Originally Posted by
Walter Sakana
Bir tavsiye:
1- Gençlerbirliği/Ajax modelini benimseyin. Bu sefer kendinize şampiyonluklar/kupalar değilde oyuncu yetiştirip satmayı hedef olarak belirleyin. Arsenal'i saymıyorum çünkü onların önceliği yetiştirip satmak değil, oynatmak.
2- Bunun için öncelikle gençlerle çalışma özelliği yüksek olan kaliteli coachlardan kurulu bir teknik kadro oluşturun.
3- Ardından scout ekibinizi oluşturun. Scoutların birkaçını açtığınız liglerin altyapı liglerine atayın. Diğerlerini ise klübünüzün "scouting knowledge"sinde düşük olan bölgelere gönderin.
4- Diğer yandan bildiğiniz genç yetenekleri; İsrail'den (Idan Vered, Eyal Golasa, Mohammed Gadir vs...), Hırvatistan'dan (Antolic, Tomecak, Vrsaljko, Kramaric vs...), İspanya'dan (Kiko Femenia, Muniesa, Carlos Lazaro vs...), Belçika'dan (Mats Rits), Brezilya'dan, Arjantin'den yani dünyanın dört bir yanından maliyetleri 3-5 milyon euroyu geçmeyecek ve ileride 10-15 milyon euroya satabileceğiniz kalitede genç yetenekleri kadronuza katmaya çalışın. Transfer edeceğiniz bu oyuncuların takımınızda bir sezonda en az 15 maç oynayabilecek düzeyde ve yabancı sınırlamasına takılmayacak olmasına dikkat edin.
5- Ayrıca kadronuzda mutlaka enaz 3-4 tecrübeli oyuncu bulundurun. Ancak bu isimlerde süs niyetine değil, gerçekten katkısı olacak isimler olsun. Mesela ben Mariano Pernia'yı Getafe'ye 33 yaşında aldım ve 2 sene boyunca inanılmaz faydalı oldu. Bu tür oyuncuları gençlerin gelişimi için kullanın (tutoring).
6- Yönetimden talepte bulunabilecek seviyeye geldiğinizde öncelikli olarak antrenman tesisleri ve altyapı tesislerinin gelişimi yönünde taleplerde bulunun. Biliyorsunuz ki antrenman tesisleri ne kadar iyi olursa antrenmanların verimi o kadar artar, altyapı tesisleri ne kadar iyi olursa altyapınızdan o kadar iyi gençler çıkar. Hatta antrenman tesislerinin kaliteli olması bazen transfer teklifi yaptığınız bir oyuncunun sizi tercih etmesini de etkiliyor.
Özetle amacınız ligin kaliteli takımlarından biri olmanın yanısıra zenginleşme ve tesisleşme olsun. Bu tarz bir yaklaşım oyununuza farklı bir heyecan katabilir.