2012 yıl sonu bilançolarında Futbol A.Ş.'nin toplam 400 milyon TL borcu vardı(Kap'tan alınan bilgi-bağımsız denetim raporu). Bu borcun büyük kısmı finansal borçtur yaklaşık 300 milyon TL. Fenerbahçe tahvil ihracı ile 100 milyon Euro almıştır ve bu borca işlenen faiz bulunmaktadır. Bilançolarda sadece anapara borç bulunuyor ama oyuna faizler de yansıtılmış. Ama şöyle bir durum var, FB Futbol A.Ş.'nin spor kulübünden alacaklarına karşılık Fenerium kulübe devredildi. Tabi oyunda bu gelirler zaten vardı diye düşünüyorum, o yüzden bir değişiklik olmaz. Ama gelirler sadece Futbol A.Ş. bağımsız denetim raporuna göre ise düzeltilmesi gerekiyor.
Borclar KAP'tan aliniyor.
Tek fark, odenme surelerinin degismesi.
Ornegin Fenerbahce'nin Nisan'da odeyecegi bir 100 milyon TL'lik tahvil var. Oyunda Fenerbahce'ye Nisan 2014'te 100 milyon TL odetmeye kalksak kulup batmasa da onemli bir finansal zorluk icine girer. Cunku bu para kasada yok.
Kasada olmadigi icin de gercekte Fenerbahce o 100 milyon TL'yi geri odeyecek yeni bir tahvil ihraci yapmak istiyor.
Yani Fenerbahce o 100 milyonu odemeyecek, faizini onumuzdeki yillarda odemeye devam edecek ve; ya ileride 100 milyon TL kasada olursa odeyecek, veya surekli 2-3 yilda bir tahvil ihrac edip bu 100 milyon TL'yi dondurecek.
Oyunda yanilmiyorsam bu 100 milyon TL'lik tahvili, Nisan 2014'te degil, Haziran 2028'de odenecek sekilde ayarladik. Yani Fenerbahce birden 100 milyon TL odemek yerine yavas yavas faizle beraber bu borcu sifirliyor oyunda.
Fakat her ne kadar bu borca 100 milyon TL desek de, KAP'taki bilancoda da 100 milyon TL olarak gozukse de oyunda bu daha yuksek gozukuyor. Cunku 100 milyon TL ana para, ve bunun ustune faiz odeniyor.
Oyun da sadece ana parayi degil, ana para arti ana para odemeleri bitene kadar isleyen faiz borc olarak gosteriliyor.
Yani oyundaki rakam ile kap/medya rakamlarinin birbirlerini tutmasi zaten imkansiz.
Bilmiyorum ne kadar anlatabildim. Rakamlarla bir ornek koyabilirim eger karmasik geldiyse.
@perpetua cevap için sağolasın benim düşüncem borcun düşülüp faizle birlikte gerçekteki borca yaklaştırılabileceği.Vadeden dolayı ne kadar faiz işlediğini tam bilmiyorum ama büyük bir fark yaratıyorsa bence dengelemek için borç düşürülmeli.Oyunda ilk 2 senede avrupa da olmadığımızı düşünürsek gelir gider dengelemesi biraz zor oluyor
O zaman da borc, gercektekinden daha dusuk olur.
Borc zaten KAP'ta aciklananlardan sabit. Benim yaptigim odemeleri daha uzun sureye yayarak kisa donemde gelir gider dengesini rahatlatmak. Toplam odeme yuksek gorunebilir ama bu sadece uzun vadeye yayildigi icin.
Oyunda ilk 2 sezonda gelir gider dengesinde zorlanman da dogal. O yuzden yonetim yeni gelir ve nakit girisi yaratmak icin ugrasiyor. Gerek yeni tahvil ihraci (fazladan 100 milyon TL'lik bir ihrac sozkonusu idi) gerek stat ismi sponsoru vs. gibi gelir arttirici hamleler yapilmaya calisiliyor. Bu hamleler gelecek 2 haftada sonuclanirsa onlari veritabanina ekleriz tabii.