1 ile 7 arası toplam 7 sonuç

Konu: Bas bas paraları Leyla'ya

  1. #1
    Nesil
    2009
    Yer
    Samsun
    Yaş
    30
    Mesajlar
    11,040

    Default Bas bas paraları Leyla'ya

    - SPORX ÖZEL - F.Bahçe, G.Saray ve Beşiktaş'ın transfer politikası ürkütücü bir tabloyu karşımıza çıkarıyor. Son 5 yılda harcanan rakam yaklaşık 260 milyon avro...



    25 Haziran 2011 Cumartesi - 08:54
    Sporx.com

    Spor Toto Süper Lig'de geride bıraktığımız 2010-11 sezonunun ardından gelecek yıl için kadrosunu güçlendirmek isteyen takımlar hedefledikleri transferleri bir an önce tamamlamak için uğraşıyor.

    Ülkemizde transfer sezonu öncesi olduğu gibi yine tüm gözler üç büyük kulübümüz Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe'ye çevrildi. Peki transfer sezonu açıldığında en iyi oyuncular ile anlaşmak için milyon eurolar harcayan kulüplerimiz aynı başarıyı futbolcu satışlarında gösterebiliyor mu? Kadrolarına yıldız isimleri dahil ederek hem taraftarını sevindirmek hemde güçlenmek isteyen üç büyük takımın geçmişteki transfer dönemlerinde pekte başarılı oldukları söylenemez.

    Başarılı bir transfer dönemi geçirmiş olmanın "sadece oyuncu transfer etmek değil aynı zamanda karlı şekilde oyuncu satabilmek olduğu" algısının tam olarak oturmadığı ülkemizde bu yıl yapılan hariç geride bıraktığımız 5 yıla bakıldığında transfer döneminde ortaya çıkan zarar tablosu dudakları uçuklattı.

    Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'ın son 5 yılda yaptıkları transferlerde sadece "bonservis" ücretlerine harcadıkları toplam ücret "257 milyon 710 bin Euro". Bu rakama oyunculara verilen maaşları eklendiğinde dev kulüplerimizin transferde yaptığı harcama inanılmaz boyutlara ulaşıyor.

    PARALAR HAVAYA GİTTİ

    Üç büyüklerin büyük umutlarla transfer ettiği ve yüksek bedel ödediği birçok oyuncu, bedelsiz olarak ya da çok ucuz fiyatlara başka takımlara transfer oldu.

    2008 yılında İspanya La Liga'da gol kralı olan Daniel Guiza, 14 milyon Euro bonservis bedeli ile F.Bahçe'ye transfer oldu ancak bir türlü kendisinden beklenilen performansı sergileyemedi. Sarı lacivertli ekip İspanyol golcüyü elinden çıkartarak az da olsa oyuncunun transferinden gelir elde etmek istiyor. Ancak görünen o ki gelecek sezon sözleşmesi sona erecek olan tecrübeli yıldız bu sene de sarı lacivertli kulüpte kalacak ve seneye bedelsiz olarak bir başka takıma transfer olacak.

    Fenerbahçe'nin bir başka eski forveti Mateja Kezman ise 2006'da Atletico Madrid'den 7 milyon Euro'ya transfer edilmiş sonrasında ise PSG'ye 3 milyon 700 bin Euro'ya satılmıştı.

    Beşiktaş ise dönemin en önemli transferlerinden Matias Delgado'yu 5 milyon 500 bin Euro'ya Basel'den transfer ederken oyuncu 3 sezon sonra bedelsiz olarak Al Jazira'ye geçti. Siyah beyazlılar 2008'de 4 milyon 500 bin Euro'ya Udinese'den transfer ettikleri Zapotocny'i önce Bursaspor'a kiraladı ardından Sparta Prag'a gönderdi ve Kara Kartallar bu transferden de para kazanamadı.

    Geçen sezon Süper Lig'de oldukça kötü bir yıl geçiren Galatasaray ise sene başında transfer ettiği Zvjezdan Misimovic'i dönemin teknik direktörü Gheorghe Hagi'nin isteği üzerine takımdan göndermişti. Sarı kırmızılılar 8 milyon 500 bin Euro'ya aldığı Bosnalı futbolcuyu devre arasında 4 milyon 500 bin Euro'ya elinden çıkarmak zorunda kaldı.

    Galatasaray'ın bir başka yıldız oyuncusu Elano 2009 senesinde Manchester City'den 7 milyon Euro'ya sarı kırmızılı formayı giymiş, ancak sonrasında Brezilyalı futbolcu Santos'a 2 milyon 900 bin Euro'ya transfer olmuştu.

    HASAR BÜYÜK!

    Son 5 yılda takımdan gönderilen futbolculardan kazanılan paralar ise, alınan futbolculara harcanan rakamların yanında tirajikomik bir hal almış durumda.

    Geçtiğimiz sezon birbirinden kaliteli isimleri kadrosuna katarak transfer piyasasını alt üst eden Beşiktaş üç büyükler içerisinde son 5 yılda gönderdiği futbolculardan en az para kazanan takım durumunda... Siyah beyazlıların son 5 yılda sattığı futbolcularından toplam kazancı 10 milyon Euro iken bu rakam Fenerbahçe için 15 milyon 900 bin Euro.

    Üç büyükler arasında futbolcu satışında geride bıraktığımız 5 yılda en başarılı kulüp G.Saray olarak gözüküyor. Sarı kırmızılı kulüp 2006-07 sezonundan geçen yıla kadar yaptığı futbolcu satışlarından toplam 34 milyon 880 bin Euro kazandı.

    Öte yandan Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray'ın futbolcu alım-satım listesindeki kâr-zarar tablosuna baktığımızda satılan oyunculardan elde edilen gelirleri çıkattığımızda Fenerbahçe son 5 yılda 88 milyon 100 bin Euro zararla başı çekiyor. Sarı lacivertlileri 68 milyon 520 bin Euro zarar ile Beşiktaş takip ederken Galatasaray ise 40 milyon 260 bin Euro ile ezeli rakipler arasında en az zarar takım olarak gözüküyor.

    Avrupa futbolundaki verilere göre, Türkiye Ligi'ndeki kulüplerin yüzde 25'inin harcamaları, gelirlerini aşmış görünüyor. Türk kulüpleri futbolcu alım-satımından kar katkısı sağlayamadığı gibi yüzde 12 oranında zarar etmiş görünüyor.

    Bu alanda en fazla transfer zararı yaşayan Azerbaycan, Ukrayna ve Danimarka'dan sonra 4'üncü sıradayız.

    FENERBAHÇE

    2006-2007
    Toplam Gider: 24 milyon 700 bin Euro
    Toplam Gelir: 12 milyon Euro
    Toplam Zarar: 12 milyon 700 bin Euro

    2007-2008
    Toplam Gider: 6 milyon 900 bin Euro
    Toplam Gelir: YOK
    Toplam Zarar: 6 milyon 900 bin Euro

    2008-2009
    Toplam Gider: 20 milyon 950 bin Euro
    Toplam Gelir: YOK
    Toplam Zarar: 20 milyon 950 bin Euro

    2009-2010
    Toplam Gider: 31 milyon 700 bin Euro
    Toplam Gelir: 3 milyon 900 bin Euro
    Toplam Zarar: 27 milyon 800 bin Euro

    2010-2011
    Toplam Gider: 19 milyon 750 bin Euro
    Toplam Gelir: YOK
    Toplam Zarar: 19 milyon 750 bin Euro

    GALATASARAY

    2006-2007
    Toplam Gider: 3 milyon 800 bin Euro
    Toplam Gelir: 200 bin Euro
    Toplam Zarar: 3 milyon 600 bin Euro

    2007-2008
    Toplam Gider: 13 milyon 400 bin Euro
    Toplam Gelir: 3 milyon 100 bin Euro
    Toplam Zarar: 10 milyon 300 bin Euro

    2008-2009
    Toplam Gider: 12 milyon Euro
    Toplam Gelir: 5 milyon 950 bin Euro
    Toplam Zarar: 6 milyon 50 bin Euro

    2009-2010
    Toplam Gider: 16 mliyon 440 bin Euro
    Toplam Gelir: 2 milyon 750 bin Euro
    Toplam Zarar: 13 milyon 690 bin Euro

    2010-2011
    Toplam Gider: 29 milyon 500 bin Euro
    Toplam Gelir: 22 milyon 880 bin Euro
    Toplam Zarar: 6 milyon 620 bin Euro

    BEŞİKTAŞ

    2006-2007
    Toplam Gider: 15 milyon 800 bin Euro
    Toplam Gelir: 3 milyon 550 bin Euro
    Toplam Zarar: 12 milyon 250 bin Euro

    2007-2008
    Toplam Gider: 11 milyon 50 bin Euro
    Toplam Gelir: 2 milyon 500 bin Euro
    Toplam Zarar: 8 milyon 550 bin Euro

    2008-2009
    Toplam Gider: 15 milyon 50 bin Euro
    Toplam Gelir: 800 bin Euro
    Toplam Zarar: 14 milyon 250 bin Euro

    2009-2010
    Toplam Gider: 23 milyon 570 bin Euro
    Toplam Gelir: YOK
    Toplam Zarar: 23 milyon 570 bin Euro

    2010-2011
    Toplam Gider: 13 milyon 100 bin Euro
    Toplam Gelir: 3 milyon 200 bin Euro
    Toplam Zarar: 9 milyon 900 bin Euro

    Sizce son 5 yıllık dönemde bu takımların en büyük transfer yanlışları hangi isimlerdi ve harcanan bu rakamlar karşılığında elde edilen başarılar (!) "ne kadar" yeterli?

    İNCELEME: Alican ÖZCAN

  2. #2
    Nesil
    2006
    Yer
    2 kıtada birden olandan;)
    Mesajlar
    2,000

    Default

    2006-2007
    Toplam Gider: 3 milyon 800 bin Euro
    bu yılları hatırladığımda midem bulanıyor benim.


    ama yine en az zarar eden biziz, bu da iyi bir şey.

  3. #3
    Nesil
    2003
    Yer
    Antalya
    Yaş
    42
    Mesajlar
    4,736

    Default

    Kar ve zararı sadece oyuncu transferi ile yorumlamamak gerek. Transfere büyük paralar harcanmışken, bu oyuncuların forma satışı gibi kalemlerden de gelirler elde edildi. Bu tablo kar-zarar için gerçekçi bir tablo değil.
    daha 19 yaşında, düşlerinde özgür dünya...

  4. #4
    Nesil
    2011
    Yer
    İzmir
    Yaş
    29
    Mesajlar
    13,463

    Default

    Quote Originally Posted by di canio View Post
    Kar ve zararı sadece oyuncu transferi ile yorumlamamak gerek. Transfere büyük paralar harcanmışken, bu oyuncuların forma satışı gibi kalemlerden de gelirler elde edildi. Bu tablo kar-zarar için gerçekçi bir tablo değil.
    Haberden anladığım bu transferlerle ilgili kar zarar istatistikleri.Haberi yanlış yorumlamamak gerek.
    Mutluluk sadece paylaşıldığı zaman gerçektir. - Alexander Supertramp

  5. #5
    Nesil
    2009
    Yer
    Ankara
    Mesajlar
    5,176

    Default

    En fazla gider yaptığımız sene en başarısız olduğumuz sene ne kadar ilginç
    "insanı kirleten, ağzına giren değildir. ağzından çıkandır insanı kirleten."

  6. #6
    Nesil
    2003
    Yer
    Antalya
    Yaş
    42
    Mesajlar
    4,736

    Default

    Quote Originally Posted by europeanconquer View Post
    Haberden anladığım bu transferlerle ilgili kar zarar istatistikleri.Haberi yanlış yorumlamamak gerek.
    Benim anladığım transferde harcanan ve kazanılan paralar. Kar-zarar farklı bir mevzu bence. Zarar diyebilmek için oyuncunun satışından kazanılan paranın yanısıra oyuncunun performansı, oyuncu ile ilgili ürünlerden kazanç elde edilememesi, oyuncunun transferiyle bilet, kombine satışları vs. de girmeli hesaba eğer gerçekçi yaklaşılmak isteniyorsa.
    daha 19 yaşında, düşlerinde özgür dünya...

  7. #7
    Nesil
    2011
    Yer
    İzmir
    Yaş
    29
    Mesajlar
    13,463

    Default

    Quote Originally Posted by di canio View Post
    Benim anladığım transferde harcanan ve kazanılan paralar. Kar-zarar farklı bir mevzu bence. Zarar diyebilmek için oyuncunun satışından kazanılan paranın yanısıra oyuncunun performansı, oyuncu ile ilgili ürünlerden kazanç elde edilememesi, oyuncunun transferiyle bilet, kombine satışları vs. de girmeli hesaba eğer gerçekçi yaklaşılmak isteniyorsa.
    Onlarda var ama haberde transferde harcanan paralar diyor.Ben onu demek istiyorum.
    Mutluluk sadece paylaşıldığı zaman gerçektir. - Alexander Supertramp

Mesaj Yetkileri

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •