Simdi ben bu yazimin hic bir kismini Galatasaray'li olarak yazmadim, bir futbolsever olarak yaptim. Kafamda sapka, boynumda kaskol veya uzerime forma olmadan yaptim. Benim kendi bildigim futbol dogrularina gore yaptim. Daum'un iyi taraflari yok mu? Tabii ki var. Daum antrenmanlarda cok fazla duran top calistiriyor. Calisildigi icin Fenerbahce duran toplarda Alex'in becerileri sayesinde ligde gol atiyor. Ama bu her ne kadar Turkiye'de gol ve goller getiriyorsa da Avrupa'da yetmiyor cunku bir gol yiyen takim benim kalitem eksik diye maci birakmiyor tam tersine maca asiliyor.Originally Posted by ABOOO
Medya'nin ne yaptigi belli olmaz ve 3-5 kisiden fazlasi da zaten okunmaz. Ozellikle amigo yazarlar hic okunmaz. Ancak bu soylediklerimin benzerlerini Omer Urundul hep yaziyor. Ama her takima ayni seviyede yaklasmaya calisarak yaziyor. Oteki ucta ise Selcuk Yula gibi yazarlar var ki bazi soyledikleri cok dogru olsa da, her zaman sari lacivert gozluklerle yazdigi icin kredibilitesini dusuruyor.
Dikkat edersen o jenerasyonda bir sorun oldugunu belirttim. O jenerasyon bir cok nedenle patlamayi yapamadi. Bunda en buyuk suclu bence 4 buyuk takimin teknik direktorleri. Genc oyuncu yetistirme konusundaki elstiri tamamen ayni sekilde Lucescu icin de yapilabilir. Lucescu'nun ayrilmasi bu nedenle hem Besiktas hem de Galatasaray'i zor durumda birakmistir.Originally Posted by ABOOO
Simdi ben Daum'un Turkiye'deki en iyi hoca olup olmadigi konusunda bir gorus beyan etmedim. Baska takimlarin teknik direktorleri ile karsilastirma yapmadan kendisinde buldugum eksiklikleri soyledim ve bu eksiklikler nedeni ile Daum'un her ne kadar Turkiye liginde basarili olsa da takimi bir adim daha yukariya cikartmak icin eksiklikleri oldugunu belirttim. Bu eksiklikler olsa da Turkiye liglerindeki futbolcu kalite dususu sayesinde ligde basarili ancak eksiklikler nedeni ile Avrupa'da basarisiz oldugunu soyledim.Originally Posted by ABOOO
Ayrica Daum kovulmali veya yerine baskasi getirilmeli diye bir cumle de cikmadi benden. Eldeki en iyi alternatif bu ise, o zaman eyvallah. Ama lig standardinin cok daha ustundeki kadrosu ile sampiyon olmak basari olarak benim kabul edebilecegim bir sey degil. Avrupa'da mac sirasinda oyuncu degisikligi veya dahiane bir taktiksel dusuncesi ile mac cevirsin veya guclu bir rakibi gafil avlasin o zaman ben de cikartayim kendisini goklere. Ama bunu daha yapamadi, icinde bu becerisi oldugunu gosteremedi.
Tamam, bu soylediklerin dogru. Ancak cikart Alex, Nobre ve Anelka'yi ve yerlerine siradan uc pasi zor yapan futbolculari koy. Selcuk un yerine Makalele'yi, defansa da Stam ve Nesta'yi koy. Fenerbahce az gol yer ama pozisyon bulamaz ve gol atamaz. Ileriye giden her top hemen geri geldigi icin yenilen baski ile eninde sonunda o dunya capindaki uclu bir hata yapar ve gol yenir. Fenerbahce omuriligini Alex, Nobre, Anelka, Aurelio ve Appiah uzerine kurmustur cunku takimda ev cok deger verilen futbolcular bunlardir. By 5 futbolcudan ikisinin gorevi top kapma ve oyunu baslatma, 3'unun gorevi de gol hazirlamak ve atmaktir. Daum'un taktiginin islemesinin nedeni de bu futbolcularin kisisel becerileridir. Dikkatinizi cekerim, Fenerbahce'nin Alex geldiginden beri attigi gollerin 50%si ya Alex ya da Alex in asisti ile atilmistir.Originally Posted by ABOOO
Diyelim ki yabanci limiti ayni kaldi ve Fenerbahce Nobre ve Luciano'yu gonderip, bir dumen ve bir de sol bek aldi. Her sey duzelecek mi? Bence duzelmeyecek cunku her ne kadar sahada bu pozisyonlar onemli olsa da bir cok zaman Daum'un karsisina mac okuma ve mudahele etme eksikligini, ayni seviye veya daha dar kadrosu olsa da, ortaya cikartacak teknik direktorler cikacaktir.
Karsindaki takim one gecmis ve sadece 1 kisiyi orta sahanin ilerisinde birakmis ise, 3'lu defansa orta sahada 5-5 oynamak icin degistirilir mac esnasinda. Bunu yapabilecek oyuncularin var ise tabii ki. Ancelotti sezon basinda bazi hazirlik maclarina bunu denemek icin 3'lu defans ile cikti ki elindeki kadro ile bu taktigin uygulanabilirligini olcsun. Daum antrenmanlarda boyle bir deneme yapmamis ve maca boyle basladi. Hem de Man Utd gibi iki forvet ve ileriye iyi cikan iki kanat oyuncusu ile oynayan bir takima karsi. O macta Daum ayrica Nobre, Van Hooijdonk, Alex, Tuncay ve yanilmiyorsam Mehmet Yozgatli ile baslamisti. Yani 5 tane ileride top kapmayan oyuncu. Bunu ben gorur gormez Man Utd taraftari bir arkadasim ile mesajlastigimda, agizindan cikan cumle "bu mac kacirilmaz" olmustu. Yani normal bir taraftarin gorebildigini neden Daum goremedi ve durum kotu giderken onlem alamadi?Originally Posted by ABOOO
Yedek kulubesinde oturacak kadar sakat degil ama belli ki. Ama diyelim ki muzmin sakat, ve bir taraftar olarak siz bunun farkinda iseniz, Daum'un da bilmesi gerekir. O zaman neden kadro bu konuda daha genis tutulmadi? Madem Kemal'den hayir yok, neden Tukiye'den bir orta saha oyuncusu alinmadi ve orta saha pozisyonlarinan birisine son 6 ayda adapte edilmedi?Originally Posted by ABOOO
Simdi bakalim, Fenerbahce'de Daum'un oynayabilir diye dusundugu futbolcular kim?
Rustu, Volkan, Serdar
Serkan, Luciano, Onder, Umit, Servet, Deniz
Appiah, Aurelio, Selcuk, Kemal, Alex, Tuncay, Mehmet
Nobre, Anelka, Semih, Zafer
Gerisi PAF takimi takviyesi ve kadro cok fazla genis degil. Ozellikle Appiah, Aurelio ve Alex'in yaptiklarini yapabilecek alternatif oyuncu yok. Tuncay ve Mehmet kanat oyuncusu, Kemal ise eskiden ofansa donuk orta saha oynuyordu ama bu aralar onun da ne oynadigi pek belli degil. Belki de Kemal Appiah veya Aurelio'nun iyi bir yedegi olabilir ama maclara cikmazsa formda kalamaz. Alti ay dogru duzgun mac yapmadan birdenbire sakatlik veya ceza durumunda Kemal'i oynatmak dogru degildir. Ayni sey Semih, Deniz ve Servet icin de gecerli. Avrupa'da bir cok takim uzun sezonda basarili olabilmek icin kadro rotasyonu kullanirlar. Kaleci ve defansin gobegi disinda hic bir oyuncunun her macta ilk 11'de yeri garanti degildir. Hatta iyi performans gosteren oyuncular bile bazen dinlenmesi icin yedek birakilirlar.
Daum'da ise ilk 11 ve yedek oyuncu kavrami var. Yabanci limiti kalksa ilk 11'de oynayan Turk oyuncular yerlerini kaybedecek ve artik yedek oyuncu statusune girecekler. Ve bence ilk takimdan cikacak oyuncular Kaptan Umit ve Milli takimda oynayan Selcuk. Ardindan da Onder, Serkan ve Tuncay. Veya diyelim ki takimin 11'i ayni kaldi ama Daum yararlanabilecegi yedek oyuncu aldi. O yedek oyuncuya verilecek para eger alt yapiyi gelistirmeye harcanirsa Fenerbahce kendi cikarlarina oynamak yerine, Turk futboluna genc oyuncu yetistirerek katkida bulunur. Ama Daum'un derdi futbolcu yetistirmek degil. Hazir ve hemen takimina girecek futbolcu almak.
Daum yedek oyuncularina o kadar guvenmiyor ki, onemli Milan maci oncesinde onde goturdugu maci oyuncu degistirmeden tamamliyor ve 3 gun sonra bu 11 futbolcunun 10'unu ilk 11'de sahaya cikartiyor. Ya ters bir hareket yaparak veya yapilan bir faul sonucu Alex sakatlansa? Veya rakip pesinde kosarken Appiah'in lifi atsa ne olacak. Bu onemli futbolcudan yoksun Fenerbahce Milan'a karsi Sampiyonlar Liginde olum kalim macina eksik cikacak. Bu mu dahi teknik direktorluk?
Bu soylediklerin alt yapi eksikligi. Daha iki kelimeyi bir araya getiremeyen belli ki taban egitim eksikligi olan bir suru futbolcu var memlekette. Turkiye'de yetismis kac tane futbolcunun hobileri arasinda kitap okuyarak kendisini gelistirmek var acaba? Egitim eksikligi olan insani birdenbire paraya bogarsan olacagi budur. Aziz Yildirim bu nedenle alt yapiyi gelistirmek icin bir tarafini yirtiyor.Originally Posted by ABOOO
Yabanci limitini yukseltmek veya kaldirmak yerine, alt yapidan gelen futbolculara daha iyi egitim vermek mecburi tutulsa, ornegin lisans almak icin okulda belli bir not ortalamasi tutturma zorunlu olsa, cok daha duzgun oyuncular cikacaktir. Yabanci limiti yukseltilir veya kaldirilirsa bir cok genc bu sektorde is bulamadigi icin ve genclik yillarini egitime degil futbola verdigi icin ortada kalacaktir ve Turkiye'ye bir yarar saglamak yerine yuk olacaktir. Veya genc oyuncular nasil olsa bize burada haiyr yok diyerek futbolu meslek olarak secmemeyi yegleyecektir.
Dunyada son zamanlarda daha cok oyuncu ithal eden ulkelerin Milli takimlari degil, daha cok oyuncu ihrac eden ulkelerin Milli takimlari basarili olmaktadir. Bir oyuncunun ihrac edilmesi icin de o oyuncunun her yonden iyi olmasi gerekir. Iyi bir egitime, iyi bir fiziksel alt yapiya ve teknige sahip olmasi gerekir ki Avrupa takimlari ilgilensin. Bu oyunculari egitmek Teknik Direktorlerin sorumlulugudur. Eger bu tip oyuncu ligimizde az ise, eksiklikleri olan oyuncular bastaci edilir ve simarmalarina yol acilir.