Kural 4'ten yola çıkarak. Lütfen okuyunuz.
Kural 4 için buraya tıklayınız.
Forumda beni rahatsız eden bir konu var. Şimdi içinizden bir kaçı çıkıp: "Senin sorunun." diyebilir bana. Fakat bu konu Türkçe'nin dil işleyişi ve gelişimi açısından önemli ve gerçekten rahatsız oluyorum.
Görüyorum ki forum konu başlıklarında :
x sorunsalı
y sorunsalı
z sorunsalı
gibi kırmızı ile yazdığım kelime geçiyor. Türkçe'nin ahengini bozan tamamen Fransızca'dan uyarlanmış bir ekle "-sal,-sel" eki ile yapılan "sorunsal" kelimesinin manasını birisi bana açıklayabilir mi ?
x sorunu
y sorunu
z sorunu
Başlıklarında görüldüğü üzere tamamen Türkçe'ye ait olan belirtme hali eki "-i,-ı,-u,-ü" işimizi görmekte ve halletmekte. Sorunumuzu belirtmekte.. Zaten anlam ilişkisi bakımından Fransızca'dan uyarlanan "-sel,-sal" eki nispet anlamı katar. Yani kelimeyi Türkçe'ye uyarlarsak anlam açısından " sorunî " gibi bir kelime çıkar karşımıza. Bu ek "ulusal" kelimesinden yola çıkarak Cumhuriyet'in ilk yıllarında kullanılmaya başlamış. Yeni Türkçe akımının etkisiyle bunun gibi bir çok uydurulmuş ek ortaya çıkmıştır. Hızın alınamaması sebebiyle Atatürk tarafından "Güneş Dil Teorisi" ortaya atılmış ve furya durdurulmuştur. Yine de hâlen kullanılıyor olması çok üzücü.