Okulların açık olduğu günlerde 13-18 yaş arası öğrencilerin 08.00 ile 19.00 saatleri arasında internet kafelere girişinin yasaklanması, okula yapılan devamsızlıkları azalttı.
Balıkesir il merkezindeki 36 ilköğretim okulu ve 26 liseyle merkez ilçeye bağlı köylerde yapılan araştırmada, bazı liselerde devam oranının yüzde 70-80, iki ilköğretim okulunda da yüzde 100 arttığı görüldü.
İnternet kafe bulunmayan köylerde devamsızlıklarda değişiklik olmazken bulunan köylerde de
devamsızlıklar gözle görülür oranda düştü.
Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Binay, amaçlarının öğrencilerin okula devam etmesini sağlamak olduğunu söyledi.
İbrahim Binay, valilik tarafından alınan karar sonucu genel itibariyle devamsızlıkların azalmasının kendilerini sevindirdiğini ifade etti.
Balıkesir Valiliği, 28 Kasım 2006’da yayınladığı bir kararnameyle il sınırları dahilinde faaliyet gösteren internet kafe ve oyun salonlarına ilk ve ortaöğretim öğrencilerinden 12 yaş ve altındakilerin yanında veli veya vasisi olmadan, 13-18 yaş arasındakilerin de okulların açık olduğu günlerde 08.00 ile 19.00 saatleri arasında alınmasını yasakladı.
Bu kararı uygulamayan internet kafe ve oyun salonları hakkında, İl İdaresi ve Kabahatlar Kanunu’nun ilgili maddelerince işlem yapılıyor. Bu yılki denetimlerde yasağa uymadığı gerekçesiyle 48 internet kafeye ceza uygulandı.
Kararın ardından Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Mürşit Canbulat imzasıyla 27 Şubat 2007’de il merkezindeki ilköğretim okulları ve liselere bir yazı gönderildi.
Yazıda, valiliğin kararı sonrası okullarda öğrencilerin devamsızlıklarında azalma olup olmadığı, devamsız öğrenci sayısındaki azalmanın hangi oranında gerçekleştiği soruldu. Okullardan gönderilen cevabi yazılarda, devamsızlıklarda büyük oranda azalma olduğu belirtildi. İlköğretim okulları dikkate alındığında internet kafe bulunan Atköy, Çiçekpınar ve Ayşebacı köylerinde yüzde 100, Ovaköy’de yüzde 70, Yakupköy’de yüzde 10 devamsızlık yaşandığı rapor edildi. İnternet kafe bulunmayan köylerde öğrencilerin okula devamında bir değişiklik olmadı.
İl merkezindeki okullarda çarşıda bulunan Ali Şuuri ve Gazi ilköğretim okulları ile Plevne Mahallesi’ndeki General Kemal Balıkesir İlköğretim Okulu’nda devamsızlık yüzde 100 azaldı. Şehirdışındaki özel ilköğretim okulları ile kenar mahallelerdeki okullarda ise bir değişiklik görülmedi.
Okul müdürleri, buna sebep olarak öğrencilerin ders sonrasında ve öğle tatilinde gidebilecekleri kafe bulunmamasını gösterdi.
Liseler dikkate alındığında Şamlı beldesindeki lisede devam oranında değişiklik olmadığı belirtildi. İl merkezindeki okullarda Bursa yolunda bulunan İMKB Anadolu Lisesi, Sırrı Yırcalı Lisesi, Ziraat Bankası Fen Lisesi ile meslek lisesi kategorisine giren Anadolu Öğretmen Lisesi ve Kız Meslek Lisesi’nde devamsızlığa rastlanmadığı, bundan dolayı yasağa bağlı bir azalma veya artış görülmediği kaydedildi.
Yasağın ardından devamsızlıklarda Balıkesir Lisesi yüzde 80, Atatürk Sağlık Meslek Lisesi yüzde 70, Kadriye Kemal Gürel Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi yüzde 60 azalmayla öne çıktı. Sekiz lisede de devamın yüzde 10 civarında arttığı görüldü.
Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu, "İnternetin çocuklarımızın bilgiye ulaşmasında ve zekalarının ilerlemesinde büyük katkıları var ama kontrol edilmediği takdirde zihinlerinin bozulacağı, gelişimlerinin olumsuz etkileneceği konusunda yaygın bir görüş de bulunuyor. Birçok ilde olduğu gibi internet kafelere girişleri kısıtlama kararı aldık. 18 yaş altı çocukların derslerini bırakarak internet kafelere gitmesini ve oralarda şiddete meyilli, ahlâk bozucu sitelere girmesini ve oyunları oynamasını kabullenmemiz mümkün değil. İnternet kafeler uygulamadan olumsuz etkilenmiştir ama geleceğimizin teminatı çocukları korumak da biz yöneticilere düşmektedir. Denetimleri arttıracağız, kurallara uymayan işyerlerini kapatacağız. Çocukların üzerinden para kazanmak pek de etik değil. Televizyonlarda bile film ve dizilere işaretler konuyor ve hangi yaştakilerin seyredeceği belirtiliyor." dedi.
İl Milli Eğitim Müdürü Binay da yasağın ardından devamsızlıkların azaldığını gördüklerini belirterek, öğrenci disiplini sağlama konusunda da olumlu sonuçlar alındığını söyledi.
Okulların güvenliği ve disiplini adına bunun önemli olduğunu dile getiren Binay, uygulamayla internet kafe işletmecilerinin haklarının ihlal edilmediğini vurguladı.
Velilerin de uygulamayı olumlu bulduğunu ve bunun öğrencileri kontrol altına aldığını anlatan Binay, öğrencilerin bilmedikleri yerlere yalnız başlarına gitmediğini aktardı.
Kaynak