Tartışmanın bu kadar büyümesinin sebebi hemen herkesin oyun çıktığından beri Semih'in bu özelliklerinin çok şişirilmiş olduğunu düşünmesi, Semih'in de hemen her maç bunu ispatlarcasına oynamasıydı. Maldini'nin iyi-kötü stoper arasında bir dayanak noktası olması gerekmiyor, mesela öyle olsa Semih'in off the ball'u, tekniği, first touch'ı niye bu kadar düşük derdik. Ben de bu vesileyle @perpetua'ya tekrardan soruyorum. Yeni yamada Semih'in off the ball, teknik, ilk kontrol, dripling, pas gibi özellikleri neden 1'er puan düşürüldü? Bizim sürekli paylaştığımız Semih'in defansif zaafiyetleri temelli gözlemlerimiz anlamsız veya sizin öne sürdüğünüz formsuzluk, sakatlık, oynadığı takımın durumuyla bağlantılı da sizin saptadığınız hücumsal zaafiyetleri mi çok göze çarptı da 1'er puan düşmeye gidildi?
Karşılaştırmayı elbette yapacağız. Benim asıl demek istediğim o değildi. Semih üzerindeki gözlemlerimin daha net olduğunu düşündüğüm için onunla ilgili olanları paylaşıyorum, yoksa elbette isteriz her şey daha gerçekçi olsun. Kaldı ki Semih'in özelliklerinde yapılacak düşüşü ceteris paribus evreninde düşünmemiz gerekiyor, çünkü belki Chedjou ve Denayer'e verilmiş değerler uygundur? Veya belki düşürme/artırma yapılması gereken onlardır? Denge derken demek istediğinizi anladım ama Semih özelinde bu kadar ince tartışmaya girmemize gerek yok, o zaman işin içine çok parametre giriyor oradan çıkacağımızı zannetmiyorum.
Sizin gibi analitik düşünen birinin Batdal'ın iki devre performansıyla Denayer ve Semih'in nasıl başa çıktığına dair yorumunu salt (bu) istatistikler ışığında yapmasına şaşırdım. Başakşehir'in iki devre performansını, ikinci yarıdaki düşüşünü, buna mukabil Galatasaray'ın özellikle ortasahasının ilk yarıdaki performansını ve ikinci yarıdaki arzulu ve etkili oyununu kendi içlerinde karşılaştırdınız mı? Başakşehir ilk yarıda dalga dalga geliyorken ikinci yarıda kendi yarısahasının yarısına gömülmek zorunda kaldı ve ileriye çıkamadı, bunun sonucu olarak Mehmet Batdal ikinci yarı ileride yalnız kaldı ve takımın geri kalanıyla arasındaki mesafe çok açıldı. Semih o kadar kötüydü ki, Batdal karşısındaki son 15 dakikadaki savunma performansıyla oyuna tekrar ortak etti Başakşehir'i. Batdal'ın ilk yarıda ileriye oynama imkanı daha fazlaydı çünkü maçın erken skorun da düşük olması sebebiyle Başakşehir kanatları, ortasahası daha ileriye dönük oynadı ve skoru koruma içgüdüsüyle oynamadıkları için ileriye daha çok koşu yaptılar, haliyle pas opsiyonları da fazlaydı. Oysa ikinci yarı Batdal topu indirip sakladığında Batdal dışındaki Başakşehir'in en ilerideki oyuncuları Vişça ve Doka yakınına bile gelemiyordu. Semih'in reaksiyon gösterememesinden dolayı Batdal topu dezavantajlı pozisyonlarda bile indirdi, tuttu, hatta ileriye doğru dripling yapıp takımını öne çıkardı. İstatistiği yoktur malesef ama burada paylaşılması gereken bir diğer nokta da Batdal'ın hangi yarıda topu ayağında ne kadar tuttuğu, ne kadar zamanda çıkardığı, ve Başakşehir takımının sahaya yayılımının nasıl gerçekleştiği.
- Birçok yerde "takım kötüyse, Semih de kötü gözüküyor" demişsiniz. Bu mümkün, ama savunma oyuncuları aslında kötü oynayan takımda sivrilebilme şansına sahip oyunculardır. Gole ihtiyacın olduğunda ve yüklendiğinde geride top kesersin ve en yakın oyuncuya verirsin, savunmayı öne taşırsın, pozisyon olarak dezavantajlıysan çıkar kafayı vurursun, doğru pozisyon alıp tehlikeyi savuşturursun ve maçtan sonra "X takımın ayakta kalan oyuncusuydu" diye senden bahsederler. Semih'in takım kötü oynarken dökülmediği bir maç var mı? Veya Semih'in oyununun kendisi bireysel hatalarla gol yedirip takımını dezavantajlı konuma getiriyor olmasın?
- Serdar Aziz konusunda eğer üç büyüklerde oynasaydı hataları daha çok göze çarpardı, profili itirazla karşılanırdı demişsiniz. Doğru olabilir. Ama ben de aynı şekilde Semih'in bir anadolu takımında forma giydiği takdirde vasatlığının daha net anlaşılacağını düşünüyorum, %120'si ile oynadığında, konsantrasyonunu da sağlayabildiğinde büyük takımlarda oynayabilir ancak devamlı oynayacak kadar beceriye sahip değil bence. Yasin'in inişli çıkışlı performansı gibi, Semih de performasını üst seviyede sabit tutacak kadar yetenekli değil (savunma anlamında). Oysa bu profili oyunda 10 sene bayrak adam olarak götürür.
Dramatik değişiklikler yapmak için erken bence de. Dediğiniz gibi, sadece bir senelik/yarım senelik performans bir oyuncunun profilinde dramatik düşüşler için tek kıstas olamaz. Semih'in profilinde de bu tarz bir düşüş yapmak için daha uzun süre gözlenmeli performansı, sezon başı kampı geçirsin, sakatlığı varsa tam atlatsın vesaire. Ancak pozisyon alma, önsezi, karar verme gibi özelliklerinin bunlarla çok alakalı olduğunu düşünmüyorum, yani adam hemen her maç komik şekilde adam kaçırıyor, çevre kontrolünü yapamıyor, yanlış yere gidiyor, bunların yanısıra ayakta kalamıyor, alanını boşaltıyor, boşaltsa da hamleyi yapamıyor. Bence 1'er puan düşürdüğünüz hücum özelliklerinin sayısı kadar savunma özelliklerini 1'er puan düşürseydiniz kimse bir şey demezdi, çok olumlu bir düzenleme olurdu ve herkesçe makul karşılanırdı. Görevinizin herkesi tatmin etmek, herkesçe makul karşılanmak olduğunu tabii ki söylemiyorum, ama Semih özelinde benim de aralarında olduğum eleştiren kişilerin doğru noktalara temas ettiğini düşünüyorum.