1 ile 14 arası toplam 14 sonuç

Konu: Fm 2009 Da Muhtemel Sorular, Sorunlar Ve Muhtemel Cevaplari

Hybrid View

Nesil
    2007
    Yer
    artvin

yazının devamı ikinci bölüm

BÖLÜM 4: Maç öncesi ve maç içerisindeki sorunlar

Soru 8: Maç öncesi takım konuşmaları nasıl yapılmalı ?

Cevap: Bu husus bence 2009 FM de hiç geliştirilmemiş FM 2008 de ne ise neredeyse o, ben bu hususta değişim olup bu yeniliğin üzerine giderler diye bekliyordum ama nafile, takım konuşmalarını yardımcı antrenörünüze yaptırmanızı tavsiye etmiyorum öncelikle, çünkü yardımcı hocalar gerektiğinden sert oluyor nedense,,Galatasarayı 4-0 yendiğim maçtan sonra good result der mi adam ya..fantastic diyecen..velhasıl takım konuşmaları aslında moral amaçlı biraz da oyunda bu sebeple galip geldikleri maçtan sonra bol bol övün, ama ilk devre çok kötü oynamışlarsa ise devre arasında hışmıza uğrasınlar ama size bir tavsiye devreyi önde bitirmişseniz devre arasında plesed falan sakın demeyin başınıza iş almayın performansları düşüyor yayıyorlar çünkü…

Soru 9: Maç içerisinde gol yemeyi nasıl engelleyebilirim ?

Cevap 9: Sırf bu seneye özgü bu yıl başlayan 3D maç motoru içerisinde onca hata mevcut ben 3D e karşı çıkarken bunları düşünerek karşı çıkmıştım ama öte yandan bir çok arkadaşımız bundan memnun, ayrıca oyunun üretici patronları böyle istedikten sonra yapılacak hiçbişey yok, bazı hataların düzeltilmesini önümüzdeki senelerdeki versiyonlardan bekleyeceğiz ancak her şeye rağmen FM 2009 un maç motoru bence Fifa managerden görsellik açısından çok daha geride olsada maç boyuncaki oyuncuların yapay zekayı kullanması açısından daha iyi durumda, Benim 3D ye karşı durmamın en önemli sebebi 3D de maç öncesinde verdiğim taktikleri FİFA managerin içerisinde hiç göremememdi, bu sorunu FM ninsde yaşayacağını biliyordum, Sanırım henüz daha teknik imkanlar verilen taktiğin sahaya dört dörtlük yansımasına izin vermiyor ayrıca, örneğin gol posizyonlarında ya hep aynı goller kaçıyor yada benzeri posizyonlardan gol atıyorsunuz, bu konuda organize gol atma veya değişik varyasyonlar geliştirmede oyun hala çok eksik, eksiklikler malum şu halde ne yapılabilire geçersek…

Özellikle 3d de kalecilerin uzun pasları ile defansın arkasına sarkılan paslardan çok gol yediğimi gözlemledim, yediğimiz goller genelde 3 çeşit,

1- kalecinin uzun pasıyla arkaya sarkan hızlı forvetler çok gol atıyor..buna geliştirdiğim ama yüzde yüz fayda sağlamasada faydasını gördüğüm çözüm defans oyuncularımdan birinin ileriye çıkmasını tamamen yasaklamak, defans oyuncum en fazla yarı sahaya çıkmayacak gibi ayarlıyorum bu sayede uzun paslarda illaki forveti karşılayacak en azından pozisyonu bozacak bir oyuncum oluyor elimde, ama yine söyleyim, bazen bir bakıyorum ileri çıkma dediğim adam rakip ceza alanında geziyor yani kesin bir çözüm değil ama faydası muhakkak var..

2- Ara paslara yetişememekten çok gol yiyorum derinlemesine defansın arasına atılan pasa yetişen rakibin forveti çok fazla başa bela açıyor..Bunun için tek yapabildiğim ara paslara koşası muhtemel hızlı forvetlere yakın markaj yaptırmak, buda nihai bir çözüm değil ama belli oranda faydası var.

3- Diğer bir bol gol yeme sebebi uzaktan atılan şutlar..buna neredeyse yapabilecek çok az şey var..aslında presi her alanda değil de sadece kendi sahanda yapmak hem oyuncularını az yoruyor hem de oyuncuların daha hızlı geri koşmalarını sağlıyor böylece şut atabilecek oyuncuyu kendi sahana kadar sadece koşum şut ayma noktasında önünü kapatabilirsiniz..DMC MC posizyonunda ki oyuncular da çok iyi basarsa az şut gelir kalenize ama beklide en önemli nokta rakip takım korner kullanırken defansınızdan dönebilecek şutlardan korunmak için oyuncularınızın bir kısımı ceza alanı dışında bırakmak..tüm oyuncuları içeri doldurursanız dönen toplar rakibe gidiyor..bence kornerlerde sadece forveti değil bir orta saha oyuncusunu daha ceza sahası dışına alın..ama uzaktan atılan mükemmel şutun engellenmesi nasıl ki gerçekte de pek mümkün değilse FM de de kesin bir çözümü yok..

Soru 10: Maç motorunda sürekli saçma sapan goller kaçırıyorum ne yapabilirim.?

Maç motorunda gol yememenin bazı yöntemlerine değindik peki gol atabilmenin yöntemleri neler…

Defalarca karşı karşıya gol kaçırdınız ve saç baş yoldunuz ..bu da kanser gibi kesin tedavisi yok.her forvet bunu yapıyor ama bunu aza indirgemeninde bazı yolları mevcut, mesela en başta forvetlerniz creativity freedomunu aza indirgeyin, kendilerini güzel bir vuruş için kasmalarının önüne geçin, bir diğer nokta şu.. oyun taktiğinizde forvetiniz uzun süre top sürüp karşı karşıya kaldığı zaman daha çok gol kaçırıyor gözlemlediğim kadarıyla buda yorulduğu için böyle..Forvetlerinizin gücüne dikkat edin çok yorulunca dünya starı olsa da çıkarın. Ayrıca oyunda en fazla değiştireceğiniz oyuncu forvet olsun..bazen makine gibi adeta takılıyorlar..bir oyuncu baktınız sürekli kaçırıyor çıkarın demek ki iyi bir gününde değil..Ayrıca forvetlerinize long shot talimatını sürekli verin karşı karşıya bir sürü pozisyon kaçıracağına kalecinin dibine girmeden vursun daha iyi hatta öyle olunca aşırtma falan deniyorlar..Yani gol kaçırmanın da kesin bir ilacı yok tabi..bu ufak tefek tavsiyeler yardımcı olur umarım..

Gol atabilmenin bir yöntemi forvetlerinizin gol kaçırmasını engellemekse bir diğer yöntemi orta sahadan sürpriz oyuncu katmak oyuna..Bunun için ilk aday tabiî ki AMC niz AMC için uzaktan şut talimatını şiddetle tavsiye ederim ayrıca öndeki iki forvetin arasına içeri ileri çizgisi çekmeyi ihmal etmeyin, topun gerisinde kalmasını muhakkak salık verin, AMC li oynamayı aslında ben önceki versiyonlarda çok sevmiyordum daha çok 4-1-3-2 yi kullanırdım ama bu sene AMC adeta şart olmuş.hele de forvetler bu kadar gol kaçırırken…

Soru 11: Son dakikada sürekli gol yiyorum ne yapabilirim?

Cevap 11: Bu da maç motorunun bize bu yılki can sıkıcı armağanlarından, aslında 2008 de de bu durum vardı ama 3 d de son dakika golünü size yedirmek için adeta saçma sapan senaryolar ürettiği için oyun bu sene çok daha sıkıcı olmaya başladı, bir kere şunu bilelim bazen kafasına koymuşsa yapay zeka, ne yaparsan yap yiyorsun bu gerçeği kabullenerek neler yapılabilir ona geçersek
    Takım mantalitesi ile radikal değişiklik yaparak oynamayın örneğin son derece atak oynarken dakika 75 de ancak golü buldunuz hemen üstüne yatarım diye takım mantalitesini tamamen defansif gibi seviyelere çekmemenizi şiddetle tavsiye ederim ayrıca, takım mantalitesini değiştireceksiniz illaki de normal seviyesine çekin çok defansa yatmayın..
    Ayrıca oyunculardan yavaş oynamasını isteyin birde geniş alanda oynamaya geçmekte işe yarıyor kısa pas dar alanda oyun kurmak benim gözümde doğru değil..defans oyuncularınıza sakın run the ball falan deyip ayağında top tutmasınlar..ayrıca defans oyuncularını full defans seviyeyine getirmenizi tavsiye ederim ayrıca uzun top kullansınlar kanat beklerinize talimat verin çok çıkmasınlar gollerin bir çoğu kanat oyuncularının adam kaçırmasından olduğunu unutmayın

Soru 12: Muhakkak gole ihtiyacım var son dakikalar ne yapabilirim.?

Cevap 12: bir kupa maçındasınız örneğin muhakkak gol lazım ve maç bitiyor tur elden gidiyor..Başka zaman olsa bitmek bilmeyen dakikalar nedense o anlarda su olupta akar değimli..İşte FM de bana saç baş yolduran hususlardan biride bu..eğer son dakikalarda önde ve maçın bitmesini istiyorken rakip bir sürü posizyona girer sizin gole ihtiyacınız varsa da dakikalar çabucak eriyip gider…Evet tüm hususlarda olduğu gibi bununda kesin bir tedavisi yok..yine yapılabilecek şunlar var..Öncelikle benim kanaatim pas türünü long yapın takım uzun pas oynasın sonra alanı geniş tutun hucuma çıkmak için 2 saat vaktiniz yok..ayrıca ortayı boşaltıp forvet sayısını artırın AMC leride ikiye çıkartabilirsiniz.Kanat oyuncuları eğer orta çizgisinde ise onları da birer ileri alın AMC nin yanıa gelsinler..ayrıca üşenmezseniz takımdaki bir çok oyuncuya uzaktan şut talimatı verin hiç olmazsa kaleyi tuttursa gol olmazsa bile size korner olabilir..

Kanat beklerinizde bir ileri alın defanstaki iki bek kalsın kanattaki defanslarınıza hem ileri çizgi çekin hem bir ileri alın..Artık ya herro ya merro deme zamanı gelmiş takıma tümüyle hucum talimatı verin time westing en az seviyede pres ise her alanda…bundan kesin fayda sağlayamayacağınız gibi gol yeme riskinizde var..ama ha bir eksik ha bir fazla fark etmiyorsa ölümüne hucum böyle oynanır…

BÖLÜM 5 : Genel Sorunlar ve sonuç

Soru 13: Genel olarak FM 2009 un diğer serilerden farkları artıları ve eksileri nelerdir?

Cevap: Bu sene maç motoru haricinde önceki serilere göre çok büyük değişiklikler mevcut değil zaten 3 boyutlu maç motorunu getirmeyi en büyük yenilik olarak görmüş yapımcılar daha ne yapalım der gibi halleri var. Medyada karşınıza çıkan bir sürü soru var ben genelde kendim gitmiyorum yardımcı asistanı gönderiyorum.Güzel konuşmalarda yapmıyor değil hani..
    Bu yıl oyunda çok fazla kaliteli oyuncu var..bunun üstüne de 2-3 yıl içerisinde pire gibi türeyen regenleri eklersek oyuncu kalitesi çok yüksek bu sene ayrıca geçen serilerden farklı olarak FM 2009 da iyi oyuncuların takıma alışması daha kolay oluyor iyi oyuncu bulmakta çok sıkıntı yaşamayacağınıza ve yeni gelen oyuncu eskisinin boşluğunu daha hızlı doldurabildiğine göre oyuncu satışından korkmayın diyorum bu yıl oyuncu satmak hem daha kolay hemde daha rahat. Ayrıca kardeş klubü doğrudan seçme şansınızda oluyor bir iki sene sonra buda iyi olmuş ancak açıkcası ben bu kardeş klüp olayından büyük takımın çok fazla fayda gördüğü kanaatinde değilim, maalesef ki kardeş klüp benim kontrolümde değilse gönderdiğim oyuncuları istediğim seviyede oynatmıyorlar..Aslında kaliteli tesislere sahipseniz oyuncunuzun yaşı da 20 yi geçmemişse altyapınızda kalsın daha iyi bence…ama yaşı yirmiyi geçmişse doğrudan feedera göndermeden önce normal başka takımlara kiralamayı deneyin çünkü onlar feeder dan daha fazla kıymet biliyor oyuncularınızı daha çok oynatıyor..
    Bu sene oyuncu değerlerinde anormal yükselmeler yaşanabiliyor genç oyuncularınızı satmadan önce düşünün çünkü biraz aha gelişince korkunç paralar kazanabiliyorsunuz.
    2009 en zor yıl aslında FM için radikal maç motoru değişikliği ve onun yarattığı sıkıntılar birçok oyun bağamlısını bıktırmış durumda.
    Bu konuda ilerleyen versiyonlarda çözülebilir diye umuyoruz ayrıca gerçek tabanlı bir futbol oyunundan durmadan akıp gelen regenlerede bir dur denilmesini bekliyoruz.

FM nin en büyük şanssızlığı piyasada onunla yarışacak kalitede hiçbir oyun olmaması futbol menajerlik açısından rakipsizlik onlarda biraz da heyecansızlık yaratıyor kanaatindeyim..ama her şeye rağmen FM nin tüm bu eksikliklerinin değişeceği düzeleceği en azından tolare edilebilir hale geleceği inancındayım. Çünkü FM benim için son 6 senedir hayatımın bir parçası ve sanırım uzun sürede öyle olmaya devam edecek. Bu yazıyı buraya kadar tahammülle okuyanlar içinde sanırım bu geçerli..teşekkür ediyorum…

BÖBÜRLENME PADİŞAHIM SENDEN BÜYÜK ALLAH VAR

Geçmişini iyi bil ki, geleceğe sağlam basasın.
    Nereden geldiğini unutma ki, nereye gideceğini unutmayasın...”
    Şeyh Edebali

Nesil
    2006
    Yer
    Aydın #09, Ankara #06

Quote Originally Posted by OMANA View Post
    Takım mantalitesi ile radikal değişiklik yaparak oynamayın örneğin son derece atak oynarken dakika 75 de ancak golü buldunuz hemen üstüne yatarım diye takım mantalitesini tamamen defansif gibi seviyelere çekmemenizi şiddetle tavsiye ederim ayrıca, takım mantalitesini değiştireceksiniz illaki de normal seviyesine çekin çok defansa yatmayın..
    Ben eğerki böyle birşeyle karşılaşırsam sürekli uzun top deniyorum ve forvetlerimden biri hızlıysa onu oyuna alıyorum. Çünkü kapanınca rakip daha çok üstüne geliyo ister 5 DC - 4 DMC - 1MC oyna yine gol atıyolar. En iyisi ileride adam bırakıp 4-4-1-1'e dönmek gibi geliyo.

Çok uzun yazı olmuş tam rehberlik. Eline sağlık..

Mesaj Yetkileri