-
shenshebek:
Bir takimda genc oyuncu alt yapidan A takima ciktiginda, bu futbolcu tamamen A takimi teknik direktorunun kontrolune girer. A takimi teknik direktorunun gorevi, bu futbolcu ile ozel ilgilenerek takimda oynamaya hazirlamaktir. Daum 3 senedir takimin basinda ve eline bazi genc oyunculari gelistirmek icin cok sans gecti.
Fenerbahce'de olan genc oyunculara bir goz atalim.
Olcan Adin: 20 yasinda. 45 kere milli olmus ve ilk transfer edildiginde ileride kaliteli bir oyuncu olacagi dusunuluyordu. Ama su anda ilk 11'e girebilmesi icin Alex, appiah, Aurelio ve Tuncay'in ya sakat ya da cezali olmasi lazim cunku Daum Olcan'i secmeden once Selcuk, Deniz ve Kemal'i (ve belki de Serkan'i) sececektir.
Mahmut Hanefi Erdogdu: 22 Yasinda. 40 kere milli olmus. Ama onu gelistirmek yerine once yabanci transferi sonra da Umit Ozat orada oynatilmis. Iki sene once 12 macta 734 dakika oynamis. Gecen sene ise 5 lig macinda 312 dakika oynamis. Tamam eksikleri olablir ama bu eksikler giderilemez mi?
Can Arat: 23 yasinda. 14 kere milli olmus. Defans oyuncusu oldugu icin belki erken diyeceksiniz ama onunde kendisinden bir yas daha buyuk olan Onder ve iki yas buyuk olan Servet var.
Semih Senturk: 23 Yasinda. 84 kere milli olmus. Oynadigi zamanlarda da pek fena performans gostermemis. Ama mac oynayabilmesi icin sakatlik veya cezaya ihtiyaci var. Iki sene once ligde 17 macta 233 dakika oynamis. Gecen sene ligde sadece 2 macta toplam 5 dakika oynamis (Sezon sonunda sakatlik nedeniyle 9 maci da kacirmis)
Dikkatini cekerim. Bu oyuncular esasinda pek de genc degil. En cok gelisme gostermeleri gereken yillarda yedek bekleyerek futbollari koreliyor bu oyuncularin. Simdi dusun. Bu futbolcular 14-15 yaslarindan itibaren her hafta maca cikiyor. Hatta kaliteli ise yaz aylarini bile su turnuva bu turnuva diyerek ya takimi ya da milli takimla mac yapiyor. Ama A takima alinir alinmaz, bu cocuklar her hafta mac oynamaktan, 2-3 ayda bir mac oynamaya geciyor (sanslilarsa ve kiralanirlarsa belki daha fazla oynuyorlar). Bu futbolcunun nasil gelisme gostermesini bekleyebilirsiniz bu durumda? Tabii ki genc oyuncu hazir olursa oynayacak. Ama bir futbolcu mac oynamayarak hic bir zaman hazir olamaz.
Yani bir sorun var ortada. Oynatman icin hazir olmasi lazim ama hazir olmasi icin oynamasi lazim. E bu cocuk nasil hazir olacak? Idmanlarda hazirlanacak, maclarin son 5-10 dakikasinda maca girecek ve eninde sonunda birinci lig macinda 90 dakika oynayacak olgunluga varacak. Ama oynatmak yerine hep genc futbolcularin onune transfer yaparsan ve genclere sans vermezsen, genc futbolcular gelismez/
Antrenmanlarda da ozel ilgilenmek lazim. Ornegin Serkan ve Tuncay'a her antrenman sonrasi orta calismasi yaptirilmali. Koyup 4-5 tane hedefi, bu hedefleri 15'er kere orta yaparak vurmadan buradan gitmek yok denilmeli. Bunlar yapilirsa bu futbolcularda mac icinde gelisme gozlenir.
Kemal konusuna gelince. Daum demek ki Kemal'in yerine oyuncu almak istemiyor ki almadi. Eger almadiysa bu Daum un Kemal in oynayabilecegini dusunuyor demektir. Eger boyle dusunuyorsa neden oynatmiyor? Dogru degil mi bu sorum?
Alt yapilar her ne kadar iyi olursa olsun, her sene yildizlar yetistirecek diye bir kaide yoktur. Ozellikle Hollanda gibi kucuk ulkelerden iyi futbolcu cikma ihtimali dusuktur. 16 milyon kisilik kucuk bir ulke 58 milyonluk Italya, 60 milyonluk Fransa, 180 milyonluk Brezilya, 82 milyonluk Almanya ile futbolcu yetistirme konusunda bas edebiliyor ve her 2 yil turnuvualarda basarili olabilecek bir takim cikartabiliyorsa, bu alt yapisinin ne kadar basirili oldugunu gosterir. Ancak bazi jenerasyonlar ilerleme yapamazlar veya o donemde sadece bir iki iyi futbolcu cikar. Su anda Hollanda kabuk degistiriyor ve yepyeni bir milli takimla Dunya kupasina hazirlaniyor. Kupada bu oyuncularin nasil oldugunu hepberaber gorecegiz.
Simdi.. Daum'un taktigine ve beim elestirme nedenime tekrar gelelim. Ilk olarak teknik direktorler tabii ki oyuncularinin ozelliklerini gosterebilecekleri sekilde taktikler kuracaklardir. Ama eger Ancelotti Serginho'yu oyuna almasa, Kaka gobekte o bos alan bulamayacak ve belki de o golu atamayacakti. Yani Kaka'nin becerisini gostermesini saglayan orta sahada ve forvette Ancelotti tarafindan yapilan degisiklikler oldu.
Benim gozlemledigim kadari ile Daum'un ilk dusuncesi Alex'in ozellikle duran toplardaki becerisini kullanmak. Tamam peki, bu bazilarina hos gelebilir. Bazilarina maci sut atmadan iki frikik ile kazanmak zevk verebilir. Ama bana vermiyor. Cunku dusunuyorum ki eger Fenerbahce kacamak futbol oynamak yerine cesur futbol oynasa ozellikle Avrupa'da daha basarili olacak. (Burada dikkatini cekerim, Daum cesur futbol oynatirsa degil Fenerbahce kadrosundaki oyuncular cesur futbol oynarsa basarili olur diye dusunuyorum. Daum'un cesur futbol oynatmaya calistiginda basarili olamadigini dusunuyorum.) Ama Daum bunu yapmiyor cunku onun futbol gorusu farkli. Bu futbol gorusu nedeniyle de disiplinden kolay kolay kopmayan, olgun oyunculari tercih ediyor. Ben de bu futbol gorusunu paylasmiyorum cunku izleyene zevk veren bir futbol cikmiyor ortaya. O yuzden de elestiriyorum. Hatta cok acik bir sekilde soyle soyleyeyim, Fenerbahce macini izlerken (Lucescu Besiktas'in basinda oldugu donemde oldugu gibi) arada sirada uyuya kaliyorum.
Oyun stiline bakinca ben Daum ile bizim gordugumuz Lucescu arasinda fazla fark olmadigini dusunuyorum (Ozellikle Lucescu'nun Galatasaray'a ikinci senesinde oynattigi futbol). Ancak aralarindaki fark Lucescu'nun elindeki malzemeye gore taktik uretmesi, Daum'un ise elindeki taktige gore futbolcu almasi.
Her teknik adamin takdir edilecek yonleri vardir. Yoksa zaten Fenerbahce gibi bir kulubun basina gecemez. Daum'un da tabii ki takdir edilecek yonleri var. Ama ayni sekilde elestirilecek yonleri de var. Ben de bunlari elestirdim eve elestirimde kendisine haksizlik yaptigimi dusnmuyorum. Ayrica dikkat edersen, iki kelime ile Daum soyle veya Daum boyle deyip ortadan kaybolmadim. Camur atmaya calismadim. Sadece kendi gorduklerimi ortaya dokerek, benim kriterlerime gore basarili olmadigini dusundugumu soyledim. Simdi tabii camur atan insan ortada cok oldugu icin benim de Daum'a haksizlik yaptigimi dusunebilirsin. Bu da gayet normaldir. Sonucta her konuda tamamen yni dusunceleri paylasmak zorunda degiliz.
Mesaj Yetkileri