Bazı oyuncuların profilleri ile ilgili hararetli tartışmalar yapılmış. Belki Semih'in özellikleri yanlış değerlendirilmiş olabilir ama sonuçta Semih'i bir Maldini yapmamış görevli arkadaşlar. Bu şiddette ve yoğunlukta eleştiriyi ben tasvip etmiyorum. Başka liglerden bizim ligimize oranla daha çok şişirilmiş oyuncuya rastlamak mümkün. :)
Ben daha büyük çerçeveden bakıp bir kaç soru sormak, tartışmak istiyorum ve tartışmaların yapıcı olmasını istiyorum. Yapamıyorsunuz, bilmiyorsunuz gibi bir mesaj verme amacında değilim. Sadece 16.3 güncellemesinden bahsetmediğimi de belirtmek isterim. :)
Öncelikle, [MENTION=4751]perpetua[/MENTION], Kjaer'in profilindeki vücut zindeliği özelliği için Danimarka gözlemcilerine danışıldığı söylenmiş. Yanlış hatırlamıyor isem Kjaer uzun süredir Danimarka Ligi'nde forma giymiyor. Neden Danimarka gözlemcilerine danışılıyor, oyuncunun geçirdiği sakatlıkları araştırmak o kadar da zor olmasa gerek. Mesela bir İtalyan gözlemci gelip Felipe Melo hakkında fikir aldı mı sizden? Hadi bahsi geçen oyuncu Türk olsun Enes Ünal için bir İngiliz gözlemci fikir istedi mi, veya Kazım için bir Hollandalı gözlemci?
Millet olarak küçümseyici, gözlemci ekibi olarak biraz korkak mı yaklaşıyoruz acaba oyunculara? Demek istediğimi bir kaç örnek ile açıklayayım.
1-) Carole Galatasaray'a gelmeden önce 23 yaşında başlıyordu oyuna ve ikinci lig oyuncusu olmasına rağmen çok yüksek bir PA değeri vardı yanlış hatırlamıyor isem. (Carole'ün yüksek PA değeri alması gerektiğini düşünmüyorum, yanlış anlaşılmasın.) Türkiye'deki umut vaat eden oyunculara ise ben yıllardır böyle değerler verildiğini göremiyorum. Muhammet Demir'e, Orkan Çınar'a, Ahmet Çalık'a, Serdar Aziz'e, Sinan Gümüş'e ve benzerlerine verilen potansiyel yetenekleri arttıramıyor muyuz? Verilen değerler çok az demiyorum ama bazı oyuncular ciddi anlamda daha fazlasını hakkedecek potansiyeli gösteriyorlar. En basitinden şöyle söyleyeyim Selçuk İnan Manisaspor'dayken oyundaki değerleriyle Galatasaray'ın kaptanı olacak bir potansiyel sergilemiyordu, ama oldu. Marcelo Fluminense'deyken ise oyundaki değerleriyle Real Madrid'e transfer olacak bir potansiyel gösteriyordu, o da oldu.
Biz böyle şeyleri neden tutturamıyoruz? :) Hiç tutmuyor demiyorum ki örneğin Cenk Tosun'un birkaç yıl önceki oyundaki durumu bunu kanıtlar nitelikte. Beşiktaş'ın ikinci forveti şu an ve izin verseler birinci forveti olacak kalitesi de var. Elin adamı henüz ikinci ligden Dortmund'a transfer olmuş Julian Weigl'a yüksek potansiyel yetenek değeri ve güzel bir profil verebiliyor işte. Biz mi topluluk olarak oyuncularımızı küçümsüyoruz acaba? Ya da oyunu oynayanlar olarak oyuncularımızı gözümüzde büyütüyoruz? Yoksa SI gözlemcilik konularında bir sınırlama mı getiriyor?
2-) Leicester City bu sezon çok iyi ve harika oynuyorlar. Ne kadar Vardy ve Mahrez'den sonra ismi geçse de Kante izlediğim maçlarda gözüme çarptı. Bence çok iyi bir oyuncu. Merak edenler adamın profiline bakabilir, resmen yeni Matuidi yaratmış İngiliz gözlemciler. Bu araştırma, güncelleme kısımlarında çok rastladığım bir yorum çeşidi vardı yıllardır; x futbolcusu 6 ay şöyle performans gösterdiği için, şöyle bir profil yapmamız, z özelliğini geliştirmemiz(düşürmemiz) çok mantıklı görünmüyor. E İngiliz'ler yapıyor ve oluyorsa, bizde neden olmuyor? Biraz korkak mı davranıyoruz sanki. :) Mehmet Topal Valencia'ya transfer olana kadar, Burak Yılmaz Galatasaray'a gelene kadar, Volkan Şen Fenerbahçe'ye gidene kadar niye vasat profillere sahip oldular? Avrupa'daki iyi performans gösteren oyunculara çok iyi profiller verilebiliyor. Yıllardır Ladislav Krejci'nin inanılmaz bir profili oluyor, 16.2'de de ülkemizde top koştururken vasat bir oyuncu olan Borek Dockal'ın inanılmaz bir profili vardı, 16.3 profillerini bilmiyorum. :)