Teknik Direktörümüz Christoph Daum, bugün Samandıra Tesislerimiz`de düzenlediği basın toplantısında, sezonun ilk devresinin ardından takımımızı ve oyuncularımızın performanslarını değerlendirdi. Yaklaşık 2 saat süren toplantıda zaman zaman mensuplarıyla şakalaşan Daum`un açıklamaları şöyle:
"Zorlukları aştık"
"Bakıldığı zaman sezonun ilk devresi boyunca, çift kulvarda mücadele etmenin zorluklarını aşmış bir görüntü çizdik. Şampiyonlar Ligi`nde alınan 9 puan, hedeflerimizin gerçekçi boyutuydu. Yolumuza UEFA`da devam edebileceğiz. Bundan sonraki katılımımızda hedefimiz daha farklı yerlere gelmek olacak."
"Başarılıyız"
"Şampiyonluk yarışına bakılacak olursa, ilk yarıyı 4 puan önde 43 puanla kapadık. Geçen sezonki maçlara bakıldığında, bir önceki sezonu 7. sırada tamamlamıştık. Bu sene ise rakiplerimizin karşısına son şampiyon olarak çıkıyoruz ve doğal olarak oynadığımız takımlar daha çok maça asılıyor. Takımım bu anlamda da, başarılı maçlar çıkardı."
"Brezilyalı oyuncularımız uyum içerisinde"
"Takıma yeni katılan oyuncuların uyumu gayet başarılı bir şekilde sağlanmış oldu. Genellikle, -aynı ülkeden çok oyuncu olması, anlaşmazlıklara yol açar- denilir. Ama biz de böyle değil. Brezilyalı oyuncularımız hem kendi aralarında, hem de diğer oyuncularımızla büyük bir uyum içerisindeler."
"Alex, takıma alıştı"
"Takıma yeni katılan oyunculardan beklentiler her zaman büyük oluyor. Alex için de, böyle oldu. Her maçta kendini daha iyi sahaya yansıttı. Yeni transferlerin alışması gerekiyor. Fabiano`dan da beklenti bu. Bizim için oynadığı ve katkıda bulunduğu bir çok maçlar var. Kendisinin takıma uyum sağlaması için Alex`ten daha fazla zamana ihtiyacı var. Şu an için ilk 11`de sürekli oynayabilecek şekilde kendini göstermiş değil. Murat Hacıoğlu için de öyle. Geldiği yerde hep ilk 11`de oynuyordu. Her iki oyuncumun da sabırlı olmaları gerekir."
"Rüştü`nün katkısı ortada"
"Rüştü`nün takıma nasıl katkıda bulunduğunu, özellikle de son maçlarda fazlasıyla gördük. Son maçlarda, takımı yönlendirme açısından da önemli bir performansı sahaya yansıttı. Ben Rüştü`nün daha erken böyle bir performans sergileyeceğini düşünüyordum. Rüştü, şu anda gerek sportif, gerek karakteristik özellikleri açısından, Türkiye`deki diğer kalecilerin çok önünde. Bizimle olmasından ötürü büyük mutluluk duyuyorum"
"Marco`ya teşekkür ediyorum"
"Marco Aurelio, özellikle ilk yarıdaki performansı açısından teşekkür etmek istediğim bir oyuncu. Sezon başında, herkesin hatırlayacağı gibi yabanı kontenjanının 5`e indirilmesi söz konusuydu. Aurelio`ya sezon başında yabancı kontenjanından dolayı kendisini gönderebileceğimizi iletmiştim. Yabancı sayısında 6`da karar kılınınca, mutluyum ki bizimle kaldı. Kesinlikle pes etmedi ve çok çalışarak başarılı oldu. Kendisine yapmış oldukları için çok teşekkür ediyorum. Bizim amacımız, kesinlikle Marco Aurelio`yu göndermek değildi. Marco`yu bu açıdan da övmek lazım. Başka bir oyuncu olsa, -peki o zaman beni gönderin- derdi. O, -burada kalacağım ve başarılı olacağım- diyerek övgüyü haketti. "
"Volkan, Rüştü`nün veliahtı"
"Volkan ve Recep, Eike Immel ve Murat Öztürk ile çalışarak çok iyi duruma geldiler. Her ikisinin de her an oynayabilecek durumda olduğunu biliyorum ve onlardan çok memnunum. Volkan bunu oyuna girdiği maçlarda da gösterdi. Her ikisinde de çok büyük potansiyel var. Volkan, Rüştü`nün veliahtı konumunda. Milli Takım`da da onun yerini alabilecek kapasitede."
"Ümit`in başarıdaki katkısı büyük"
"Ümit Özat, sadece saha içinde değil, saha dışında da takımımızın kaptanı. Kendisine herkes saygı gösteriyor ve sözünü dinliyor. Tahmin ediyorum ki, Fenerbahçe`nin tarihinde `Büyük Kaptanlar` arasında yer alacaktır. Onunla çok konuşmamız oldu. Sadece saha içinde değil, saha dışında da takımın başarısına önemli katkıları oldu. Takımdaki tüm arkadaşlarına destek oldu. Başarıda çok büyük katkısı olan biri benim için. Çok yönlü bir oyuncu ve her yerde oynayabiliyor. Bir çok maçta da bunu gösterdi."
"Servet kendini geliştiriyor"
Servet kendini yavaş yavaş geliştiren bir oyuncu. Her hafta, Servet`in ileriye yönelik bir gelişim gösterdiğini görüyoruz. Gelişiminde bizlerin de, kendisinin de sabırlı olması lazım. Ama, Servet şu anda da çok iyi bir oyuncu."
"Genç oyuncularımız etkilenmemeyi öğrenmeli"
"Kemal, Selçuk, Serkan ve Tuncay gibi tüm genç oyuncularım kendilerini geliştirmekte. Sürekli olarak baskı altındalar, ve buna alışmak için kendilerini bu konuda geliştirmeleri gerekiyor. Bakıyorsunuz, bir gün göklere çıkarıyorlar, bir gün sonra ise ağır eleştirilere maruz kalıyorlar. Bunlardan etkilenmeden yollarına devam etmelerini ve durumu dengelemeyi bilmeleri gerekiyor. Bu konuda bizler de onlara destek oluyoruz."
"Luciano, görevini yerine getiriyor"
"Fabio Luciano`ya gelince, görevini ciddi ve bilinçli bir şekilde yerine getiren bir oyuncu. Takımdaki genç oyunculara önemli katkısı var ve onlara önümüzdeki dönemde fakla yardımcı olmasını bekliyorum."
"Önder değişmez bir defans oyuncusu olacak"
"Önder, önümüzdeki senelerde Fenerbahçe`nin ve Türkiye`nin değişmez defans oyuncularından bir tanesi olacaktır. Bu bağlamda, Fatih konusuna da değinmek istiyorum. Kendisiyle bir çok görüşmemiz oldu. Benim için üzücü olan onu potansiyeline göre ilk 11 oyuncusu yapamadım. Aynı frekansı yakalayamadık. Kendisine Bochum`da şans diliyorum."
"Mahmut Hanefi büyük potansiyele sahip"
"Mahmut Hanefi`ye gelince, takımın kurgusu içinde şu an istediğimiz şekilde şans bulamıyor. Mahmut, büyük potansiyele sahip, genç bir oyuncu. Solda oynayabilecek, büyük bir geleceğe sahip, özellikli bir oyuncu. Son maçta kendisine bir kaç dakika olsa da şans vermem, kendisine başarımıza katkıda bulunduğunu göstermek istememden dolayı. Onun da bu başarıya büyük katkısı var."
"Serkan`ın boyunun tamamı, kalp ve yürek"
"Serkan kısa sürede hepimizin kalbini kazanmayı başardı. İnanılmaz özellikleri olan bir oyuncu. Elbette, taktiksel ve tekniksel anlamda eksikleri var. Ama, inanıyorum ki onunla büyük başarılara imza atacağız. O ufaklıkla çalışmak benim için çok keyifli ve mutluluk verici. Çok olumlu ve sürekli gülümseyen bir kişi. Boyunun tamamı kalp ve yürek! Bu çok önemli. Hiç pes etmeyen ve sürekli deneyen yapısıyla Fenerbahçe imajını sahaya çok iyi yansıtan bir futbolcu."
"Marco, ilk yarının en değerli oyuncusu"
"Marco Aurelio ile ilgili ligin ilk devresinde stratejik anlamda en önemli oyuncumuz diyebilirim. Maçların geneline bakıldığı zaman, takımımızın stratejik anlamda nasıl davranacağını çok iyi bilen bir oyuncu. Taktiksel anlamda isteklerimizi sahaya yansıtılmasında çok önemli bir yere sahip ve kanımca ligin ilk yarısının en değerli oyuncusu."
"Selçuk geniş kadronun önemini kanıtladı"
"Selçuk, geniş bir kadronun bir takım için ne kadar önemli olduğunu hem kendi çok iyi anladı, hem de bunu herkese gösterdi. Son dönemde orta sahada oynayan önemli bir oyuncun oldu. Bunun Olympique Lyon maçında da gösterdi. Gelişimi ortada. İleriye dönük bir adım attı. Bir çok özelliğini geliştirdi. Daha fazla olumlu pas yapmaya başladı, gerek şut, gerek oyunu okuma açısından da orta sahadaki önemli oyuncularımızdan biri oldu."
"Kemal zor bir dönemden geçiyor"
"Kemal, zor bir dönemden geçiyor. Bir sakatlıktan çıkıp, bir başka sakatlıkla boğuşuyor. Kendisi Türk futbolunun geleceğini temsil eden oyunculardan biri. Gaziantepspor`daki ve Genç Milli Takım`daki başarılarından sonra buralara geldi. Umut ediyorum, kısa zaman içerisinde iyileşir ve takımdaki yerini alır."
"Alex, ofansif anlamda da büyük katkı sağladı"
"Geçen sene, Marcio Nobre ve Pierre Van Hooijdonk, ofansif anlamda çok büyük katkı sağlamıştı. Bu sene Van Hooijdonk`un yokluğunda onun boşluğunu dolduran Alex De Souza, ofansif anlamada da büyük katkı sağlıyor ve durumu dengeliyor. Alex, sadece paslarıyla değil, golleri ve iş bitiriciliği ile de katkı sağlıyor."
"Tuncay, inanılmaz yetenekli bir oyuncu"
"Tuncay, genç, inanılmaz yeteneklere ve potansiyele sahip bir oyuncu. Tuncay`ı bir ara alıp evime götürmeyi düşündüm. Onu mental anlamda da yetiştireyim dedim. Kendisi yapılan yorumlardan çabuk etkileniyor. Etrafındaki insanlardan ve yorumlardan fazla etkilenmeden yoluna devam etmeli. Ondaki gelişimi gördükçe çok mutlu oluyorum ve kendisiyle çalışmaktan çok memnunum. Yapılan analizlere ve istatistiklere bakıldığında Tuncay`ın ne kadar koştuğunu ve neler yaptığını görürsünüz. Baktığınızda da bir takım için ne kadar önemli bir oyuncu olduğundan emin olabilirsiniz. Her maçta bizim için varını yoğunu ortaya koydu."
"Nobre, ligin en iyi santraforu"
"Marcio Nobre önde iki kişilik oynadı. Öyle bir oyuncu ki acı hissedebileceği pozisyonlara dahi girebiliyor. Hiç bir zaman -geri çekileyim de pozisyona girmeyeyim- demiyor. Çok büyük ve saygıya değer bir oyuncu. Fenerbahçe`nin başarısında çok büyük katkıya sahip olan bir oyuncu. Çok koşan hırslı bir yapıya sahip. Süper Lig`deki en iyi santrafor diyebilirim."
"Mehmet çok yönlü bir oyuncu"
"Mehmet Yozgatlı, çok yönlü, özellikli ve yetenekli bir oyuncu. Kendisini geliştirmesi gereken nokta, fiziğini daha iyi kullanması. Fizik gücünü de sahaya yansıtmasını öğrenirse, sadece Fenerbahçe için değil, Milli Takım içinde çok önemli bir oyuncu olur. Bizim için bir çok maçı çevirmesini bildi. Önümüzdeki dönemde de bunu sürdürecek. Çok önemli ve değerli bir oyuncu."
"Serhat, uluslararası özelliklere sahip"
"Serhat sakatlıkları ve rahatsızlıkları nedeniyle takımdan uzak kalmasa çok daha iyi bir yerde olacaktı. Şu anda uluslararası anlamda da değerli bir oyuncu. Sürekli kendisini dinleyen ve özeleştiri yapabilen bir oyuncu. O kadar iyi maçları var ki, karamsar şekilde kendisini eleştirmemeli. Çalıştığımız dönem içerisinde, sakatlıkları nedeniyle kesintisiz devam edemedi. Bakıldığı zaman uluslararası alanda da çok önemli özelliklere sahip. En kısa zamanda iyileşmiş şekilde aramızda olmasını diliyorum."
"Semih`i satmayız"
Semih`e gelince, geçen sene takımda daha fazla yer buldu. Bu sene, elimizdeki kadroda ona şans tanıyamadık. Şu an için kendisini yollama gibi bir düşüncem yok. Ama maç eksikliğini tamamlaması açısında kiralanabilir. Fakat, satılmaz. Çünkü, iyi özelliklere sahip, geleceği olan bir oyuncu."
"Gürhan, sabırlı olmalı"
"Gürhan`a gelecek olursak, bu oyuncu Adanaspor`da düzenli oynuyordu. Bakıldığı zaman çok iyi özelliklere sahip, bu ligde oynayabilecek bir oyuncu. Sabırlı olması lazım."
"Van Hooijdonk`u sabırsızlıkla bekliyoruz"
"Pierre`e gelince, sezona o kadar iyi bir başlangıç yapmamızda çok önemli katkısı var. Şu an sakatlığından ötürü aramızda olamamasından dolayı üzgünüm. Ne zaman tekrar aramıza döneceğini kestiremiyorum ama dönmesini sabırsızlıkla bekliyoruz. Yoğun maç trafiğimiz içinde çok ihtiyacımız olacak. Yaptığımız görüşmede bana ikinci devre de 100`de 100 sahada olacağını söyledi."
"Sorumluluğum başarıyı garanti etmek"
"Benim sorumluluğum başarıyı garanti etmek. Yapmış olduklarım tek kişiklik şov değil. Bu bir ekip işi. Bir ekiple bu işleri yapıyoruz ve bu ekiple son 1.5 senede büyük bir başarıya imza attığımızı düşünüyorum. Bu başarımızda Yönetim Kurulumuzun katkısını da unutmamalıyız. Kendilerine bize verdikleri destekten ötürü teşekkür ediyorum."
"Başka bir ülkede farklı değerlendirilirdim"
"Bakıldığı zaman, yeni kurulmuş genç bir takımla bugünlere geldik. Resim ortada. Avrupa`nın neresinde olursam olayım, basın tarafından farklı bir şekilde değerlendirilirdim. Sezonun başlamasıyla birlikte eleştiri yağmuruna tutuldum. Lyon ile yaptığımız ikinci maçtan sonra bu dindi."
"Sportif eleştirilere açığım"
"Şunu belirtmeliyim, sportif açıdan eleştiriye açığım. Sadece derbi maçlarda alınan yenilgilerin sonrasında yapılan eleştirilerden bashetmiyorum. Çok farklı şekillerde eleştirildim. Şunu da belirtmek istiyorum ki, sadece sportif anlamda eleştiriye açığım. Buna zaten mecburum. Ama, yapılan eleştiriler şahsiyetimi, kişiliğimi ve özel hayatımı etkileyecek şekilde de oluyor. Şimdi geriye dönüp, o zamanki açıklamalarıma bakarsanız, bu grupta 3.lüğün başarılı olacağını söyledim. Fakat bunun ardından, kendime ve takımıma güvenmediğim yönünde eleştirildim. Ben de bunun üzerine, -bu gruptan ikinci olarak çıkmak için elimizden geleni yapacağız- dedim. Ama, tabi şunu da söylemek lazım, ben kalkıp orada "Herşeyi deneyeceğiz" demekle beklentileri yükselttim mi? Evet. - Bu gruptan 3. olarak yolumuza devam etmeliyiz- demem gerekirdi. Bundan sonraki dönemde, kendi fikrimi söyledikten sonra arkasında duracağım ve fikirlerimi değiştirmeyeceğim."
"Genç takımla önemli işler başardık"
"Beşiktaş ve Galatasaray maçlarında çok üzüntü yaşadım. Her iki maçta da imkan ve özelliklerimizin altında oynadık. Kendi kendimizi yendik. Türk futbolu içerisinde, yapılan farklı yorumlar ön plana çıkıyor. Bazıları için derbi maçların hepsini kazanmak çok önemli. Ligin sonunda ne olmuş önemli değil. Tüm derbileri kazansanız bile şampiyon olamadıysanız hiçbir anlamı yok. Bunu bir bütün olarak görmeliyiz. Derbi maçlardan her zaman dengeli bir şekilde çıkmalısınız. Toplamında 18 puan toplayabilirsiniz, ama bunun yanı sıra, bir Malatya, Denizli veya Rize de oynadığımız maçların zorluk derecesi de onlarla aynı. İlk yarıda derbilerden 9 puan alabilirdik. ama biz 3 puan topladık. Fakat, yine unutmamak gerekir ki, 3 derbiyi de 2. yarıda kendi sahamızda oynayacağız. Bunları kazandığımızı varsayarsak 12 puanla çıkmış oluruz. Dolayısıyla ben bu genç takımın kaybedilen 2 derbiyle bu şekilde eleştirilmesini doğru bulmuyorum. Her zaman olayları bir bütün olarak görürüm ve genel sonuca bakarım. 1 derbi maça bakarak bir hocanın kalitesi tartışılacaksa, kariyerimdeki geçmişe bakınca bunun doğru olmadığını göreceksiniz. Bazıları, 1.5 sene içerisinde başladığımız nokta ile geldiğimiz nokta arasındaki farkı çok çabuk unutuyor. Genç, yeni ve makul paralarla kurulmuş bir takımız. Şimdi kurulan bu genç takımı bir düşünün. Bunu, Fenerbahçe`yi uzun yıllardır takip eden basın mensuplarına sormak isterim. Fenerbahçe, hiç bu kadar genç bir takıma sahip oldu mu? Bu takım, geleceğe yönelik de çok şey vaad ediyor. Kendi açımdan bu kısa dönemde bu genç takımla yaptıklarımızı büyük başarı olarak görüyorum, keza bu yurtdışından da böyle görünüyor."
"Müzakere tarihinin verilmesi mantıklı bir karar"
"Avrupa Birliği`ne tam üyelik müzakereleri için Türkiye`ye tarih verilmesi bana göre mantıklı bir karar. Çünkü tarihe bakarsanız, bunun zaten böyle olması gerekirdi. Türkiye, uzun yıllar Avrupa ülkeleriyle zaten iç içeydi, yakın ilişki içindeydi. Türkiye`den, Avrupa`da yaşamak için giden Türk insanının da buna katkısı büyük. Uzun dönemdir Avrupa ve Türkiye iç içe yaşıyor. Bana göre bu konuda en büyük adım, 1923`te Mustafa Kemal Atatürk`ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti ve beraberinde batıya doğru giden o yolla ilgili, gerek kadın hakları, gerek kanunlardaki değişikliklerle, o dönemde atıldı. İnsani açıdan inandığım için, desteğimi esirgemeden, bu konudaki görüşlerimi açıkladım. Unutmamak gerekir ki, şu anda henüz görüşmelere başlandı. Tam üyelik söz konusu değil. Bu zaman alacaktır. Burada sabırlı olmak gerekir. Ama ben, hayattayken tam üyeliği göreceğime inanıyorum."
"Tuncay`ın golü en beğendiğim gol"
"İlk yarıda oynadığımız maçlar içerisinde en çok beğendiğpimiz golümüz, Tuncay`ın, Kadıköy`de Manchester United`e attığı ilk goldü. Bu gole her şey vardı. Ayrıca, bunun yanı sıra pozisyon ve hazırlanış olarak daha bir çok güzel gol attık"