Bakin taa aylar onceden beri bu surumun veya hic bir surumun hic bir sekilde kusursuz olmayacagini yazdim.
Benim derdim veritabaninda hata olmasi veya olmamasi degil. Pek tabii oyunu takip eden kisilerin buyuk bir cogunlugunu memnun edecek bir calismaya ulasmak istiyoruz. Bu bolumun var olmasinin da iki nedeni var. Ilk olarak farkli gorusleri gormek, buna gore bazen fikir degistirmek. Ikincisi de arastirmaci olmak isteyecek arkadaslarin burada ilgilendikleri takimlar ile ilgili hatalari yazarak ekibe yarar saglayacagini dusundugumuz kisileri belirlemek.
Buraya yazdiklarinizin sizin dusunceniz oldugunu, bir emir veya tartisilmaz bir gercek oldugunu dusunerek gelenler, hatta bu uslup ile yazanlar beni rahatsiz eden.
Yukarida da yazdim, "XYZ'nin bitiriciligi nasil 15 olmaz yahu, ne bicim is yapiyorsunuz" demek ile "XYZ'nin bitiriciligi bence 15 olmali cunku sunlari, bunlari yapti, soyle, boyle oynuyor" demek arasindaki farki maalesef bir cok kisi anlayamiyor.
Bununla beraber, bir kisiyi elestirirken, en azindan benim adetimdir, her yazilan 2-3 maddelik elestiri icin, en azindan 1 maddelik dogru yapilan seyi yazmak her zaman icin en azindan karsinizdaki insana deger verdiginizi gosterir. Bir oyuncuyu degerlendirirken de ayni sey gecerlidir.
Mesela yukarida da ornek verdim, Serdar Ozkan'in hizi/hizlanmasi nasil bu kadar dusuk olur derken, gucu ve dengesinin fazla kactigini yazmak da elestiridir. Elestiri sadece tuttugunuz takimda beklediginizden daha az verilmis degerlerin, daha yuksek olmasi gerektigini savunmakla olmaz zira bir oyuncu, sadece bir ozellikten ibaret degil.
Goruslerinizi yazmak, en azindan burada yazmak, bir hak degil, bir ayricaliktir. Bu hakkin saglanmasinin nedenleri de yukarida yazilmistir. Sizin bizden istediginiz, goruslerinize deger vermemiz, bizim de sizden istedigimiz goruslerinizi yapici bir sekilde yazmaniz. Yapici bir sekilde cok kisi burada yazi yazmistir ve yazi yazanin takindigi usluba benzer bir sekilde cevap verilmistir.
Yukarida cok guzel bir ornek ortaya cikti. Yazim uslubu ile tepkimi ceken mozer'e benzer uslup ile cevap yazinca karsilikli atisma basladi. Yani kendisi de kendisi hakkinda asilsiz olabilecek ithamlara karsi ters reaksiyon verebiliyormus. Eh o zaman en basindan o uslubu takinmanin anlami, mantigi ne? Kendine nasil davranilmasini istiyorsan, senin de oyle davranman en dogru olan degil mi?
Sizler bizim musterimiz degilsiniz. Musteri her zaman haklidir gibi bir mantik da islemeyecegine gore burada yazarken istediginiz uslubu takinip, karsinizdakinin de hep "peki efendim", "basim ustune yer olur efendim" seklinde cevap vermesini de bekleyemezsiniz. Ne kadar saygi verirseniz, o kadar saygi alirsiniz. Elestiri yaparken ne kadar yapici olursaniz, aldiginiz cevaplar da o kadar yapici olur.
Bakin elestirinin ne oldugunu gayet iyi biliyorum. Cunku hayatimda her gun elestiri ile karsilasmaya dayali bir is yapiyorum. Benim isim arastirma yapmak, bu arastirmalarimda da her gun her turlu yerden bir cok elestiri geliyor, farkli gorusler ortaya atiliyor. Bu gorusleri yazan, yapici olarak yaklasan insanlarin dusuncelerine, "yazdiginiz arastirma raporu cok kotu olmus" diye yaklasanlardan cok daha fazla deger veriyorum. Burada yazdiklarimin nasil algilanacagi size kalmis. Israrla soylemek istedigim, ne ekerseniz, onu biceceginiz...