Bana Alex'in dağlara taşlara giden bir frikiğinide gösteremezsin.. Çoğu kaleyi bulur kaleci genelde sağ köşeden çıkarır..
Printable View
Gol olmamasının nedeni Alex'in frikikleri kötüleştiğinden değil kalecilerin Alex'in frikiklerini çözmesinden dolayıdır diyorum ve Sheriff'e katılıyorum
CSKA ve PSV maçlarında ki frikikler girse kaleciler kurtarmıştı yükseltielcek miydi.Alex'in frikiklerini biliyoruz sonuçta.
@perpetua
"yaptigin" gökhanin Ca'si ve Pa'si kac?
beyler hayatımda gördüğüm en iyi off the ball yeteneği avrupa ve türkiyede ki futbolcular dahil alex te var bir bakışta hafızamda onlarcası yer alıyor hepsi ceza sahası içinden sanki topun nereye düşüceğini biliyor geçen hafta ankaraspor maçı 3. gol top kaleciden sekiyor alex tamamlıyor 4. gol top direkten dönüyor alexin önüne geliyor aşırtma kaçırdığı gol kaleci pas hatası yapıyor alexin önüne geliyor cska maçı 1. gol savunma hata yapıyor top alexin kafasına geliyor geçen yılki galatasaray maçı uğur boral soldan orta kesiyor alex boş kaleye topu bırakıyor
alexin 3 yıldır tehlikeli bir vuruş bile çıkaramadığı frikiği 19 olacağına off the ball ı 20 olsun
ve off the ball ı size şu şekilde anlatayım son 7-8 yılını özenle takip ettiğim türkiye süper liginde ilk defa geçen yıl bir orta saha oyuncusu gol kralı oldu ceza sahası dışından bir golü yok frikik veya çift vuruştan bir tane golü yok penaltıdan yanlızca 2 golü var ve ceza sahası içinden tamı tamına 18 golü var
gelelim bitiriciliğe son anderlecht maçı ve geçen yılki az alkmarr maçındaki iki benzer golde topu kalecinin kapattığı köşeden sert plaseyle içeri sokuyor bu tam bir bitiricilik meziyetidir geçen senenin ilk maçı erciyes maçında kaleciyle karşı karşıya topu kalecinin beklemediği ters köşeye bırakıyor aynı maçta ümit özatın sağ dış ortasını gögüsüyle kontrol edip köşeye yuvarlıyor bunlar bitiriciliğe ders vuruşlardır
ha bitiriciliği 20 olsun demem çünkü 1-2 tane kaçırdığınıda hatırlıyorum mesela geçen yılki beşiktaş maçında kaleciyle karşı karşıya pozisyonda topu yandan dışarı bırakıvermişti
hadi beyler tartışalım neden frikik 19 neden korner 20 neden off the ball değil
extensor'a katılıyorum. 2 senedir Alex'in frikik golü yok, onu bırakın, tehlikeli bir frikiği bile yok, ama o özelliği 19. Off the ball özelliğinin yüksek olması gerekir gerçekten Alex'in, CSKA maçındaki golü olsun, bu hafta Ankaraspor'a attıkları olsun, hepsinde topsuz alandaki başarısını gösterdi. Bu yüzden off the ball 19 olsun frikik olacağına...
Extensor senin bahsettiğin özelliğin antipaticion olması lazım eğer yanılmıyorsam...Yani off the ball değil..
off the ball oluyor dostum hücumda pozisyon alabilme yeteneği
bu özelliği alexten daha iyi bilen bir tane daha futbolcu tanımadım alexi gollerine bir bakın çoğu ribound tır önüne düşer vurur yada hareketlenir ankara maçı ilk goldeki gibi geçen yılki ankara maçı topukla attığı gol gibi
adam nereye gideceğini bildiği için 60 yıllık türkiye 1. liginde orta saha futbolcusu olmasına karşın ceza sahası dışından gol atmadan gol kralı oldu
Freekick bence 14 yada 15 olmasi daha uygun olur. Off to ball'da 18-20 olsun.
corner 17
crossing17
dribling16
finishing19
first tauch 18
heading14
long shot 12
long throws: random
marking: random bunlar ca ya göre de 7-8 den fazla olmamak şartıyla verilebilir
passing 19
penalties:16
free kick:15
tackling7
technique18
agression 8
anticipation16
bravery 8
composure 18
concentration: 14
decisios 18
determinations 8
flair 17
infruence 16
off the ball 20
positioning random
teamwork 18
creativy 18
work rate 9
acceleration 10
agility 12
balance 18
jumping 7
natural fitness 11
adaptability17
ambition12
controversy 13
loyalty 13
pressure 16
profesyonalizm 17
sportsmanship 18
temparament 13
versality 12
consistency 18
dirtiness 8
important matches 7
injury proneness 6
bu özellikler kaç ca ya eş değer bilmiyorum buyurun değerlendirelim
Verilen ozelliklere gore Alex'in CA 167 olmasi gerekli....
Alex her zaman icin oyun icinde zaman zaman var olan, zaman zaman da yok olan bir oyuncu olarak nitelendirilmistir. Konsantrasyon'un 14 olmasi bence cok yuksek.
Alex'e bu ozellikleri vererek, hic bir sekilde yere dusmeyen bir oyuncu oldugu oyuna yansitilir. Hem dengesi yuksektir ve yere kolay kolay devrilmez, hem de sportmendir kendisini yere atmaz. Alex'i bu iki konuda da cok yanlis degerlendirdigini dusunuyorum.Quote:
balance 18
sportsmanship 18
Diger onemli ozelliklerden 7 tanesinin 18 seviyesi ustunde oldugunu da eklemek lazim.
Alex'in iyi oldugu yonler abartilmis, zayif oldugu yonler ise yeterince belirginlestirilmemis.
167 ca fazla olmuş ben editöre giremediğim için bu ayarı yapamıyorum işte ama bakın corner crossing passing free kick ten 1 konsantrasyonundan 2 puan kısılırsa ve senin belirttiğin kötü özellikler belirginleştirilmemiş iddası üzerine hız ve hızlanma yı 2 puan aşağı çekersek ca yı 155 civarına çekilebilir ama ben balance ve sportmenlik konusunda sana katılmıyorum katılmamamın sebebi ise aurelio ve alex in inanılmaz top saklama becerisi ve fizik olarak kendinden çok üstün oyunculara o topu kaptırmamasıdır
.
.
.
Birleştirilen Mesaj:
buyrun sayfalarca gökhan gönülü övdünüz bir sürü spor yazarı fatih terimi eleştirdi dediki ibrahim kaş iyiki sakatlandı eger türkiye mağlüpken değilde galipken girseydi gökhan acaba maç sonu aynı şeyler söylenirmiydi fatih hoca rise ve gamst pedersenin önüne onu koymaması gerektiğini biliyordu adamı iki maç izledim dedimki savunması kötü markaj bilgisi zayıf arkaya adam kaçırıyor işte o 160 ca lı zico da öyle bilgili ki inter deplasmanında fc deividi mr amr de oynatıyor mr gibi bir oyuncu olan gökhan gönülü dr oynatıyor
???????????????
merak ediyorum ziconun futbolculuk ca sını verdik oyunda
Alex teknigi sayesinde topu sakliyor. Ustune fiziki bir abanma oldugu takdirde ya dengesini kaybedip dusuyor, ya da kendisini birakiyor. Bunun kararini vermek Fenerbahce arastirmacisina ait. Ancak ikisinin de bu seviyede olmasi imkansiz cunku hem denge hem de sportmenlik yuksek olursa Alex hic yere dusmez.
Gökhan´in adam gecme özelligi hakkinda. Bunu sadece hizlanmasiyla yapabildigini düsünüyorum. Bunu bu aksam da gördük. Topu önüne alinca ve hizlaninca önündeki oyuncusunu topu saga/sola cekerek kolayca gecebiliyor. Ama topla durarak yerinda kalinca adam eksiltme özelligi yok, mesela Ronaldinho gibi. Hizlanma ve hiz degerinin 17 civarinda oldugunu düsünüyorum.
Önceden de yazildigi gibi bu özelliklerini kullanarak arkasina kacirdigi cogu oyuncuya önemli posisyon vermeden yakalayabiliyor. Ama tabi bu aksamki rakip daha zorlu oldugu icin bazi zorluklarla karsilasti bu posisyonlarda.
Gökhan´in önde pres yapmak istediginden arkasina adamlar kaciriyor. Bunu Gökhan´in saldirganligina ve calisma oraninin yüksek olduguna bagliyorum.
Bu 2 özellik de 15-16 civarinda olabilir.
Bunlarin disinda uzun tac atislarini iyi yapiyor. Bide hava toplarina zamanlama hatasi yapiyor. Bu aksamki macta kac kere yanlis cikti havaya ve topu arkasina kacirdigi bile oldu.
Kesinlikle katılıyorum. Alex' in fiziki özellikleri zayıf. Gücü, dengesi ve dayanıklılığı. Fazla koşmuyor bu yüzden diri duruyor. Bir Stankovic' in yarısı kadar koşsa ne olur acaba. Alex' in konsantrasyonu da düşük. Büyük maçların adamı değil. İyi bir lider olduğunu da düşünmüyorum.
eewet haklısınız bu özellikler düşebilir ama ben alexin ayağındaki topu gücü ile alan adamların faul yapmadan topu alabildiklerini görmedim aureiloda aynen öyle tabi tekniklerinin yüksek olmasından da kaynaklanıyor
Bu ve değişik pozisyonlarda verdiği yanlış kararlar sebebi ile decisions özelliği 8-10 civarı verilebilir.Quote:
Bunlarin disinda uzun tac atislarini iyi yapiyor. Bide hava toplarina zamanlama hatasi yapiyor. Bu aksamki macta kac kere yanlis cikti havaya ve topu arkasina kacirdigi bile oldu.
Bu da benim Gökhan Gönül'üm:
http://img151.imageshack.us/img151/1835/gkhangnlhv6.jpg
Acc - 18 / 17
Pace - 16 / 15
Long Throw - 16 / 13
Techniq - 14 / 12
Sadece bu 4 tane değere katılmıyorum Gökhan'daki.
Gerisi gayet uygun gibi.
Bence Gökhan'ın hücumda yaptığı işlerin kalitesi biraz da top tekniğinde gizli. O yüzden teknik özelliği 14 olarak bence ideal.
Uzun taçlarda gayet başarılı olduğunu düşünüyorum Gökhan Gönül'ün. Tehlike yaratabilecek kadar iyi bu konuda. Yani geçtiğimiz Norveç maçında Riise'nin yerine Gökhan Gönül atıyor taçları diye farzedelim, benzer tehlikeler yine doğardı.
Bence Gökhan Gönül çok iyi hızlanan bir futbolcu, en önemli özelliği bu. 18 gayet ideal.
Decisions senin 4 mesaj üstte dediğin gibi 10 civarında olabilir 14 biraz fazla gibi.
Ben birkaç yorum öncesindeki, hatta önceki forum sayfalarındaki alex abartı değerlendirmeleri hakkında birşeyler yazmak istedim.
Evet alex belki bu kadar hızlı değil, duran toplar 19 olmayabilir veya kısaca yapılan her eleştiri doğru olabilir. Ama birde şöyle bir durum var; biz oyunu olabildiğince gerçekçi oynamaya çalışıyoruz. Bunun için bazen futbolcuların verilerinin değerleri gerçekteki görünenden fazla olması gerekir. Mesela alexin hızları gerçekte 12-11 civarında olsun (ki bence 15-16'dır.), top sürmesi denilen gibi 15-16 olsun, dayanıklılığı dengeyi zıplamayı falanda düşürün (çünkü forumun birçok yerinde bunlar fazla gelmiş oyunculara). Şimdi bu alex i TSL'de gol kralı yapın bakalım? Frikiklerden bu kadar asisti olan bir futbolcunun duran toplarını da düşürün sırf frikikten golü yok diye. Şimdi bu adamı birde TSL'de asist kralı yapın bakalım?.
Demek istediğim şu, sezon sonu futbolcu performansında Alex 20 gol 20 asist görüyorsanız alexin verilerini sorgulamayın, alex abartı demeyin, çünkü bu adam bir sezonda bunu yapıyor gerçekte de.;)
Strength bence 7-8 olabilir. Accelerationda 17.
Bence Gökhan Gönül'ü bu kadar hızlı yapmak yerine teknik özelliklerine daha yüksek puanlar verilmeli. 18 acc. puanı onu bir Roberto Carlos kimliğine büründürecek ki Carlos ile kıyaslandığınında acc. konusunda 18'i haketmediğini düşünüyorum. Gökhan'ın ağır bir oyuncu olmadığına ben de inanıyorum ama şahsen 16 acc ve 16 pace idealdir.
İlhan'ın Gökhan profili gayet başarılı yalnız şu noktaya katılmıyorum. Bu kadar hızlı yapılmış ve 11 dribbling puanı alan bir oyuncu Cem Baki tarzı hızıyla adam geçen bir oyuncu gibi duruyor. Aksine Gökhan Gönül rakiplerini hızıyla değil dribbling tekniğiyle geçiyor. Yani bir adamı geçerken ondan sonra karşısına çıkacak adamı da hesaba katması, ona göre topu ayağından açması, bileklerinin kıvraklığı bunlar hep dribbling yeteneğiyle alakalı. Zaten adam da doğuştan gelen bir dribbling yeteneği var, bunu görmek zor değil. Bunda muhtemelen geçmişte sağ açık olarak oynamasının da büyük etkisi var.
O yüzden dribbling ve balance puanları daha yüksek olmalı, hızdan biraz kesilmeli.
dribbling 15
acceleration 16
balance 14
pace 16 gibi. ayrıca crossing özelliği de biraz daha yüksek olmalı, bakarak ve isabetli ortalar yapıyor. 14-15'i hakediyor.
Gökhan'ın isabetli ortalar yapabildiği hususunda senle aynı fikirde değilim. Orta açarak topu istediği yere yollama hususunda vasat.
Dribbling asla 15 olamaz bence. Adamı geçerken karşısına çıkacak adamı hesaba katması dirbbling ile alakalı bir husus değil. Bileklerinin kıvraklığı hususunda da senle aynı görüşte değilim. Şu Gökhan Gönül maksimum 12 dribbling alır bence.
Doğuştan gelen dribbling yeteneği yok onun:) Benim kuzenim ilköğretim okulunu Gökhan ile aynı okulda okumuş, o zamanlar da pire gibi hızı en büyük artısıymış.
Gökhan'ın acceleration'ını neden 18 yaptığım konusuna gelince; Gökhan hızından öte çok iyi hızlanan bir futbolcu. Geniş alanda adam geçerken dikkat ettiyseniz hep hızlanma özelliğini kullanıyor.
Balance özelliği hususunda da hem fikir değiliz. Gökhan'ın fiziği dolayısıyla denge özelliği o kadar iyi değil.
Hizlanmasi Gökhan´in en önemli özelligi bence. En hizli kostugu zaman cok hizli sayilmaz Gökhan, ama hizlanmasi iyi oldugu icin rakiplerini ilk metrelerde geciyor. Accereletion 17, Pace 15 dogru olur bence.
Crossing olarak en fazla 12 olur bence. Simdiye kadar cok da iyi ve isabetli orta yaptigini görmedik. Daha cok isabetli yerden paslariyla ortaya ceviriyor toplari. Passing 13 olabilir.
Dribblinge bir ölcüde katiliyorum. Top sürmesi iyi Gökhan´in. Ancak 15 fazla olur. Önceden de yazdigim gibi hizlanmasiyla geciyor rakiplerini. 15 Gökhan´in hizlanmadan rakip oyuncuyu gecebilme yetenegini verir diye düsünüyorum. Ve böyle bir özellige sahip degil, örne Ronaldinho gibi. Calimlarla adam eksiltmesi.
Dribbling bence 13.
balance Gökhan Gönül rakiplerini birer birer geçerken dengesini korumasını sağlıyor ki bence bu konuda gayet başarılı. Ayrıca bu adamın fiziğine bakıp da aldanmamak lazım. İlk gördüğümde bu bebe kim demiştim, dar omuzlar zayıf bir çocuk. Kim bekler ondan bu ka dar uzun taçar atmasını. Bilmiyorum, yanılıyor olabilirim, sonuçta Fenerbahçe'yi o kadar çok takip ettiğimi söyleyemem. Onu daha fazla izleyenler hakkında en doğrusunu yapacaklardır umarım.
Arkadaşlar, Yusuf, Tümer, Ceyhun, hatta Alex gibi oyuncuların dribling 15-16 larda gezerken Gökhan 15 olamaz.. Ben Gökhan Ünal'ın bile 15 olmasına karşıyım..
Gökhan'ın defansif zaafiyetlerini dün yenilen gollerde yeterince gördük zaten..Hücumda da hız 15 hızlanma 17 bencede doğru olur dribling en fazla 13 olabilir..
Top kapma 11 pozisyon alma 6-7 olabilir..
Gökhan Gönül'e edit için bence erken. Kimse hiç bir konuda hemfikir değil. Gökhan akşam iyiydi ama önündeki deivid geriye yardım getirmeyince yoruldu. Stamina sı mı düşük diyeceğiz, milli maç lig avrupa derken 1 ayda 6 maç yapan adama.
Bence gökhan gönül tartışması en erken sezon sonu yapılmalıdır. Daha adam topu topu 10-15 maç anca oynadı. Sene sonu gerçek istatistiklere göre editlenmeli bence... Şuanda da SI nin gözlemcilerine güvenmeliyiz.. Daha önce olduğu gibi.
Oyuncularin fiziksel ozelliklerine, mac motoru fazla onem verdigi icin zayif olan fiziksel ozellikleri yuksek yapmak, ileride mac motoru gittikce gelistikce bu sefer arastirmanin degistirilmesini gerektirir.
Ayrica sunu da goz onunde tutmak lazim ki, ozellikle yazin arastirma yapilirken yeni mac motorunun oyuncu ozelliklerini nasil karsilayacagi bilinmemektedir. Bu nedenle de sizin dediginizin yapilmasi icin bilinmeyen bir mac motoru uzerine varsayimlarla oyuncu ozellikleri belirlemek gerekir.
Oyunun hatalarina gore, arastirmayi bilerek yanlis yapmak, Alex'e 15/16 hiz vererek sadece Alex fazla gol atsin veya asist yapsin diye ayni zamanda Alex'in rakip defansi driplinglerle ipe dizmesini gormek yanlis olur.
Amac tabii ki oyuncularin sahada gercekci oynamasini, gercekci istatistiklere sahip olmasini saglamak olmalidir. Ancak buna sozkonusu oyuncuyu abartarak degil, takimin taktigini, diger oyuncularini ve ligin diger takimlarini da gercekci bir sekilde yaparak ulasilmasi gerekir.
gökhan bir maç iyi birmaç kötü diye değerlendirme yapmanın yanlış olduğu hususu doğru daha fazla zamana ihtiyaç olduğuda doğru..
ama şuan için gökhan konusu sıcak bir konu ve bunun üzerine değerlendirilme yapılması, tartışmaların yükselmeside doğal,
sonuçta bu yıl yedek kalması beklenen bir oyuncu feberin sol bekine yerleşirse oradanda milli takıma yükselirse tartışma konusu olması çok doğal..
gökhanın iyi bir çıkış yaptığı gerçek ama bunu FM araştırmacılarımız nasıl algılayacak bunu hep birlikte göreceğiz.
oyuncuda var olan çıkışı görmeleri ve ona hak ettiği değeri vermeleri ne kadar doğru ise geçen yıllarda serkan balcıda olduğu gibi gerçek değerinin üzerine çıkarılmasıda hata olacaktır.
örneğin pelukun yaptığı değerlendirme hiçte frena değil yalnız uzun taç lar konusunda değerleri biraz daha artırılmalı gerçektende bazen korner noktasına yakın bölgeden öyle taçlar atıyorki sanarsınız takım korner kullanıyor..
.
.
.
Birleştirilen Mesaj:
Fziksel değerlerin oyundaki ağırlığı gerçekten çok yüksek bir bakıyorsunuz teknik özellikleri zayıf bir oyuncunun fizik değerleri iyi ise olağan üstü iyi oyunlar oynamasına sebep oluyor...
ama oyuncu değerlendirilmesinde fizksel özellikler dikkate alınırken gözden kaçmaması gerekn bir konuda oyuncunun oynadığı mevkii ve bu bölgede oynamanın hangi fiziksel özellikler gerektirdiğidir.
şimdi DMC mevkiinde oynamak için üstün fiziksel özelliklere ihtiyaç olduğu bir gerçek, bu bölgede oynayarak ün yapmış oyunculara bir bakın..deniz barış,aourelio,makalele, mascerano,gago...hepside çok koşan çok hareketli ve dayanıklı oyuncular ama zaten bu bölgede oynamanın şartı bu böylede olması gerek...
ama oyun kurucu pas dağıtıcı yani MC AMC tabir edilen bölgelerde oynayan oyunculara genel olarak bir bakalım. alex,riqelme,bu bölgede oynayıpta aourelio yada deniz kadar koşan kaç oyuncu var..zaten alex gibi teknik olup aurelio kadar koşan adam olsaydı..herhalde türkiye liginde olmazdı bu adam..
Alex'in oyunda sürekli top kaptırmasını engellemek lazım bir şekilde..
Aslında aynı şeyleri söylüyoruz. Oyunun daha gerçekçi olmasını... Ancak bu dediğinizin, sizin de belirttiğiniz gibi ileride maç motoru geliştiğinde değiştirlmesini daha doğru görüyorum. Mevcut maç motoru değilde, gelişmiş bir motorla alexin hızlarını daha yavaş yapabilirler, ancak şuanda kullandığımız maç motoru ortada ve istatistiklerde ortada. Bu istatistiklere ulaşmıyorsa, verilerin doğruları göstermesi benim için pek anlamlı değil.
Gökhan Gönül'ün hızlanması kesinlikle 18 olmamalı. Daniel Alves gibi bir oyuncunun bile hızlanması 17 iken, Gökhan'ın bu seviyenin üstünde olması yanlış olur diye düşünüyorum. Gökhan için 16 hızlanma, 15 hız uygun diye düşünüyorum.
Gökhan'ın uzun taç özelliği konusunda İlhan abi ile hemfikirim. Uzun taç özelliği yüksek olmalı, etkili uzun taçlar kullanıyor.
Gökhan'ın dribbling özelliğinin daha yüksek olması gerekiyor. Tayfun Korkut, Can Arat ve Serdar Kurtuluş'un dribbling özellikleri 11 seviyesinde oyunda. Bence Gökhan 11'den daha fazlasını hakediyor.
Gökhan'ın crossing özelliği de epey düşük verilmiş, bence daha yüksek verilmeli. İsabetli ortalar açıyor, bakarak orta açıyor, rastgele ortalamıyor topu. Yıllardır hep ortaları eleştirilen Ümit Özat'ın crossing özelliği 12 seviyesinde, ayrıca Celaleddin'in crossing'i de aynı seviyede. Bence Gökhan daha fazlasını hakediyor 12'den, 14 seviyesinde olmalı diye düşünüyorum. Gökhan'ın ligde bir asisti de mevcut yaptığı güzel bir ortadan.
Gökhan Gönül Daniel Alves'ten daha iyi hızlanıyor. Emin olabilirsin. Gökhan Gönül'ün dribbling özelliği Serdar Kurtuluş'tan çok da iyi değil. Ama Gökhan için 16 hız verip Serdar'ın hızını 12 yapıyoruz. Aradaki fark bu. Can Arat hakkında araştırmacımızın yazması daha iyi olur.
Celallettin sence Gökhan'dan daha mı kötü orta açıyor? Ne kadar takip ettin?