-
Son imparator... {Ercan Taner}
Son imparator...
Türkiye şu anda dünya sıralamasında 27'inci sırada… Bosna Hersek 46, Belçika 68, Estonya 114… 11 gol attık, Bosna 23 gol attı… Neredeyiz biz yahu! Farkında mıyız oyuncu yetiştiremiyoruz…
NTV Spor
Güncelleme: 15:21 TSİ 11 Ekim. 2009 Pazar

Yapacak bir şey yok… Bizim tarihsel genetiğimizde var. Yeniçeriler: 'istemezük' sloganlarıyla kaç padişah ve şehzadeyi tahttan indirtip boğdular… Kaç padişah kendini kurtarmak için vezirlerini harcadı gitti . Fatih Terim'e İMPARATOR lâkabını takanlar haksız değillerdi. Galatasaray'da yazılan büyük başarı, bir Türk'ün yurt dışında adını saygı ile duyurması ve futbolumuza kazandırdığı yıldızlar, İmparator'un pembe günleriydi.
Şimdi biraz tarih yolculuğuna çıkalım... Çin İmparatoru, 10 bin yıllık efendi PU Yİ, komünist devrimden sonra bahçıvan yapıldı. Gözlüğünü bile elinden, pardon gözünden alıp kırdılar… Tarih yazarı Edward Gibbon Roma İmparatorluğu'nun Gerileyiş ve Çöküşü isimli kitabında, imparatorların durumunu şöyle analiz eder: 'Güç, ihtişam, kazanılmış savaşlar ve sonunda aynı hikaye… Suikast, zehirlenme, kendi askerlerin tarafından öldürülme' İmparatorların sonu böyle hazindir… İmparatorlar bir şekilde sahneden çekilirler. Ben onun için bu tanımlamaya hiç ısınamadım. Çünkü tarihi severim, tarihin konuşulmayan arka bahçesine bayılırım. 2002 Dünya Kupası'nda üçüncü olan takımın teknik Direktörü Şenol Güneş'e Şabanoğlu Şaban filmindeki kumandanım Hüsamettin muamelesi yapılmadı mı? Adamın ne saç şekli kaldı, ne kılık kıyafeti… Halbuki Milli takımın üçüncü olmasında hoca o'ydu. Ama finale çıkamadık diye onu da beğenmedik ve bombaladık. Biz bir insanı sevdik mi onu göklere çıkarıyoruz. Sonra aşırı sevgiden boğuyoruz. Havaya sokuyoruz ve bir anda attan indiriyoruz.
3-5-2 sisteminin mucidi, Türk futboluna ivme kazandıran Piontek, arkasına teneke bağlanarak yollandı… Toprağı bol olsun, Derwal, Rizespor'a yenildi diye neredeyse kovuluyordu… Şimdi bugüne gelelim… Futbolda maalesef dün yok.
Türkiye şu anda dünya sıralamasında 27'inci sırada… Bosna Hersek 46, Belçika 68, Estonya 114… 11 gol attık, Bosna 23 gol attı… Neredeyiz biz yahu! Farkında mıyız oyuncu yetiştiremiyoruz… Ümit Milli takım nerede? Türk futbolu artık komaya girmiştir... Günlük başarılara sevinme devrini hepimiz kapatmalıyız. Terim veda konuşmasında 'Türk futbolunu çok yakından ilgilendiren net ve çarpıcı bilgiler vereceğim' açıklaması yaptı. Önemli açıklamaları bekliyorum…
Ama şunu hazmedemiyorum: Türkiye Dünya kupasına katılamayarak, 300 milyon Dolar zarar etti. 8 yaşındaki Mehmet, kupada Brezilya veya Almanya'yı tutarak futbolla tanışacak. İmparator ise yeniden doğmayı bekleyecek ya da JULİUS SEZAR gibi Brütüslerini hatırlayacak… İmparatorların sonu hazindir…
Ercan Taner
NTVspor
Mesaj Yetkileri