Oyunda dikkatimi çeken sizlerinde haberdar olduğu bir kaç konuyu tartışmaya açmak istedim. Bunlar gibi basit şeyler gözden mi kaçırılıyor yoksa bilerek atlanılıyor mu? Amaçsızca eklenen insanı rahatsız eden özellikler, böyle gelmiş böyle gider mantığıyla düzeltilmeyen durumlar vs. aklıma gelenleri sıralamaya çalıştım. Belki çoğundan sadece ben şikayetçiyim ancak görüş alışverişinde fayda vardır diyorum. Bence oyunun zevki de gerçekçiliğinede gölge düşüyor ve her seride Fm'yi tabiri caizse öldürüyorlar.
Maçlar ve Sezon Olayları
1- Maçlarda bu kadar çok gol olması mantıklı bir durum mu? Bununla paralel gol vuruşları 18-19 olan oyuncuların %500 'lük golleri kaçırması nasıl yorumlanır. Geneline baktığınızda bir maçta iki takımında 20'ye yakın şut atması gerçeklerle bağdaşıyor mu? Eğer bağdaşıyorsa kalecilerin hep maçın adamı seçilmelerine şaşmamak gerekir.
2- Önemli pozisyonlar seçeneği ile maçı izlediğimizde gereksiz bir uzatma söz konusu. Şut çekersin ve kaleci kurtarır devamında kalecinin vuruşu kullanması sonra orta sahada bir yaygara ve topun taca çıkmasını izlemek zorundamıyız.
3- Maçın başında bir takım 2-0'ı yakalayamaz diye bir kaide mi var. 2 gol attığımız gibi akabinde 2 tane golü kalemizde görürüz. İstisnalar vardır ancak çoğunlukla böyle olur. Bunun bir açıklaması var mı?
4- Rakibimiz 2 şer gün arayla 4 maç üstüste yapıyor(İngiltere için konuşuyorum) bunun üstüne biz sadece 3 maç aralıklarla yapmamıza rağmen(biz hiç maç yapmasakta) kadro kalitemiz daha iyiyken neden hep kondisyonumuz geride başlarız.
5- Hücum ağırlıklı bir takım ile sahadayken acil gol bulmamız gerekir. Maçın son dakikalarıda yaklaşmaktadır. Takım oyununu hücum yapınca nede oyun dakikası olarak kalan 20 dakika su dan daha çabuk geçer. Bir tane atağınız bile olmaz.
6- En önemli nokta 3-0 öndeyken bile neden hala galibiyetten emin olamazsınız. Çünkü son dakikada tam 3 tane yersiniz. Peki bunun çoğunlukla olması mantıklı mı?
7- Bütün özellikleri 16 dan yukarı olan bir Baş Antrenör ile çalışırsınız ancak seçimi ona bıraktığınızda diğer takımların canını verdiği sizinde milyon harcadığınız adamı neden bir türlü ilk 11'e almaz.
8- Bir maçta neden bu kadar ofsayttan gol oluyor. 2-3 tane benim sayılmazken rakibinde 1 pozisyonunun sayılmaması ve bunun bir kaç maç tekrarlanması ne kadar gerçekçidir.
9- Gollerin, girilen pozisyonların, ofsaytların bolluğu kadar faul diye kesilen gollerin gerçeklik payı konusunda ne diyebiliriz.
10- Her maç sonunda tartışma çıkması size fikrinizin sorulması ve her seferinde federasyonun haklı olması bu özelliğin ne anlama geldiği konusunda insanı düşündürmüyor mu? Her seferinde farklı birşey olur diye itiraz ettikçe kabul görmemesi sadece ceza almamız açısından bu özelliğin konduğu fikrini doğrulayabilir mi?
11- İdmana gelmeyene 2 hafta maaş kesintisi, kötü oynaya 2 hafta maaş kesintisi, kırmızı kart görene 2 hafta maaş kesintisi koskoca bir sezonu maaş ödemeden neredeyse kapatmak ve oyuncuların her uyarıya eyvallah demesi ne kadar doğrudur. Buna paralel olarak disiplin derecesinin artması nasıl açıklanır.
12- Ceza alan oyuncunun cezasına itiraz edince bu cezanın artırılması veya itirazın bir türlü kabul edilmemesi her seferinde bir tesadüfmüdür.
13- Kısa listenizde yer alan bir oyuncu ile ilgili sürekli bu oyuncuyu alıyor Allah Allah denmesi gerçek medya ile birebir örtüşsede insanı intihara sürüklediği ve kısa liste oluşturmaktan vazgeçirdiği atlatılacak bir nokta mı?
14- Kupa finalindesiniz ve 1 gol size yeterken rakibinizede yetiyor. Haydi çocuklar 1 gole ihtiyacımız var gazı ile başlayınca neden golü atan hep biz oluyoruz. Karşı takım soyunma odasında dedikodu mu yapıyordu. Yada her seferinde inancı tam olan takımın biz olması nasıl açıklanabilir. Bu komutu verdiğimde ister büyük takım ister küçük takım olsun her zaman o 1 golü atmışımdır. İstisnasız.
Yönetim
1- Yönetimin verdiği maaş bütçesi neden hiç bir sezon birbirini tutmaz. Örnek verirsek İngilteredesiniz 30 MN transfer bütçesi ayrıldı. Aldınız iyi adamları şampiyonlar liginde yarı finalde elendiniz. Ligde de 5. oldunuz. Yayın hakları, tur geçme paralı, katılım paralı ve ligde bulunduğunuz konum ile müthiş bir gelir katkısı yaparken yönetim neden ısrarla paranın geri dönüşünü görmedik der.
2- Kendi oyuncunun maaşını kıl payı ödeyemeyip takıma para kazandırmardan başka ekibe imzasını izlerken, yönetim neden mevcut maaş oyuncuları çekecek düzeydedir der.
3- Klüp durumu iyi iken eldeki oyuncuyu çok iyi fiyatlara satacakken neden ilk teklifte aç gözlülük yapıp size sormadan kabul eder.
Transfer
1- Bir oyuncuya parayı sayıyorsunuz. Çoğu kişinin hayali olan maaşı veriyorsunuz. Ancak kabul görmüyor ve üstüne oyuncu kendi takımında oynamanın başka yerlerde şans aramaktan daha önemli olduğunu savunuyor. Yani biz bir oyuncuyu almaya kalkarken binbir dert çekiyoruz. Tabi buraya kadar itirazım yok. Ancak doğma büyüme bizim takımımızdan olan bir oyuncuya neden sözleşme imzalatmakta zorlanıyoruz. Yada takımımızda ki herhangi bir oyuncuya sözleşme imzalatamıyoruz. Neden aynı bağlılığı bizim takımımızdakiler hiçbir zaman göstermiyorlar.
2- Yeni bir oyuncu peşindesiniz. Artık 40 mn gözden çıkarıyorsunuz. Transfer gerçekleşti. Oyuncu 1 sene boyunca 40 mn değerinde kalıyor ve sene sonunda fiyatı yarı yarıya düşüyor. Oysa Ronaldinho,Messi bu oyuncuların değeri hep aynı kalıyor hatta artıyor. Bizim takımımıza gelen her oyuncunun fiyatı neden sabit kalmazken transfer yapacağımız onca oyuncunun ücretleri sürekli aynı yükselikte kalıyor ve artıyor.
3- Bir oyuncuyu X bir takıma 7 MN önerdiğinizde itibar etmezken, daha sonra 1 MN fiyata tekrar teklif ettiğinizde pazarlık esnasında fiyatı yeniden 7 MN çekince neden kabul ederler.
4- Oyuncuyu önerdiğinizde karşı takımdan gelen cevapta klübün beklentilerini karşılamıyor fiyatta indirime gidilirse ilgilenecekleri yer aldığında fiyatı 0 yapmamıza rağmen ikinci kez neden hala fiyatı indirirseniz ilgileniriz deniyor.