Quote Originally Posted by Krusty View Post
Bu kadar ufak ayrıntılara takılmayalım en azından forumda ''yapıyom/qidiyom vb.'' yazanlar yok.
Ufak bir ayrıntı olmamakla beraber söylediğin şeylerden daha tehlikeli bir unsur bu. Türkçe'nin dil özelliğini ele aldığımızda "gidiyom, geliyom" kelimeleri konuşma diline aittir ve kullanılmasında bir sakınca yoktur. "q,w" harflerinin kullanılması ise fonetiği bozabilir.

Quote Originally Posted by Addolorato View Post
Bunlar çok yüzey'sel' konular. Para'sal' sorunun olmasında gerisini boşver bence. Siya'sal' konuda değil sonuçta konunun açılmasında bir sakınca yok ama bence gereksiz bir konu olmuş.
Bunlar çok gelişigüzel konular. Para sorunun olmasında (...) Siyasi konuda değil sonuçta (...)

Hepsinin yerini tutacak kelime mevcut ve konunun gerekliliği bana aittir. Ben bir dilciyim ve bu konu beni rahatsız etti.

Quote Originally Posted by RaSenGan View Post
Bu -sal/sel ekini en çok televizyonda "Kamusal" kelimesinde duyuyorum.Hiç öyle kelimeler kullanmıyorum.Dikkatimi de çekmiyor pek.İnternette konuşulan Türkçe'nin hali ortada.Bir -sal/-sel ekinin zararı olacağını düşünmüyorum.
İnternette konuşulan Türkçe, eğer bu "bhen, shen" diye yazanlardan bahsediyorsan eğer; bu, Türkçe'nin fonetiğini bozar. Benim dediğim ise Türkçe'ye ait olmayan bir ekin kullanımının artmasıdır. Bir çok aydın zamanında zararı olacağını düşünmüştü zaten.

Quote Originally Posted by Aydın View Post
Türkçe'de -sel -sal eki var ama bu "sorunsal" kelimesi ekşisözlük tarafından türetildi. ekşisözlük kullanıcılar, ekşisözlük özentisi olanlar ve bu kelimeyi başka bir yerden duymuş olanlar kullanıyor genellikle.

bence gereksiz değil, yerinde bir konu. varolmayan bir kelimenin bu kadar kullanılmasında çok çok büyük bir tehlike olmasa da yine de iyi birşey değil bence. ama Krusty'nin de belirttiği gibi daha beterleri de olabilirdi. buna da şükür diyorum. Ayrıca Addolorato'nun da örneklerle gösterdiği gibi -sel, -sal eki Türkçe'de mevcut.

Söylediğin her şeye yukarda yeterliliğiyle cevap vermeye çalıştım.
Türkçe'de "-sel, -sal" eki yoktur. Ek Fransızca "Nationale" kelimesinden çakmadır. Sorunsal kelimesi de Ekşi sözlükcülerin babalarının bile hayatta olmadığı tarihlerde ortaya çıkmış çakma uydurma bir kelimedir.

Tek doğru kullanımı "KUMSAL" kelimesindedir. Kelimenin etimolojisi ise tartışılmaktadır.