Originally Posted by
DisCo
Bu konu ile ilgili noktayı koymak istiyorum. Çünkü tek pencere olaylara bakıyoruz. Ben Galatasaraylıyım. Uefa başarısı örnek gösterilir ancak ondan öncede kabul etmiyordum, şimdide yabancı sayısı artarsa ancak Avrupa'da başarılı oluruz anlayışını kabul etmiyorum. Bu Türk futboluna zarar getirir. Bir çok anlamda zarar getirir.
Diğer ülkelerde bu sınırlama yok ama milli takımları şov yapıyor bu kısıma sonuna kadar katılıyorum. Ancak bunu Türkiye'ye uyarlamak ne kadar doğrudur. İspanya'da yabancı sınırlaması yok ama Tores nerde oynuyor. Liverpool'da üst kalitedeki bir ligde yer alıyor. Fabregas nerde oynuyor Arsenal'de.
Yani işin mantığı şudur. Adamlarda serbest olabilir. Milli takımlarını az da olsa kendi liglerinde oynayan gerisini Avrupa'da üst düzey liglerde oynayan oyunculardan kuruyorlar. Daha da açayım. Kendi ülkelerine oyuncu kabul ederken dışarıya bir çok kendi uyruklarında oyuncu gönderiyorlar.
Şimdi Türkiye'ye bakalım. Kaç oyuncumuz yurt dışında oynuyor. Milli takımın çoğu ülke sınırlarındaki oyunculardan kurulacak. Galatasaray,Fenerbahçe,Beşiktaş belki yerlilerinden vazgeçmez. Ama anadolu klüpleri pahalı Türk oyuncu yerine Avrupa'dan daha iyisini veya dengini getirerek yada az para vereyim idare etsin yeter anlayışı ile Türk oyuncuların önünü kesecektir.
Büyük klüplerimizin vazgeçmediği yerli oyuncularla Milli takımı ayakta tutabilirsiniz. Ama bu insanlarında belirli bir oynama yaşları var. Serbest kalması kuralıyla Anadolu klüplerinde oynayan oyuncuların aşağıdan gelen genç yeteneklerin önünü kestiniz. Peki 3 büyüklerdeki o vazgeçmezler dediğimiz Türk oyuncular nereden geldi. Uzaydan mı? Yoksa anadolu klüplerinden mi?
Ülkemizde zaten alt yapı sorunlu, bu sorun yüzünden oyuncu bulmakta zorluk çekiyoruz. Ülkemizde kendini geliştiren futbolcu yokken bu kural çıkarsa oyuncular gaza gelir mantığı ne kadar tutar onuda ayrı tartışırız.
Şimdi Milli takıma zararı olur mu? Olmaz mı? Yargısız infaz mı? Düşünmeden konuşmak mı? Siz değerlendirin. Bu tarz bir sistemin gelmesinin sadece oluşturacağı bir nedenden bahsettim. Daha da açabiliriz.
6+2'ler 6+20000'leride hiç bir takım tercih etmeyecektir. Oynatamadıktan sonra almanın bir anlamı olmadığını düşünüyorum.