Sayfa 5 / 6 İlkİlk ... 3456 SonSon
121 ile 150 arası toplam 167 sonuç

Konu: FM 13 Beta Türkçe Resimler

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by tiktik View Post
    Bu arada Beta'nın bu Cuma çıkacağı da kesin değil; Miles sorulan soruya Ocak 2012 ile 2 Kasım 2012 arasında diye cevap vermiş.. Cevap da ilginç bu arada.. https://twitter.com/milesSI/status/255386456024047616
    Ilk mesajinda:

Onceden satin alanlar icin cikartilacak beta'nin ne zaman dagitilacagi konusunda karar vermedik. Bunu dagitimdan ancak 1 saat once bilebiliriz yaziyor.

Sonra bir akilli buna cevap olarak:

Hangi tarih araliginda olacagini soruyor.

Miles'da ilk mesajimda yazdigima dayanarak 1 Ocak 2012 ile 2 Kasim 2013 arasinda her zaman olabilir yazmis.

SI'dakiler tarih vermeyi sevmiyorlar cunku tarih vermek onlari bagliyor ve bu sekilde baglanmak istemiyorlar.

Diyelim ki onceden 19 Ekim'de cikacak dediler. Bu demektir ki 17, 18 Ekim tarihlerinde onemli bir sorun karsilarina cikarsa bunu tatmin edici bir sekilde duzeltip ve sonra test etmeleri gerekecek. Bu da onceden soz verdikleri 19 Ekim tarihinde cikartmamalarina neden olabilir.

Veya isi aceleye getirip sorunu tam olarak ortadan kaldirmadan 19 Ekim'de cikartip daha farkli tepki cekebilirler.

Bu nedenle cikis tarihi disinda hic bir net tarih vermiyorlar. Ve bunu tuketicinin iyiligini dusundukleri icin yapiyorlar. Her ne kadar bu konuda tepki cekseler de, farkli bir tutumla cekecekleri tepkinin cok daha altinda bir tepki ile karsilasiyorlar.

Bunu CM4'u cikarttiklari donemde ogrendiler. O donemi hatirlayanlar, CM4'un simdiye kadar cikmis en fazla hata iceren CM/FM oldugunu bilirler. CM4'u yayinlayan ve o donemde SI'in birlikte calistigi Eidos kendilerini daha hazir olmadan oyunu cikartmaya zorlamis (Eidos'un cektigi finansal zorluklar nedeniyle) ve SI oyundaki hatalar nedeniyle cok buyuk tepki cekmisti. Ve bu hata SI'in Eidos'tan ayrilmasi ve CM isminin FM ismiyle degismesini baslatan sureci devam ettirmisti.
    Last edited by perpetua : 16.Ekim.2012 at 18:15

Nesil
    2007
    Yer
    Isparta

ayın 2'si değişmesinde önemli olan tarih o bence

Nesil
    2011
    Yer
    İzmir

Beta bayramdan önce çıksın da o yeter benim için.Oyunun çıkış tarihinde bir değişiklik olacağını sanmıyorum.
    Mutluluk sadece paylaşıldığı zaman gerçektir. - Alexander Supertramp

Quote Originally Posted by perpetua View Post
    Ilk mesajinda:

Onceden satin alanlar icin cikartilacak beta'nin ne zaman dagitilacagi konusunda karar vermedik. Bunu dagitimdan ancak 1 saat once bilebiliriz yaziyor.

Sonra bir akilli buna cevap olarak:

Hangi tarih araliginda olacagini soruyor.

Miles'da ilk mesajimda yazdigima dayanarak 1 Ocak 2012 ile 2 Kasim 2013 arasinda her zaman olabilir yazmis.

SI'dakiler tarih vermeyi sevmiyorlar cunku tarih vermek onlari bagliyor ve bu sekilde baglanmak istemiyorlar.

Diyelim ki onceden 19 Ekim'de cikacak dediler. Bu demektir ki 17, 18 Ekim tarihlerinde onemli bir sorun karsilarina cikarsa bunu tatmin edici bir sekilde duzeltip ve sonra test etmeleri gerekecek. Bu da onceden soz verdikleri 19 Ekim tarihinde cikartmamalarina neden olabilir.

Veya isi aceleye getirip sorunu tam olarak ortadan kaldirmadan 19 Ekim'de cikartip daha farkli tepki cekebilirler.

Bu nedenle cikis tarihi disinda hic bir net tarih vermiyorlar. Ve bunu tuketicinin iyiligini dusundukleri icin yapiyorlar. Her ne kadar bu konuda tepki cekseler de, farkli bir tutumla cekecekleri tepkinin cok daha altinda bir tepki ile karsilasiyorlar.

Bunu CM4'u cikarttiklari donemde ogrendiler. O donemi hatirlayanlar, CM4'un simdiye kadar cikmis en fazla hata iceren CM/FM oldugunu bilirler. CM4'u yayinlayan ve o donemde SI'in birlikte calistigi Eidos kendilerini daha hazir olmadan oyunu cikartmaya zorlamis (Eidos'un cektigi finansal zorluklar nedeniyle) ve SI oyundaki hatalar nedeniyle cok buyuk tepki cekmisti. Ve bu hata SI'in Eidos'tan ayrilmasi ve CM isminin FM ismiyle degismesini baslatan sureci devam ettirmisti.
    Ben o soruyu soranı savunmuyorum ama akılsız olduğunu da asla düşünmüyorum. Bunu merak eden, soran birçok kişi var; aramızda da var. Normal çünkü. 2 hafta önce çıkacak demek 19 Kasım'ı işaret eder ama bu 1 Ocak'la 2 Kasım arası gibi bir yanıtı da gerektirmez. (1 Ocak da nedir yani; geçmiş zamanı geleceğe yönelik başlangıç olarak göstermek bana mantıklı gelmiyor) Oyunun çıkış tarihi hakkında konuşmamaya özen göstermek güzel birşey ama artık belirtilen beta çıkış tarihine saatler kaldı; SI'nın ön siparişle beta erişimini çok iyi reklam yaptığını da biliyoruz. Sırf 2 hafta öncesinden oynamak için bu oyunu alan bayağı kişi var. (Resmi forumda, yerli/yabancı fan forumlarında görmek mümkün) Bu kişilerin hakkı değil midir bu büyük sözü, reklamın peşini sürmek. Beta olmasaydı eminim birçok kişi ön sipariş vermeyip; fiyatının düşmesini bekleyecekti. Diyeceğim odur ki bu iş tek boyutlu birşey değil, olmamalı. Bu işin asıl boyutu müşteri. Miles'ın açıkçası buna benzer ben başka tweetlerini de gördüm ya da cevap vermediğini (Birini de bana yapmıştı; FM 13'ün sadece Türkçe desteği ile mi çıkacağıyla ilgili olarak kimsenin bilgisinin olmadığı ve Steam'de de sadece Türkçe'nin gösterildiği zamanlarda) Zaten bu konuda tepkili olan tek ben de değilim; geniş çaplı olarak yorumlara bakılırsa görülebilir bu durum. Miles'ın şansı oyunun rakipsiz olması. 1 alternatif olsa ben destek vermem müşterisini(2 kişiyle başladıkları macerayı bu noktaya getirenleri) bu şekilde gören/cevaplayan birisine ve firmasına.

Nesil
    2003

Ben o soruyu soranı savunmuyorum ama akılsız olduğunu da asla düşünmüyorum. Bunu merak eden, soran birçok kişi var; aramızda da var. Normal çünkü. 2 hafta önce çıkacak demek 19 Kasım'ı işaret eder ama bu 1 Ocak'la 2 Kasım arası gibi bir yanıtı da gerektirmez. (1 Ocak da nedir yani; geçmiş zamanı geleceğe yönelik başlangıç olarak göstermek bana mantıklı gelmiyor) Oyunun çıkış tarihi hakkında konuşmamaya özen göstermek güzel birşey ama artık belirtilen beta çıkış tarihine saatler kaldı; SI'nın ön siparişle beta erişimini çok iyi reklam yaptığını da biliyoruz. Sırf 2 hafta öncesinden oynamak için bu oyunu alan bayağı kişi var. (Resmi forumda, yerli/yabancı fan forumlarında görmek mümkün) Bu kişilerin hakkı değil midir bu büyük sözü, reklamın peşini sürmek. Beta olmasaydı eminim birçok kişi ön sipariş vermeyip; fiyatının düşmesini bekleyecekti. Diyeceğim odur ki bu iş tek boyutlu birşey değil, olmamalı. Bu işin asıl boyutu müşteri. Miles'ın açıkçası buna benzer ben başka tweetlerini de gördüm ya da cevap vermediğini (Birini de bana yapmıştı; FM 13'ün sadece Türkçe desteği ile mi çıkacağıyla ilgili olarak kimsenin bilgisinin olmadığı ve Steam'de de sadece Türkçe'nin gösterildiği zamanlarda) Zaten bu konuda tepkili olan tek ben de değilim; geniş çaplı olarak yorumlara bakılırsa görülebilir bu durum. Miles'ın şansı oyunun rakipsiz olması. 1 alternatif olsa ben destek vermem müşterisini(2 kişiyle başladıkları macerayı bu noktaya getirenleri) bu şekilde gören/cevaplayan birisine ve firmasına.
    Soru ne kadar mantiksizsa, cevap da onun kadar mantiksizdi sonucta. Kendimi yerine koyuyorum ve cok da farkli bir cevap vermeyecegimi dusunuyorum. Ozellikle bu konuda yapilan bu kadar aciklamadan sonra hala birisi aciklamalari okumak yerine soru soruyorsa bu kisinin iyi niyetle sordugunu dusunmek biraz zor oluyor. Neyse, amacim Miles'i savunmak degil empati yapmak.

Musteri hizmeti meselesine gelince, farkli kulturlerin musteri hizmeti anlayisi ve beklentisi farkli olabiliyor. En basidinden ben, bir dukkana girdigimde hemen tepeme yapisip yardimci olabilirmiyiz denildigi dukkanlardan aninda cikarim. Ama baskalari bundan hoslanabilir. Bazi urunleri alirken saticinin nezaketinden daha cok bilgisi benim icin onemlidir. Ama baskalari icin nezaket daha onemli olabilir. Herkesi memnun etmek mumkun olmuyor.

Quote Originally Posted by perpetua View Post
    Soru ne kadar mantiksizsa, cevap da onun kadar mantiksizdi sonucta. Kendimi yerine koyuyorum ve cok da farkli bir cevap vermeyecegimi dusunuyorum. Ozellikle bu konuda yapilan bu kadar aciklamadan sonra hala birisi aciklamalari okumak yerine soru soruyorsa bu kisinin iyi niyetle sordugunu dusunmek biraz zor oluyor. Neyse, amacim Miles'i savunmak degil empati yapmak.

Musteri hizmeti meselesine gelince, farkli kulturlerin musteri hizmeti anlayisi ve beklentisi farkli olabiliyor. En basidinden ben, bir dukkana girdigimde hemen tepeme yapisip yardimci olabilirmiyiz denildigi dukkanlardan aninda cikarim. Ama baskalari bundan hoslanabilir. Bazi urunleri alirken saticinin nezaketinden daha cok bilgisi benim icin onemlidir. Ama baskalari icin nezaket daha onemli olabilir. Herkesi memnun etmek mumkun olmuyor.
    • Verilen bir taahhüt varken ve bu kadar az süre varken hala tarih konusunda korkak, şüpheci yaklaşmak hiçbir müşteriyi memnun etmez; forumdan bir arkadaş dağıtılacak betanın zaten daha önce testlerinin yapıldığını; aksi halde 2 hafta içinde bug fix için vakit kalmayacağını dile getirmişti. (Dağıtım süresi, lokasyonlar vs.) Adı üstünde zaten beta; illa ki buglar olacaktır ve bunlar da normal karşılanacaktır. Kaldı ki review yapıp, ekran görüntüleri paylaşan kişi 3 haftadır oynuyormuş FM 13'ü ve bariz(affedilemeyecek) bir bugdan bahsetmiyor. Ondan da 3 hafta sonra hala mı beta olarak verilebilecek bir FM 13 yoksa zaten diyecek birşey yoktur ve gerçek oyunda da ciddi buglar olacağını gösterir bu.
    • Bizim Türk geleneğinde bir söz vardır: "Müşteri veli nimettir" Onu da geçtim karşındaki insan; ileriye yönelik bir tarih için geçmiş zamanı katacak şekilde cevap vermenin bence manası yok. Şuan da bu forumda da betanın çıkış tarihiyle ile ilgili sorular soranlar var. Onlara da o zaman o şekilde cevap yazalım mı, olmaz..

Bir FM Satış sitesinden mail geldi arkadaşlar.Hemen satın alın Cuma betayı oynayın tarzında

Cuma ihtimali yükseliyor

Nesil
    2006
    Yer
    Ankara

oyun ayın 2 sinde çıkıp erken sipariş verenler oyunun betasını ayın 19 unda oynayamayacaksa (2 hafta öncesi ayın 19 una denk geliyor) ozaman her halukarda SI haksızdır müşteri daima haklıdır. Yani neymiş ön sipariş verenler oyunun betasını 2 hafta önceden oynicak demeyecekmişsin ozaman.

ya benim anlamadığım asıl nokta, bu adamlar bu oyunu para kazanmak için yapıyorlar. İnsanların buna para vermesi içinde sonuç olarak profesyonel bir iş yapmak zorundalar. Şimdi FM 2013 Türkçe çıkacak denilince hiç düşünmedim direkt ön sipariş verdim. Tabi ki Sigames firmasının profesyonel birileriyle çeviri yapacağını düşünerek. Ama gelin görün ki ortada ne profesyonel bir iş var, ne bu işi sizin yaptığınızdan haberi olan insanlar var. Ben bu forumda takılmasam benimde haberim olmazdı. olay baştan yanlış. Ne kadar %100 çeviri yaparsanız yapın bu olay tamamen yanlış. Sonuçta siz profesyonel değilsiniz ve parayı veren adam sonuna kadar onun karşılığını almak ister. Kusura bakmayın ama çoğu kişi hayal kırıklığından başka bişey alamayacak. Ama helal olsun adamlara. Şu kadar oyun alın seneye Türkçe çıkacak dedi. O kadar oyun alındı üzerine çeviriyi de size yaptırdı. Karadeniz fıkrası gibi. He olay geçiştir, işte ne bileyim çevirmen bulunamamıştır size yıkılmıştır bilemem. Ortada çok farklı şeyler dönüyo ama du bakalım. Neyse sonuç olarak sizin ortaya koyduğunuz bi emek var, çaba var bunlar göz ardı edilemez. Onun için size ne söyleniyosa yapmaya devam edin. Hoş yapmasanız bu dil bu oyuna sittin sene eklenmezdi.

Nesil
    2003
    Yer
    Manetheren

Şöyle bir şey var. Oyunu Türkçe olduğu için mi alacaksınız yoksa oyunu, oyun olduğu için mi alacaksınız?

SI araştırma konusunda ve dil konusunda ekibini gönüllülerden oluşturuyor. Sadece Türkiye için geçerli olan bir şey değil bu. Adamların politikası böyle. Ve yine en başından beri Türkçe'nin oyunda bulunmasını talep edenler bizleriz. Adamlar zaten menajerlik konusunda piyasada tekel olarak bulunuyorlar. Her sene çıkardıkları oyun Dünya'da satılan ilk 10 oyun içerisine giriyor. Türkiye daha 2011 yılında zor bela 10 bin barajını aşmış durumdayken Türkiye satışlarından kaygılanmamaları, bu zamana kadar Türk dilini oyuna eklememelerinden de belli zaten.

Kaldı ki şöyle bir durum var. "Yaptığımız iş çok büyük, çok ağır" vs. geyiklerine girmek istemiyorum ancak hakikaten şu zamana kadar yapılmış olan en büyük çeviri işine el attık. Evet ekip profesyonel değil. Ancak bu işi profesyonel bir ekibe yaptırılsaydı inanın 6 ay içerisinde yetişmezdi. FM 14'e sarkardı iş ve muhtemelen en az bir sene daha beklemiş olurduk hepimiz.

Bu işi öyle her çevirmene de yaptıramazsın zaten. Futbol terimleri hakkında bilgili birinin bulunması gerekiyor.

Evet bu iş ilk çıktığında sağlıklı bir çeviri olmayacak. Çeviri gönüllülerimizin yaptığı çoğu yeri henüz kontrol edemedik. İş yükü o kadar ağır ki çevirileri yetiştirmenin derdi bir yana, bir taraftan da kontrolüne vakit harcanmaya çalışıyoruz.

Çeviri üzerinde %100 kontrol yapmadan asla yaptığımız işin çok süper bir iş olduğunu söyleyemem. Ama İngilizce bilgisi çok az olup, oyunu oynamak isteyip de oynayamayanlar için yeterli seviyede bir iş çıkarttığımızı söyleyebilirim. Yine de eksikler çok. Kontrol yapılması gereken yer çok çünkü. Bunları da güncellemelerle ufak ufak gidereceğiz.

Bunun dışında söylediklerine katılıyorum. SI'ın böyle bir politikası olmasaydı da biz de bu tür şeylere hiç bulaşmasaydık keşke.

elinize kolunuza saglık ingilizcem iyi olmadığı için çeviriyi kullanıyodum bu da çok zamanı mı alıyodu her basın toplantsında en üstteki şıkkı seçmekten sıkılmıştım

CM 97-98 den beri bu oyunu oynuyorum.Hiç bir zaman da oyun Türkçe değil diye oynamaktan vazgeçmedim.Daha önce çeviri işleriyle uğraşmış biri olarak yapılan işin zorluğunu tahmin edebiliyorum.Hele ki böyle dinamikleri fazla olan bir oyun için.
    Ben kendi adıma bu yükün altına giren ve de varını yoğunu ortaya koyan arkadaşlara teşekkür ediyorum.
    İş yüküm sebebiyle bu oyunun çeviri işlerine zaman ayıramayacağım için çeviri ekibine dahil olmak adına bir başvuru yapmamıştım,ama arkadaşların azmini,çabalarını görünce yıllardır bu oyunu oynayan biri olarak kendimi sorumlu hissettim.
    Beta aşamasında oyunu oynamaya başladığım andan itibaren fikirlerimi sizinle paylaşacağımı ve elimden gelen her türlü yardımı yapacağımı bilmenizi isterim.

Nesil
    2006
    Yer
    Karşıyaka 35½

Türkiye Ligi daha oyunda yoktu, Mustafa abinin önderliğinde yapılan girişimlerle Türkiye Ligi oyuna dahil edildi, Türkiye Ligi'ne önem verilmiyordu, araştırma ekibi diye bir durum yoktu aslında, tek kişi yapmaya çalışıyordu ama yürümüyordu, yine çabalarla, ısrarlarla bu düzenin değişmesi sağlandı ve araştırma konusunda oldukça fazla yol alındı.

Yamalarla CM serisinden beri Türkçe oynamak isteyenlerin hep yanında oldu Turksportal. O dönemde yamalarla değil, gerçekten oyunda Türkiye Ligleri yer alsın diye çabalayanlar, şimdi de artık yamalarla değil, ilk günden Türkçe olması için girişimlere başladı, gerekirse yama yapmayız ama bu dili bu oyuna sokacağız parolasıyla uzun süredir uğraş verdiler, girişimde bulundular ve FM 2013 ile de bunu başardılar.

Türkiye Liglerinin ilk eklendiği dönemi hatırlayalım, veri tabanı ne kadar gerçeği yansıtıyordu? Yeni ekibin araştırmaya girdiği dönemi hatırlayalım, ilk veri tabanında karşımıza nasıl bir şey çıkmıştı? Önem sırasına göre değişimler yapıldı ve her seride her yamada üzerine koyarak mükemmele yakın bir veri tabanı ortaya çıkmaya başladı.

Türkçe de öyle olacak, ilk çıktığında tepki alacak, ilk çıktığında gereksiz saldırılara maruz kalacak (bu da ülkemize has bir durum, birlik olup daha iyisi olsun diye çabalamak yerine, gelişime katkı sağlayacak, belki pek çok konuda fitili ateşleyen bir durum olacak olaylarda, kendi kendimizi yemekle meşgul oluyoruz, eleştiriyle gelişmeye değil, eleştiriyle yıkmaya çalışıyoruz) ama bu ekip, şevki kırılmadığı sürece ki kırılsa da en son Aydın ve Mustafa abi kalsa da, mükemmele yakın bir hale bu çeviriyi mutlaka getireceklerdir.

Sigames'in çalışma politikasını eleştiremeyiz, adamlar profesyonellere yaptırmıyor diye, biz de yapmıyoruz diyemeyiz, dersek oyunda zaten Türkçe'yi göremeyiz ve yamalarla bu iş sürüp gider. Eleştirilse de adamların bakış açısı, planlamaları bu şekilde, oyunun belli sayıda satılma olayı, bunun için teşvik edici olmasak, Türkçe'nin eklenmesi konusunda belki adım atmayacaklardı.

Bu adamlar niye böyle diye eleştiremeyiz, beğenmiyorsan oyununu almazsın, almadığınla kalmaz, korsanını bile oynamazsın, çünkü senin beğenmediğin, politikalarını kabul etmediğin firmanın oyunu, korsan da olsa.

Profesyonellerle çalışmıyorlar düşüncesinde olursak, bence Türkçe'den daha önemlisi, veri tabanıdır. Orada da profesyoneller yok, ekip liderleri futbolun içinden gelmiş kişiler mi, ellerinde araştırmacı olmaya yetecek yeterlilik belgeleri futbolun bazı organları tarafından verilmiş var mı? Yüzlerce belki de binlerce araştırmacı kullanıyorlar ve hepsi amatör, futbola aşık, futbolu takip etmeyi seven ve oyuna katkısı olmasını isteyen kişiler.

Sen oyunun temelini oluşturan bu araştırmacıları ki bu araştırmacılar olmazsa, oyun da olmaz, oyunun en önemli noktası burası, kafaya takmıyorsan, onları Sigames'in bedavaya çalıştırıyor olması, sadece gönüllülük araması seni rahatsız etmiyorsa, dil konusunda hiç rahatsız olmaman gerekir.

Oyunun temelini, bu oyunu FM yapan kısmı gönüllülere yaptıran bir firmadan, dil eklemek için ekstra masraf yapmasını bekleyemeyiz. Yapmadığı için eleştirebiliriz, en büyük eleştiriyi de oyunlarını oynamayarak ortaya koyarız.
    "YÜCE ATATÜRK"

Nesil
    2006
    Yer
    Bitlis

profesyonellerle çalışma konusunda benim de tepkilerim olmuştu.. yani koca firma resmi olarak açıklama yapıyor türkçe oyuna eklendi diye ama sonra bu işi ne kadar iyi yapacağı belli olmayan benim gibi adamlara yaptırıyor çeviriyi. aslında bir alıcı gitse, bu firma insanları kandırıyor, türkçe diye sattığı oyun saçma sapan diye dava açsa kazanabilir bile..
    ama ortada şöyle bir durum var.. bu oyunu ancak yıllarca oyunu oynamış birileri çevirebilir. çünkü futbol terimlerinden, oyunda kalıplaşmış yapılardan bahsediyoruz. bazen öyle cümleler geliyor ki karşınıza donup kalır ingilizceyi benden iyi bilen çıkmaz diyen adamlar bile.. ama böyle cümleler bile pat diye aklınıza geliyor.. oyunda nerede geçtiğini, nasıl geçtiğini hatırlayıp rahatlıkla çevirebiliyorsunuz.. yine de çeviriyi ingilizcesi mükemmel olmayan ama oyunu iyi bilenlere yaptırmak yerine profesyonel 2 tane çevirmeni işe alıp onlara fm öğreterek yaptırabilirlerdi.. ben bu konuda SI'ı eleştirenleri haksız görmüyorum.. SI en kolayını ve ucuzunu seçti..
    Yine de ortaya konulan şeyi acımasızca eleştirmek doğru değil. Bunu SI için değil gece gündüz bu iş uğraşan insanlar için yapın. SI bu saygının zerresini haketmiyor olabilir. ama kuruyla birlikte yaşı da yakmak adil değil..

Nesil
    2006
    Yer
    Bize Her Yer Trabzon [34]

Quote Originally Posted by Sekopej View Post
    Türkiye Ligi daha oyunda yoktu, Mustafa abinin önderliğinde yapılan girişimlerle Türkiye Ligi oyuna dahil edildi, Türkiye Ligi'ne önem verilmiyordu, araştırma ekibi diye bir durum yoktu aslında, tek kişi yapmaya çalışıyordu ama yürümüyordu, yine çabalarla, ısrarlarla bu düzenin değişmesi sağlandı ve araştırma konusunda oldukça fazla yol alındı.

Yamalarla CM serisinden beri Türkçe oynamak isteyenlerin hep yanında oldu Turksportal. O dönemde yamalarla değil, gerçekten oyunda Türkiye Ligleri yer alsın diye çabalayanlar, şimdi de artık yamalarla değil, ilk günden Türkçe olması için girişimlere başladı, gerekirse yama yapmayız ama bu dili bu oyuna sokacağız parolasıyla uzun süredir uğraş verdiler, girişimde bulundular ve FM 2013 ile de bunu başardılar.

Türkiye Liglerinin ilk eklendiği dönemi hatırlayalım, veri tabanı ne kadar gerçeği yansıtıyordu? Yeni ekibin araştırmaya girdiği dönemi hatırlayalım, ilk veri tabanında karşımıza nasıl bir şey çıkmıştı? Önem sırasına göre değişimler yapıldı ve her seride her yamada üzerine koyarak mükemmele yakın bir veri tabanı ortaya çıkmaya başladı.

Türkçe de öyle olacak, ilk çıktığında tepki alacak, ilk çıktığında gereksiz saldırılara maruz kalacak (bu da ülkemize has bir durum, birlik olup daha iyisi olsun diye çabalamak yerine, gelişime katkı sağlayacak, belki pek çok konuda fitili ateşleyen bir durum olacak olaylarda, kendi kendimizi yemekle meşgul oluyoruz, eleştiriyle gelişmeye değil, eleştiriyle yıkmaya çalışıyoruz) ama bu ekip, şevki kırılmadığı sürece ki kırılsa da en son Aydın ve Mustafa abi kalsa da, mükemmele yakın bir hale bu çeviriyi mutlaka getireceklerdir.

Sigames'in çalışma politikasını eleştiremeyiz, adamlar profesyonellere yaptırmıyor diye, biz de yapmıyoruz diyemeyiz, dersek oyunda zaten Türkçe'yi göremeyiz ve yamalarla bu iş sürüp gider. Eleştirilse de adamların bakış açısı, planlamaları bu şekilde, oyunun belli sayıda satılma olayı, bunun için teşvik edici olmasak, Türkçe'nin eklenmesi konusunda belki adım atmayacaklardı.

Bu adamlar niye böyle diye eleştiremeyiz, beğenmiyorsan oyununu almazsın, almadığınla kalmaz, korsanını bile oynamazsın, çünkü senin beğenmediğin, politikalarını kabul etmediğin firmanın oyunu, korsan da olsa.

Profesyonellerle çalışmıyorlar düşüncesinde olursak, bence Türkçe'den daha önemlisi, veri tabanıdır. Orada da profesyoneller yok, ekip liderleri futbolun içinden gelmiş kişiler mi, ellerinde araştırmacı olmaya yetecek yeterlilik belgeleri futbolun bazı organları tarafından verilmiş var mı? Yüzlerce belki de binlerce araştırmacı kullanıyorlar ve hepsi amatör, futbola aşık, futbolu takip etmeyi seven ve oyuna katkısı olmasını isteyen kişiler.

Sen oyunun temelini oluşturan bu araştırmacıları ki bu araştırmacılar olmazsa, oyun da olmaz, oyunun en önemli noktası burası, kafaya takmıyorsan, onları Sigames'in bedavaya çalıştırıyor olması, sadece gönüllülük araması seni rahatsız etmiyorsa, dil konusunda hiç rahatsız olmaman gerekir.

Oyunun temelini, bu oyunu FM yapan kısmı gönüllülere yaptıran bir firmadan, dil eklemek için ekstra masraf yapmasını bekleyemeyiz. Yapmadığı için eleştirebiliriz, en büyük eleştiriyi de oyunlarını oynamayarak ortaya koyarız.

Elinize sağlık ancak bu kadar açıklayıcı olunabilir.Bu açıklamanın üstüne hala konuşanlar olursa, bu art niyetten başka bir şey değildir.

Nesil
    2003

[LIST][*]Verilen bir taahhüt varken ve bu kadar az süre varken hala tarih konusunda korkak, şüpheci yaklaşmak hiçbir müşteriyi memnun etmez; forumdan bir arkadaş dağıtılacak betanın zaten daha önce testlerinin yapıldığını; aksi halde 2 hafta içinde bug fix için vakit kalmayacağını dile getirmişti. (Dağıtım süresi, lokasyonlar vs.) Adı üstünde zaten beta; illa ki buglar olacaktır ve bunlar da normal karşılanacaktır. Kaldı ki review yapıp, ekran görüntüleri paylaşan kişi 3 haftadır oynuyormuş FM 13'ü ve bariz(affedilemeyecek) bir bugdan bahsetmiyor. Ondan da 3 hafta sonra hala mı beta olarak verilebilecek bir FM 13 yoksa zaten diyecek birşey yoktur ve gerçek oyunda da ciddi buglar olacağını gösterir bu.
    Review yapip 3 haftadir test yapan kisinin elindeki oyun, buyuk ihtimalle 1-1.5 ay oncesinin en saglikli surumunu oynuyordur. Bu demek degil ki daha sonra gelen surumlerde sorunlar ortaya cikmadi. Sonucta hala duzenlemeler, gelistirmeler oluyor. En basidinden o resimlerin alindigi betadan beri benim gozume carpan Turkiye ligleri statusu ile ilgili 4 adet hata duzeltildi.

• Bizim Türk geleneğinde bir söz vardır: "Müşteri veli nimettir" Onu da geçtim karşındaki insan; ileriye yönelik bir tarih için geçmiş zamanı katacak şekilde cevap vermenin bence manası yok. Şuan da bu forumda da betanın çıkış tarihiyle ile ilgili sorular soranlar var. Onlara da o zaman o şekilde cevap yazalım mı, olmaz..
    Bu soz hemen hemen her dilde farkli sekillerde var zaten. Bir orneklendirme icin eczaneye gidip tavuk isteyen temel'in fikrasi geldi.

Temel eczane'ye gidiyor, "Tavuk var mi?" diye soruyor. Aldigi cevap hayir.
    Ertesi gun tekrar gidiyor, "Tavuk var mi?". "Hayir"
    Eczaci bu soru ile tekrar karsilasmamak icin kapisina "Tavuk yoktur" yaziyor.
    Ertesi gun Temel tekrar geliyor ve soruyor "Tavuk ne zaman gelecek?"

Nesil
    2003

Bir de tersinden bakalim olaya.

FM arastirmasi ile futbolcu izleme/degerlendirmeye baslayip bu isi profesyonelce yapmaya karar veren, diplomalar alan, kuluplerle calismaya baslayan kisiler de var. Bizim mevcut ekibimizde bu sekilde aktif olarak gozlemcilik yapan iki kisi var mesela. Belki ise baslarken profesyonel degiller ama hem yasadiklari tecrube ile bu isi benimseyebiliyorlar hem de FM uzerinde calismis olmak onlar icin iyi bir referans oluyor. Sonucta oyuncuyu herkes izleyebiliyor. Ama belirli bir mantik icinde bu izlediklerini bilgiye cevirmek edinilebilen bir beceri. FM arastirmasini bizden once yuruten Turker Tozar once Trabzonspor, sonra da TFF'de profesyonel olarak calisma imkani yakaladi.

Bunun aynisi ceviri icin de gecerli olacak. Bu calismayi yapanlar bunu CV'lerine yazarak kendilerini farklilastirabilecekler. Belki bazilarina bu sayede is imkani cikacak.

Bu nedenle bence bu islerin profesyonller yerine amatorlere verilmemesini sosyal sorumlulugun yerine getirilmesi olarak da gorebiliriz.
    Last edited by perpetua : 17.Ekim.2012 at 19:03

Nesil
    2011
    Yer
    Erzincan

Tüm tartışmalaın konuşmaların tam özeti de bu son paragraf işte. Dil seçeneklerinde Türkçe olsun diye bu platform üzerinden birlik ve yardım çağrısı yapılıp bir sinerji ile oyuna (zora ki) Türkçe dil seçeneğini ekletmek icin işin angaryasını da belirli başlı kişiler Türk kullanıcılar için çekiyor (tabi ki kendileri için her ne kadar kişisel bir tecrübe olsa da) ve zamanlarını bu işe harcıyorlarsa; aynı birlik ve beraberlik dahilinde yeni bir yıl, yeni bir FM sürümünde de şöyle bir karşı duruş bir tepki birlikteliği yapılamaz mı: "Bu yıl FM serisini hiç kimse original almasın hatta ve hatta korsanını dahi oynamasın!"

Belirli sayıda kişiler dahilinde bir çalışma yapılıyor ama Miles basın toplantısında; Türkçe dil seçeneğinide ekledik diyerek hava atarken, yardımı geçen kişilerin adını dahi anmayıp bir tşk etmiyorsa, aslında biraz durup düşünmek gerek.

En nihayetinde bu oyun bedava oynanmıyor ve bu sayede bu tarz firmalar Türkiye gibi ülkelerde pazar edinip zenginliklerini artırıyorlar. Eğer bir bedel ödeniyorsa o bedelin karşılığı da istenilen şekilde alınmıyorsa ters tepki prensibi bir defaya mahsus olmak üzere, duyarlı ve bilinçli olan herkes tarafından gösterilmeli.

Nesil
    2005
    Yer
    İstanbul

bu yarı türkçe yarı ingilizce nin sebebi fmg den alınan çevirilerdir büyük ihtimalle.Onların çevirileri bu şekildeydi çünkü.Biri lütfen cevap versin,beta da yarı türkçe yarı ingilizce kısımlarla karşlışıcaz mı? Çeviri tamamen bitti değil m?

Nesil
    2009
    Yer
    Bursa

Quote Originally Posted by leave_992 View Post
    bu yarı türkçe yarı ingilizce nin sebebi fmg den alınan çevirilerdir büyük ihtimalle.Onların çevirileri bu şekildeydi çünkü.Biri lütfen cevap versin,beta da yarı türkçe yarı ingilizce kısımlarla karşlışıcaz mı? Çeviri tamamen bitti değil m?
    Karşılaşsan ne olur karşılaşmasan ne olur? Beta dediğin oyun değil ki!

Steam ID: fotosuki

Nesil
    2006
    Yer
    bursa

For those of you who have pre-ordered/pre-purchased through participating retailers we are delighted to let you know that the beta version of Football Manager 2013 is now available to download via Steam!.........

Hayırlı olsun arkadaşlar =) Heralde yarın indirebiliriz beta sürümü...İngilizcem çok iyi değil ama Beta sürümün hazır olduğunu bildiriyorlar...

Quote Originally Posted by immortal86 View Post
    For those of you who have pre-ordered/pre-purchased through participating retailers we are delighted to let you know that the beta version of Football Manager 2013 is now available to download via Steam!.........

Hayırlı olsun arkadaşlar =) Heralde yarın indirebiliriz beta sürümü...İngilizcem çok iyi değil ama Beta sürümün hazır olduğunu bildiriyorlar...
    şuanda indirilmeye hazır diyor yalnız )

Nesil
    2006
    Yer
    bursa

Dediğim gibi İngilizce iyi olmadığından bilemedim =) O zaman kodu aktif etmek gerek...O nasıl olacak yardımcı olursa arkadaşlar indirelim =)

Nesil
    2009
    Yer
    İstanbul

Steam kütüphaneye PAYDAY:The Heist diye bişey geldi bu ne ?
    Sanmasınlar yıkıldık, sanmasınlar çöktük, bir başka bahar için, sadece yaprak döktük.

Nesil
    2011
    Yer
    Sakarya[54]

Quote Originally Posted by futureless View Post
    Dimi ?

Bana da geldi baktım bişeye benzetemedim

Fossa dei Leoni / AC Milan
    Leoni armati, stiam marciando,
    Siam la Fossa dei leoni, dei leon leon leon,
    Milan Milan Milan...
    Kaka Leite
    22 / 8 / 10
    The Amazing Spider-Man - I'm Peter Parker
    http://futboldasondurum.blogspot.com.tr/
    TAKİP ET!

Nesil
    2007

Aynen ben de merak ettim bende de var.

Nesil
    2009
    Yer
    İstanbul

http://www.sigames.com/news/14180/Pl...nager+2013+Now

Burada yazılana göre şu anda indirilebilir durumda beta. Ama nasıl ? Yani beta kodu olanlar direk aktif edecek de, steamden alanlar ne yapacak ?
    Sanmasınlar yıkıldık, sanmasınlar çöktük, bir başka bahar için, sadece yaprak döktük.

Nesil
    2011
    Yer
    Sakarya[54]

Beta sızmasın diye acaba böyle bişey mi yaptılar.Benim indiresim var onu

Fossa dei Leoni / AC Milan
    Leoni armati, stiam marciando,
    Siam la Fossa dei leoni, dei leon leon leon,
    Milan Milan Milan...
    Kaka Leite
    22 / 8 / 10
    The Amazing Spider-Man - I'm Peter Parker
    http://futboldasondurum.blogspot.com.tr/
    TAKİP ET!

ben beta kodumu aktif etmiştim steamde ancak indirme butonu açık değil :S

Nesil
    2008
    Yer
    İstanbul

O ayrı bi oyun haftasonuna kadar bedava oynayıp pzt'den itibaren de %75 inidirimle alabilirsiniz diyor.

Sayfa 5 / 6 İlkİlk ... 3456 SonSon

Mesaj Yetkileri