Originally Posted by
perpetua
Cengiz ise fanatikligi sokma.. :p
Basari siralamasinda Galatasaray ile Fenerbahce asagi yukari ayni diyebiliriz. Ilk 2 veya ilk 3 siraya girmek acisindan bakarsak iki takim da hemen hemen aynidir. Galatasaray'i bir nebze one cikartan Turkiye kupasi sampiyonluklarinin buyuk oranda daha fazla olmasi.
14 yil sampiyon olmamak etken olabilir, ama bununla beraber Fenerbahce'nin tamamen ligi domine ettigi bir donem yoktur. Tarihinde ilk defa 4 yilda 3 sampiyonluk 2003-2007 yillari arasinda gerceklesmistir.
Galatasaray, Besiktas ve hatta Trabzonspor ise bazi donemlerde tamamen ligi domine etmistir. Ligi domine etmek de bir yil muthis transferler yapip sampiyon olarak degil, gelecege bakarak uzun sure yararli olacak kadrolari kurmakla ortaya cikar. Iki takimin basari yakalama konusunda bakis acisi simdiye kadar cok farkliydi. Fenerbahce iyi kadro kurar, basarili olur ama daha sonra o kadro ayni basariyi devam ettiremezdi. Galatasaray ise kadroyu daha uzun sureli dusunerek kurar ve uzun yillar ust uste basari getirecek yapiya ulasmaya saglar. 5 yilda 4 sampiyonluk, 10 yilda 7 sampiyonluk bu ligi domine etme sureclerinin ornekleridir. Galatasaray'da model bazen tutar, ust uste basarilar gelir, bazen de tutmaz basarisiz olunur. Fenerbahce'de ise 2000'li yillarin ortasina kadar model her yil sampiyon olacak kadroyu bastan asagiya kurmakti ve bu nedenle de son zamanlara kadar istikrar kesinlikle olmamistir.
Ayrica sonucta 25 yil once kazanilmis basarilar ile son 5 yilda kazanilan basarilara da benzer onemi vermeyiz. 50 yillik ligin ilk 25 senesinde Fenerbahce her ne kadar one ciktiysa, son 25 yilda da Galatasaray o kadar one cikmistir. Ilk 25 yil, Fenerbahce 10 sampiyonluk, Galatasaray 6 sampiyonluk, ikinci 25 yil Galatasaray 11 sampiyonluk, Fenerbahce 7 sampiyonluk. Bu acidan, her ne kadar Galatasaray'in uzun sureli sampiyon olamama sureci olsa da, yakin zamana daha fazla agirlik koyarak ve de Turkiye kupasindaki basarilari da ekleyerek Galatasaray'in bu konuda onde olmasi hic de supriz olmaz. Arada buyuk fark olmasa da.
Taraftar saysi konusuna gelince...
Fenerbahce yonetiminin para verip yaptirmadigi bir anket var mi Fenerbahce taraftar sayisini fazla gosteren? Ben daha bir tane gormedim. Fenerbahce'yi daha onde bulan tek anket, bir Fenerbahce yayin organinda (yanilmiyorsam dergi) yayinlanmak uzere yapilmis bir anketti. Buna ragmen asagi yukari esit diyorum (medyada cikan anketleri derleyen bir site vardi, su anda hatirlamiyorum hangisi, yapilan 10+ ankettin sonuclarinda sadece 1 defa Fenerbahce onde cikmisti ve bu da belirttigim Fenerbahce yayin organinda cikan anketti. Gerisinde onde cikan Galatasaray olmustu).