Bu beni en çok uyuz eden sorunlardan biri.
(Oyunu Türkçe oynamadığım için mevkileri İngilizce yazıyorum.Artistlik olsun diye değil;mevkilerin OOSSL gibi kısaltmalarına alışamadım,kafa karıştırıyor bende o yüzden)
Kanattan ceza sahasına çizgiye yakın bir yerden giren (AML,ML,WBL,DL farketmiyor,hatta rollerinin Inside Forward,Wide Midfielder,Fullback,Wingback falan olması da farketmiyor) oyunculara
topu kaleye vurmaz da 6 pas içine pas verirseniz çoluğunu çocuğunu gözlerinin önünde keseriz demişler sanki.
Bu özellikle FM14 ortaya çıktı mesela.
Adam kanattan daha içeri kıvrılırken anlıyorum.
1-2 kişiyi çalımlayacak , kalecinin burnunun dibine kadar çizgi üzerinden gelecek ve topu direk dibindeki kalecinin tam üstüne vuracak akabinde de korner olacak.
İçeride en az 2-3 oyuncu var ve adamın tek yapması gereken top kaleye paralel olarak dürtmek.
Aynen söylediğin gibi direktif olarak az şut çek,daha az dribling yap,çok orta yap vb ne desen nafile.Taktiğin oturmuş olması,takımın formunun süper olması gibi şeyler hiç etkilemiyor.Her maç en az 2 kere oluyor.Kanatları kullanmak istersen buna mahkumsun.
Buna ek olarak bir de merkezdeki orta saha oyuncularının (AMC,MC farketmez)
şut aşığı olması durumu var.
Bu arkadaşlar;
yavaş / hızlı tempoda oyna,
topa sahip ol/direk pas yap
topu ceza sahasına taşı/ceza sahasına şişir
gibi direktflerin hiç birini sallamadan kaleye sırtları bile dönük olsa yaradana sığınıp vuruyor.
Takim kontraatağa kalkmış ya da atak olgunlaşmış senin forvetler rakip ceza sahasına yerleşmiş falan önemli değil.
Bunu engellemek için de her yolu denedim.Hatta sırf bunu neyin engelleyebileceğini görmek için kariyer açtım.Takım oturduktan sonra her maçta sadece şu adamlar şut atmasın diye uğraştım .Rakip güçlü/güçsüz,defans oynuyor/atak yapıyor önemli değil.Direk pas ve hızlı tempoda zaten 2. ya da 3.pas sonunda bizim abilerin sabrı tükeniyor,şutu yapıştırıyorlar.
Sadece çok yavaş tempoda topa sahip ol ve kısa pas yap dediğinde şutların sayısı azıcık azalıyor fakat bu vatandaşlar da yemin etmiş o topu kanatlara ya da ceza sahasına derinlemesine atmayacak.Belki biraz kendi aralarında al gülüm ver gülüm yapacak ama o şut atılacak arkadaşşş...

(Eğer çözüm öneriniz varsa lütfen paylaşın)
Benim anladığım kadarıyla oyun ne kadar çok maç anını göstermek isterse o kadar saçmalıyor.Sadece key moments göster dediğinde daha az saçmalık oluyor.
Oyununun içinde olabilecek ihtimaller o kadar az sayıda yapılmış ki 90 dk.yı izlediğinde rutine bağlıyor,ihtimal sayısı az olduğu için aynı şeyler aynı şekilde ve aynı sonuçla karşına geliyor.
Maç skorları
34-25 falan bitmesin diye gol olmadan sonuçlanan çok pozisyon olmasına çabalıyor sistem.
Örneğin senin kanat oyuncun çok kaliteli ve tabiri caizse "telefon kulubesinde bile çalım atabilen" bir adamsa rakibin de nispeten güçsüzse,o adam rakibin bekini maymun ediyor.Çünkü devamlı o beke takılır ve geçemezse senin kanat oyuncunun ratingi düşecek ve kötü oynuyor gözükecek .
E geçtiği zaman da ortaya keserse yine iyi oyuncun topu tamamlayacak ve hep gol olacak...
Sigames te çözümü sistemin golle sonuçlanmasına bu kadar çok izin vermemesi üzerine kurmuş.
O zaman ne oluyor ,kanattaki adam kalecinin burnunun dibine kadar gelirken Gareth Bale,C.Ronaldo oluyor ama pası atması gereken anda da aynı adamın oyun zekası İsmail Güldüren,Baki Mercimek seviyesi oluyor 
Yapma desen de dinlemiyor,kafası almıyor sanki,vuruyor top kalecinin üzerine
Direk mevzusu da aynı şekilde bence.
Oyunun gol pozisyonları ve gol pozisyonsuz oyun akışı o kadar az farklı pozisyon olasılığı ile maç motoruna aktarılmış ki skorlar astronomik seviyelere gelmesin diye oyun naapıyor; "madem bu takım iyi hazırlanmış ve hayvanlar gibi saldırıyor ,e her maç da 5-6 gol atılmaz di mi,o zaman pozisyona girsin ama golle sonuçlanmasın,direkten dönsün diyor.
Yapımcılar yaparken bunu hedeflemeseler de oyunun içinde olabilecekler o kadar az farklı olasıklı ki mecburen sistem bunu seçiyor.En acısı da Sigames de bunun farkında.
Ha büyük bir aksiyon alınıyor mu?
Hayır,sadece mevcut sistem üzerine yapılan yamalarla giderilmeye çalışılıyor.
Eğer bu aralar vakit bulabilirsem bir arkadaşımla beraber oyunda karşılaşılan bu tip olayları ve eksiklikleri İngilizce olarak yorumladığımız bir video hazırlayıp youtube a koymak ve Sigames ile de paylaşmak istiyorum.Eğer istediğimiz gibi olur ve çok hit alır ise;şu anda haldır haldır patch yapan Sigames belki dikkate alır.
P.S.:Ben de amma uzun yazıyorum ya...Kafa şişiriyosam kusura bakmayın..