Belki huge database oyun isteyen sizi tatmin ediyordu ama bir simulasyon icin yararli olmayan ve hatta oyunu bozan bir secenekti. Acik olan ulkede 30.000 oyuncu, acik olmayan ulkelerde 3.000 oyuncu yukluyordu Huge database. Eski sistemde hemen hemen her futbolu birakan oyuncunun yerine yeni bir oyuncu eklendigi icin oynadiginiz ulkeden cikan oyuncu sayisi daha fazla oluyor, daha fazla oyuncu cikan yerde yuksek PA'li oyuncu cikma ihtimali daha da cok yukseliyordu. Ilerleyen yillarda oyun dengesiz bir cehre aliyordu, gercekcilikten uzaklasiyordu. Ben de dahil bunu bir cok kisi SI forumlarinda SI'a anlatti, gosterdi ve duzeltilmesi icin lobi yapti. SI bunu kafasina gore yapmadi. Yapici elestiri yapanlara kulak verdi ve bu elestirilere karsilik olarak huge database'i kaldirdi.
Oyunda bir ulke acildigi zaman, ozellikle o ulkenin ilerleyen yillarda cok basarili oldugunu gozlemledin mi? Ornegin sadece Turkiye ligini oynarken, 7-10 yil sonra dunyadaki en ust duzey oyuncularin genelde Turk oldugunu gozlemleme sansin oldu mu? Iste bunu engellemek icin kalkti huge database.Bu oyunu yıllardır oynama sebebim olan, elalemin seneler sonra büyük bir takım aldığında tanıdıkları futbolcuları yıllar öncesinden tanıma şansı veren özellik yok ?! Cruzeiro 'ya giriyorsunuz futbolcu yok ortada ?! Sebep ne diyoruz, atılıyorlar: "İleriki senelerde rejenere (oyunun uydurduğu) futbocular konusunda dengesizlik yaratıyor"muş. Şunca sene cm/fm takipçisiyim, yabancı sitelerde çalışmışlığım var, yakından da takip ederim cemiyeti, ben böyle milletin "yandım allah" diye feryat figân ettiği bir problem duymamıştım. Ama öyle büyük bir problemmiş ki, oyunu kuşa çevirecek şekilde huge database kaldırılıvermiş.
Eski hali ile oyun isteyenler memnundu, yeni haliyle ise simulasyon isteyenler memnun. Eski halinde simulasyon isteyenler DDT dosyasi kullanmak zorunda kaliyordu, yeni halinde bol bol oyuncu olsun isteyen kullaniyor. Bu programin calismasi gerektigi gibi calismayan bir yonunun kaldirilmasi kadar normal bir sey olamaz sonucta. Dusuncelerine saygi duyuyorum. DDT kullanmak yerine SI basit bir ekran ekleyip istedigin takimlari veya ulkelerin oyuncularini oyuna yuklemen icin basit bir sistem de kurabilirdi ve bence de 3. parti programi kullanmak yerine bu kolaylikla oyun icinde yapilabilir. Ancak eski huge database sistemi calismayan bir sistem oldugu icin cikartilmak zorunda idi.Çözüm yöntemleri daha da komik. Sanki kurarken ve girerken çektiğim çile yetmiyormuş gibi, DDT generator 'larla retain players yapacakmışım, her kıtadan bir takım seçersem şukela olurmuş, nation_league_panel dosyasıyla gizlenmiş seçeneği ortaya çıkarmakla uğraşacakmışım. Oyun mu oynuyoruz, bilgisayarın başında denek olarak izlenen kobay hayvanlarını yayınlayan bir reality şovun özneleri miyiz belli değil.