ben rehavetle hareket ettiklerini düşünmüyorum, en ufak bir bug için bile çok ciddi inceleme yaptıklarını biliyorum.
ben rehavetle hareket ettiklerini düşünmüyorum, en ufak bir bug için bile çok ciddi inceleme yaptıklarını biliyorum.
Mustafa BudakTurksportal
"Büyük sıçrayışı gerçekleştirmek isteyen, birkaç adım geriye gitmek zorundadır.Bugün yarına dünle beslenerek yol alır"Bertolt Brecht
Ben hiç bir FM oyuncusunun zaten başka bir menajerlik oyununa geçeceğini düşünmüyorum.
SIGames'in de iyi niyetli olduklarını düşünüyorum zaten adamlar hep oyunu kendileri de oynayan adamlar. Sadece 2 yıldır oyun çok bug ile çıkıyor. Bir Fm 2012 mesela benim için ilk çıktığında da harikaydı. Sonradan gelen yamalar ile mükemmele ulaştı.
Rahat davranarak baskalarinin onlardan pazar payi almalarina neden olurlar. Elinde boyle bir avantaj varken boyle davranmak aleyhlerine olmaz mi?
Zamaninda FIFA surekli ayni oyunu cikarttigi, gelistirmedigi icin cok elestirildi. PES ortaya cikti ve rekabet basladi. Once FIFA lisans toplayarak one gecmeyi denedi. Olmayinca oyunu yeniden dizayn etmek zorunda kaldilar.
Mesela FIFA Manager 2014 hemen hemen hic yenilik yapmadan cikti. Muhtemelen 2015 icin kapsamli bir degisiklik/gelisme planliyorlar. Ustelik cok daha buyuk bir sirket ve cok daha genis bir ekipleri var ve spor oyunu yaratma konusunda cok tecrubeliler.
Bir kac yildir FM'i alt edemiyorlar cunku gidip tesis yapma vs. gibi ozellikler gelistirdiler. Yani projeleri biraz daginik. Teknik direktorluk simulasyonu mu? Yoksa kulup yoneticiligi simulasyonu mu?
Bence FM ile rekabet icin bir sirketin yapabilecegi en guzel sey isin teknik direktorluk kismindan uzaklasip, isin futbol direktorlugu yonunu gelistirmek. Boylece takimda isler istedigin gibi gitmiyorsa basarsin teknik direktore tekmeyi, aldigim oyunculari oynatamadi dersin ve maceraya devam edersin.
Boylece isin taktik detayi yuzunden oyundan soguyan bazi kullanicilari kendi tarafina cekerek ise baslarsin.
Yanilmiyorsam demosu var. Sadece Ingilizce oyun tabii. Sezon bittigi icin de su anda en son versiyonu %50 indirimli satiliyor.
Beyzbol oyunu istatistiklere cok dayali oldugu icin, oyunculari gormemek cok sorun da yaratmiyor.
Oyunun tamamen bastan asagiya degistirilebilir olmasi (mesela oyuna basladiktan sonra sezon aralarinda lig kurallari ve duzeni tamamen degistirilebiliyor) en guzel ozelliklerden birisi. Mesela oyunda sezon bitince lige yeni takim ekleyebiliyor, takim cikartabiliyorsunuz. Lig kurallarini degistirebiliyorsunuz (mesela normalde kadro sayisi 25 olmak zorunda ama bunu 30'a cikartabiliyor, 20'ye indirebiliyorsunuz). Oyun tamamen istege uyarlanabilir bir oyun.
Ve tabii 1800'lu yillarin sonundan baslayarak gunumuze ve hatta gelecege kadar gercek oyuncularla oynanabilir olmasi da bir baska guzel ozellik. Mesela 1959 yilinda Super Lig baslarken oynadiginizi ve takimlarin alt yapilarindan gercekte cikmis oyuncularin zamanla ciktigi ve gercekte gelistigi gibi gelistigini dusunun.
Oyunun kurallari internet'te zaten bol bol var. Beyzbol'un kurallarindan daha cok ligin kurallari daha karmasik ve zaman aliyor.
Ama GM modunda (yani maclari yoneten degil, kadroyu kuran ve maclari yoneten kisiyi ise alan kisi olabilme) oynadiginiz zaman beyzbol oyununun kurallarindan daha cok ligin kurallarini bilmek gerekiyor.
Onlarin da SI forumlari gibi faydali bir forumlari var.
http://www.ootpdevelopments.com/out-...ball/index.php
Last edited by perpetua : 24.Kasım.2013 at 18:00
SI'ın çok rahat davrandığını ben de düşünmüyorum. Düşüncem tam olarak şu: Boynumuza bi ip atmış durumdalar. bunu kimse inkar edemez. alternatifimiz gerçekten yok. ellerindeyiz. ipi çok sıkarlarsa ölürüz. bunu biliyorlar. çok sıkmıyorlar o yüzden. ölmeyeceğimiz kadar...
yani hiç geliştirmeden çıkarsalar artık lanet olsun deyip bırakacak insanların bi çoğu. çok geliştirirlerse de 2 sene sonra ellerinde müşterinin gözünü boyayacak malzeme kalmayacak.
mesela 3d maç motoruna geçişte neden bu kadar gecikti SI? yıllardır vardı böyle bi teknoloji. ama biz 10 sene bekledik. ya da geçen gün bahsettiğim sesli komut olayı. akıllarına gelmediği için mi çıkmıyor? yoksa böyle bi teknoloji mi yok? yapmıyorlar.. sıkışınca yapacaklar.. bakın çok değil 3 sene içinde olacak bu.. halbuki 10 senelik teknoloji. ben google'a cümle kuruyorum tak diye yazıyor oraya. 20 tane komut mu olmuyor...
demem o ki ellerindeki avantajın farkındalar. bunu da kullanıyorlar. sadece öldürmemek için çok sıkmıyorlar ipi...
bi de konudan tamamen bağımsız olarak bişey sorayım size araştırma ekibinin başındaki insan olarak...
yarın ea ya da başka bi şirket çıksa gelse ve dese ki biz bu oyuna yatırım yapma kararı aldık elinizdeki datayı bizimle de paylaşın. paylaşır mısınız? bu konuda SI'a karşı yasal bi sorumluluğunuz var mı?
Benim kastettiğim şu abi: Tekrardan aynı örneği vereceğim ama biraz da açarak vereceğim bu örneği: Ubisoft, ps4 bundle yapmasına rağmen oyunu erteledi. Ve erteleme sebebi olarak "oyunu biraz daha cilalayacağız" dediler ancak çoğu otorite GTA V ile rekabet etmek istemediklerinden ötürü çıkış tarihini ertelediler ve oyunun mevcut haline albenisi olan birkaç yenilik daha ekleyeceklerine eminim.
Ubisoft gibi paragöz, Assassin's Creed serisini her sene çıkartarak Call of duty gibi seriyi batırmaya niyetlenen bir şirketin kendi prestijini yaralayacak bir karar aldığını görebiliriz bu örnekle. Benim demek istediğim de bu aslında.
SIgames'in oyundaki hataları çözme konusunda sarf edilen çaba konusunda diğer firmalardan oldukça üstün olduğunu biliyorum. Ama benim derdim çaba değil.
Maç motorundan tatmin olan kesimi bir kenara koyuyorum. Ama tatmin olmayan kesimin büyüklüğü de göz ardı edilemez. Bu firmanın rakibi olmadığı için, satışlarını tehdit eden bir unsur olmadığı için oyunu buglarla dolu iken oyunu çıkartma rahatlığını kendinde bulabiliyor. Benim kastettiğim şey bu.
SIgames dese ki "ben oyunu 1 sene çıkartmayacağım, maç moturunu adam edeceğim" diye burada kim gıkını çıkartır ki?
Mesela pes 14 bu sene çıkarttığı maç motoru ile batırdı. Millet fifaya kaydı ki bu söylediklerim subjektif şeyler değil. Konami şimdi daha iyisini yapmak için eminim pes 15 için daha sağlam bir maç motoruyla çıkacaktır piyasaya. Ama fm maç moturunu buglı çıkarttığında bile hedefledikleri satışa ulaşabiliyor. Neden? Çünkü alternatif yok.
Ubisoft gibi bir firma oyunu ertelediğinde para kaybeder çünkü meydan rakiplere kalır. Ayrıca firma prestij de kaybetti. Ama düşüncesi "ben oyunu salayım piyasaya, nasıl olsa updatelerle belini düzeltirim" olsaydı şu an kaybettiğinden daha da fazla prestij kaybederdi.
SIgames ise alternatifi piyasada yokken oyunu maç motorunu updatelerle düzeltmeye çalışıyor ama bu bir simülasyon oyunu. Simülasyon oyunlarındaki hatalar FPS veya TPS oyunlarla karşılaştırılamaz.
Bu oyun 1 Kasım'da tam sürüm çıkacak dendiğinde de maç motorunun durumu hakkında "güncelleyerek belini doğrultacağız, şu an tam sağlıklı değil" diye bir bilgi veriliyor mu? Verilmiyor. O zaman Bu oyundaki sorunlar da oyunu tam sürüm simülasyon oyunu olarak para verip alan kişileri bağlamaz.
Si bence olayi cok ciddiye aliyor. Kaliteli bir oyun icin her turlu feedbacki degerlendiriyorlar. Bunu yapabilmek adina da oyunu bilenlerden ciddi sekilde faydalaniyor.
3 seneden beri test ekibindeyim. Orada actigim her konuya her soruna cozum odakli yaklasildi. Belli sira dahilinde cozuldu veya cozume alindi. Benim gibi bu test isini yapan cok insan var. Oyun su kisa donemde cok mesafe katediyor.
Birbirinin icine gecmis o kadar cok drgisken var ki bir hatayi duzeltmek icin bir degisken degistigi zaman baska bir yerde hata cikabiliyor. İnanin o kucuk hatalar belli zamanda cozume kavusuyor. Buyuk tabloda ise gercekci taktikleri oturtmak konusunda veya oyuna yansitmak konusunda ne kadar basarilar ona bakmak lazim. O kucuk hatalar karsilikli olabilecek seyler. Sans bazen sende olur bazen rakipte. ama buyuk tabloda taktik ayari yapamamak daha uyuz bir durum. Daha dusuk kalitede takimla buyuk bir takimi aciklarini bularak yenmek gibi. Orta sira takimla avrupaya gidebilmek gibi. Dortmundla CL finali oynamak gibi. Bana gore kadrosundan inanilmaz derecede faydalanan bir teknik direktorleri var. Oyun bunlari vermekte ne kadar basarili? Baslikta bunlarin konusuldugunu gormedim. Benim beklentilerim bunlar.
GT-S6500D cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
Creative Assembly bu hatayı rome 2'de yaptı bu sene. Ve bence kendi ayaklarına sıktılar. Oyun çıkalı 2 ay falan oldu ve 7. update çıkmış durumda. Hala da düzelmiş değil. Serinin bütün prestiji yerle bir. Ve bence artık devamı gelmeyecek şu faciadan sonra. Bunu geçmişim hatrına satabildiler ama bi daha kimse para vermez. Bir sürü benzer oyun var. İnsanlar alternatiflere yöneliyor. Ama fm'de bu yok. 2 senedir berbat bi maç motoru ile çıkıyor oyun. Ama yine müşteri kaybetmiyor. Pes o kadar popülerken, pes 6 gibi efsane bir oyunu yapmışken 2008'den itibaren düşüşe geçti ve 2011'de fifa yine piyasaya belirgin şekilde hakim oldu. Şimdi fm son 2 yıldır berbat. Peki biz ne yapabiliriz? Hiç. Gidip fifa manager oynayalım desek o oyunla bu çok farklı kulvarlarda bence. Sadece isim benzerliği var![]()
Fm 2015'te mecbur gelişecek gibi duruyor.İOS'tan indirdim ChampMan yani bildiğimiz adıyla CM14 gayet iyi olmuş,zor olmuş.PC için de umarım oyun çıkartırlar seneye de rekabet olur.
Hatalar nasil olsa ileride yama cikartir ve duzeltiriz lakayitligi yuzunden ortaya cikmiyor.
FIFA/PES gibi oyunlar 10, bilemedin 12 dakikalık bir maç motoru ile çıkıyor. Maçı bitirdiğinde en çok pas yapan oyuncu 15-20 pas yapmış oluyor. Kaleye, atıyorum, 10-12 şut atılmış oluyor. Yani sıkıştırılmış bir maç motoru hazırlanıyor. Topun bütün maç oyunda kaldığını varsaysak bile 12 dakika nerede, gerçek bir maçta 60 dakika topun oyunda kalması nerede?
Bu gerçek dışı durum bilerek yapılıyor. Çünkü kimse oturup 90 dakika maç oynamaz. Ama oynamaya kalkarsan da maçta değil 10-12 şut, 50-60 şut olacak. 15-20 pas, 90-120 pas olacak. Bu maç motorunu FM'e koysan herkes ne biçim iş yapmışlar, bu ne rezillik diyecek.
En son FIFA/PES oynayalı 3-4 yıl oldu. O yuzden son zamanlarda 90 dakikalık bir maç oynatmadım ama bunun değiştiğini sanmıyorum. Peki 90 dakikalık bir maçta 50-60 tane şut olması ne demek? Bu oyunlarda savunma berbat demek.
Tabii amacım FIFA/PES ile FM'in maç motorlarını karşılaştırmak değil ama bu oyunlar arasındaki bakış farkını göz ardı etmek hata olur bence.
Her yıl bitmemiş bir oyun oynadığınızı hissediyorsunuz çünkü oyun zaten maç motoru bitmiyor. Bitmesi de zor zaten. Çünkü amaçları 10-12 dakikada eğelenceli olan ve gerçekçi skor üretmek için futbolun bir çok yönünü gözardı eden bir oyun yaratmak değil. FM'de amaç 90 dakikalık gerçek futbolun bir benzerini yaratmak.
Rakip olsa, bence bu kadar iddialı bir proje üzerinde çalışamazlar. Hatalar oyunun satışını söylediğin gibi etkileyecekse, daha sağlamcı bir strateji benimsenmez mi? Bu sağlamcı strateji de gelişimi yavaşlatmaz mı?
abi peki bi sorum olacak...
geçen gün bi hesaplama yapıp yazmıştım buraya... normal koşullarda, fizik kurallarının geçerli olduğu bi ortamda kaleye gönderilen şutların ortalama % 1,5'inin direğe çarpması lazım. üstelik bunu çok büyük bi yanılma payı ile hesapladım.
oyundaki herşey çeşitli şekilde açıklanabilir. oyuncunun pas vermek yerine şut atması, pozisyon alamaması, yanından geçen oyuncuya müdahale etmemesi vs...
peki tamamen fizik kuralları dahilinde gerçekleşen top hareketi nasıl açıklanabilir?
örnek verdiğiniz oyunlarda en azından bununla ilgili muazzam bi gelişme söz konusu. çünkü çok somut bi durum var ortada. topun fiziksel özellikleri belli, dünyada geçerli olan fizik kuralları belli...
üstelik bunu dijital ortama mükemmel olmasa da mükemmele yakın yansıtabilenler de var. örnekler mevcut yani.. buna rağmen o topun saçma bi şekilde her maçta 3-5 kez direğe çarpması nasıl açıklanabilir...
fizik kurallarının dahi geçerli olmadığı bir oyunda gerçek futbolun benzerinden nasıl bahsedebiliriz ki.
Mac motoru gercek hayattaki istatistikler ve oyunun sadece yapay zeka kendi kendine oynadigi zaman ortaya cikan istatistiklerle dengeleniyor. Zaten bu dengeleme yapilmadan hic bir yama cikmiyor. Bir macta 4 defa top direkten donuyorsa, baska bir kac macta toplar hic direkten donmeyip bu ortalama tutuyor. Gercek ortalama ne bilmiyorum ama testlerde gercegin cok ustunde bir ortalama cikmis olsa zaten o mac motorunun yayinlanmasina izin cikmazdi.
Isin icine kullanici girdiginde yapay zeka'nin oynadigi kurallar icinde oynamiyor oyunu. Bu da oyunda hatalarin goz onune daha fazla cikmasina neden oluyor. Bu hatalarin gozlendigi mac dosyalari (PKM) SI'a yollandiginda, bu olayin neden ozellikle sizin macinizda oldugu ama yapay zeka kendi arasinda oynadigi zaman olmadigi arastiriliyor, bulunuyor ve cozum uretiliyor.
Bu sadece direkten top donmede degil, her konuda yapiliyor.
Bir de mac motorunu beta test yapanlar genelde cogu kisi gibi kisa ozetlerle oynamiyor. Maclari 90 dakika izleyip (hadi top oyun disinda oldugu zamanlari es gecersek 60 dakika) mantik hatalari ariyor. Bu nedenle de ozellikle mac motorunu test edenler gecede 10-15 mac degil, belki 2-3 mac goruyor.
Tabii ne kadar cok mac izlersen, bir seyin sans mi yoksa gercek bir sorun mu oldugunu daha iyi suzebiliyorsun. Ozellikle yama veya oyun cikmadan hemen once yapilan son degisikliklerde bazi basit arizalar gozden kacabiliyor bu nedenle. Ama oyun cikinca 10-20 kisi degil, onbinlerce kisi oyunu oynuyor. Bu nedenle de arizalarin bulunmasi cok daha az zaman aliyor.
Tabii sunu da unutmamak gerekli. Mac motorunu test edenler genelde oyunu iyi taniyan, taktiksel tercihlerin tam olarak ne ise yaradigini iyi bilen ve oyunu oynanmasi gerektigi gibi oynayan kisiler. Oyunun her kullanicisi tabii boyle degil. Bu da, hatalari bulmak icin farkli bir perspektif getiriyor.
Mac motorunu daha iyi test etsinler, ondan sonra cikartsinlar deniyor. Tabii bu testi uzatip oyunun cikisini geciktirmek bir secenek. Ama bir diger secenek de cok onemli bir hata yoksa oyunu cikartip, oyuna cok daha fazla gozun bakmasini saglayarak bu sorunlari daha kisa zamanda cozmek. Belki sadece test ederek bulunamayacak hatalari kisa surede bulmak. Sonucta test yapanlar da bunu butun yaz boyunca yapiyor. Surekli ayni seye bakarsan bazen bariz hatalari goremeyebilirsin. Ama farkli gozler bakinca hata daha cabuk ortaya cikiyor.
Bu kotu bir tercih mi? Burada da yazildigi gibi bazilari icin oyle. Ama pek tabii herkes oyunu hemen ciktigi anda satin almak zorunda degil. Bu oyunun gercegi rahatsizlik veriyorsa, oyunun alimi geciktirilebilir. Hatta ne kadar gec alinirsa, o kadar da ucuz alinir.
abi peki şu oyunu çıkarırken, şu tarihe kadar beta olarak devam edecektir ibaresi eklemek zor mu? daha doğrusu oyunun gerçeği bu iken böyle bir ibare eklememek etik midir?
bunu dahi yapmayacak kadar müşteriyi hiçe sayan bir firmanın iyi niyetli olduğuna bunca insanı inandırmak pek kolay değil bence...
hadi ben her sene oynuyorum, oyunun gerçeğinin bu olduğunu biliyorum.. bile bile lades benimki diyelim.. peki bu oyunu ilk kez alanın suçu ne? adam rafta görüp alıyor, gidip kuruyor ve karşısına saçma sapan bir sürü hata ile dolu bir oyun çıkıyor. o adam ne yapsın? iade ediyorlar mı parasını?
Parasini iade etmeseler de o kisi bir daha oyunu almazsa zaten musteri kaybediyorlar.
Ama tabii pek bu sekilde musteri kaybettiklerini sanmiyorum cunku oyunun artilari, eskilerinden cok daha fazla. Tabii bence.
Istedikleri kadar hatalari cozmekle ugrassinlar umrumda degil.. ne zamab oyun oynanabilir duruma gelir o zaman gider satin alirim. Her actigim kariyerde kalecinin topla ceza sahasina cikmasindan biktim. Bunun hicbir aciklamasi olamaz.
kazanmadıkları müşteriyi nasıl kaybediyorlar kiellerindeki müşteriler yetiyordur belki. ekstraya ihtiyaçları yoktur. ben bu şekilde "kazanamadıkları" müşteriyi hiç umursadıklarını sanmıyorum. mevcudu ellerinde tutmaları yeter onlara..
kaldı ki bunu bir kayıp olarak nitelendirsek dahi o müşterinin verdiği para gidiyor. ben SI açısından bakmıyorum olaya. umrumda değil açıkçası.. ama müşterinin verdiği her kuruş boşa gidiyor. bu 1 kişi dahi olsa böyle. ve firma o 1 kişi için dahi olsa bu oyun şu tarihe kadar beta olarak devam edecektir diye yazmak zorunda...
ben geçen sene miles jacobson'a bu oyunu internet bağlantısı olmadan oynamanın bir yolu yok mudur, oyunu satın aldım ama her tarafta internete bağlanamadığım için oynayamıyorum. korsanla mücadele için bizi de zor durumda bırakıyorsunuz şeklinde bi tweet atmıştım. gelen cevap " oyunun kutusunda kocaman internet bağlantısı gerektirir ibaresi var" şeklindeydi... onu yazıp müşterisine o şekilde cevap vermeyi bilenler en azından bu dediğimi de yazabilirler.. en azından bu oyunun hali ne böyle dediğimizde "oyunun üstünde şu tarihe kadar betadır yazıyor kör müsünüz" şeklinde bi cevap verebilirler.. onlar da rahatlar böylece. çünkü eminim ki kendilerine tepki gösteren herkesi bi kaşık suda boğmak istiyorlar.. bu durum, en üstteki miles jacobson'dan tutun da en alttaki forum moderatörlerine kadar her SI çalışanının verdiği tepkilerden çok net belli oluyor.
bu arada electronic arts, fifa manager serisini artık çıkarmayacağını duyurmuş. bu sene sonmuş... rakip sayılmayacak bi rakip rakip vardı artık o da yok...![]()
Hala ayni yerde takilip kaliyoruz.
Bu oyunu bin kisi aliyor, 5 kisi hatalar yuzunden bu oyun oynanamayacak durumda diyorsa bu kabul edilebilir bir durum. Herkes memnun olmayacak sonucta. Her 100 kisiden 5'i oyunun oynanamayacak durumda oldugunu dusunuyorsa da bu kabul edilebilir bir durum.
Herkes senin gibi dusunmuyor oyun hakkinda. Veya bu kadar ciddiye almiyor, onemsemiyor diyelim.
Ozellikle CM4 ciktigi zaman SI forumlarini gorseydin, cok fazla hatalari olan bir oyun ciktiginda insanlarin nasil agresif tepki verdigini gorurdun. Su anda verilen tepkiler o donemin yaninda hic bir sey degil. Dusuncelerini kucumsemek icin bunu yazmiyorum.
SI forumlari gercekten o donemde savas alanina donmustu cunku ortada cok kotu bir urun vardi. Ben bile isyan ediyordum. Ama simdiki oyun ile o oyun arasinda daglar kadar fark var. Hemen hemen hic bir ozelligi calismayan, hic bir elle tutulur yonu olmayan bir oyundu CM4. Oynanabilir hale gelmesi icin 5 tane yama gerekti. Yamalarin her biri de esasinda yeni bir oyundu.
Demek ki cogu FM oynayanin beklentileri senin kadar yuksek degil. Senin kadar yuksek olmak zorunda de degil tabii.
omer, araştırma forumunu hatırlıyorum![]()
Mustafa BudakTurksportal
"Büyük sıçrayışı gerçekleştirmek isteyen, birkaç adım geriye gitmek zorundadır.Bugün yarına dünle beslenerek yol alır"Bertolt Brecht
Eee bu kadar konuşmadan sonra kendi oyunumuzu yaparız artık
Nacizane bi tavsiye vereyim beyler... Yatın uyuyun la!!!!
NOT : "Gelecek vaad Eden" neyyy laaağnnn (Ahmet Kural style)
Ben zevk alamamistim. Ama baskalari zevk aldiysa saygi duyarim.
Cogunluk zevk alamadi ki o yil 5 tane yeni oyun cikartmak zorunda kaldilar.
Hatta bu sirada bircok musteri kaybettiler. Ozellikle 20'li yaslarin sonuna gelen bir cok kisi kaybedildi.
Ama ayrilanlarin yeri simdi 20'li yaslarin sonuna gelenler tarafindan dolduruldu.
Bazisi iyi bir is yapmak istediklerini goruyor ve ilgi duymaya devam ediyor. Hatta oyunun yapiminda soz sahibi olmaya basliyor(oyunu test ederek vs.) Bazisi da ayriliyor ve baska seylerle ugrasiyor. Bundan daha dogal ne olabilir ki?
20'li yaslarin sonu FM oynamaya devam etme/etmeme kararinin sorgulandigi bir donem. Bu yillardir boyle. Ben de sorguladim. Bu nedenle bu sorgulamalari gayet dogal karsiliyorum. Oyunu sizin istediginiz yonde degistirmek icin kollari sivamak gerekiyor. Bu da tabii herkese gore degil. Bu nedenle de 20'li yaslarin sonunda bir cok kisi oynamayi birakiyor (tabii bir suru elestiri dizdikten sonra).![]()
Last edited by perpetua : 25.Kasım.2013 at 12:51
abi elbette 100 kişi içinden 5 kişi beğenmiyorsa bu kabul edilebilir bir durum...
ama şöyle bi ayrım var. o 5 kişinin neden beğenmediği de önemli.. ya da neye tepki gösterdiği...
şimdi 100 kişiye bi kazan çorba yapın, verin elbet arada 5-10 kişi beğenmez.. açıkçası o çorbayı yapan ben olsam umrumda olmaz. hatta büyük oranda sevildiği için hoşuma bile gider...
ama arada 5-10 kişi benim çorbamdan kıl çıktı derse orada sıkıntı var işte... birincisi bu adamlar için o çorbanın tadı tuzu önemli değildir artık. olmaması gereken bi durum var ortada zira. çorbadan kıl çıkıyorsa ben ne kadar iyi bir aşçı olursam olayım bi kıymeti yok. işimi düzgün yapmamışım demektir. geriye kalan 90-95 kişinin de midesi bulanmıştır ayrıca.. kendi tabaklarından çıkmasa bile, onlar görmese bile hepsi aynı kazanda pişiyor sonuçta.
ben güzel olmamış demiyorum.. hatta buradakilerin bi çoğu da benim gibi düşünüyor eminim. şimdiye kadar çıkanlar arasında en iyisi.. ama kıl çıktı içinden. kabul edilemez bi durum bu.. lezzetli olabilir, emek harcanmış olabilir ne önemi var ki...
çorba soğuk olsa bu kabul edilebilir ya da tuzu eksik olsa... bunlar önemsiz. 2dk ısıtırsınız, tuz eklersiniz vs.. ama kıl çıkmayacak. 1 tabaktan bile...
ayrıca emin olan bu oran sizin dediğiniz gibi % 5 falan değil. en az %30 belki daha fazla...
O 5 kisinin neden begenmedigini dinliyor olmasi zaten SI'in bence en iyi ozelligi.
Elestiriye katilirlar, katilmazlar.
Bu konuda bir degisiklik yaparlar, yapmazlar (tabii keyfi karar vererek degil, onlarin oyunu gelistirme vizyonu ile uyusmuyor olabilir).
Corba ornegi de bence pek tutmamis. CM4'un icinde kil vardi diyebilirim ama FM 2014'e olsa olsa biraz fazla karabiber var bence.
Sonucta tepki veren grubun ne kadar buyuk oldugunu en iyi SI olcebilir. Biz ne dersek varsayim. Ama bu konuda bir degisim yapmalarina neden olacak kadar buyuk bir grup yoksa, degisim de olmaz.
Degisim olacaksa da zaten burada yazarak olmaz. Ister Miles'a mail at, ister SI forumlarinda baslik ac bu konuda. Yapici bir elestiri iceren bir baslik olursa mutlaka dikkate alirlar.
Ömer abi kötüden örnek olmamalı. Yani "cm 4 çok kötüydü, fm 14 ona kıyasla iyi" demek bardağın dolu tarafına çok iyimser bir şekilde bakmak demek bence.
Bu bir simülasyon oyunu. Ben hesaplarımı şampiyonluk veya küme düşmeme üzerine yaparken, kafa yorarken, zaman harcarken, transferler yaparken, en önemli maçımda kalecim ceza sahası dışına topu elle tutarak arsa sahibiymiş gibi çıkarsa "neyse ki cm 4 daha da hatalıydı" diye düşünmem ben. Böyle bir hata varken oyunu piyasaya sürene laf söylerim.
Böyle bir rezillik olamaz maçın 76. dakikasına kadar 3-1 önde olduğum maçı 4-3 kaybetmem kabul edilemez bir saçmalık!!! Resmen rezalet
GT-N7100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi