Originally Posted by
perpetua
Ornegin 30 tane sutun 10 tanesinin kaleyi bulmasi ve bunlardan 3 tanesinin de gol olmasi Premier Lig ortalamasi.
Bizim ligde ise gecen sezon 30 tane sutun 13 tanesi kaleyi bulmus ve bunlardan 3.3 tanesi gol olmus.
Bu sezon da onemli bir degisiklik yok ligimizde. 30 sutun 12 tanesi kaleyi buluyor ve 3.3 tanesi gol oluyor.
Bu Ispanya'da da benzer. 30 tane sut, 10 tane kaleyi buluyor ve 3.3 tanesi gol oluyor.
Zaten bu rakamlar gercekten cok uzak olursa mac motorunun halka acilmasi onay almaz. Ancak aceleyle bir seyi duzeltmek icin yama hazirlar ve dogru duzgun test etmezlerse bu olabilir.
Cok sut attikca, buyuk sayilar kanunu devreye giriyor. Ne kadar cok sut atarsan, oyunda pozisyonlarin gercek gole cevirilme yuzdesini goruyorsun. Oyun kendisi, sen cok gol attin artik atma dedigi icin olmuyor (tabii rakibe fazla rahat oynayan oyuncularin kendilerine fazla guvenden maci ciddiye almamalari ust uste gol kacirmalara neden olabilir).
Mesela rakip takimi al ve ona arizali bir taktik ver. Oyun otomatik olarak bir turlu senin gol atmani engellemeyecektir. Eger engelliyorsa sorun var diyebilirsin. Ama benim bildigim, gordugum boyle bir durum yok.
Benim anlatmak istedigim, mesela savunmalar pozisyon alamiyor veya yeterince iyi mudahale yapamiyor mu?
Oyuncularin dripling yapma ihtimalini veya hizini dusurerek mac motorunu dengeleyebilirsin.
Veya oyuncular geriden cikarken daha fazla uzun oynar ve daha kolay top kaybeder (hava hakimiyeti yuksek olan santraforlar daha etkili olmaya baslar).
Veya oyuncular savunmanin arkasina daha az kosu yapar.
vs. vs.
Hem cok bilinmeyenli bir denklemle calisiyorsun. X, Y ve Z'nin almasi gereken degerleri bilmiyorsun.
Hem de bu X, Y ve Z'nin futbola nasil yansidigina dair fonksiyonlari.
Hem de bu fonsiyonlarin sonuclarinin birbirleri ile ne gibi bir operasyonla iliskili oldugunu.
Yani: f(X) +x-/ l(Y) +x-/ q(Z) = 30 sut olmasi gerektigini biliyorsun ama ne X, Y ve Z'nin gercek degerlerini biliyorsun. Ne de f, l ve q fonksiyonlarinin gercekte ne oldugunu. Ne de bunun toplama mi, cikartma mi, carpma mi, bolme mi oldugunu. Bu nedenle de karanlikta ates ediyor ve 12'yi vurmaya calisiyorsun. :)
f(X)'i bir parca daha gercekci yaptim diyorsun, bir bakiyorsun sut sayisi 45'e cikmis. O zaman l(Y)'ye birseyler yapiyorsun ki denklem 30 sut'a insin.
Zor is.