1 ile 8 arası toplam 8 sonuç

Konu: Şut çekmek yerine geriye pas atma

Hybrid View

as forvetim formuna dikkat edin lütfen.
    aslında takımım iyi şu anda 4. sıradayım ama forvetlerimin yıldızlaşmasını istiyorum.
    en son azarladım hatta şu anda çok mutsuz.

Nesil
    2009
    Yer
    Turksportal

Quote Originally Posted by MAGARA_MAN View Post
    as forvetim formuna dikkat edin lütfen.
    aslında takımım iyi şu anda 4. sıradayım ama forvetlerimin yıldızlaşmasını istiyorum.
    en son azarladım hatta şu anda çok mutsuz.
    Fizikli bir forvet. Güç ve denge özellikleri iyi. O zaman ayağında top tutabilir yani Pivot Santrafor rolü uygun. Alternatif olarak Yardımcı Forvet rolünde de oynayabilir. Ama teknik ve pas özellikleri vasat olduğu için Pivot Santrafor rolü daha uygun.

Bu fizikteki bir oyuncuya göre gayet hızlı. Çevikliği düşük yani sağa sola ani dönüşler yapamaz ama hızı ve hızlanması ile dikine koşularda etkili olabilir. Topsuz alan ve önsezi özellikleri de iyi olduğu için savunma arkasına etkili koşular yapabilir, kanat ortalarında topla buluşabilir.

Soğukkanlılık ve bitiricilik özellikleri iyi. Teknik özelliği de düşük olmadığı için girdiği pozisyon/gole çevirdiği pozisyon yüzdesi iyi olması lazım.

Konsantrasyonu vasat olduğu için maç boyunca aynı konsantrasyonla oynayamaz, bölüm bölüm oyundan kopabilir.

Bu forveti daha golcü bir hale getirmek istiyorsan kanat oyuncularının rollerini değiştirmen lazım. Önemli olan forveti son noktada yani final vuruşunu yapacağı noktada topla buluşturmak. Bu da ofansif bir anlayışla olur. Defansif anlayışlarda oyuncu genelde rakip ceza alanı dışında olacaktır, kanat oyuncuları son çizgiye inmeyi başardıklarında ceza alanında olacaktır. Ofansif anlayışlarda ise daha sık rakip ceza alanına girecek ve orada iyi bir orta veya pas gelmesini bekleyecektir.

Kanat oyuncularının içe kat eden rollerde olması asıl sorun bence (forvetin fazla pozisyona girememesi açısından). İkisi de içe kat ettikleri ve forvet oyuncusu da stoperlerin markajı altında olduğu için bu şekilde fazla gol pozisyonuna girebileceğini düşünmüyorum. Çünkü kendisine asist yapacak oyuncu sayısı az (çift ön libero ve tek orta saha olduğunu da düşünürsek).

Forvetin uzun ve hava toplarında etkili bir oyuncu. O zaman onu kenar ortalarıyla beslemen lazım. Kanat oyuncularına buna yönelik roller vermen daha mantıklı. Ancak o şekilde de kanat oyuncuların asistçiye dönüşür ve bu sefer onlar fazla gol pozisyonuna girmez. Bu durumda tek gol şansın forvetinin kanat ortalarını gole çevirmesi olur. Orta sahadan ileri çıkacak bir oyuncuyla bu şansı yükseltebilirsin. Tabi mevcut dizilimde tek MC ile bunu sağlamak da kolay değil. O da rakibin 2 belki de 3 orta saha oyuncusunun kontrolü/takibi altında olacak sonuçta.

Kontra anlayışında tek forvet tercih ettiğin zaman iki mantıklı seçenek var; birincisi forvetinin mücadeleci bir oyuncu olup takım savunmadayken rakip savunma hattına pres yapması, takım hücumdayken ise orta sahaya yanaşıp hem rakip savunmayı üstüne çekmesi (böylelikle içe kat eden kanat oyuncularına boş alan yaratması) hem de orta saha-hücum hattı arasındaki pas trafiğinde köprü görevi görmesi... ikincisi ise forvetinin hızlı, boş alanlara iyi kaçan bir oyuncu olup takım savunmadayken hücum bölgesinde top kazanıldığı anda rakip savunmanın arkasına kaçabilecek bir konumda beklemesi, takım hücumdayken de savunma arkasına koşularla topla buluşmaya, dolayısıyla kaleciyle karşı karşıya kalmaya çalışması...

Forvetin aslında bu iki senaryoya da uygun. Senin oyun sisteminde ilk senaryoya daha yakın bir görev üstleniyor ki seçtiğin dizilime göre mantıklı olanda bu bence. Tabi verdiğin görev hücum değil destek olmalı. Bunu yaptığın zaman pek gol atmasını beklememelisin. Kontraya çıkılırken kendisine top atılacak, topla buluşacağı yerler genellikle rakip yarı alanın ortaları olacak, o da topu ayağında tutup takım arkadaşlarının hücuma katılmalarını bekleyecek ve hücuma katılan takım arkadaşlarını topla buluşturmaya çalışacak. Yardımcı Forvet (destek) rolünde bunu daha iyi yapar. Tek sıkıntı yukarıda da değindiğim gibi özellikle pas özelliğinin düşük olması. Bence oyuncuya sezon boyunca teknik, pas ve çeviklik çalıştır. Üçünü birden çalıştırmanın kısa yolu Yardımcı Forvet rolüne çalıştırman.

Alternatif bir tavsiyede bulunayım; Bu oyuncuyu sağ kanatta Türkçe oynarken bu şekilde mi geçiyordu emin değilim ama "Pivot Kanat Oyuncusu (Wide Target Man)" olarak oynatmayı dene. Bu şekilde hücuma çıkarken çoğu top ona doğru atılacak, o da fiziksel üstünlüğüyle rakip beki ezip geçecektir (bekler genelde daha ufak tefek olduğundan).
    NOBLESSE OBLIGE!
    17.06.2014

Mesaj Yetkileri