Bir oyuncunun yeteneği veya külüpte uzun süre forma giymiş olması efsane olması için yeterli bir sebep değildir bence .. Taraftarla bütünleşebilmesi taraftar tarafından çok sevilmesi gerekir .. Eğer ki Ziya Şengülü çıkarmayacaksanız Rüştü'nün yada Ümit Özat'ın o isimler arasında kesinlikle olması gerekir (!)
Sinek küçüktür ama mide bulandırır. Ziya Şengül isminin efsaneler arasında olması da küçük ama rahatsız edici bir detay. Oyunculuk döneminde bir şeyler inşa etmiş ancak ardından kendi yaptığı binayı yıkmış. Dolayısıyla Ziya Şengül'den efsane değil olsa olsa kestane olur. Ziya Şengül'ü seven Fenerbahçe'li oranı %1 ya vardır ya yoktur bana göre. Efsane olmak için tek şart forma altında gol atmaksa Ziya Şengül isminin orda olması normal olur. Ama benim efsane anlayışım; kulübe büyük hizmetlerde bulunup, camianın büyük bölümünün sevgisini kazanmaktan geçer.
Fenerbahçe Cumhuriyeti
Belli kurallar ve beyanatlar çerçevesinde Ömer abinin dedikleri haklı. Kaldırılmamalı.
Bende bir Fenerbahçe'liyim, Aziz Yıldırım'a sevgim ve inancım tam. Şike süresince hiç aklımda şike yaptığını geçirmedim, inandım çünkü. Savunmasını okuyunca da hiç şaşırmadım. Çünkü beklediğim birşeydi. Yani biz başkana bu denli bi sevgi duyduk. Belki bizim jenarasyonumuza denk geldiği için çoğu yaptğına tanık olduğumuz içinidir.
Ama Ziya Şengül'ü ne izledim ne de tanıyorum. Para için rating için yaptıklarıyla nefret ettiğimiz bir insan.
Konuya hep yaptıklarıyla bakılıyor. Birde şöyle düşünülmeli. Bu adam 400 küsür maça çıkmış efsane bir oyuncu madem. Niye çıkıp ta ekmeğini yediği kulüp hakkında langur lungur konuşuyor?
Ziya Sengul bir savunma oyuncusu olarak pek fazla gol atmis bir futbolcu degildi. Ziya Sengul'e kestane demeden once bir Fenerbahcelinin bundan en azindan haberdar olmasini beklerdim.
Adama futbolu biraktiktan sonra bile 'Kaptan' lakabi ile hitab edilmis. 100. yil formasina resmi koyularak onurlandirilmis. Daha ne yapsin?
Bence soyledikleri Fenerbahce hakkinda degil, Fenerbahce'yi mevcut surecin icine girmesine neden olanlarla ilgili. Herkes her meselede ayni tepkiyi vermek zorunda degil sonucta.
Bazisi Fenerbahce'yi sevdigi icin Aziz Yildirim'in pesinden gider, bazisi Fenerbahce'yi sevdigi icin Aziz Yildirim'in pesinden gitmez. Esasinda bence bunlarin tamami menfaatlerle iliskili ama o daha karisik bir konu. Bazisinin Aziz Yildirim'in baskan olmaya devam etmesinden menfaati vardir ve ona gore konusur. Bazisinin da devam etmemesinden menfaati vardir ve ona gore konusur. Yani al birini, vur otekine. Bu tip kulup yorumcularini hic takip etmememek en sagliklisi bence.![]()
Dayanamadım yine, abi sen şuna Aziz Yıldırım'dan nefret ediyorum desen de Aziz Yıldırım'ı sevilmeyen kişi yapsan, hiç sıkıntı kalmayacak.Olay bir kişinin keyfi isteklerine göre şekilleniyor çünkü.
"YÜCE ATATÜRK"
zaten 100.yıl formasında servet de var. bu iki ismin nasıl çıkarılabileceği konuşuldu forumlarda, hatta deterjandı galiba, onu sürün diyen falan olmuştu uçukça, ya da hipoydxu her neyse.
yani ben anlamıyorum, bir tane Fenerbahçeli ben Ziya Şengül'ü efsane görüyorum dememiş. %90'ı sevmiyor ne yazık ki. yani Ziya Şengül'ün Fenerbahçe efsanesi olup olmadığını taraftarlarımızdan daha iyi bilemez ki başka biri. olmadı ben anket açayım burası yetmezse Fenerbahçenin kendi taraftar forumlarında buraya resmini çekip koyayım sonucu.
Bir futbolcunun çok iyi bir oyuncu olması cok uzun seneler takımda forma giymesi,kaptan olması bile onu efsane yapan unsurlardan biri degildir.
Taraftar ile en sonuna kadar bütünleşmek demektir efsane olmak.
Çok kısa süre formamızı giyen PvH çok daha büyüktür bu taraftarın gözünde ziya şengüle kıyasla.
Anlamadıgım şey 1 tane araştırmacı dışında ziya şengulun efsane olduugunu dusunen Fenerbahçeli nerdeyse yok iken.ve herkes değişmesini talep ediyorken değişmiyorsa.
Buraya mesaj yazmamızın tartışmamızın ne anlamı kaldıki ?
Yukarıda mantığını açıklamış adam: Ümit Özat 25 yaşında Fenerbahçe'ye geldi, 5-6 sene oynadı, 150-200 defa forma giydi; Ziya Şengül 20 yaşında Fenerbahçe'ye geldi, 10 seneden fazla oynadı, 400 küsür defa forma giydi, futbolu da Fenerbahçe'de bıraktı. Arada biraz fark var. Ha, diyorsan ki "kaptan dedi", "defans oyuncusu dedi"; o zaman başka.
"Beşerin taptığı bir kendisinin heykelidir"
Bir oyundan bahsediyoruz. Bu oyunun Türkiye araştırmasının sitesi ve forumu burası. Oyunu oynayanların neredeyse tamamının uğradığı bir site desek yanlış olmaz. Şu ana kadar Ziya Şengül üzerinde yapılan yorumların neredeyse tamamı da çıkarılsın yönünde. Çıkartmamak ya da o çıkarsa Aziz Yıldırım da çıkar diye inat etmek niye peki? Diyorsunuz ki oyuna etkisi yok, sadece kozmetik. Neden bu kadar mesaj yazma gereği duyuyorsunuz? Ziya Şengül'ün çıkartılmasını ya da çıkartılmamasını konu alan onca mesaja bakın, yazanların neredeyse tamamına yakını çıkartılmasını istemiş. Sadece kozmetikse, buna tamam demek zor olmasa gerek. Ayrıca o listede Ogün Altıparmak da olmalı. Şu an açık olan oyunumda o listede gözükmüyor.
daha 19 yaşında, düşlerinde özgür dünya...
Ben Aziz Yildirim'dan neden nefret edeyim? Hakkinda ille de bir duygu besleyeceksem Fenerbahce'yi mevcut surecin icine surukledigi icin hoslanmam sadece.
Buraya yazdiklarimdan hala benim hic bir sey icin nefret gibi bir duyguyu barindirmaktan hoslanmadigimi cozemedin mi? Sizin Ziya Sengul'e duydugunuz nefret duygusunu garipsememden, yazdigim diger orneklerden bunu cikarsayabilirdin bence.
Yukarida da ozellikle Aziz Yildirim ornegini verdim. Aziz Yildirim bu sike surecinin sonunda hukum giyse bile, yaptigi iyi seyler yuzunden Fenerbahce'nin efsanesi olarak kalmalidir. Eminim ileride bununla karsilasirsak benzer bir tartisma tekrar yasanir. Belki de o zaman da benim Aziz Yildirim'in neden efsaneler listesinde olmasi gerektigine dair yazdiklarima destek veriyor olursun. Benim bakis acim bu.
Aziz Yıldırım suçlu çıkarsa bırakın efsaneleri, en sevilmeyen personel yapılmalı oyundaki Fenerbahçe adına. O nedenle suçlu olduğunu düşünmüyorum ama suçlu çıkarsa, en nefret edilen kişi olması konusunda mesaj atarım ama genel görüş ne olursa, sizin tersini savunacağınızı düşünüyorum.
"YÜCE ATATÜRK"
Şu ana kadar ki tartışmalar Ziya Şengül sevilmeyen kişilerde olup olmayacağı tartışılsaydı mantıklı olurdu.
Arastirmada genel gorusun ne olacagi benim neyi savunacagimi etkilemez. Ben genel gorusten farkli bir fikire sahipsem dusundugumu yazar, genel goruse katiliyorsam veya dusuncelerimi bir baskasi zaten yazmissa bir sey yazmam. Bence normal olan da bu.
Yaniliyorum belki ama Aziz Yildirim hakkinda bu yukarida yazdiklarinin, Ziya Sengul'un soylediklerinden farki ne?
Neyse. Ortada anlasalim. Sportif olarak yaptiklari insanlari listeye sokar. Eger kulupten ihrac edilirse, cikartiriz. Edilmedigi surece de kalir. Uygun mu?
O zaman Emre'nin de ya da Fatih Akyel'in de Galatasaray'a eklenmesi ya da Rüştü'nün Fenerbahçe'ye eklenmesi gerekir.
Hala Aziz Yıldırım'a niye geldik onu anlamadım ben. Aziz Yıldırım'ın olayla ne alakası var, dediğim de şu, Aziz Yıldırım suçlu ise, buna bağlı olarak kulüp zarar görecek, bu nedenle geçmişte ne kadar faydası olursa olsun, oyunda en sevilmeyen kişi olması gerekir diyorum.
Ziya Şengül ile bağlantısı yok, Ziya Şengül zamanında kaptanlık yapmış olabilir ama Fenerbahçe tarihinin en zor günlerinde basit hesaplarla takımına ihanet etmiştir, bu nedenle sevilmemesi normaldir, ufak bir detay, neden bizlerin görüşü ciddiye alınmaz anlamıyorum, sinek de ufak ama mide bulandırıyor, aynı durum, bu kadar savunma yapılacak, üzerine günlerce tartışılacak bir play off durumu değil ki, ki onda bile sorulup, isteğe göre karar alındı.
"YÜCE ATATÜRK"
Ileride Galatasaray'a donmelerine sicak bakilsa ekleyelim. Sonucta ikisi de hala aktif sporcu/teknik adam ve favorilere eklemek onlari Galatasaray'a geri gelme ihtimalini yukseltir. Ama saniyorum donme sanslari olmadigini biliyoruz. Belki de yaniliyorum. Belki de Emre, Fatih Terim'in yanina donmek ister.
Ziya Sengul zaten veritabaninda olmayan ve oyunun isleyisinde herhangi bir etkisi olmayacak bir kisi. Listede olmasinin veya olmamasinin da oyun uzerinde bir etkisi yok. Yani Emre ve Fatih'ten farklilar.
Ayrica Emre ve Fatih Akyel, tipki Ziya Sengul gibi, veritabaninda olmayan kisiler olsalar Galatasaray'da yaptiklariyla o listeye zaten giremezler. Turgay Seren ornegini de vermistim yukarida.
Ziya Sengul'un soyledigi en agir sey, yanilmiyorsam, Aziz Yildirim eger sucluysa ihrac edilmeli idi. Senin bakis acin ile cok fark yok bence.Hala Aziz Yıldırım'a niye geldik onu anlamadım ben. Aziz Yıldırım'ın olayla ne alakası var, dediğim de şu, Aziz Yıldırım suçlu ise, buna bağlı olarak kulüp zarar görecek, bu nedenle geçmişte ne kadar faydası olursa olsun, oyunda en sevilmeyen kişi olması gerekir diyorum.
Ciddiye almasam bu kadar yazmazdim.Ziya Şengül ile bağlantısı yok, Ziya Şengül zamanında kaptanlık yapmış olabilir ama Fenerbahçe tarihinin en zor günlerinde basit hesaplarla takımına ihanet etmiştir, bu nedenle sevilmemesi normaldir, ufak bir detay, neden bizlerin görüşü ciddiye alınmaz anlamıyorum, sinek de ufak ama mide bulandırıyor, aynı durum, bu kadar savunma yapılacak, üzerine günlerce tartışılacak bir play off durumu değil ki, ki onda bile sorulup, isteğe göre karar alındı.
Cevabindan cikarttigim, orta noktada bulusalim teklifim uygun degil herhalde.
burada ziya şengülün efsane olarak kalmasını tek savunan kişi sizsiniz.
Geri kalan herkes burada bir hata yapıldıgı kanısında ve bu kişinin isminin cıkması gerektigi kanısında
oyunun gerçekleri yansıtması gerekmiyormu?
Gerçekte bu durumda Fenerbahçe taraftarının Ziya Şengülü efsane olarak gorup gormemesıdır.
siz herkesin fikrini hiçe sayıp sadece kendi fikrinizi oyuna yansıtırsanız objektiflikten uzaklasılmıs olunmaz mı?
ziya şengül efsane(ydi)
Öncelikli kriter, forma giyme süre ve sayısı ise, yapabilecek bir şey yok, istediğiniz kadar uğraşın, adam bir efsane. Listede başka kimler var, bilmiyorum, ama Ziya Şengül, kulüp tarihinde Fenerbahçe formasıyla en fazla maça çıkan 5 futbolcudan biri ve 5 kez lig şampiyonluğu görmüş. Bu adam bir efsane değilse, Lefter, Metin Oktay, Baba Hakkı üçlüsünden başka herkes tartışılabilir demektir.
Yok eğer, taraftar tarafından sevilmek bir kriterse, tam olarak ne yaptığını anlamadım ama, sevmiyorlar işte. Aslında bence biraz da utanıyorlar; saçma sapan konuşan adamlardan müteşekkil bir programda Fenerbahçeli kontenjanını doldurduğu için. Haksız da sayılmazlar.
Sadece gol atmak meselenin kısaltılmış halidir. Herhangi bir oyuncu ister bilmem kaç gol atsın, ister 3000 kez formayı giysin, ister defans olarak rakiplerine 100 maç gol attırmasın. Ben zaten bu noktaların hepsini geçmişim, direkt konu olarak taraftarın, camianın sevip sevmemesine gelmişim. Tapma tabirini insan için kullanmayı pek sevmem ama şuan tapılan Alex 70 yaşına geldiğinde Ziya Şengül gibi yorum yaparsa Alex'in de efsaneler arasında olmasına karşı çıkarım. Serkan zaten söylemiş yukarda; Ziya Şengül ismi bir gün Kadıköy'de Ziya kaptan da aramızda diye anons edilsin bakalım alkışlar mı yükseliyor ıslıklar mı ?
Fenerbahçe Cumhuriyeti
Selçuk Şahin'in 9. senesi 2 senelik daha kontratı var ve muhtemelen futbolu da Fenerbahçe'de bırakacak, 4 şampiyonluk görmüş ve bunun artması muhtemel. Selçuk Şahin efsane midir? Her sezon en az 25 maça çıkmış bir oyuncu Selçuk.
Ha Ziya Şengül ile Selçuk'u kıyaslamıyorum ama bir dönem kaptanlık yapmış, formayı onuruyla taşımız birisi, şu anda bu şekildeyse, o yaptıkları görülmez.
Ayrıca olayı basit bir programda yorumcu, reyting için görmemek gerekir çünkü bu dönem normal bir dönem değil. Bu dönemde bu oyunu planlayanlar, camianın bütünleşmesini beklemedikleri için gün geçtikçe garipliklerle karşılaşıyoruz ve camia bir bütün olurken (muhalefet bile Aziz Yıldırım'ı sevmeyenler bile bu kenetlenmeye destek oldular, olmayanlar köstek olmadı en azından) arada bu tarz çıkıntılar, muhalefet olmayı değil, Fenerbahçe'ye saldırmayı seçtiler.
Fenerbahçe (bakın Fenerbahçe diyorum, Aziz Yıldırım ya da a kişisi, b kişisi değil) medyada sistemli bir şekilde itibarsızlaştırılırken, beyler siz ne diyorsunuz, o kadar da değil demek yerine, onlara çanak tutanlar, efsane olamaz.
Bu nedenle olayı, yönetime karşıydı, muhalefetti gibi basite indirgeyerek düşünmemek gerekir, öyle ki Ziya Şengül'e saygı duyup onu takan Fenerbahçeli bile pek yok artık, böyle birisi için de neden bu kadar yazılıyor, oyunun işleyişine de etki etmeyecek bir olayda neden (play off örneğini vereceğim yine, burada oynayanların keyfi düşünülüyorsa) diretilir anlamam.
Kaptan söylemiş, Aziz Yıldırım suçlu çıksa, en sevilmeyen olsun isterim, Alex futbolu bırakıp gittikten sonra yok şöyleydi yok böyleydi diye konuşsa, Fenerbahçe'nin göz göre göre hakkını yiyenlere karşı ses çıkarmazsa O'nun da yaptıkları tartışılır, O da efsane olmasın derim.
Efsaneleri, taraftar belirler, kişiler gelip geçicidir, önemli olan Fenerbahçe'dir.
"YÜCE ATATÜRK"
Birinci kısmı sen gerçi sonradan düzeltmişsin ama ben yine de yazayım.
Selçuk, oynadığı maçların aşağı-yukarı yarısında sonradan oyuna giren bir oyuncu. 170 civarında maça ilk 11'de çıktığı yazıyor sağda-solda. Sezon başına 15 maç falan eder. Artı, hepimiz biliyoruz ki, Beşiktaş'ın Ekrem Dağ'ı gibi, yabancı rotasyonunda boşluk doldurması için, yedek beklemeyi sorun etmeyecek bir isim olarak takımda tutuluyor. Başka bir numarası yok.
Ziya Şengül'ün yedek bekleyen, zaten kabiliyetsiz, takıma abilik yapamayan, kimsenin iplemediği, yaş haddinden kaptan yapılmış vs. bir futbolcu olduğuna dair bir bilgi varsa, vallahi, ben de savunayım, ne işi var bu adamın efsaneler arasında diye. Yoksa da ikide bir adamın futbolculuğuna dokundurulmasın artık; yok Ümit Özat, yok Seçluk Şahin denilerek.
İkinci kısmı kısmen destekliyorum. Efsane için salt forma sayısı, tek başına yeterli bir kriter değilse; taraftar utanıyor bu adamdan. Az-buz bir şey değil bu.
Yukarıda bunu yazmıştım. Bu inat, bu direnç niye? Football Manager'in resmi araştırmasını sizler yapıyorsunuz. Bu forumda da hata ve yanlışlıklarla ilgili geri dönüş ve öneriler alıyorsunuz. Bu forumda bunca kişi kaldırılmasını isterken, sırf kozmetik dediğiniz bir durumu kaldırmamak için inat etmenizi anlamıyorum ben. Üstteki mesajda da yazdım, bu forum Türkiye araştırmasındaki yanlışların, hataların veya bu oyunu oynayanlar tarafından yapılması istenen değişikliklerin tartışılabildiği bir platformsa; bu ülkede Football Manager oynayanların neredeyse hepsinin yolu buradan geçmişse, geçiyorsa; bir ismin bir takımın favori listesinden kaldırılmasını savunan mesaj sayısı, kaldırılmaması gerektiğini savunandan açık ara fazlayken bu inat niye?
Onerilerin hepsini kabul edecegiz diye bir kaide yok.
Ben de sizin inat etmenizi anlayamiyorum acikcasi. Bir orta noktada bulusalim teklifi de verdim ama ona cevap bile alamadim.
Yani ya sizin dediginiz olacak, ya sizin dediginiz. Bu oyunu sadece Fenerbahceliler oynamiyor.
Sadece kozmetikse, bir etkisi yoksa, başka takımın taraftarlarının umrunda olduğunu sanmıyorum Ziya Şengül'ün kalmasının ya da çıkartılmasının. Orta yol nasıl olacak? Ziya'sı kalıp Şengül'ü mü çıkacak? Ya çıkacak ya da kalacak. Bu kadar kişi çıkması gerektiğini savunuyorken, siz neden çıkartmamak için inat ediyorsunuz? Bu oyunu oynayan da bizleriz. Bu durumu önemseyenler de bizleriz. Resmi araştırma ekibinin görüşleri aldığı bir forumda görüşlerimizi dile getiriyoruz. Siz dışında karşı görüş mesajı yazan yok neredeyse. Ama ısrarla kalmasını savunuyorsunuz. Her istediğimizi yapın demiyoruz. Ziya Şengül'ün Fenerbahçe içindeki durumunu size aktardık. Kusura bakmayın ama Fenerbahçe dışından birisiniz siz. Taraftar forumlarında neler yazılıyor hakkında, yapılan organizasyonlarda Ziya Şengül'e yönelik neler söyleniyor takip ediyor musunuz? Biz bunları bilerek, kimimiz yaşayarak Ziya Şengül'ün çıkartılması gerektiğini savunuyoruz. Bir organizasyon düzenlenmişti geçenlerde. Eski sporcuların katıldığı, Ziya Şengül yoktu. 3 Temmuz sonrası yaptıkları yüzünden gelemez çünkü. Diyorsunuz ki Alex çok seviliyor. Gelecekte muhalefet yaparsa çıkartılmalı mı? Düne kadar o listede olmayanlar vardı. Hala olmayanlar var. Önümüzdeki seride muhtemelen yer vereceksiniz. Ziya Şengül bugüne kadar durduysa bundan sonra durmasın. 1 sene sonra taraftardan, camiadan özür diler ya da ne bileyim ortam yumuşar tekrar eklersiniz. Şu an kendisi nefret edilen birisi. Ama size laf anlatmak inanın çok zor. Kendi inandığınızı yapacaksınız. Artık eminim ki bu söylediklerimizin hiçbir önemi yok sizin için.