturlar ona söylerler biz bunu aldık oynatacaksın diye. zaten bu yüzden bence fb avrupada istediği başarıyı yakalayamıyor. çünkü gs'nin böle bi kadrosu olsa bence 4 sene türkiye'de şampiyon olmasına gerek kalmadan ben avrupa'da şampiyon olur ya da en azından üst sıraları zorlar en azından bi çeyrek final yapar diye düşünüyorum.

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by Kerim Kerimov

Kesinlikle,tamamen doğru!

Quote Originally Posted by Çağrı Zorkol
    Aziz Yıldırım aldı kim alacak! Zaten ben daha transfer için Daum'un Aziz Yıldırım'a adam söylediğini görmedim şahsen. görenleriniz olmuş olabilir onlara da boynumuz kıldan ince zaten. her zmn Aziz Yıldırım ve ekibi kadroyu masaya oturtur düşünürler hangi ünlü yıldızı alalım diye. onu alırlar sonra teknik direktörü oturturlar ona söylerler biz bunu aldık oynatacaksın diye. zaten bu yüzden bence fb avrupada istediği başarıyı yakalayamıyor. çünkü gs'nin böle bi kadrosu olsa bence 4 sene türkiye'de şampiyon olmasına gerek kalmadan ben avrupa'da şampiyon olur ya da en azından üst sıraları zorlar en azından bi çeyrek final yapar diye düşünüyorum.
    Ne alakası var? Daum'un listelerine göre transfer yapılıyor, lütfen emin olmadan konuşma.Ben Galatasaray'da transferi xx yapıyor diyor muyum..

Daum'un taktiği 4-3-1-2'dir ve Milan da aynı şekilde oynamaktadır.Defanstaki sorunlar yüzünden Ş.L.'nde başarı gelmedi.Daha iyi bir defans kurgusu ile çok daha iyi durumda olunabilirdi.

18 maçta 15 galibiyet, 3 beraberlik. Namağlup takım, Allah gözünüzü doyursun

4 sene türkiye'de şampiyon olmasına gerek kalmadan
    Galatasaray 4 sene sonunda UEFA kupasını kazandı ama Ş.L.'nde pek bir başarısı yoktu bu 4 yıl boyunca.Bununla beraber Chelsea'ye de 5-0 yenilmişti Galatasaray.
    TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

ben daum un taktik anlayışını beğenmiyorum. Ayrıca gençlere de daha fazla önem vermesi gerektiğini düşünüyorum. Bence elindeki kadroyla çok daha iyi işler yapabilir. tabii bu benim kendi fikrim...

Nesil
    2005
    Yer
    İstanbul-Kadıköy / Adana

Quote Originally Posted by hizlioglu
    ben daum un taktik anlayışını beğenmiyorum. Ayrıca gençlere de daha fazla önem vermesi gerektiğini düşünüyorum. Bence elindeki kadroyla çok daha iyi işler yapabilir. tabii bu benim kendi fikrim...
    Lig bu durumdayken gençlere önem vermesi intahar olur...Ama chelsea gibi 2. ye fark atmış bir takım olsa fener, eyvallah tabi oynatsın, hatta PAF ile çıksın..Ama bu durumda böyle bir şey mümkün değil..Zaten şu anda en azından kupa maçlarında oynatıyor gençleri..
    FENERBAHÇE

Hep Destek Tam Destek

Nesil
    2003

Daum, elinde taktigini cantasinda tasiyan ve her gittigi yerde o taktigi oynatmaya calisan bir teknik direktordur (dikkatinizi cekerim, dizilisten degil taktikten bahsediyorum). Yani elindeki malzemeye gore taktik vermekten daha ziyade, taktigine gore futbolcu alarak basari yakalamayi dusunen bir teknik direktordur.

Fenerbahce gibi Daum'un istedigi futbolculari alan bir takimla Daum Turkiye liginde basarili olmustur. Ancak bu basarinin Daum'un basarisi mi yoksa diger takimlarin basarisizligi mi oldugu tartisilabilir. Boyle dusunmemin nedenini de soyle aciklayayim.

Ilk olarak Daum, maca mudahele edebilen, ve karsi takima karsi kendi sistemine degisiklikler yaparak basarili olabilen bir teknik direktor degildir. Avrupa'daki basarisizligin nedenlerinden en onemlisi de budur. Taktikte oynama yapmaya kalkarsa bile yuzune gozune bulastiran bir teknik direktordur (Manchester'daki Man Utd maci). Karsi takima yeterli onlem alamamak, karsi takimin zaaflarini gorup ona gore taktik verememek Daum'un en buyuk handikapi. Yabanci be pahali oyunculardan kurulan bir omurilik ile (orta sahada 4 oyuncudan 3'u Yabanci, Forvette 2'de 2 yabanci) Turkiye'de basarili olabiliyor Fenerbahce. Ancak buyuk ve onemli maclarda rakip takimlar bu futbolcular kalitesinde futbolcular ile karsi karsiya geldiginde, Daum cozum uretemiyor. Rakiplerin yaptiklari taktiksel degisikliklere seyirci kaliyor ve cozum uretemiyor (ornegin Milano'daki Milan macinda Serginho'ya cozum uretememesi).

Ikinci olarak, su anda 25-30 yas arasinda olgun denilebilecek ve kaliteli Turk futbolcu azdir. Ozellikle anadolu takimlari ya yasi ilerlemis, 30+, veya genc 24 alti oyuncular ile sahaya cikiyorlar. Ortadaki kesim ise eksik. Bazisini Galatasaray, Besiktas ve Fenerbahce transfer etmis, ve Anadolu takimlarina oynatacak fazla kaliteli ve olgun oyuncu kalmamis durumda. Bu da ozellikle Anadolu takimlarinin teknik direktorlerinin farkli taktiksel varyasyonlar denemelerini zorlastiriyor ve bu da Daum'un kisisel bercerileri yuksek olan takimina yariyor.

Ayrica Daum ile genc futbolcular ilerleme kaydedemiyor. Ozellikle Tuncay, Serkan, Mahmut Hanefi, Kemal, Selcuk, Semih gibi oyuncular futbollarina Daum doneminde fazla birsey katamamis oyuncular. Bu oyunculara guvenmek ve oynatip kazanmak yerine, Daum taktigine uyacak hazir futbolcu bulmayi yegliyor. Yabanci oyuncu limitinin yukseltilmesini istemesinin nedeni de bundan baska degil. Yabanci oyuncu limiti kalkarsa Tuncay, Selcuk, Serkan gibi oyuncular da kendilerini yedek bulacaktir. Fenerbahce'de Turkiye'den transfer yapilmasini istememesinin ve yapilmamasinin nedeni de yukarida acikladigim gibi yeterli kalitede ve sisteme oturacak hazir oyuncularin olmamasidir.

Daum basarili mi? Kisinin gorus acisina bagli. Ligde mac kazanmak tek olcu ise, evet basarili. Ancak eger basarili teknik direktorde aradiklariniz onemli maclara takimini iyi hazirlamak, genc futbolculari yetistirmek ve kusturmemek, onemli onemsiz her macta taktiksel acidan dogrulari yapmak gibi ozellikler ise Daum eksik kaliyor.

Nesil
    2006
    Yer
    it depends..

Daum bi zamanlar ii idi. besiktasa geldigi zamanlar. ama adamın basına bi sürü iş geldi ve daum tum cesaretini kaybetti. risk almaktan o kadar cok korkuyor ki. ama buyuk takımları yenmek icin se az da olsa risk gerekir. bi oyuncu degişikligi yaparken bile bu kadar kararsız bi teknik direktor fenerbahcemize kesinlikle faydalı olamaz. 80 . dakikaya kadar oyuncu degistiremiyorr....layık deil bize....

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul/Üsk.

Beyler onu bunu bilmem Daum işi biliyo.Camiye gidip namaz kılmalar,kurban kesmeler,istikial marşını söylemesi falan.Çok iyi göz boyuyo adam,bizde yiyoruz(yani ben yemiyorumda...) Fenerbahçenin Daum la Avrupada başarılı olması imkansız.Bundan önceki senelerde yaptıkaları ortada.En fazla puanı fener aldı diyolar.Zaten iki maçta prag ı yendi(o sene pragı yanmeyeni dövüyolardı.)bi de manchaster ın paflarını. Niye lyon u yenemedi abicim ,niye milanı yenemiyo niye schalke yi yenemiyo.Bu feneri Ümit Özat ın ellerine bıraksan Türkiye de şampiyon yapar.Çünkü kadrosu süper.Fakat Daum avrupada her fiyaskodan sonra tecrübe diyo,ne tecrübesi abicim.Şu adamlara bak;Alex,Anelka,Appiah,Luciano,Ümit Özat,Aurelio.Bu adamlarala daha ne kadar tecrübe kazanacak bir zaman sonra bu kadro yaşlandı derse sakın şaşırmayın...

Nesil
    2006
    Yer
    it depends..

istiklal marsını da 8 yıl dır ogrenemedi... yazık walla olmas bu kadar ... kafa futbol u basmıyo bu adam da artık

Gerçekten bu topici başlatırken böyle düşünen birçok kişi olduğunu biliyordum.. Transferleri Aziz Yıldırım yapıyor!!! Gerçekten sadece komik... Soruyorum herkese? Sizce Tomas (bence türkiye'de ki en iyi stoper) Fenerbahçeye geldiğinde Aziz Yıldırım Tomas'ın adını duymuş muydu? Transfer bu kadar basit bir iş değildir. Eğer Daum'la Aziz Yıldırım'ın futbol bilgisini karşılaştırırsanız kusura bakmayın ben sizi futboldan anlamamakla suçlarım.. Kadroyu Aziz Yıldırım kuruyor, Transferleri Aziz Yıldırım yapıyor ve Fenerbahçe 3 yıl üstüste şampiyon oluyor... ???? Way be! O zaman ben olsam diğer takımların yerinde Aziz Yıldırım'a teknik direktörlük teklif ederdim..

Daum'un taktik anlayışını beğenmeyenlere saygı duyuyorum. Ama futboldan anlamıyor,transferi bilmiyor diyenleri ise ben ciddiye almıyorum. Kokain davası olmasa bugün Almanya'nın başında olacak bir teknik adam Cristoph Daum..

Ayrı bir konuda duran topları Alex kullandığı için Fenerbahçe duran toplarda başarılıymış.. Peki soruyorum. Neden Beşiktaş tigana geldikten sonra duran toplarda gol atmaya başladı.. Tabi ki Alex duran topları iyi kullanıyor. Ama Cristoph Daum duran topların değerini çok iyi biliyor ve takımını çalıştırıyor. Geçen sen son dakika Luciano'nun attığı son dakika golüyle kazanılan maçtan sonra Luciano "Antremanda sürekli bu pozisyona çalıştık " demişti.. Hatırlarsanız o golde korneri Serhat Akın kullanmıştı..
    Daum'u tabi eleştirin, hatalarını söyleyin.. Ama böyle bir teknik adamı böyle eleştirmeyin.. Emin olun Daum futbolu buradaki herkesten çok biliyor..

Saygılarımla..

Nesil
    2006
    Yer
    it depends..

TV den duydugum kısa bi diyalogu aktarıyım.
    Spiker : '' Fenerbahce nin avrupa da basarılı olamamasının sebebi nedir sayın ....... ?
    cevap.....: '' Fenerde herkes var . Alex vaarrrrrr, Anelka varrrrrr, Appiahh varrrr (ama) DauM da var....''

Quote Originally Posted by perpetua5099
    Daum, elinde taktigini cantasinda tasiyan ve her gittigi yerde o taktigi oynatmaya calisan bir teknik direktordur (dikkatinizi cekerim, dizilisten degil taktikten bahsediyorum). Yani elindeki malzemeye gore taktik vermekten daha ziyade, taktigine gore futbolcu alarak basari yakalamayi dusunen bir teknik direktordur.

Fenerbahce gibi Daum'un istedigi futbolculari alan bir takimla Daum Turkiye liginde basarili olmustur. Ancak bu basarinin Daum'un basarisi mi yoksa diger takimlarin basarisizligi mi oldugu tartisilabilir. Boyle dusunmemin nedenini de soyle aciklayayim.

Ilk olarak Daum, maca mudahele edebilen, ve karsi takima karsi kendi sistemine degisiklikler yaparak basarili olabilen bir teknik direktor degildir. Avrupa'daki basarisizligin nedenlerinden en onemlisi de budur. Taktikte oynama yapmaya kalkarsa bile yuzune gozune bulastiran bir teknik direktordur (Manchester'daki Man Utd maci). Karsi takima yeterli onlem alamamak, karsi takimin zaaflarini gorup ona gore taktik verememek Daum'un en buyuk handikapi. Yabanci be pahali oyunculardan kurulan bir omurilik ile (orta sahada 4 oyuncudan 3'u Yabanci, Forvette 2'de 2 yabanci) Turkiye'de basarili olabiliyor Fenerbahce. Ancak buyuk ve onemli maclarda rakip takimlar bu futbolcular kalitesinde futbolcular ile karsi karsiya geldiginde, Daum cozum uretemiyor. Rakiplerin yaptiklari taktiksel degisikliklere seyirci kaliyor ve cozum uretemiyor (ornegin Milano'daki Milan macinda Serginho'ya cozum uretememesi).

Ikinci olarak, su anda 25-30 yas arasinda olgun denilebilecek ve kaliteli Turk futbolcu azdir. Ozellikle anadolu takimlari ya yasi ilerlemis, 30+, veya genc 24 alti oyuncular ile sahaya cikiyorlar. Ortadaki kesim ise eksik. Bazisini Galatasaray, Besiktas ve Fenerbahce transfer etmis, ve Anadolu takimlarina oynatacak fazla kaliteli ve olgun oyuncu kalmamis durumda. Bu da ozellikle Anadolu takimlarinin teknik direktorlerinin farkli taktiksel varyasyonlar denemelerini zorlastiriyor ve bu da Daum'un kisisel bercerileri yuksek olan takimina yariyor.

Ayrica Daum ile genc futbolcular ilerleme kaydedemiyor. Ozellikle Tuncay, Serkan, Mahmut Hanefi, Kemal, Selcuk, Semih gibi oyuncular futbollarina Daum doneminde fazla birsey katamamis oyuncular. Bu oyunculara guvenmek ve oynatip kazanmak yerine, Daum taktigine uyacak hazir futbolcu bulmayi yegliyor. Yabanci oyuncu limitinin yukseltilmesini istemesinin nedeni de bundan baska degil. Yabanci oyuncu limiti kalkarsa Tuncay, Selcuk, Serkan gibi oyuncular da kendilerini yedek bulacaktir. Fenerbahce'de Turkiye'den transfer yapilmasini istememesinin ve yapilmamasinin nedeni de yukarida acikladigim gibi yeterli kalitede ve sisteme oturacak hazir oyuncularin olmamasidir.

Daum basarili mi? Kisinin gorus acisina bagli. Ligde mac kazanmak tek olcu ise, evet basarili. Ancak eger basarili teknik direktorde aradiklariniz onemli maclara takimini iyi hazirlamak, genc futbolculari yetistirmek ve kusturmemek, onemli onemsiz her macta taktiksel acidan dogrulari yapmak gibi ozellikler ise Daum eksik kaliyor.

Kendi açtığım Topic'e sürekli müdahale ettiğim için burdaki herkesten özür dilerim.. Ama bazı eleştirilere dayanamıyorum.. Özür dilerim...

Öncelikle futbolda omurilik nedir? Fenerbahçe'nin omurilik'i nedir? 2 forvet 3 orta saha'dan omurilik olmaz... Takım için çok önemli oyuncular, ona katılıyorum.. Ama zaten yabancı transferi de Ülkenizde ki oyunculardan daha kalitelisini almak için yapılır... Takımın omurilik'i kalecisi, 2 stoperi ve Ön liberosudur.. (4-3-1-2 oynayan takımlar için söylüyorum..)
    Daum maç içerisinde taktik değişiklik yapamıyor eleştirisine gelince..
    Bu konuda öncelikle Daum'un belli bir sistemi ve düşüncesi olduğunu zaten arkadaş yazmış.. Ama taktik düşüncesinde değişiklik yapmıyor demek veya eline yüzüne bulaştırıyor demek haksızlık olur.. schalke maçlarında yaptığı hamleler bence çok güzeldi.. Örnek olarak Lincoln'ü tutan Aurelio sarı kart görünce aniden onu Selçuk'la değiştirdi.. Ama tabi bu değişikliği herkes farkedemedi.. Çünkü taktiksel değişiklik demek herkese göre maç içerisinde 5 oyuncunun yerini değiştirmesi oluyor... Milan maçında 4'lü savunma ve önünde Ümit Özat'ı süpürücü olarak kullanmayı düşündü.. Bence çok mantıklı bir hamleydi. Çünkü her an Fenerbahçe Savunmasına sarkacak etkili silahları vardı Milan'ın.. Ama düşünce tutmadı.. O gün Fenerbahçe orta sahası nerdeyse iki pas yapamadı.. Böylece ani kaptırılan topların hepsi tehlike oldu.. İsterseniz 3 süpürücü koyun, eğer topla çıkarken topu kaybederseniz tehlikeli atak yersiniz.. (bkz.. ilk gol.. anelka kaptırdı)

Eğer Serkan Balcı Daum döneminde futboluna birşey katmadı diyorsanız ben sizin Serkan Balcı'nın G.Birliğinde ve F.Bahçe'de ki ilk dönemlerini hiç seyretmediğinizi düşünüyorum.. Serkan gibi ani hamlelerin çoğunda başarısız olan ve bu yüzden sürekli sarı kartı olan biri artık dengeli ve akıllı oynuyor.. Kademe yapmayı öğrendi Serkan..Ve bence mükemmel savunması olan ve aynı zamanda hızıyla ileri çıkan mükemmel bir sağ bek yaratacak Daum.. Ama sabır..

Tuncay örneğinde ise İbrahim Akın örneğini vermek yerinde olur.. Tuncay'la İbrahim'in stilleri birbirine benziyor.. (İ.Akın'ı Altay'dan beri izliyorum.. Tuncay'dan daha teknik, daha iyi şut atan ama savruk bir oyuncu) Ama Daum Tuncay'a savunma yapmayı öğretiyor.. Tuncay'ı dengeli hale getiriyor.. Barcelona'da 4-2-3-1 de savunma yapan deco,guily(messi) ve hatta eto'o üçlüsünü aklınıza getirin.. Böyle yıldız oyuncular Alex gibi oynamıyorlar.. Orta sahasına da yardıma gelip takımı rahatlatıyorlar.. Daum G.Birliği maçından sonra Tuncay ve Nobre'ye teşekkür etti.. Çünkü İkisi de takımın ihtiyacı olduğu anda savunma yaptı..
    KemalAslan ise Daum'un jokeri ve en çok beğendiği oyuncuydu bence.. Ama onun oynayamayaşının sakatlıklar olduğunu düşünüyorum..

Burada katıldığım tek oyuncu Mahmut Hanefi.. Bence de daha fazla şans bulmalı, oynamalı.. Bu görüşe bende katılıyorum..
    Maçlara ise hazırlayamadığı eleştirisinin ise cevabını ben değil Mehmet Yozgatlı ve Nicolas Anelka'nın son açıklamalarını okursanız doğru olmadığını anlayacaksınız..

Quote Originally Posted by M@kiN
    TV den duydugum kısa bi diyalogu aktarıyım.
    Spiker : '' Fenerbahce nin avrupa da basarılı olamamasının sebebi nedir sayın ....... ?
    cevap.....: '' Fenerde herkes var . Alex vaarrrrrr, Anelka varrrrrr, Appiahh varrrr (ama) DauM da var....''

Arkadaşım lütfen yazımı oku, Tabi Daum'u eleştir.. Ama eleştir.. Fenerbahçe'nin başında Capello olsa şampiyonlar ligi Şampiyonu mu olacak Fenerbahçe?

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by shenshebek
    Kendi açtığım Topic'e sürekli müdahale ettiğim için burdaki herkesten özür dilerim.. Ama bazı eleştirilere dayanamıyorum.. Özür dilerim...

Öncelikle futbolda omurilik nedir? Fenerbahçe'nin omurilik'i nedir? 2 forvet 3 orta saha'dan omurilik olmaz... Takım için çok önemli oyuncular, ona katılıyorum.. Ama zaten yabancı transferi de Ülkenizde ki oyunculardan daha kalitelisini almak için yapılır... Takımın omurilik'i kalecisi, 2 stoperi ve Ön liberosudur.. (4-3-1-2 oynayan takımlar için söylüyorum..)
    Kusura bakma ancak iki libero ve defansif orta saha uzerine oyun kuruldugunu hic duymadim. Bu pozisyonlar tabii ki onemli, ancak Fenerbahce gibi topu kontorlunde tutmayi on planda tasiyan takimlarda, en onemlisi topu ayaginda paslasarak tutabilen oyunculardir. Oyle oyuncular olmaz ise, dunyanin en iyi defansif orta sahasini ve liberolarini oynatsaniz saga sola top kapmaya kosmaktan oyundan duserler. Dusunun bir, Milan'da Gattuso, Seedorf, Kaka ve Shevchenko veya Barcelona'da Ronaldinho, Eto'o, Messi/Giuly, Deco ve Xavi takimdan hep beraber cikartilir ve yerlerine daha kalitesiz futbolcular konursa bu takimlar ne yapabilir? Gunumuz futbolunda tabii ki defansif orta saha oyuncusu, veya takimin dumen'i cok onemli. Ancak takimda Makalele olsa bile, ileride top ile olumlu isler yapacak adamin olmazsa, Makalele'nin anlami kalmaz.

Tabanci transferi tabii ki yapilacak. Hatta Turkiyedeki oyunculardan daha kalitelisi alinacak. Ama eger tum takimin gidishatini bu yabanci oyuncular uzerine kurar, yerlerine yerlesebilecek Turk oyunculari yetistirmez/gelistirmez, taktik varyasyonlarla daha az kaliteli Turk oyuncularin iyi performans gostermesini saglayamazsa rakip takimlarin yabanci limiti yok diye aglayarak sadece kendisini avutur Daum.

Daum maç içerisinde taktik değişiklik yapamıyor eleştirisine gelince..
    Bu konuda öncelikle Daum'un belli bir sistemi ve düşüncesi olduğunu zaten arkadaş yazmış.. Ama taktik düşüncesinde değişiklik yapmıyor demek veya eline yüzüne bulaştırıyor demek haksızlık olur.. schalke maçlarında yaptığı hamleler bence çok güzeldi.. Örnek olarak Lincoln'ü tutan Aurelio sarı kart görünce aniden onu Selçuk'la değiştirdi.. Ama tabi bu değişikliği herkes farkedemedi.. Çünkü taktiksel değişiklik demek herkese göre maç içerisinde 5 oyuncunun yerini değiştirmesi oluyor...
    5 oyuncunun birden yerini degistirmek taktik degistirmekten daha ziyade, karsi takima gel beni yen demektir. Selcuk/Aurelio adam markaji degisimi, cok fazla kafa patlatmayi gerektiren bir degisiklik de degildir.

Milan maçında 4'lü savunma ve önünde Ümit Özat'ı süpürücü olarak kullanmayı düşündü.. Bence çok mantıklı bir hamleydi. Çünkü her an Fenerbahçe Savunmasına sarkacak etkili silahları vardı Milan'ın.. Ama düşünce tutmadı.. O gün Fenerbahçe orta sahası nerdeyse iki pas yapamadı.. Böylece ani kaptırılan topların hepsi tehlike oldu.. İsterseniz 3 süpürücü koyun, eğer topla çıkarken topu kaybederseniz tehlikeli atak yersiniz.. (bkz.. ilk gol.. anelka kaptırdı)
    Fenerbahce'nin o top kaptirmalarina son verecek cozum bulabildimi Daum? Benim Daum'un hamle yapamamasi konusunda elestirim de bundan kaynaklaniyor. Bizler, nedense gibi kelimeleri kullanabiliriz ancak eger Daum cok iyi ve basarili bir teknik direktor ise, bu gibi cozumsuzluklere dusmemesi ve onemli maclarda hamle yapabilmesi gerekir.

Eğer Serkan Balcı Daum döneminde futboluna birşey katmadı diyorsanız ben sizin Serkan Balcı'nın G.Birliğinde ve F.Bahçe'de ki ilk dönemlerini hiç seyretmediğinizi düşünüyorum.. Serkan gibi ani hamlelerin çoğunda başarısız olan ve bu yüzden sürekli sarı kartı olan biri artık dengeli ve akıllı oynuyor.. Kademe yapmayı öğrendi Serkan..Ve bence mükemmel savunması olan ve aynı zamanda hızıyla ileri çıkan mükemmel bir sağ bek yaratacak Daum.. Ama sabır..
    Benim gorusumle evet Serkan kendisini fazla ilerletemedi. Kendi jenerasyonundaki hic bir futbolcu kendisini fazla ilerletemedi zaten. Serkan'in daha az sari kart gormesi, Fenerbahce'nin orta sahada genelde 3 defansif ozellikli orta saha oyuncusu ile oynamasindan kaynaklaniyor. Gecen sene tek Aurelio orta sahada bogusurken, ve Serkan kanat ataklarinda bosta kalirken kartlari ard arda aliyordu. Bu sene rakibin kosu yolunu kapatarak yavaslatma gorevi verildigi icin teke tek pozisyonlarda riskli hareketler yapmak zorunda kalmiyor. O sirada geriye donen orta saha oyunculari da ona yardimci oluyor. Ancak ozellikle orta yapma ve top kontrolu yonlerinden halen zayif kaliyor.

Tuncay örneğinde ise İbrahim Akın örneğini vermek yerinde olur.. Tuncay'la İbrahim'in stilleri birbirine benziyor.. (İ.Akın'ı Altay'dan beri izliyorum.. Tuncay'dan daha teknik, daha iyi şut atan ama savruk bir oyuncu) Ama Daum Tuncay'a savunma yapmayı öğretiyor.. Tuncay'ı dengeli hale getiriyor.. Barcelona'da 4-2-3-1 de savunma yapan deco,guily(messi) ve hatta eto'o üçlüsünü aklınıza getirin.. Böyle yıldız oyuncular Alex gibi oynamıyorlar.. Orta sahasına da yardıma gelip takımı rahatlatıyorlar.. Daum G.Birliği maçından sonra Tuncay ve Nobre'ye teşekkür etti.. Çünkü İkisi de takımın ihtiyacı olduğu anda savunma yaptı..
    Tuncay Fenerbahce'ye ilk geldiginde sahada en fazla savunma yapar gibi gorunen oyuncu idi. Cunku deli dolu kosulari ile pres yaparak karsi oyunculari rahatsiz ediyordu. Ancak Tuncay hala dogru duzgun orta yapamiyor, basit paslar disinda iyi pas veremiyor. Tamam suratli ve caliskan bir oyuncu ama teknik acidan fazla gelisme gosteremedi. Eger Daum dediginiz gibi Tuncay'dan savunmaci bir oyuncu yaratmaya calisiyorsa, Turk futbolunda son senelerde cikan en iyi forvet oyuncularindan birisini koreltiyor demektir.

KemalAslan ise Daum'un jokeri ve en çok beğendiği oyuncuydu bence.. Ama onun oynayamayaşının sakatlıklar olduğunu düşünüyorum..
    Kemal''in sakatligi 1 sene once gecti. Bu surede forma girememis ise ve kariyerini tekrar rayina sokamamis ise bu teknik ekibin eksikligidir ve bu durumda Kemal'in yerine baska oyuncular alarak kadro eksikligi giderilmelidir. Eger Daum Turkiye'den orta sahaya futbolcu almiyorsa, Kemal'in alabileceklerinden daha iyi oldugunu dusunuyor demektir. Bu durumda form tutabilmesi icin Kemal'e guvenmesi ve daha fazla oynatmasi gerekir.

Maçlara ise hazırlayamadığı eleştirisinin ise cevabını ben değil Mehmet Yozgatlı ve Nicolas Anelka'nın son açıklamalarını okursanız doğru olmadığını anlayacaksınız..
    Futbolcular, ozellikle yabanci futbolcularin aciklamalari bana fazla birsey ifade etmez. Roportaj sirasinda bu futbolcular tabii ki iyi seyler soyleyecekler teknik direktorleri, yani patronlari hakkinda. Sonucta sadece takimda kendisini cok guclu hisseden futbolcular televizyona cikip veya gazete'ye roportaj verip teknik direktorlerini elestirir. Ozellikle yabanci futbolcular dedim cunku Manchester'daki Man Utd maci sonrasinda Van Hooijdonk "Antrenmanlarda bile boyle bir dizilis denemedik, nereden cikti bu 3'lu defans anlamadim" deyince, cevirmen "cok uzgunuz boyle yenilmek istemezdik" diye cevirdi Turkceye. Yani Daum hakkinda kotu birsey soylense bile sansurleniyor. Bu durumda kim nasil inanabilir futbolcularin aciklamalarina?

Kusura bakma ancak iki libero ve defansif orta saha uzerine oyun kuruldugunu hic duymadim. Bu pozisyonlar tabii ki onemli, ancak Fenerbahce gibi topu kontorlunde tutmayi on planda tasiyan takimlarda, en onemlisi topu ayaginda paslasarak tutabilen oyunculardir. Oyle oyuncular olmaz ise, dunyanin en iyi defansif orta sahasini ve liberolarini oynatsaniz saga sola top kapmaya kosmaktan oyundan duserler. Dusunun bir, Milan'da Gattuso, Seedorf, Kaka ve Shevchenko veya Barcelona'da Ronaldinho, Eto'o, Messi/Giuly, Deco ve Xavi takimdan hep beraber cikartilir ve yerlerine daha kalitesiz futbolcular konursa bu takimlar ne yapabilir? Gunumuz futbolunda tabii ki defansif orta saha oyuncusu, veya takimin dumen'i cok onemli. Ancak takimda Makalele olsa bile, ileride top ile olumlu isler yapacak adamin olmazsa, Makalele'nin anlami kalmaz.

Tabanci transferi tabii ki yapilacak. Hatta Turkiyedeki oyunculardan daha kalitelisi alinacak. Ama eger tum takimin gidishatini bu yabanci oyuncular uzerine kurar, yerlerine yerlesebilecek Turk oyunculari yetistirmez/gelistirmez, taktik varyasyonlarla daha az kaliteli Turk oyuncularin iyi performans gostermesini saglayamazsa rakip takimlarin yabanci limiti yok diye aglayarak sadece kendisini avutur Daum.

5 oyuncunun birden yerini degistirmek taktik degistirmekten daha ziyade, karsi takima gel beni yen demektir. Selcuk/Aurelio adam markaji degisimi, cok fazla kafa patlatmayi gerektiren bir degisiklik de degildir.

Fenerbahce'nin o top kaptirmalarina son verecek cozum bulabildimi Daum? Benim Daum'un hamle yapamamasi konusunda elestirim de bundan kaynaklaniyor. Bizler, nedense gibi kelimeleri kullanabiliriz ancak eger Daum cok iyi ve basarili bir teknik direktor ise, bu gibi cozumsuzluklere dusmemesi ve onemli maclarda hamle yapabilmesi gerekir.

Benim gorusumle evet Serkan kendisini fazla ilerletemedi. Kendi jenerasyonundaki hic bir futbolcu kendisini fazla ilerletemedi zaten. Serkan'in daha az sari kart gormesi, Fenerbahce'nin orta sahada genelde 3 defansif ozellikli orta saha oyuncusu ile oynamasindan kaynaklaniyor. Gecen sene tek Aurelio orta sahada bogusurken, ve Serkan kanat ataklarinda bosta kalirken kartlari ard arda aliyordu. Bu sene rakibin kosu yolunu kapatarak yavaslatma gorevi verildigi icin teke tek pozisyonlarda riskli hareketler yapmak zorunda kalmiyor. O sirada geriye donen orta saha oyunculari da ona yardimci oluyor. Ancak ozellikle orta yapma ve top kontrolu yonlerinden halen zayif kaliyor.

Tuncay Fenerbahce'ye ilk geldiginde sahada en fazla savunma yapar gibi gorunen oyuncu idi. Cunku deli dolu kosulari ile pres yaparak karsi oyunculari rahatsiz ediyordu. Ancak Tuncay hala dogru duzgun orta yapamiyor, basit paslar disinda iyi pas veremiyor. Tamam suratli ve caliskan bir oyuncu ama teknik acidan fazla gelisme gosteremedi. Eger Daum dediginiz gibi Tuncay'dan savunmaci bir oyuncu yaratmaya calisiyorsa, Turk futbolunda son senelerde cikan en iyi forvet oyuncularindan birisini koreltiyor demektir.

Kemal''in sakatligi 1 sene once gecti. Bu surede forma girememis ise ve kariyerini tekrar rayina sokamamis ise bu teknik ekibin eksikligidir ve bu durumda Kemal'in yerine baska oyuncular alarak kadro eksikligi giderilmelidir. Eger Daum Turkiye'den orta sahaya futbolcu almiyorsa, Kemal'in alabileceklerinden daha iyi oldugunu dusunuyor demektir. Bu durumda form tutabilmesi icin Kemal'e guvenmesi ve daha fazla oynatmasi gerekir.

Futbolcular, ozellikle yabanci futbolcularin aciklamalari bana fazla birsey ifade etmez. Roportaj sirasinda bu futbolcular tabii ki iyi seyler soyleyecekler teknik direktorleri, yani patronlari hakkinda. Sonucta sadece takimda kendisini cok guclu hisseden futbolcular televizyona cikip veya gazete'ye roportaj verip teknik direktorlerini elestirir. Ozellikle yabanci futbolcular dedim cunku Manchester'daki Man Utd maci sonrasinda Van Hooijdonk "Antrenmanlarda bile boyle bir dizilis denemedik, nereden cikti bu 3'lu defans anlamadim" deyince, cevirmen "cok uzgunuz boyle yenilmek istemezdik" diye cevirdi Turkceye. Yani Daum hakkinda kotu birsey soylense bile sansurleniyor. Bu durumda kim nasil inanabilir futbolcularin aciklamalarina?
    ağzınaieline,klavyene sağlık çok iyi cevap vermişsin ve bundan önceki yazınıda çok beğendim...

Nesil
    2006
    Yer
    it depends..

shenshebek sen hangi takımı tutuyorsun ? sakın yanlıs anlamayın kotu bi niyetim yok

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

Perpetua5099 endişelerini anlıyorum ama Fenerbahçe taraftarı olmayanların amacı üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek.

Türkiye'de en iyi orta sahaya sahip takım Fenerbahçe iken, Galatasaray'ın orta sahası hiç yokken Galatasaray'lıların özeleştiri yapmamaları komik gelmiyor mu?

Fenerbahçeliler değil, Galatasaray'lılar eleştiriyor ve bu eleştiriler bilinçli olarak yapılıyor Fenerbahçe'nin düşüşe geçmesi için (özellikle basından bahsediyorum).

Serkan kendini geliştiremedi ise Sabri kendini çok mu geliştirdi yada İbrahim Akın.

Daum evet oyun içinde anlık taktik değişiklik yapamıyor ama Türkiye'de en iyi hoca.Bunu kabul etmeyen gerçekleri inkar ediyor demektir.

Daum gidince Fabio Capello'yu, Rafael Benitez'i getirmek gerekir, Anadolu takımlarında kariyer yapmaya çalışan deneyimsiz bir hocayı getiremezsiniz!

Kusura bakma ancak iki libero ve defansif orta saha uzerine oyun kuruldugunu hic duymadim.
    Milan'ın düşüş sebebi defanstaki aksaklıklarıdır.
    Taktikleri iyi analiz edemediğini düşünüyorum.
    Defansif taktiklerde defansif, ofansif taktikler ofansif oyuncular omuriliktir.
    Stam'ın ve Gattuso'nun kötü performansı bu sene Milan'ın şampiyon olmasını engelledi.

Defansif taktiklerde geride alan daraltılır ve defans gömülüdür, ofansif taktiklerde ileride alan daraltılır ve defans öndedir.Buradan çıkan sonuç iki tip alan presi vardır; rakip yarı sahada forvetler (oyun kurucu da forvet sayılır) ile ve kendi yarı sahanda önliberolar ile alan daraltarak.

Eğer ikinci tip bir sisteminiz var ise (yani defansif pres) defansınız ve önliberolarınız üzerine oyun kurulur.

Nesta, Stam, Gattuso, Seedorf ve kısmen Pirlo üzerindedir oyun Milan'da. (Milan'ın sistemi = Fenerbahçe'nin sistemi)
    Yalnış analiz mağlubiyete götürür.

M.United maçında Hooijdonk 3lü defans çalışmadık diyebilir, Liverpool da hiç 3lü oynanamıştı ama zor durumda kalınca bir maçta 3-5-2'ye geçtiler maç içinde.
    Anlık taktik değişikliklerdir, bu yüzden eleştiremezsin..

Kemal müzmin sakat, ne alakası var Daum ile.Daum mu sakatladı antrenmanda?
    Hastalık tamamen düzelmedi ise Daum'un sorunu mu? Karalamak bu kadar kolay olmamalı!

Türkiye'de hazır oyuncu yok, biraz yetenekli oyuncular "ben yıldızım, kralım" diyorlar.Altyapıdan çıkan oyuncuları Hollanda, Belçika liglerinde kiralık oynatacaksın, akılları başlarına gelecek.Olmadı kimse transfer etmeyecek ve yabancı statüsü de daha fazla olacak o zaman kendilerini sadece futbola verebilirler.

Yok artık 5000 YTL alırken 3 ay sonra 1,5 Milyon YTL almak!..

Kendilerini hiç futbola vermiyorlar, hocalar da sen takımın yıldızısın artık, çık maçı al.Bırak artık amatör antrenmanları derse her şey kopuyor o noktada.

Genç oyuncuların basında abartılmaması lazım, abartırsanız kaybolur giderler maalesef :/
    TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul - Tokat

ya ABOO bizimle uğraşanların hali çok açık ve net bi şekilde ortada
    Galatasaray deseniz maddi sıkkıntı içindeler. hatta bilinmeyen kişiler tarafından rüştü dayak yediğinde bizimle dalga geçiyolardı şimdi kendi taraftarları necatiye gidiyo yumruk vuruyo sölermisiniz bu ne biçim taraftar???
    Beşiktaş deseniz ligdeki durumu ortada... hatta mali sıkıntı içindeler yada her an girebilirler. Taraftarları çok sabırsız ki bu sabırsızlık oyuncuyu göndermeye bile sebep oldu. (Bunu ben değil dün canlı yayında KENDİ futbolcunuz TÜMER söyledi.
    Trabzonspor maddi açından sıkıntısı olmasada ligdeki durumları hiçde iç açıcı değil sölermisiniz hangi BÜYÜK takım 2-0 dan 4-2 malup olur.
    gördünüz işte siz bizle uğraştıktan sonra tepetakla düşmeye başladınız en ii si hiç bulaşmayın...
    ayrıca hakemlerle fener birinci diyosanız size bi cevabım war.
    ilk yarıdaki ankaragücü maçında son dakkada ümitin attığı goldeki bariz faulü görmeyen aynı hakem. Malatyaspor maçında malatyanın çok net golünü vermeyen aynı hakemler... eğer hakemler bizden olsaydı o kararların tersini werirlerdi

arkadaşlar hakemleri tartışmaylım bence.sonuçta iş dönüp dolaşıp eski federasyona gelecek.gereksiz yere gerilim olacak...

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by ABOOO
    Perpetua5099 endişelerini anlıyorum ama Fenerbahçe taraftarı olmayanların amacı üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek.

Türkiye'de en iyi orta sahaya sahip takım Fenerbahçe iken, Galatasaray'ın orta sahası hiç yokken Galatasaray'lıların özeleştiri yapmamaları komik gelmiyor mu?

Fenerbahçeliler değil, Galatasaray'lılar eleştiriyor ve bu eleştiriler bilinçli olarak yapılıyor Fenerbahçe'nin düşüşe geçmesi için (özellikle basından bahsediyorum).
    Simdi ben bu yazimin hic bir kismini Galatasaray'li olarak yazmadim, bir futbolsever olarak yaptim. Kafamda sapka, boynumda kaskol veya uzerime forma olmadan yaptim. Benim kendi bildigim futbol dogrularina gore yaptim. Daum'un iyi taraflari yok mu? Tabii ki var. Daum antrenmanlarda cok fazla duran top calistiriyor. Calisildigi icin Fenerbahce duran toplarda Alex'in becerileri sayesinde ligde gol atiyor. Ama bu her ne kadar Turkiye'de gol ve goller getiriyorsa da Avrupa'da yetmiyor cunku bir gol yiyen takim benim kalitem eksik diye maci birakmiyor tam tersine maca asiliyor.

Medya'nin ne yaptigi belli olmaz ve 3-5 kisiden fazlasi da zaten okunmaz. Ozellikle amigo yazarlar hic okunmaz. Ancak bu soylediklerimin benzerlerini Omer Urundul hep yaziyor. Ama her takima ayni seviyede yaklasmaya calisarak yaziyor. Oteki ucta ise Selcuk Yula gibi yazarlar var ki bazi soyledikleri cok dogru olsa da, her zaman sari lacivert gozluklerle yazdigi icin kredibilitesini dusuruyor.

Serkan kendini geliştiremedi ise Sabri kendini çok mu geliştirdi yada İbrahim Akın.
    Dikkat edersen o jenerasyonda bir sorun oldugunu belirttim. O jenerasyon bir cok nedenle patlamayi yapamadi. Bunda en buyuk suclu bence 4 buyuk takimin teknik direktorleri. Genc oyuncu yetistirme konusundaki elstiri tamamen ayni sekilde Lucescu icin de yapilabilir. Lucescu'nun ayrilmasi bu nedenle hem Besiktas hem de Galatasaray'i zor durumda birakmistir.

Daum evet oyun içinde anlık taktik değişiklik yapamıyor ama Türkiye'de en iyi hoca.Bunu kabul etmeyen gerçekleri inkar ediyor demektir.

Daum gidince Fabio Capello'yu, Rafael Benitez'i getirmek gerekir, Anadolu takımlarında kariyer yapmaya çalışan deneyimsiz bir hocayı getiremezsiniz!
    Simdi ben Daum'un Turkiye'deki en iyi hoca olup olmadigi konusunda bir gorus beyan etmedim. Baska takimlarin teknik direktorleri ile karsilastirma yapmadan kendisinde buldugum eksiklikleri soyledim ve bu eksiklikler nedeni ile Daum'un her ne kadar Turkiye liginde basarili olsa da takimi bir adim daha yukariya cikartmak icin eksiklikleri oldugunu belirttim. Bu eksiklikler olsa da Turkiye liglerindeki futbolcu kalite dususu sayesinde ligde basarili ancak eksiklikler nedeni ile Avrupa'da basarisiz oldugunu soyledim.

Ayrica Daum kovulmali veya yerine baskasi getirilmeli diye bir cumle de cikmadi benden. Eldeki en iyi alternatif bu ise, o zaman eyvallah. Ama lig standardinin cok daha ustundeki kadrosu ile sampiyon olmak basari olarak benim kabul edebilecegim bir sey degil. Avrupa'da mac sirasinda oyuncu degisikligi veya dahiane bir taktiksel dusuncesi ile mac cevirsin veya guclu bir rakibi gafil avlasin o zaman ben de cikartayim kendisini goklere. Ama bunu daha yapamadi, icinde bu becerisi oldugunu gosteremedi.

Milan'ın düşüş sebebi defanstaki aksaklıklarıdır.
    Taktikleri iyi analiz edemediğini düşünüyorum.
    Defansif taktiklerde defansif, ofansif taktikler ofansif oyuncular omuriliktir.
    Stam'ın ve Gattuso'nun kötü performansı bu sene Milan'ın şampiyon olmasını engelledi.

Defansif taktiklerde geride alan daraltılır ve defans gömülüdür, ofansif taktiklerde ileride alan daraltılır ve defans öndedir.Buradan çıkan sonuç iki tip alan presi vardır; rakip yarı sahada forvetler (oyun kurucu da forvet sayılır) ile ve kendi yarı sahanda önliberolar ile alan daraltarak.

Eğer ikinci tip bir sisteminiz var ise (yani defansif pres) defansınız ve önliberolarınız üzerine oyun kurulur.

Nesta, Stam, Gattuso, Seedorf ve kısmen Pirlo üzerindedir oyun Milan'da. (Milan'ın sistemi = Fenerbahçe'nin sistemi)
    Yalnış analiz mağlubiyete götürür.
    Tamam, bu soylediklerin dogru. Ancak cikart Alex, Nobre ve Anelka'yi ve yerlerine siradan uc pasi zor yapan futbolculari koy. Selcuk un yerine Makalele'yi, defansa da Stam ve Nesta'yi koy. Fenerbahce az gol yer ama pozisyon bulamaz ve gol atamaz. Ileriye giden her top hemen geri geldigi icin yenilen baski ile eninde sonunda o dunya capindaki uclu bir hata yapar ve gol yenir. Fenerbahce omuriligini Alex, Nobre, Anelka, Aurelio ve Appiah uzerine kurmustur cunku takimda ev cok deger verilen futbolcular bunlardir. By 5 futbolcudan ikisinin gorevi top kapma ve oyunu baslatma, 3'unun gorevi de gol hazirlamak ve atmaktir. Daum'un taktiginin islemesinin nedeni de bu futbolcularin kisisel becerileridir. Dikkatinizi cekerim, Fenerbahce'nin Alex geldiginden beri attigi gollerin 50%si ya Alex ya da Alex in asisti ile atilmistir.

Diyelim ki yabanci limiti ayni kaldi ve Fenerbahce Nobre ve Luciano'yu gonderip, bir dumen ve bir de sol bek aldi. Her sey duzelecek mi? Bence duzelmeyecek cunku her ne kadar sahada bu pozisyonlar onemli olsa da bir cok zaman Daum'un karsisina mac okuma ve mudahele etme eksikligini, ayni seviye veya daha dar kadrosu olsa da, ortaya cikartacak teknik direktorler cikacaktir.

M.United maçında Hooijdonk 3lü defans çalışmadık diyebilir, Liverpool da hiç 3lü oynanamıştı ama zor durumda kalınca bir maçta 3-5-2'ye geçtiler maç içinde.
    Anlık taktik değişikliklerdir, bu yüzden eleştiremezsin..
    Karsindaki takim one gecmis ve sadece 1 kisiyi orta sahanin ilerisinde birakmis ise, 3'lu defansa orta sahada 5-5 oynamak icin degistirilir mac esnasinda. Bunu yapabilecek oyuncularin var ise tabii ki. Ancelotti sezon basinda bazi hazirlik maclarina bunu denemek icin 3'lu defans ile cikti ki elindeki kadro ile bu taktigin uygulanabilirligini olcsun. Daum antrenmanlarda boyle bir deneme yapmamis ve maca boyle basladi. Hem de Man Utd gibi iki forvet ve ileriye iyi cikan iki kanat oyuncusu ile oynayan bir takima karsi. O macta Daum ayrica Nobre, Van Hooijdonk, Alex, Tuncay ve yanilmiyorsam Mehmet Yozgatli ile baslamisti. Yani 5 tane ileride top kapmayan oyuncu. Bunu ben gorur gormez Man Utd taraftari bir arkadasim ile mesajlastigimda, agizindan cikan cumle "bu mac kacirilmaz" olmustu. Yani normal bir taraftarin gorebildigini neden Daum goremedi ve durum kotu giderken onlem alamadi?

Kemal müzmin sakat, ne alakası var Daum ile.Daum mu sakatladı antrenmanda?
    Hastalık tamamen düzelmedi ise Daum'un sorunu mu? Karalamak bu kadar kolay olmamalı!
    Yedek kulubesinde oturacak kadar sakat degil ama belli ki. Ama diyelim ki muzmin sakat, ve bir taraftar olarak siz bunun farkinda iseniz, Daum'un da bilmesi gerekir. O zaman neden kadro bu konuda daha genis tutulmadi? Madem Kemal'den hayir yok, neden Tukiye'den bir orta saha oyuncusu alinmadi ve orta saha pozisyonlarinan birisine son 6 ayda adapte edilmedi?

Simdi bakalim, Fenerbahce'de Daum'un oynayabilir diye dusundugu futbolcular kim?

Rustu, Volkan, Serdar
    Serkan, Luciano, Onder, Umit, Servet, Deniz
    Appiah, Aurelio, Selcuk, Kemal, Alex, Tuncay, Mehmet
    Nobre, Anelka, Semih, Zafer

Gerisi PAF takimi takviyesi ve kadro cok fazla genis degil. Ozellikle Appiah, Aurelio ve Alex'in yaptiklarini yapabilecek alternatif oyuncu yok. Tuncay ve Mehmet kanat oyuncusu, Kemal ise eskiden ofansa donuk orta saha oynuyordu ama bu aralar onun da ne oynadigi pek belli degil. Belki de Kemal Appiah veya Aurelio'nun iyi bir yedegi olabilir ama maclara cikmazsa formda kalamaz. Alti ay dogru duzgun mac yapmadan birdenbire sakatlik veya ceza durumunda Kemal'i oynatmak dogru degildir. Ayni sey Semih, Deniz ve Servet icin de gecerli. Avrupa'da bir cok takim uzun sezonda basarili olabilmek icin kadro rotasyonu kullanirlar. Kaleci ve defansin gobegi disinda hic bir oyuncunun her macta ilk 11'de yeri garanti degildir. Hatta iyi performans gosteren oyuncular bile bazen dinlenmesi icin yedek birakilirlar.

Daum'da ise ilk 11 ve yedek oyuncu kavrami var. Yabanci limiti kalksa ilk 11'de oynayan Turk oyuncular yerlerini kaybedecek ve artik yedek oyuncu statusune girecekler. Ve bence ilk takimdan cikacak oyuncular Kaptan Umit ve Milli takimda oynayan Selcuk. Ardindan da Onder, Serkan ve Tuncay. Veya diyelim ki takimin 11'i ayni kaldi ama Daum yararlanabilecegi yedek oyuncu aldi. O yedek oyuncuya verilecek para eger alt yapiyi gelistirmeye harcanirsa Fenerbahce kendi cikarlarina oynamak yerine, Turk futboluna genc oyuncu yetistirerek katkida bulunur. Ama Daum'un derdi futbolcu yetistirmek degil. Hazir ve hemen takimina girecek futbolcu almak.

Daum yedek oyuncularina o kadar guvenmiyor ki, onemli Milan maci oncesinde onde goturdugu maci oyuncu degistirmeden tamamliyor ve 3 gun sonra bu 11 futbolcunun 10'unu ilk 11'de sahaya cikartiyor. Ya ters bir hareket yaparak veya yapilan bir faul sonucu Alex sakatlansa? Veya rakip pesinde kosarken Appiah'in lifi atsa ne olacak. Bu onemli futbolcudan yoksun Fenerbahce Milan'a karsi Sampiyonlar Liginde olum kalim macina eksik cikacak. Bu mu dahi teknik direktorluk?

Türkiye'de hazır oyuncu yok, biraz yetenekli oyuncular "ben yıldızım, kralım" diyorlar.Altyapıdan çıkan oyuncuları Hollanda, Belçika liglerinde kiralık oynatacaksın, akılları başlarına gelecek.Olmadı kimse transfer etmeyecek ve yabancı statüsü de daha fazla olacak o zaman kendilerini sadece futbola verebilirler.

Yok artık 5000 YTL alırken 3 ay sonra 1,5 Milyon YTL almak!..

Kendilerini hiç futbola vermiyorlar, hocalar da sen takımın yıldızısın artık, çık maçı al.Bırak artık amatör antrenmanları derse her şey kopuyor o noktada.

Genç oyuncuların basında abartılmaması lazım, abartırsanız kaybolur giderler maalesef :/
    Bu soylediklerin alt yapi eksikligi. Daha iki kelimeyi bir araya getiremeyen belli ki taban egitim eksikligi olan bir suru futbolcu var memlekette. Turkiye'de yetismis kac tane futbolcunun hobileri arasinda kitap okuyarak kendisini gelistirmek var acaba? Egitim eksikligi olan insani birdenbire paraya bogarsan olacagi budur. Aziz Yildirim bu nedenle alt yapiyi gelistirmek icin bir tarafini yirtiyor.

Yabanci limitini yukseltmek veya kaldirmak yerine, alt yapidan gelen futbolculara daha iyi egitim vermek mecburi tutulsa, ornegin lisans almak icin okulda belli bir not ortalamasi tutturma zorunlu olsa, cok daha duzgun oyuncular cikacaktir. Yabanci limiti yukseltilir veya kaldirilirsa bir cok genc bu sektorde is bulamadigi icin ve genclik yillarini egitime degil futbola verdigi icin ortada kalacaktir ve Turkiye'ye bir yarar saglamak yerine yuk olacaktir. Veya genc oyuncular nasil olsa bize burada haiyr yok diyerek futbolu meslek olarak secmemeyi yegleyecektir.

Dunyada son zamanlarda daha cok oyuncu ithal eden ulkelerin Milli takimlari degil, daha cok oyuncu ihrac eden ulkelerin Milli takimlari basarili olmaktadir. Bir oyuncunun ihrac edilmesi icin de o oyuncunun her yonden iyi olmasi gerekir. Iyi bir egitime, iyi bir fiziksel alt yapiya ve teknige sahip olmasi gerekir ki Avrupa takimlari ilgilensin. Bu oyunculari egitmek Teknik Direktorlerin sorumlulugudur. Eger bu tip oyuncu ligimizde az ise, eksiklikleri olan oyuncular bastaci edilir ve simarmalarina yol acilir.

Sayfa 2 / 3 İlkİlk 123 SonSon

Mesaj Yetkileri