Originally Posted by
perpetua5099
Kusura bakma ancak iki libero ve defansif orta saha uzerine oyun kuruldugunu hic duymadim. Bu pozisyonlar tabii ki onemli, ancak Fenerbahce gibi topu kontorlunde tutmayi on planda tasiyan takimlarda, en onemlisi topu ayaginda paslasarak tutabilen oyunculardir. Oyle oyuncular olmaz ise, dunyanin en iyi defansif orta sahasini ve liberolarini oynatsaniz saga sola top kapmaya kosmaktan oyundan duserler. Dusunun bir, Milan'da Gattuso, Seedorf, Kaka ve Shevchenko veya Barcelona'da Ronaldinho, Eto'o, Messi/Giuly, Deco ve Xavi takimdan hep beraber cikartilir ve yerlerine daha kalitesiz futbolcular konursa bu takimlar ne yapabilir? Gunumuz futbolunda tabii ki defansif orta saha oyuncusu, veya takimin dumen'i cok onemli. Ancak takimda Makalele olsa bile, ileride top ile olumlu isler yapacak adamin olmazsa, Makalele'nin anlami kalmaz.
Tabanci transferi tabii ki yapilacak. Hatta Turkiyedeki oyunculardan daha kalitelisi alinacak. Ama eger tum takimin gidishatini bu yabanci oyuncular uzerine kurar, yerlerine yerlesebilecek Turk oyunculari yetistirmez/gelistirmez, taktik varyasyonlarla daha az kaliteli Turk oyuncularin iyi performans gostermesini saglayamazsa rakip takimlarin yabanci limiti yok diye aglayarak sadece kendisini avutur Daum.
5 oyuncunun birden yerini degistirmek taktik degistirmekten daha ziyade, karsi takima gel beni yen demektir. Selcuk/Aurelio adam markaji degisimi, cok fazla kafa patlatmayi gerektiren bir degisiklik de degildir.
Fenerbahce'nin o top kaptirmalarina son verecek cozum bulabildimi Daum? Benim Daum'un hamle yapamamasi konusunda elestirim de bundan kaynaklaniyor. Bizler, nedense gibi kelimeleri kullanabiliriz ancak eger Daum cok iyi ve basarili bir teknik direktor ise, bu gibi cozumsuzluklere dusmemesi ve onemli maclarda hamle yapabilmesi gerekir.
Benim gorusumle evet Serkan kendisini fazla ilerletemedi. Kendi jenerasyonundaki hic bir futbolcu kendisini fazla ilerletemedi zaten. Serkan'in daha az sari kart gormesi, Fenerbahce'nin orta sahada genelde 3 defansif ozellikli orta saha oyuncusu ile oynamasindan kaynaklaniyor. Gecen sene tek Aurelio orta sahada bogusurken, ve Serkan kanat ataklarinda bosta kalirken kartlari ard arda aliyordu. Bu sene rakibin kosu yolunu kapatarak yavaslatma gorevi verildigi icin teke tek pozisyonlarda riskli hareketler yapmak zorunda kalmiyor. O sirada geriye donen orta saha oyunculari da ona yardimci oluyor. Ancak ozellikle orta yapma ve top kontrolu yonlerinden halen zayif kaliyor.
Tuncay Fenerbahce'ye ilk geldiginde sahada en fazla savunma yapar gibi gorunen oyuncu idi. Cunku deli dolu kosulari ile pres yaparak karsi oyunculari rahatsiz ediyordu. Ancak Tuncay hala dogru duzgun orta yapamiyor, basit paslar disinda iyi pas veremiyor. Tamam suratli ve caliskan bir oyuncu ama teknik acidan fazla gelisme gosteremedi. Eger Daum dediginiz gibi Tuncay'dan savunmaci bir oyuncu yaratmaya calisiyorsa, Turk futbolunda son senelerde cikan en iyi forvet oyuncularindan birisini koreltiyor demektir.
Kemal''in sakatligi 1 sene once gecti. Bu surede forma girememis ise ve kariyerini tekrar rayina sokamamis ise bu teknik ekibin eksikligidir ve bu durumda Kemal'in yerine baska oyuncular alarak kadro eksikligi giderilmelidir. Eger Daum Turkiye'den orta sahaya futbolcu almiyorsa, Kemal'in alabileceklerinden daha iyi oldugunu dusunuyor demektir. Bu durumda form tutabilmesi icin Kemal'e guvenmesi ve daha fazla oynatmasi gerekir.
Futbolcular, ozellikle yabanci futbolcularin aciklamalari bana fazla birsey ifade etmez. Roportaj sirasinda bu futbolcular tabii ki iyi seyler soyleyecekler teknik direktorleri, yani patronlari hakkinda. Sonucta sadece takimda kendisini cok guclu hisseden futbolcular televizyona cikip veya gazete'ye roportaj verip teknik direktorlerini elestirir. Ozellikle yabanci futbolcular dedim cunku Manchester'daki Man Utd maci sonrasinda Van Hooijdonk "Antrenmanlarda bile boyle bir dizilis denemedik, nereden cikti bu 3'lu defans anlamadim" deyince, cevirmen "cok uzgunuz boyle yenilmek istemezdik" diye cevirdi Turkceye. Yani Daum hakkinda kotu birsey soylense bile sansurleniyor. Bu durumda kim nasil inanabilir futbolcularin aciklamalarina?