-
11.Ağustos.2013, 17:41
Beşiktaş özelinde olmasa bile bir değerlendirme de ben yapmak isterim;
Özellikle bu seride itibar düşüklüğü sebebiyle transfer listesindeki oyuncular bile Türkiye'ye veya takıma gelmek istemiyorlar, hatta menejerleriyle aranız iyi olsa bile oyuncu konuşmak bile istemiyor. Takımınız şampiyonlar ligine direk katılacak olsa bile bu oyuncu için hiç bir önem teşkil etmiyor. Küme düşen bir oyuncu bile olsa bu durum değişmiyor. Hatta takımın antrenman tesisleri veya oynadığı ilin kozmopolitan bir yer olması gibi değişken şeyler bile etkili olmuyor.
Mesela Beşiktaş gibi bir takım 3 sene üst üste ligte şampiyon olsa bile oyundaki itibarı bir Gs ve Fb kadar olamıyor. Bunun sebebi basit. Takımın itibar kazanması için kendi itibarından yüksek olan takımları yenmesi, şampiyonlar liginde başarılar elde etmesi vs. gerekiyor. Eğer sizden düşük itibarlı bir takıma yenilir veya berabere kalırsanız itibarınız düşüyor! Üst üste 3 kere şampiyonluk yeterli olmuyor yani. (Hatta 5 kez üst üste şampiyon olun. Bu durum Türkiye'de ilk kez yaşanacağı için epey yüksek bir itibar beklersiniz. Ancak böyle bir şey yok, ekstradan bir itibar gelmiyor.)
Ayrıca Türkiye Liginin itibarı da Türkiye'den Avrupa'ya giden takımların başarısına göre değişiyor. Sizin dışında katılan takımlar başarısız avrupa maçları çıkarırlarsa ligin de itibarı düşüyor. Ligin itibarını arttırmak çok daha zor. Ligin itibarı düşünce bu sefer çoğu oyuncu bu sebeple de gelmek istemiyor. Oyuncu kalitesi düştükçe avrupa da diğer takımların başarı şansı azalıyor ve bu bir döngü haline gelip, sadece size kalıyor. (Üst düzey ligler için geçerli bir şey değil bu tabii.) Ben hem daha değerli oyuncuların ligimize gelmesi, hem geçen sene avrupa yakaladığımız başarılardan dolayı Türkiye Liginin gelecek sene daha itibarlı olacağı görüşündeyim ve olması gerektiğini savunuyorum. Gerçek hayattaki izlenme oranlarına bakmaktansa, oyundaki transfer durumlarına bakılabilir. Böylece takım itibarları dengede olmak suretiyle daha iyi oyuncular lige gelebilecekler. (Avrupada yetişen 14-15 yaşındaki genç oyuncular da dahil.) UEFA listesinde milli takım epey düştü. Bu sizin elinizi kolunuzu bağlıyor sanırım ancak oyundaki itibarın işleyişine göre değerlendirmek daha doğru olur diye düşünüyorum.
Ayrıca bir üst lige çıktğınızda verilen itibar puanı çok düşük. Bana kalırsa bir üst lige çıkıldığında, takımın itibarı, en azından, o ligin en düşük itibarlı takımı ile eşit olmalı. Mevcut sistemde böyle olmuyor ve lige çıkmış olsanız bile boştaki yerel oyuncular sizinle konuşmak istemiyor. (Çaykur Rizespor ve türevleri takımların nasıl transferler yaptığını görüyoruz.)
Oyun, düşük itibarlı takımları daha çok Brezilya ve Arjantin liginde oynayan potansiyelli ve serbest kalma maddeli oyunculara 48 ay taksitli transfer teklifi yapmaya zorluyor. Bu durumda başarı ilerleyen senelere ertelenmiş oluyor. (Bug bir taktik yoksa.) Ki bu bir nebze doğru olsa da oynadığınız lige göre değişkenlik gösteren takımlar var. İlerleyen seneler dediysem, hedeflenen şampiyon olma şansı 5. sezon ise, o 6. 7. ezonlara kayıyor demek istiyorum. Gerçekçi başarılardan bahsediyorum yani.
İtibar meselesi oyuncunun ve menejerin isteyeceği parayı da etkilediğinden, küçük itibarlı takımlar için resmen eziyet halini alabiliyor.
İtibar arttırıcı bir pilot kulüp bulma konusunda bile sıkıntılar oluyor. Avrupada ilerlemiş bile olsanız, itibarınız o sezon düşükse, hiç bir takımla pilot kulüp anlaşması yapamıyorsunuz, yönetim bulamıyor daha doğrusu.
Sponsor konusunda da çok fazla sıkıntı var. Sabit girilen şeyler olduğu için çok büyük başarı yakalasanız da gelecek sene alacağınız sponsorluk bedeli onun bir tık üstü oluyor. Size ekstradan sponsor olunmuyor veya olunuyorsa bile çok düşük meblalarda gerçekleşiyor. Gerçek hayatta Gs takımı hemen yurt dışından yeni sponsorlarla anlaşıveriyor ama... İtibarınız yüksek ise her sene gittikçe artan epey yüksek meblalara size sponsor oluyorlar.
Artık Fm 2013 için konuşmaya gerek yok. Şu itibar meselesi çok sıkıntılı.
Mesela, oyunda Antalyaspor Baros'u kadrosuna hayatta katamaz. Oyunda Drogba veya Sneijder kalitesindeki isimler Gs ile konuşmaz bile. (Ancak Drogba sözleşme yenilemek için 6 milyon euro isteyebilir) Sadece hem transfer listesinde hem de kulübünde "mutsuz" ise takımınıza gelebilme şansları var.
Ancak FM 2013'te Beşiktaşın itibarının düşmesinin nedeni, çoğu insanın o kadroyla ligte şampiyon olamayıp kovulmasını önlemekti.
Bunlar tabiiki bilinen ve düzelmesi gereken şeyler. Oyunun da bunları düzeltmesi için devamlı ana foruma örnekleri koymak lazım.
Last edited by sentugo : 11.Ağustos.2013 at 18:22
Reason: imla hataları düzeltildi ve eklemeler yapıldı
Sentugo.
Mesaj Yetkileri