PSV maçında açık görüldü ki defasif yönüde çok iyi Farfan'ı oynatmadı .. ofansif yönü defansif yönüne daha baskın olsada defansif yönüde iyi
Printable View
Quote:
Veriler vermek gerikerse söyle uygun görürdüm ben:
Top sürme(dribbling) 16. Topu iyi sürüyor kanadinda. Kolay hamlelerle adam eksiltiyor.
Top kontrolü - Teknik(Technique) 13-14. Top ayaginda iken rahat. Telaslanarak top kullanmiyor. Topu iyi sümesinde teknigi etkili.
Cesaret(Bravery) 15. Hücüma katilmaktan korkmuyor. Firsat buldukca hep ileri cikiyor.
Soguk kanlilik(Composure) 13-14. Top kullanmasiyla ilgili. Telassiz. Dogru secimleri yapabilecek kalitede.
Konsantrasyon(Concentration) 17. Maclara iyi konsantre oluyor. Maca kendisini veriyor. Norvec karsisinda sonradan girdi, ancak konsantrasyon eksikligi falan yoktu.
Süreklilik(Consistency) 14-15. Aslinda biraz erken, daha cok mac oynamadi. Ama iyi bir grafik ciziyor ve su zamana kadar bir düsme olmadi.
Kararlar(Decisions) 15. Hücüm bölgelerinde iyi top kullaniyor. Dogru paslar atiyor. Dogru kosular ve hamleler yapiyor.
Yahu Arda'nun driblingi bile 16 gökhana 16 çok olur bence.
Bravery 15 olunca korkusuz olup ileri çıkacak hali yok. :) Bravery başka birşey diye hatırlıyorum. İleri çıkmamaktan kormamasını olayını ppm vererek halledebiliriz. Fırsat buldukça ileri çıkar diye.
Konsantrasyon 14-16, süreklilik ve kararlarda 13-14 seviyesinde olursa abartı olmaz diye düşünüyorum
.
.
.
Birleştirilen Mesaj:
Buna bir ekleme yapayım. Gökhan daha çok hızı ile adam geçen biri yani pace ve acc arttırılabilir.Quote:
Yahu Arda'nun driblingi bile 16 gökhana 16 çok olur bence.
Gökhan Gönül'ün Sürekliliğinin hemen artırlması kanısında da değilim.
Daha 4-5 maç oynadı.
Süreklilik dediğimiz şey 15-20 maç boyunca ortalama bir performans göstermesi.
Gökhan hücumcu bek ama bu defansif özelliklerinin zayıf olduğu manasına gelmez bence, hiç inanmadığım bir oyuncu iken FBnin avrupa maçlarında oynadığı oyunla beni gerçekten etkiledi, her atağa katılıyor ama defansif bir açık verdiğinide görmedim daha. Bana göre eksikliği biraz fiziği birazda hava topları, Hakan Ünsalı hatırlatıyor bana
Gökhan Gönül muhabbeti dönmüş, sanırım, bir iki görüşüm var:
Hızı, hızlanma özelliği gayet iyi. Decisions özelliği çok iyi. Dayanıklılık özelliği Türkiye standartları üzerinde. Positioning özelliği kötü. Anticipation ortalama. Crossing ortalama.
coşkuna katılıyorum defansif özelliklerininde kötü olduğunu unutmayın tek yönlü düşünmeyin
Fb maçlarını çok dikkatli takip etmiyorum ama Gökhanın bir defansif eksikliğini görmedim marking tackling 15-16 değil evet belki ama onun kanadından büyüyen bir tehlike onun defansif zaaflarından yenilen bir gol veya gelişen atağa ben rastlamadım
Bence tmm ofansı daha iyi ama adamı kötülemeye gerek yok oynadığı oyun ortada ama defansı ile ilgili bir kaç şey söylemek istiyorum dünkü maçta bir iki pozisyonda topa bakarken arkasına kaçanlar oldu, kaçan adamları hamit gösterince onların yanına gitti ama dünkü maçta gerçekten iyiydi..
Volkan Demirel'in özellikleri neden bu kadar düşük, anlamakta güçlük çekiyorum. Serdar çok daha iyi durumda oyunda ama gerçekte bu böyle değil. Ömer abi sen PA ve CA'ları açıkladığında bu duruma itiraz etmiştim, fakat hiçbir düzeltme veya benim görüşlerimin arkasında olma durumu olmamıştı ama görüyorum ki bugün ben haklı çıkıyorum. Volkan'ı Orkun'dan, Hakan Arıkan'dan ve Rüştü'den bile kötü yaptınız ama görüyoruz ki hepsinden iyi ve ben bunu söylemiştim, lig başlayınca kim haklı çıkacak göreceğiz demiştim.
Oyunda Volkan'ın esamesi okunmuyor, sanki 3. sınıf kaleciymiş gibi hem PA'sını hem CA'sını düşürdünüz, kısa zamanlı form düşüklüğü yaşıyor diye Orkun, Hakan ve Rüştü gibi berbat kalecilerden bile daha kötü duruma getirdiniz ama bugün sen de Hakan için "Manava yollayayalım" diyorsun.
İnşallah Fenerbahçe'deki Volkan, Gökhan, Yasin, Semih ve Deivid gibi isimlere el atılır, Volkan dışındakiler için de söyleyeceklerim var gelecek günlerde.
fiziksel açıdan hava hakimiyeti kötü ters kademeye girmeyi pek düşünmüyor tacklin özelliği pek iyi değil fatih hoca onun için rise ve gamst pedersenin önüne ibrahim kaç gibi stoper yani defans ağırlıklı bir adam koydu golü yeyincede onu çıkartıp ofans özellikli bir adam alması normaldir 20 yaşındaki bir genç ilerde mancester da milan da barcelonada oynayabilecek yetenektede olsa her işi yapabilecek kadar yetenekli bir defans kanadı olamaz devamlı hücum düşünen defans kanatları savunma yapmayı yıllar geçtikçe öğrenirler
örnek cicinho hakan ünsal
hakan ünsal bir röportajda ters kademeye girmek bir kanat bekinin 1. görevidir demişti ve ben bunun önemini futbolu bırakmama yakın öğrendim demişti
gökhan daha erken öğrenir inşallah
Futbol bir takim oyunudur. Hamit gibi ozellikle cok geriye gelen ve bekin aciklarini kapatan bir oyuncu oldugu surece bir cok oyuncu iyi gorunur.
Gokhan'in hizina, kararliligina, cevikligine diyecek bir laf yok. Ama yukarida yazildigi gibi 135 CA'lar bence hayal. Gokhan mac boyunca yanlis yer tuttugu icin devamli arkasina adam kacirdi. Bunu hizi ile telafi etmeyi basardi. Norvec'in kaleci ile karsi karsiya kaldigi ancak ofsayt olan iki pozisyonda da Gokhan markaj yapmadigi icin pozisyonlarin dogmasina neden oldu.
Cogunuzun, gazete yazarlarinin etkisinde kalmis oldugunuzu dusunuyorum.
Sonunda birisinin benim gibi düşünmesine sevindim.
Ayrıca şunu da söylemekten alamıyorum kendimi.Sezon başında UĞUR BORAL vardı yerlere göklere sığmayan.Ne oldu bu adama ? Gökhanda öyle olmasın ?
Ömer' e katılıyorum. Hemen Gökhan Gönül' e 130-135 ca vermek, ileride milan' da, chelsea' de oynar demek için çok erken. Bence şu an 120 ca vermek en mantıklısı olacaktır. Gökhan Gönül' ün özel bir yetenek oldugu tartışılmaz ama ileride kötü oynadıgında veya takım kötü gittiğinde taraftardan tepki aldıgında bunlarala nasıl başa çıkabilecek ona bakmak lazım. FM' deki pressure özelliği bakalım ne kadar baskı kaldırabiliyor. Yoksa Lig A' da geçen sene yılın oyuncusu olmuş bir adamın yeteneğini ne benım ne omer' ın ne de x,y' nin burada tartışması mantıklı olmaz.
Dogru. Gecen sezon "simadri" Volkan ve bu kötü oynamasina neden oldu. Zihinsel özellikleri gercekten kötü durumdaydi. Ama herhalde dersini almis olmasi gerek ve kaleci olarak kendini gelistirerek, bu sezon iyi oynuyor. Zihinsel özellikler acisindan kendisi gelistirmis. Artik bariz hatalar yapmiyor. Bunla beraber teknik olarak da iyi gidiyor. Gecen sezona göre hava toplarin daha rahat cikiyor ve daha hakim. Bire bir durumlarda artik kendisini dogru birakiyor/atiyor. Bence su an milli takimin tartismasiz 1 numarasi.
Volkan iyi kaleci. Orkun´dan, Hakan Arikan´dan cok üstün bence. Oyuna da bu yansitilmali. CA ve PA yi abartmaya gerek yok ama gecen sezona göre bunlarda bir artisa gitmek bence dogru olur
Deza'ya katılıyorum.
Ömer abi, Volkan'ın zihinsel özellikleri düşürüldü diyorsun da CA ve PA'sı düşürülmedi mi? Orkun ve Hakan Arıkan'dan daha kötü hale getirilmedi mi? Rüştü'den daha kötü hale getirilmedi mi?
Volkan kısa zamanlı form düşüklüğü yaşıyor diye komple CA ve PA'sını ve özelliklerini düşürdünüz, buna hiç gerek yoktu, birkaç özelliği düşürülebilirdi. Şu an oyunda Volkan sıfır. Volkan'ı genelde iyi ama bazen de formsuz olarak oyuna yansıtabilirdiniz.
Volkan o zamanlar mental olarak iyi değildi. Antalyaspor maçının olduğu dönemlerde kötüydü, toplara hamle yapamıyordu, taraftar ve camia baskısı da vardı üzerinde ve motive olamıyordu ama yeni sezona çok çok iyi hazırlanmış ki performansı doruklarda. Nazar değmesin, maşallah ama Serdar iyileşse bile kaleyi ondan kapamaz. Kaleyi Serdar'dan geri aldıktan sonra form grafiği hep yukarda, gün geçtikçe daha iyi oluyor ve güven veriyor. PA ve CA'sı Martinez seviyesine getirilmeli. Martinez'i oyunda nasıl çok iyi yaptıysanız, Volkan'ı da o kadar iyi yapmalısınız.
Volkan'a 120 CA verip, Hakan Arıkan'a 120, Aykut'a 120, Ivankov'a 132, Jefferson'a 131, Hasagic'e 130, Orkun'a 120, Özden'e 120, Rüştü'ye 140, Serdar'a 125 vermek bana garip gelmişti ve bunu belirtmiştim, şimdi de sanırım haklıyım.
Volkan'ın şu durumda kesinlikle CA'sı 135'ten aşağı olmamalı. Rüştü bile 140 ise Volkan 140'ın üzerinde olmalı ama Rüştü'nün abartısını düşürürsek Volkan 135, Rüştü 127 olabilir. Ayrıca Orkun, Hakan ve Aykut gibi güven vermeyen kalecilerin de CA'ları ya sabit kalmalı, Volkan yükseltilmeli ya da Volkan az yükseltilip bu 3 kalecinin CA'ları 100-100 aralığına çekilmeli.
Gökhan Gönül konusuna gelince, fena değil şu anda oyunda ama bence daha da yukarılara çekilmeli, özellikle PA'sı arttırılmalı, açık kapı bırakılmalı. CA'sı ne olur bilemem ama PA'sı kesinlikle arttırılmalı, zira çok umut veriyor. Bir kere ofansif özellikleri arttırılmalı. Cesaret, kararlar, kararlılık, hırs, top sürme gibi özellikleri arttırılmalı.
Hakan Arikan konusunda kendi dusuncelerimi biliyorsun. Yazin ortasindan beri handling'in zayif olmasi gerektigini, kendisinin teknigi cok zayif bir kaleci oldugunu soyleyip durdum. Hakan Arikan, sadece fiziksel ozellikleri olan bir kaleci.
Orkun'un da kaleci teknigi cok iyi degil ama Hakan'dan bu konuda bir gomlek ustte. Fiziksel ozellikleri oldukca zayif ama zihinsel ozellikler ortalamanin biraz ustunde.
Rustu'yu begenmeme konusunda ise ben katilmiyorum, ve Rustu cok buyuk hatalar yapmadikca da katilmayacagim. Rustu reflekslerini biraz kaybetmis olabilir, eskisi kadar hizli olmadigi icin ceza alani hakimiyetini kaybetmis olabilir. Agir sakatlik gecirdigi icin ve yasi da ilerledigi icin form tutmasi zaman aliyor olabilir. Ama Rustu en kaliteli Turk kalecidir hala. Bunun nedeni de ilk once tecrubeli olmasidir.
Volkan Demirel, iyi fiziksel ozellikleri olan ve iyi teknik ozellikleri olan ancak zihinsel ozellikleri oldukca vasat ve vasat alti bir kalecidir. Ozellikle konsantrasyon sorunu vardir, pozisyon alma konusunda cok iyi degildir. Milli macta da zaten korner'den gelen topun kafainin ustunden gecerken nasil seyrettigini de izledik.
Volkan sezon basindan beri tekrar gelisme gosterdi mi? Bence biraz gosterdi - ama biraz.
Volkan sifir demek, boyle gormek senin hatan. Volkan su anda en iyi 4. Turk kaleci konumunda. Rustu, Hakan Arikan (ki bence Hakan abartili - onu en fazla 120 seviyesinde goruyorum ben), Serdar ve ardindan Volkan geliyor.Quote:
Volkan kısa zamanlı form düşüklüğü yaşıyor diye komple CA ve PA'sını ve özelliklerini düşürdünüz, buna hiç gerek yoktu, birkaç özelliği düşürülebilirdi. Şu an oyunda Volkan sıfır. Volkan'ı genelde iyi ama bazen de formsuz olarak oyuna yansıtabilirdiniz.
Unutma ki bu yil oyuncu CA'larinda genel olarak yaklasik 5 puanlik indirim yapildi. Yani gecen sene 130 olan Volkan'in simdi 125 olmasi gerekirdi eger performansi dusuk olmasaydi. Volkan'i biz 123 yaptik. Yani gecen seneki performansinin Volkan'a hasari 2 puan.
Ayni indirim Martinez'e yapilmaliydi, ama cesitli nedenlerle yapilmadi. Rustu ise gecen sene 145 olan CA'sindan 7 puanlik indirim ile 138'e indi.
http://forum.turksportal.net/vb/show...7&postcount=21Quote:
Volkan o zamanlar mental olarak iyi değildi. Antalyaspor maçının olduğu dönemlerde kötüydü, toplara hamle yapamıyordu, taraftar ve camia baskısı da vardı üzerinde ve motive olamıyordu ama yeni sezona çok çok iyi hazırlanmış ki performansı doruklarda. Nazar değmesin, maşallah ama Serdar iyileşse bile kaleyi ondan kapamaz. Kaleyi Serdar'dan geri aldıktan sonra form grafiği hep yukarda, gün geçtikçe daha iyi oluyor ve güven veriyor. PA ve CA'sı Martinez seviyesine getirilmeli. Martinez'i oyunda nasıl çok iyi yaptıysanız, Volkan'ı da o kadar iyi yapmalısınız.
Volkan'a 120 CA verip, Hakan Arıkan'a 120, Aykut'a 120, Ivankov'a 132, Jefferson'a 131, Hasagic'e 130, Orkun'a 120, Özden'e 120, Rüştü'ye 140, Serdar'a 125 vermek bana garip gelmişti ve bunu belirtmiştim, şimdi de sanırım haklıyım.
Volkan'ın şu durumda kesinlikle CA'sı 135'ten aşağı olmamalı. Rüştü bile 140 ise Volkan 140'ın üzerinde olmalı ama Rüştü'nün abartısını düşürürsek Volkan 135, Rüştü 127 olabilir. Ayrıca Orkun, Hakan ve Aykut gibi güven vermeyen kalecilerin de CA'ları ya sabit kalmalı, Volkan yükseltilmeli ya da Volkan az yükseltilip bu 3 kalecinin CA'ları 100-100 aralığına çekilmeli.
http://forum.turksportal.net/vb/show...9&postcount=24
Peki hangisi Egemen? Form'dan bahsetmissin bol bol, ve ona gore oyunculari siralamissin. Simdi Volkan formda oldugu icin bastaci, Orkun'un 100 seviyesine inmesini ongormussun.
Form'a asiri reaksiyon verdigini dusunuyorum. Rustu cikip gelecek 10 macta inanilmaz performans gosterirse eger, senin listenin en tepesine mi cikacak acaba? Veya diyelim Volkan 5 mac ust uste cok kotu oynayip 10 gol yese, yine CA'sinin dusmesini mi ongoreceksin?
Peki Fenerbahce 4'lu defans oynayip, 3 tane de on libero ile oynarsa, ve maclari dogru duzgun herhangi bir pozisyon vermeden ve yol yemeden bitirirse, ve bununla beraber gol atamadan da bitirirse ne olacak? Uzaktan sutlar la Volkan arada sirada test edilecek. Gol yemedigi icin de bastaci yapilacak, sen 150 CA isteyeceksin bu sefer degil mi? Veya Fenerbahce puan farkini kapatamadigi icin mecburen daha ofansif oynamaya baslamak zorunda kalacak, bu sefer de Fenerbahce kontra ataklardan goller yemeye baslayacak. Edu ile Lugano gitsin, Deniz orta sahada top kaptirinca hep gol yiyoruz o da gitsin diye soylenmeye baslayacaksin. Bu sefer bu oyuncularin CA'si dussun diyeceksin.
Semih son 3 yilda bos kaleye top yuvarlamaktan veya bazen tutturup kafa ile gol atmaktan baska gol atmayacak. CA'si 145 olsun, finishing Kezman'dan yuksek olsun mu diyeceksin?
Kisacasi Egemen bu tartismalara seninle cok girdik daha once. Oyunculari form durumuna gore, ya cok yerin dibine batiriyorsun, ya da cok yuksege tasiyorsun. Veya futbol gorusun senin bu. Iyi oynayan cok iyi, kotu oynayan cok kotu futbolcu. Tipki medyamizin verdigi reaksiyonlari veriyorsun yani.
Önceki mesajlarımda ne yazmışım, gördüğün gibi PA olarak en başa Martinez'i, daha sonra Volkan, Rüştü ve Orkun'u yazmışım.
Ben kesinlikle PA olarak Martinez'in bir numara olması fikrini savunuyorum hala, bunun yanı sıra Volkan ve Rüştü'nün de PA'ları oldukça iyi olmalı. Volkan'ın PA'sı düşürüldü diye biliyorum. Rüştü'nün de PA'sı yüksek sanırım şu an. Volkan ile Rüştü PA olarak çok yakın olmalı, Rüştü biraz daha yüksek olabilir.
CA konusunda da, Martinez sakat olduğundan izleyemiyorum, ama Volkan formunun zirvesinde ve CA'sı yüksek olmalı. Hadi diyelim sen haklısın ve CA'sı düşük ama PA'sı neden düşük? Oyunda zaten formuna göre PA'ya yaklaşıyor CA ve dolayısıyla da PA asıl etken oluyor. CA olarak sen Rüştü'yü neden savunuyorsun, anlamakta zorluk çekiyorum. Kendi takımında bile forma şansı çok zor bulan, milli takımda şans hiç bulamayan Rüştü, belli ki çok formsuz, gün geçtikçe de düşüyor, bunun sebebi tabii ki yaşı, istediği kadar tecrübeli olsun. PA'sına eyvallah, 160-170 yapsan bir şey demem ama en azından CA'sı düşük olmalı. 138 CA'yı abartı buluyorum, en fazla 130 CA olmalı, zaten o CA oyunda düşer yaşından dolayı.
Volkan'ın da PA'sı yüksek olmalı, gelecek için umut veriyor, 27 yaşında fakat PA'sına yaklaşabilir oyunda PA yüksek verilirse...
Sonuçta PA potansiyel yetenek, CA şimdiki yetenek değil mi? Şimdiki yetenek form grafiklerine göre, potansiyel yetenek de maksimum ulaşacağı düzey değil mi? Rüştü bence 160-170'lara ulaştı ve düşüşe geçti, ama Volkan da o seviyeye ulaşabilir. Yine aynı şekilde Orkun da oralara ulaşabilir.
Quote:
Volkan'ın da PA'sı yüksek olmalı, gelecek için umut veriyor, 27 yaşında fakat PA'sına yaklaşabilir oyunda PA yüksek verilirse...
Sonuçta PA potansiyel yetenek, CA şimdiki yetenek değil mi? Şimdiki yetenek form grafiklerine göre, potansiyel yetenek de maksimum ulaşacağı düzey değil mi? Rüştü bence 160-170'lara ulaştı ve düşüşe geçti, ama Volkan da o seviyeye ulaşabilir. Yine aynı şekilde Orkun da oralara ulaşabilir.
Yetenegin, form ile alakasi yoktur. Yetenek belli bir seviyededir. Form, sahada ortaya konulan performansin yetenegin altinda veya yetenegin seviyesinde olmasidir.
145 PA = Turkiye'de yildiz oyuncu olabilecek kapasite. Orkun'da kesinlikle bu potansiyeli gormuyorum. Volkan da son 3-4 senedir her sene ustune koyarak cikis yapsaydi bence PA daha yuksek olabilirdi. Ama gecen seneki cok kotu performans disinda Volkan 3-4 senedir ayni yerde sayiyor.
FM nin en büyük sorunsalı burada karşımıza çıkmış görünüyor. oyuncu değerlendirilmesi işi elbetteki FM nin en büyük sorunu,haliyle birbirinden çok farklı görüşlerin ortaya konulduğunu görmekte gayet normal.
yalnız oyuncuların form durumuna göre yorum yapmanın neresi yalnış.galatasaray araştırmalarında da fenerbahçe araştırmalarında da esas aldığınız zaten oyuncuların form durumu değilmi..
bakın araştırmacılığık kendi içerisinde bir risk taşır (sadece FM araştırmacılığı değil,her konuda)...eğer yapmış olduğunuz araştırma sonucunda elde ettiğiniz sonuçlar ışığında ortaya koyduğunuz tahminler tutarsa övgüler alırsınız,ama eğer tahminleriniz tutmazsada eleştirilirsiniz.
nasıl bir doktor hastasına koyduğu teşhiste, nasıl bir avukat üslendiği davada insanlara bahsettiği sonuc doğru çıkar hastalık teşhisi doğru çıkıp tedavi olunca veya dava kazanılınca iyi doktor,iyi avukat oluyorsa, hasta ölürse veya dava kaybedilirse o zaman kötü doktor kötü avukatsınız.
BU işte biraz buna benziyor.eğer yaptığınız tahminler tutar yüksek ca veya pa verdiğiniz oyuncular gerçek futbol arenasında da başarılı olmazsa veya kötü oyuncu diye tahmin edip değer verdiğiniz oyuncular başarılı olursa bu tip eleştirilerin gelmesi bu işin ruhunda var.
yalnız benim burada iki farklı düşüncem var..
1- FM araştırmacılarının her oyuncu da tam isabet kaydetmeleri imkansız, kimsede böyle bir şey beklemesin,bırakım FM araştırmacısını franz bechenbaer ile alex ferguson olsa yinede ligdeki tüm oyuncuların gelecek yıl hangi performansı göstereceklerini yüzde 100 tahmin etmesi imkansız.bunu FM araştırmacısından beklemek büyük hata olur.genel anlamda türkiye ligi araştımasına baktığımda çok etkilendiğimi söyleyebilirim.FM araştırmacıları sonuçta profosyonel anlamda takım antrenörleri değil çoğunluğu 20-25 yaş arasında futbolu dışarıdan izleyen genç arkadaşlar. ama türkiye liginin düzenlenmesinin modifiyesinin genel anlamda oldukça başarılı olduğu bir gerçek..
2- Ama bence eleştirilecek bir nokta var ise o da şu konuda : İSTİKRAR
bunu örneklerle açıklamaya çalışacağım.
bu forumun konu başlığı altında bir süredir gökhan gönül tarışması dönüyor.bir kısım gökhanın özelliklerinin artırılması konusunda ısrarcıyken bir gurup ise gökhanın 3-5 maçlık performansına bakılıp karar verilmesinin yanlış olduğunu daha beklenmesi gerektiğini belirtiyor.
Aslında banada sorarsanız bende ikinci görüşe katılıyorum bir oyuncunun eğer değerleri artırılacaksa, en azından yarım sezonluk performansının izlenmesi kanaatindeyim..
ancak burada işte istikrar konusu akla geliyor.FM araştırmacıları eğer diğer bazı oyuncular için zamanında bekleselerdi, o zaman insanlarda gökhanının değerlerini artırın diye bastırmazdı, bilirdiki FM araştırmaları 3-5 maçı dikkate almaz
.ama geçmişten bire örnek vereyim bir konyaspor maçında kendide anlamadı bir vuruş yaptı sonrasında yalım yamalak oynanan 3-5 maç oynadı AYDIN YILMAZ sonra bir bakmışız.170 PA...
işte tabi şimdi insanlar ister gökhan gönülede 160-170 pa, siz zamanında bir konya maçında son dakika golü atan adamı yaparsanız 170 pa,bende isterim farfanı (bir maç bile olsa) tutan adama bir o kadar.
yani sözümün özü,insanların gökhan gönüle bir kaç maçlık bile olsa değerlerinin yükseltilmesini talep etmeleri geçmişte yapılmış bazı yanlışlardan kaynaklanıyor.malesef bu konuda zaman zaman ortaya konulan istikrarsızlık, bugüne yansıyor. Fenerbahçeliler zamanında ,gökhan güleçin,okan koçun 3-5 maçlık performanslarıyla nasıl abartıldığını hatırlıyor elbette şimdide gökhan gönüliçin istiyor aynısını..
ama iki düşüncede yalnış yanlışa yanlışla gitmenin bir manası yok...
hiçibir oyuncu en azından yarım sezon veya çok forma şansı bulamıyorsa 1 sezon izlenmeden şişirilmemeli,
Tam Gökhan gönül tarışması devam ederken Volkan demirel meselesi düşmüş konuya,volkan konusundaki tartışmanın gökhanda yaşanan tartışmayla farklı bir yönden ama esasında yine aynı sebepten kaynaklanıyor.tartışmanın özü aynı...tartışma yine istikrardan kaynaklanıyor.
şimdi volkan demirel rüştüyü geçtiğimiz sezonlarda yedek bırakan adam, ayrıca da türk milli takımının kalesine kadar yükselmiş bir kariyeri var..ama geçen senenin bir bölümünde çok kötüydü ve kaleyi serdara kaptırdı.serdarında beklenmeyen çıkışı volkanı yedek klübesine kadar götürdü..bu sezona başlarken tabikide belli bir değer ve yetenek düşüklüğü yapılacaktı,yapılmışta zaten...
ama biz geçmiş yıllarda FM de yarımsezonu bırakın sezonun tümünde kötü oynayan nice oyuncunun bir sonraki FM de değerinin korunduğunu gördük,
insanlar bunu görünce elbette itiraz ediyor.volkan yarım sezon kötü oynadı ama bu adam hala milli takım kalecisi ve yaşıda genç neden değerlerinde gerileme yapılmış diye.
eğer önceli yılardaki araştırmalarda bu istikrar korunabilseydi.bu konuda her oyuncuya aynı tavır konabilseydi o zaman volkan konusunda da haliyle itiraz olmazdı.
.yani anlatmak istediğim şu: söz konusu olan kezman olunca ya olabilir kötü bir sezon geçirmiş aslında iyi oyuncudur deyip yinede yüksek ca lar pa lar vereceksiniz ama söz konusu volkan olunca,kötü bir sezon geçirmiş değerlerini düşürelim diyeceksiniz.olmaz bu işte
istikrar bu noktada lazım ya yetenekli her oyuncuyu bir sezon kötü olabilir biz bunu koruyalım diyeceksiniz yada hepsini düşüreceksiniz.İşte eksiklik bu sebele istikrar noktasında.kezmana var volkana yok olmaz...
SEMİH meselesinde dahaönce taraf olmuşluğum bu konuda epeyce ısrar etmişliğim var
perpetua öyle boş boş :) yazmayın bu adamın özelliklerini tek tek belirtin demişti.
.bende onun dediğini dinleyip, ayrıntısıyla semihin değerlerini gösteren bir çalışma yapıyorum ama bu konuda biraz daha bekleyeceğim ilk yarının bitişini illaki bekleyeceğim hatta ocakta oynanan türkiye kupası maçlarını dahi bekleyebilirim.
zira semihin fenerbahçedeki performansını biraz daha görmek istiyorum.örneğin korner atma becerisine ne vereyim.henüz daha korner atmışlğını gömediğim adamın,,bu yüzden biraz daha izleyip not edeceğim sağlıklı bir sonuca ulaşmak için ama bir noktaya bugün bile şiddetle muhalefet edebilirim..
kaleye topu yuvarlamak o kadar kolay işimi perpetua..madem bitiricilik o kadar kolaş iş yapsın o zaman diğerleride layıkıyla, topu kaleye yuvarlamak diye küçümsediğin bitiricilik ister...teknik ister..soğukkanlılık ister,çabukluk ister az şeymi bunlar sence....
semih topu kaleye yuvarlıyorsa bu kadar kolaysa o zaman şişirilmiş ilhan parlaklar da kezmanlarda yuvarlasınlarda bizde görelim...
.................................................. ..........
sonuç olarak kısa bir özet yaparsam, FM içerisinde bazı oyuncuların incelemesinde hataların varlığı görülüyor ama oynadığım ligler içerisinde ayarlaması en iyi yapılanlardan birisi muhakkak türkiye birinci ligi..bazı oyuncular konusunda gösterilen yanılmalar gerçeği değiştirmez bu konuda FM araştırmacıları oldukça zor bir işi başarıyla götürüyorlar hepsine bir kez daha teşekkür etmek lazım...
Sana ben bişey diyeyim, Aydının PAsı bi kere 170 olamaz çünkü -8. Belki -8 sana göre fazla çünkü adamın bi tek konyaya attığı golü biliyorsun. Ama ben sana söyleyeyim onun başka özel maçları da var hatta bi kupa maçında 1 gol 2 asist yapıp maçın adamı olmuştu. GSnin son şampiyon olduğu yıl yine o yıl ara ara maçlara ilk 11de başladı bazen yedek. Geçen yılda biraz oynadı sonra sakatlıkları falan çıktı. Şimdi İlhan Parlak -9, açıkçası ben bu adamı hiç izlemedim belki iyidir ama geçen yıl kayseride Özgürcandan ona sıra gelmiyodu ve özgürcan -9 falan değil, Aydın Yılmaz ise -8. Belki -8 fazladır onu ben bilmem ama dediğin kadar da kötü değil.
.
.
.
Birleştirilen Mesaj:
Ayrıyetten Göhhan için dribblingi 16 olsun diyolar Arda bile 16, defansif özellikleri arttırılsın diyolar son maçta arkasına kaçan adamları Hamit gösterip durdu, hızında falan bazı arttırılmalar olacaktır ama çok abartmaya gerek yok diye düşünüyorum..
Ayrıyetten Göhhan için dribblingi 16 olsun diyolar Arda bile 16, defansif özellikleri arttırılsın diyolar son maçta arkasına kaçan adamları Hamit gösterip durdu, hızında falan bazı arttırılmalar olacaktır ama çok abartmaya gerek yok diye düşünüyorum..
coşkun kardeş ben biraz daha ileri gideyim bugün görünen o ki gökhan gönül gönüllerimizi feth ettiyse defansif oyunundan çok ileri çıkışları ve kanat bindirmeleri ile fethetti
bu anlamda gokhana sağ kanat MR mevkii eklenmeli ama değerleri kaç olur noktasında biraz daha beklenip karar verilmesi doğru olur bencede bu sebepten bende sayısal bir değer vermeyeceğim
Bence Gökhanin asil mevkisi MR olmali,yanilmiyorsam gecen sene Oftasta da Mr mevkisinde oynuyordu.
Ileri cikislari,bindirmeleri,paslari gayet iyi,ofans olarak süper bir futbolcu,ama defansif yönden zayif bir isim Gökhan Gönül.
DR:17
MR:20
Böyle daha uygun olur bence.
sevgili dostum genç bir kardeşimsin senden bir noktada ricacı oluyorum..bilmiyorsun etmiyorsun bitek bunu biliyorsun gibi cümleler kurmuşun.sen benim futbola nekadar meraklı olduğumu bilmiyorsun aydını kaç defa nekadar izlediğimi bilmeden böyle konuşman doğru değil önce bunu belirteyim..
asıl konuya gelince yazdığım yazı uzun bir yazı belki tam olarak sen anlayamadın veya ben anlatamadım.
benim yazdığım yazının ana teması, oyuncuların bir kaç maçlık oyunlarıyla değerlendirilmemesi meselesiydi..
şimdi gökhan gönül için değerlerinin artırılması yönünde görüşler var biliyorsun bu forumda ben de oyuncuların bir iki maçlık performansıyla değerlendirilmemesi kanısında olduğumu yazdım..gökhan içinde beklenilmesinin gerekliliğini yazdım.
ancak önceki yıllarda (bak altını çiziyorum) önceki yıllarda bazı oyunculara bi kaç maçlık performansıyla değer verildiği için insanlar haklı olarak aynısını gökhan içinde istiyorlar dedim..yani anlayacağın şuki Aydının değerleri benim geçen yıl oynadığım (şimdi sildim) FM 2007 deki değerleridir.zaten bu yıl yapılan değerlendirmeleri geçmiş yıllariçin örnek olarakkullanamam bunu mantık kabul etmez..
pek tabide aydını benim gördüğümden daha yüksek potansiyelde görenler çıkacaktır.zaten potansiyeline az dediğim her genç oyuncu inşallah beni yanıltırda yüksek çıkar..ben tahminlerimde yanılayım önemli olan türk futbolu kazansın...
.
.
.
Birleştirilen Mesaj:
emperor kardeş
gökhanın MR olarak pek tabide oynayabileceğini yukarıdada yazdım sana katılıyorum..
ama MR 20 derken kanat özelliklerinimi 20 yapılmalı tam anlamadım ama şunu belirtmek istiyorum 20 üzerinden yapılan değerlendirmelerde örneğin 20 üzerinden 20 dripling vermek bir oyuncuya en son verilebilecek rakam. buda demek olurki oıyuncu o kanuda süper muhteşem dünyada eşi benzeri çok az ...evet gökhan iyi oyuncu tamamda.eğer 20 üzerinden oran alıyorsan 20 de 20 lik bir değer vermenin fazla olacağını düşünüyorum.
Kesinlikle topu kaleye yuvarlamanin kolay bir is oldugunu dusunmuyorum. Ancak ozellikle son 3 yilda atilan gollere bakinca, Semih'in cok yi bitirici vurus yaptigi enstantanelerin cok az oldugunu soylemeye calisiyorum. Yani, Semih'in onemli becerisinin topsuz kosular, onseziler ve caliskanlik oldugunu belirtmeye calisiyorum. Bitiriciligi de zayif degil ama en iyi ozelliklerinden birisi degil. Soguk kanlilik da oyle. Cunku Semih'in bos kaleye yuvarladigi top sayisi kadar, benzer basit pozisyonlarda iyi vurus yapamadigi ve disariya attigi pozisyonlar da var.
Sonucta bence Semih'in one cikan ozellikleri arasinda bitiricilik yok cunku Semih'in ozellikle pozisyonu sezme ozelligi ust seviyede.
Kezman ise ceza sahasi icinde kaleyi nereden gorurse gorsun kaleye vurus yapabilen ve kaleciyi avlayabilen bir oyuncu. Ligimize gelir gelmez Kezman'in bu becerisini gorduk. Ancak Kezman'a yakin markaj yapilinca, Kezman'in ne pahasina olursa olsun kaleyi gormesi engellenince ve Kezman, Semih gibi yardimlasmak yerine, direk kaleyi dusunen bir oyuncu oldugu icin golleri gittikce azaldi. Ancak bu demek degildir ki Kezman iyi bitirici vurus yapma becerisini kaybetti.
Yuksek bitiricilik = cok gol gibi bir duz mantik kesinlikle calismiyor. Diger ozellikleri iyi olan ve takimin taktigi ile uyumlu oyuncular cok gol atabiliyor oyunda. Mesela daha once ornek verdigim Balili ve Mehmet Yildiz ikilisi. Ikisinin da finishing 12 ve Semih'den daha dusukler bu konuda. Ama ikisi de 20'den fazla gol atabiliyorum oyunun ilk sezonunda.
Ayrica ben su ana kadar izledigim Gokhan Gonul'u su sekilde degerlendiririm.
http://img258.imageshack.us/img258/6...angonulwm1.jpg
xestergonxx kardeşim tmm dediklerinde haklı olabilirsin ben sadece aydın için 4-5 maç oynadı yarım yamalak PA 170 demişsin ben onun öyle olmadığını belirtmek istedim ama şimdi bakıyorum yanlış dille belirtmişim o yüzden kusura bakma. Ayrıca demek istediğini anladım 4-5 maça göre oyuncuların özelliklerini değiştirmemek lazım diyosun doğru diyosun sana katılıyorum..
Şöyle de birşey var..Gökhan bence mevkisinin hakkını oldukça veriyor..
Gökhan' ın bugünkü maçta ya da daha önceki maçlarında bariz defansif hatalarını göremedim. Defansının da kötü oldugnu düşünmüyorum. Ama bu da defansif olarak iyi anlamına gelmez.