Sayfa 2 / 4 İlkİlk 1234 SonSon
31 ile 60 arası toplam 102 sonuç

Konu: FM 14 Eleştiri Başlığı

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by heartbreaker007 View Post
    ÖrnekBenim bir Ferarri aracım var. çözmem gereken problem ise ben acemi bir şöförüm. benim bu problemimi çözmeye teşvik eden sorun iyi bir sürücü olup altımdaki aracın hakkını verir bir şekilde kullanmak. Ama Türkiye'deki yolların şartları. altımdaki araçtan alacağım max performansı alacak ayrıca; hem bana hem çevreye hemde aracıma zarar vermeyecek yol alt yapısı var mı? yok. Bu gün otoban dediğimiz yollar bile yama ile kaplı. Devlet az sayıda olan Ferrari yada benzeri araç sahiplerini düşünerek yolu ona göre yapalım demek zorunda değil. Fakat devlet aldığı vergilerin karşılığında hizmet olarak vatandaşına, sağlığını ve aracını korumak ayrıca genel trafik şartları çerçevesinde kaymak gibi yol yapmak yükümlülüğündedir.
    Saglik hizmetleri ulkede yeterli degilse, oncelik senin Ferrari yolda rahat gitsin diye yapilacak yol degil, saglik hizmetleri olacaktir.

Devlet kisitli bir butce ile calisiyorsa, yapmasi gerekenleri bir onem sirasina koymak ve bu onem sirasina gore sorunlari cozmekle yukumludur.

Veya toplanan vergiler yolu yapmaya yetmiyor, sadece yolun surekli bozulmasina neden olan alt yapi sorununu duzeltmeye yetiyorsa, once alt yapi duzeltilir. Sen bir sure micir ustunde gitmek zorunda kalirsin. Bir sonraki donemde toplanan vergilerle kaymak gibi asfalt da yapilir.

Calismiyorlar, parayi yiyip oyunu gelistirmiyorlar dersen sana karsi cikarim cunku boyle olmadigini kendi gozlerimle goruyorum. Ama benim istedigim kadar hizli yapmiyorlar diyorsan, bence beklentilerin torpulenmesi gerekir derim sadece.

Sorduğum souruyu gerçekten içtenlikle soruyorum içinde bir ironi yok. Bu hatalara rağmen oyunda, oyunun bir oyuncu olarak çözülmesi gereken durumlar olan taktik v.b yani oyunun oynanıs sebebine seni teşvik eden noktayı bizimle paylaşırsan belki bizde oyundan zevk alabiliriz.
    Kalecinin ceza sahasi disina cikip kirmizi kart gormesi ornegi cok guzel. Hata mi? Evet hata.
    Ama oyunda kaleciler yeterince kart goruyor mu? Hayir gormuyor. Bu daha buyuk hata bence.

Kaleciler kirmizi kart gorebilir mi? Evet gorebilir. Sannsizmisim der cikarim isin icinden. Ha kalecim rakibi dusurdugu icin kirmizi gormus (oyunda pek olmayan bir sey), ha ceza alani disina ciktigi icin kart gormus. Ne fark eder ki? Sonucta kaleci kirmizi kart gormus ve buna ragmen maci kazanmak veya iyi sonuc cikartmak icin bir seyler yapmam lazim. Teknik direktorsem benim icin onemli olan kalecimin nasil kirmizi kart gordugunden daha cok 10 kisi kalmis takimimin nasil oynayacagi degil mi?

Isin egelencesi de burada zaten. Hakli veya haksiz kart gormus oyuncumun eksikligini ne gibi zeki bir hamle ile kapatacagim sorusunun cevabini bulmak.
    Last edited by perpetua : 23.Kasım.2013 at 04:09

Nesil
    2003
    Yer
    Manetheren

Bu arada geçen sene Türkçeleştirme işini ilk başta bir çeviri firmasına götürmüştük. İsim vermeyeyim. Firma bizden bütün çeviri işi için -kelime sayısı hesaplandı ve- 60 bin tl ücret istedi. Bana bir tane oyun firması bulamazsınız çeviriye bu kadar bütçe ayıracak. Atıyorum, oyunlardan para konusunda olayın bokunu çıkartmış firma kimdir piyasada? Ea. Sanmıyorum ki ea bile herhangi bir oyunu için 10 bin tl veya -şartları zorlayalım- 20 bin tl bütçe ayırsın. Belki. Ama çok zor. Bu yüzden çeviriyi biz üstlendik. Normalde SIgames'i savunmam böyle konularda ama çeviri konusunda emin olun suçları yok. Çeviri kalitesizse bu bizim suçumuzdur.

Ha zamanında da söyledim. "orjinal alın, biz de oyunu türkçe yapalım" diye yaklaşmaları yanlıştı bence. Ama sıkıntı da burada. Adamlar tekel. Gerçi bunu dedikleri sene cm 2010 türkçe çıkmıştı. Ne güzel rakip çıktı diye sevinmiştim ama onlar da tutunamadı.

Çevirinin genel sıkıntısı hem çeviri formatından hem de ekip genişliğinden kaynaklanıyor. Devrik cümleler, yanlış çeviri, dil bilgisi hatasını geçtim, "siz" ve "sen" denmesi gereken yerlerdeki yanlışlar bile benim tüylerimi diken diken ediyor. Bu çevirinin sağlıklı olması için ekibin dar olması gerekiyor. Ekip şu an dar ama çevirinin belini düzeltmek için de zaman gerekiyor.

Ama merak etmeyin. Çevirinin kontrolünü tamamen yapacağız. Zaman alacak sadece.

İyi de kalecim o anki oyunun heyecanıyla yada oyunda yaptığı hatalı çıkıştan yada rakibini biçmesinden dolayı kart görmüyorki. Oyundaki bug buna sebep veriyor ve bu bug nadir de değil 2 kaleci giriyor oda aynısını yapıyor. Ozmn bn kendimi şöyle avutmam lazım, Ben ampüte takımın teknik direktörüyüm.

Yni mesela son derbide CHedju yu kim suçlayabilir. Derbinin atmosferi psikolojisi adam yaptı bir hata belki kendisi izlediğinde vay be ben ne yapmısım bile demiştir. ama bu öle bisey değilki içerde tutuo dısarı tasıo. ve nadiren de değil 2 side yapıo ve sıkça başa gelio. Yani sırf kalecilere kırmızı kart göstermeyi eklemekse oyunun amacı tamam seninle hemfikirim eklensin. Yalnız bu iş tam olduğu zaman eklensin bu haliyle değil yani.
    Last edited by heartbreaker007 : 23.Kasım.2013 at 04:38

Nesil
    2003
    Yer
    Manetheren

Şunu da söyleyeyim. Bir önceki konuda da yazmıştım. SIgames bir blizzard değil. Blizzard diablo 3'ü kaç sene erteledi adam gibi çıksın diye.

Mesela call of duty her sene çıkar. Ve oyun artık üstüne hiçbir şey koymadan çıkıyor. Buna rağmen şu son çıkan ghosts bile satış rekoru kırmış. Neden? Çünkü kemikleşti artık adamların alıcıları. "Call of duty tırt" diye bir oyun çıkartsalar bile oyun milyonlar satar. Aynı şey artık ubisoft için de geçerli. Ubisoft da assassins creed serisini cod satış mantığına bağladı. Baktı seri para getiriyor, oyunu her sene çıkartır oldular.

Ama ubisoft 1 ay önce bir geri vites yaptı. Watch dogs oyununun çıkışını 5-6 ay ertelediklerini açıkladılar ki oyun ekim'de çıkıyorudu. Hatta ps4 bundle bile yapılmıştı. Ama adamlar ertelediler ve erteleme sebeplerini "oyunu biraz daha cilalayacağız" gibilerinden bir şey olarak göstermişlerdi (aslında bu bahane kimseye inandırıcı gelmese de oyunu 5-6 ay ertelemek, hem de ubisoft gibi bir firma için hiç kolay bir karar değildir).

SIgames'in yapması gereken şey "biz maç moturunu düzeltene kadar oyunu çıkartmayacağız" demek olmalı ama bunu yapmıyorlar. Neden? Çünkü oyunun kemikleşmiş bir alıcısı var. Kör topal yine bu oyunun gideri var her türlü yani. Ve Ömer abinin dediği gibi artık update konusuna çok bel bağlamış durumdalar. Bunlar da onları rahatlatan bir unsur.

Her çıkarttığım oyunu gözü kapalı alan ve bana milyonlarca dolar kazandıran bir kitlem olursa ben de o oyunu her sene çıkartmaya devam ederim. Piyasada rakibim de yok. Mis

Quote Originally Posted by Aydin View Post
    Bu arada geçen sene Türkçeleştirme işini ilk başta bir çeviri firmasına götürmüştük. İsim vermeyeyim. Firma bizden bütün çeviri işi için -kelime sayısı hesaplandı ve- 60 bin tl ücret istedi. Bana bir tane oyun firması bulamazsınız çeviriye bu kadar bütçe ayıracak. Atıyorum, oyunlardan para konusunda olayın bokunu çıkartmış firma kimdir piyasada? Ea. Sanmıyorum ki ea bile herhangi bir oyunu için 10 bin tl veya -şartları zorlayalım- 20 bin tl bütçe ayırsın. Belki. Ama çok zor. Bu yüzden çeviriyi biz üstlendik. Normalde SIgames'i savunmam böyle konularda ama çeviri konusunda emin olun suçları yok. Çeviri kalitesizse bu bizim suçumuzdur.

Ha zamanında da söyledim. "orjinal alın, biz de oyunu türkçe yapalım" diye yaklaşmaları yanlıştı bence. Ama sıkıntı da burada. Adamlar tekel. Gerçi bunu dedikleri sene cm 2010 türkçe çıkmıştı. Ne güzel rakip çıktı diye sevinmiştim ama onlar da tutunamadı.

Çevirinin genel sıkıntısı hem çeviri formatından hem de ekip genişliğinden kaynaklanıyor. Devrik cümleler, yanlış çeviri, dil bilgisi hatasını geçtim, "siz" ve "sen" denmesi gereken yerlerdeki yanlışlar bile benim tüylerimi diken diken ediyor. Bu çevirinin sağlıklı olması için ekibin dar olması gerekiyor. Ekip şu an dar ama çevirinin belini düzeltmek için de zaman gerekiyor.

Ama merak etmeyin. Çevirinin kontrolünü tamamen yapacağız. Zaman alacak sadece.
    Aydın Bey; dil konusunda evet çevirideki hataları üstlenmen yada itiraf etmen çok güzel. bir firmanın çeviri için astronomik bütçeler ayırmaması da çok normal. ama burda birer oyuncu olduğumuz gibi bir çoğumuz yetişkin ve iş dünyasında da bulunan bireyleriz. Bu konuda gerçekten seninle hem fikir olduğumuz orijinal dayatması yaklasımı yerine ciddiyetle yaklasılsa bu sorunu çözebilir SIGAMES. ztn sorun burda böyle bir niyetleri yok. Ben sanmıyorumki SIGAMES bir üniversitenin dil edebiyat fakultesinin kapsını çaldığında o üniversite astronomik rakam çeksin. hem SIGAMES bu işi ciddiyetle yaptığının göstergesini yapar hemde o kurum da bunun övünülecek bir durum olduğunun gerçekliğinde kendi kurumununda reklamını ve gururunu taşımak adına işi yokuşa yorar. Hatta o kurumda bu oyunu oynayan 1-2 kişi bile çıksa kendileri der biz bu işi yapmaya gönülden razıyız. Ama siz dil araştırma sorumlusu olarak kendizizden feragat edip bir çalışma isteği gösterirken yapımcı sizin ciddiyetiniz paralelinde haraket etmeyip olayı sadece sizin omuzlarına yüklemesi ve bunu sizin omuzlarınızdan almamasının sebebini de malliyete bağlaması olayı sıkıntı ztn. Çünkü aynı firma korsana yöneldiği için bizlere ön yargıyla yaklasıyor ama altında da kendi ekonomik çıkarını tek taraflı gözetiyor. Bizi orijinale yönlendirmesiyle Türkiye pazarında ki gelirlerini arttırıp üstüne ya dil olayı çok maliyetli demesi bir ikilem olusturuyor...

Şunu da söyleyeyim. Bir önceki konuda da yazmıştım. SIgames bir blizzard değil. Blizzard diablo 3'ü kaç sene erteledi adam gibi çıksın diye.

Mesela call of duty her sene çıkar. Ve oyun artık üstüne hiçbir şey koymadan çıkıyor. Buna rağmen şu son çıkan ghosts bile satış rekoru kırmış. Neden? Çünkü kemikleşti artık adamların alıcıları. "Call of duty tırt" diye bir oyun çıkartsalar bile oyun milyonlar satar. Aynı şey artık ubisoft için de geçerli. Ubisoft da assassins creed serisini cod satış mantığına bağladı. Baktı seri para getiriyor, oyunu her sene çıkartır oldular.

Ama ubisoft 1 ay önce bir geri vites yaptı. Watch dogs oyununun çıkışını 5-6 ay ertelediklerini açıkladılar ki oyun ekim'de çıkıyorudu. Hatta ps4 bundle bile yapılmıştı. Ama adamlar ertelediler ve erteleme sebeplerini "oyunu biraz daha cilalayacağız" gibilerinden bir şey olarak göstermişlerdi (aslında bu bahane kimseye inandırıcı gelmese de oyunu 5-6 ay ertelemek, hem de ubisoft gibi bir firma için hiç kolay bir karar değildir).

SIgames'in yapması gereken şey "biz maç moturunu düzeltene kadar oyunu çıkartmayacağız" demek olmalı ama bunu yapmıyorlar. Neden? Çünkü oyunun kemikleşmiş bir alıcısı var. Kör topal yine bu oyunun gideri var her türlü yani. Ve Ömer abinin dediği gibi artık update konusuna çok bel bağlamış durumdalar. Bunlar da onları rahatlatan bir unsur.

Her çıkarttığım oyunu gözü kapalı alan ve bana milyonlarca dolar kazandıran bir kitlem olursa ben de o oyunu her sene çıkartmaya devam ederim. Piyasada rakibim de yok. Mis
    Tek ve son bir soru Etik mi? ver gerçekten siz (bakın yazı diliyle anlaşmak zordur mimik olmadığı için o yüzden sizi yaftalıyıcı yada nevi şahsınızı kırmak için değil) böyle bir imkana sahip olsanız bu şekilde davranırmıydınız?

Sahibi olduğum oyun salonunda PES 2014 ü daha ilk gün koydum (17 makinamın hepsine ve orjinal) oyunu oynayan daha maçı bitirmeden abi 13 aç dedi. oyunu d oynayabilmek için TS.com dan 2013-2014 transferler yamasını indirdim. oyun çıkalı kaç ay oldu ve bu süre zarfından sonra zararımı kaptmak için yaptığım tek şey tüm PES leri online satoş sitelerine koymak oldu. Bu mantığın açtığı böyle sorunlarda var. Ne de olsa yaparım satarım alan çok die. ama bunun diğer adı enayi yerine koymak oluo. Tamam PES te bnm maddi beklentim var. FM de tek beklentim sizin belirttiğiniz gibi oyunu oynamak takımdaki sorunları çözüp başarıya ulaşma. yani manevi bir tatmin ama adam kendi maddi tatminkarlığını bnnm maneviyatımdan yapıyor çok acı bu.

Nesil
    2008
    Yer
    İstanbul

Yalnız çeviri konusunda atlanan bir şey daha var. Oyunu çevirecek ekibin öncelikle futboldan anlaması ve jargonunu bilmesi daha da önemlisi oyunu bilmesi gerekiyor. Öyle alın çevirin demekle olacak bir oyun değil FM. Maliyetinin artmasının nedenlerinden biri de bu. Açıkcası ben sanmıyorum ki parayla tutulan bir ekip olursa bundan çok daha iyi yapsın, pek de fark olmazdı. Bir de yanlış hatırlamıyorsam Ruslar oyuna dilleri eklenirken direk Google Translate'den çevirmişlerdi Sonradan düzeltmelere başladılar. Biz yine baya öndeyiz bu konuda
    Screw you guys, I'm goin' home

Nesil
    2003

heartbreaker007:

1. Kaleci kirmizi kart

Kirmizi kart tam oldugu zaman eklensin tamam da, daha buyuk hata (kalecilerin hic kart gormemesi) seni rahatsiz etmiyor ama ufak hata (kalecinin fazla adim atip ceza sahasinin disina cikmasi) seni rahatsiz ediyor.

Garipligi sen de hissetmiyormusun?
    Birisi oyunun kalitesini ciddi sekilde etkiliyor.
    Digeri ise gozden kacmis ve kolay duzeltilebilecek ufak bir hata.

Ve senin takildigin kolay duzeltilebilecek ufak hata.

Ariza bulmak istersen, bulmak cok kolay.

2. Ciddiyet ve Saygi

Hangisi isini daha fazla ciddiye aliyor?

a) Mac motorunu hic degistirmeden her yil ayni seyi cikartan mi?

b) Son iki yilda once topun uydugu fizik kurallarini bastan asagiya yeniden dizayn eden (dikkat edersen artik top oyuncunun topa vurus sekline ve becerisine gore gercekci bir sekilde kavis aliyor), sonra da mac motorunun belki de en buyuk sorunu olan fazla topa mudahale yapilmasini cozmek ve oyuncularin daha fazla fiziksel mucadelege girmesini saglamak icin mac motoru ilk yazildigindan beri kullanilan mesafe birimini 11 cm'den (1/8 yarda) 1 cm'ye indiren mi?

Bence ikincisi.

Tabii bu degisikliklerle beraber butun kod bastan sona tekrar elden geciyor. Bazilarinin uzerinden gecerken hatalar olusuyor veya gozden kaciyor.

Bu kadar basit hata yapilir mi dediklerin de genelde bunlardan kaynaklaniyor.

Mesela kalecinin ceza alaninin disina cikmasi da bu mesafe biriminin degismesi ve kalecilerin ceza alaninda toplara daha fazla cikmasi ile ilgili.

Veya gecen sene mac motorunun en buyuk arizasi savunma oyuncularinin pozisyon alamamasiydi. Kanat oyuncularinin geriye gelip beklerine yardim etmemesiydi.

Bu sene bu iki sorun da yok. Defanstan bir oyuncu rakibe basmak icin one cikarsa, diger defans oyunculari onun bosalttigi bolgeyi kapatiyor. Kanat oyunculari geri gelip rakip kanat oyuncusunu ikili kapatiyor.

Bu cok onemli arizalari cozmek esas saygi degil mi?

Bu cok ciddi gelismeleri gozardi edip, santra yapildiktan sonra oyuncunun rakibe kayarak mudahale etmesi gibi ufak bir sorun senin oynamana engel oluyorsa zaten yapacak bir sey yok.

Quote Originally Posted by perpetua View Post
    heartbreaker007:

1. Kaleci kirmizi kart

Kirmizi kart tam oldugu zaman eklensin tamam da, daha buyuk hata (kalecilerin hic kart gormemesi) seni rahatsiz etmiyor ama ufak hata (kalecinin fazla adim atip ceza sahasinin disina cikmasi) seni rahatsiz ediyor.

Garipligi sen de hissetmiyormusun?
    Birisi oyunun kalitesini ciddi sekilde etkiliyor.
    Digeri ise gozden kacmis ve kolay duzeltilebilecek ufak bir hata.

Ve senin takildigin kolay duzeltilebilecek ufak hata.

Ariza bulmak istersen, bulmak cok kolay.

2. Ciddiyet ve Saygi

b) Son iki yilda once topun uydugu fizik kurallarini bastan asagiya yeniden dizayn eden (dikkat edersen artik top oyuncunun topa vurus sekline ve becerisine gore gercekci bir sekilde kavis aliyor), sonra da mac motorunun belki de en buyuk sorunu olan fazla topa mudahale yapilmasini cozmek ve oyuncularin daha fazla fiziksel mucadelege girmesini saglamak icin mac motoru ilk yazildigindan beri kullanilan mesafe birimini 11 cm'den (1/8 yarda) 1 cm'ye indiren mi?

Bence ikincisi.

Tabii bu degisikliklerle beraber butun kod bastan sona tekrar elden geciyor. Bazilarinin uzerinden gecerken hatalar olusuyor veya gozden kaciyor.

Bu kadar basit hata yapilir mi dediklerin de genelde bunlardan kaynaklaniyor.

Mesela kalecinin ceza alaninin disina cikmasi da bu mesafe biriminin degismesi ve kalecilerin ceza alaninda toplara daha fazla cikmasi ile ilgili.

Veya gecen sene mac motorunun en buyuk arizasi savunma oyuncularinin pozisyon alamamasiydi. Kanat oyuncularinin geriye gelip beklerine yardim etmemesiydi.

Bu sene bu iki sorun da yok. Defansfan bir oyuncu rakibe basmak icin one cikarsa, diger defans oyunculari onun bosalttigi bolgeyi kapatiyor. Kanat oyunculari geri gelip rakip kanat oyuncusunu ikili kapatiyor.

Bu cok ciddi gelismeleri gozardi edip, santra yapildiktan sonra oyuncunun rakibe kayarak mudahale etmesi gibi ufak bir sorun senin oynamana engel oluyorsa zaten yapacak bir sey yok.
    Oyunun çıkış tarihi 31 ekim bugün 23 kasım gözden kaçmış basit bir hata. Yine sizin sözlerinizle artık teknoloji ve internet çok gelişti. Eğer teknooji geliştiyse hata basitse 24 gün oldu düzeltilmedi. ha yarn bi yama çıkar ben burda morarrım o ayrı şahsi fikrim ise su sizin belirttiğiniz gibi bu ve bunun gibi birçok gözden kaçmış basit hataların oyundan giderilmesi martı bulacak. nerden mi kapıldım bu fikre şu an FM 13 te bu hatalar silsilesinde ne yaşsandıysa aynı süreç su ana kadar devam ediyor. bence edecekte.

2 eğer oyuna eklenen yeni özellik maç motorunda bir yapısal hata yüzünden tam oturmadıysa. evet oturtana kadar çalışmaya devam edilmesi ve olduğu anda yamayla oyuna entegre edilmesi daha mantıklı. Eminimki FM 2014 bir önceki serinin maç motorunda çıksaydı biir çok kişi bu ne ya hiç değişiklik olmamıs die baslıklar açılacaktı. Ama bu yorumların sayısı, su an oyunda ki hatalar hakkında yapılan ve dahası geçen sene ki gibi sürecin aynı olmasından dolayı yapılan yorumlardan daha fazla olmayacaktı...

Şöyle söyleyeyim bir çok kariyer hikayesi takım araştırmalarının konularının açlış tarihlerine bakın FM 13 te hep mart sonrası sebebi oyun anca oturmuş oluo ve bir çok kişi oyundaki hatalardan dem vurmakk yerine giderildiği için bu tarz konulara yönelio. FM14 çıktı 24 gün oldu bahsettiğim başlıkların sayısı kaç forumda? peki oyun tam anlamıyla olana kadar oynamıyacağım kararını paylasan. Peki bu benzerlik diğer ülkelerin forumlarında da aynı mı evet. o zmn şirket yeniliği entegre etmekle mi sağlamalı müşteri memnuniyetini yoksa sunduğu ürünün sorunsuz çalışmasıyla mı. Bence 2. si

Nesil
    2003

Bir yerde hata yapiyorsun.

Bir konuda memnun olmayanlar sesini cikartir. Memnun olanlar ise oyunu oynar. Benim yaptigim gibi. Bu forumu genelde arastirma icin surekli okuyor olmasam, bos zamanimda foruma ugramak yerine oyunu oynarim.

Sonucta onemli olan memnun olmayanlarin cikarttigi sesin yuksekligi mi? Memnun olmayanlarin, toplam oynayanlar icindeki orani mi?

Yama da hazir oldugunda cikar. Zaten sadece ve sadece ufak hatalari duzeltmek icin cikmiyor. Sadece o ufak hatalari duzeltmek cikacak bir yamanin da zaten pek fazla degeri yok bence.

Saygi ve Ciddiyet.

Oyun cikarken eksikler oldugu bilindigi icin, eksikler uzerinde calismaya devam edildi. Yani oyun cikti, hadi artik oyunu gelistirmeyi birakalim denmedi.

Yani elinize gececek yama sadece bu ufak hatalari duzeltmiyor. Daha oyun cikmadan beta testte eksik olarak gorulen ama duzetlmek icin zamanin yetmedigi sorunlar da duzeltiliyor. Su anda herkesin oynadigi yamanin dagitildigi gun, simdi beklediginiz yamanin calismalari baslamisti bile.

Daha simdiden Subat ayinda cikacak yama icin yapilacak duzeltmeler planlanmis ve hatta baslamis durumda.

Gayriciddi ve saygisiz. Degil mi?

11. Default

Bence ikincisi.

Maç motorunun geliştirilmeye çalışıldığı çok açık. Sezarın hakkını sezara vermek adına da bu zamana kadar ki bütün fm serilerindekinden açık ara daha gerçekçi ve canlı olduğunu söylemem gerekir. Ama bir çok hata olduğu gerçek. Ben insanların maç motoruyla, oyuncu ve top fiziği dinamiklerini ya da oyuncuların hareket tercihlerinin maç motoruna kodla yazılması konularını birbirlerinden ayırmasını istiyorum sadece. Hatalar giderilirse bu 3d efsane olur. Zaman vermekten yanayım. Yapımcılar da sonraki FM serileri için taban teşkil edebilecek bir sistem oluşturduklarında bunu ufak geliştirmelerle sürdüreceklerdir. Böylece hatalar da gözle görünmeyene doğru ilerleyecektir. İnanıyorum her şeye rağmen

Nesil
    2003
    Yer
    Manetheren

Quote Originally Posted by heartbreaker007 View Post
    Tek ve son bir soru Etik mi? ver gerçekten siz (bakın yazı diliyle anlaşmak zordur mimik olmadığı için o yüzden sizi yaftalıyıcı yada nevi şahsınızı kırmak için değil) böyle bir imkana sahip olsanız bu şekilde davranırmıydınız?
    Dediğim gibi bu konuda tartışılanları fm genel konusunda tartışıyorduk. Ben orada yazdığım şeyi şu soruna cevap olarak koyayım:

Abi şöyle bir şey de var, bu oyun her sene çıkıyor. Cod, assassin's creed vs. gibi oyunlar da her sene çıkıyor ama oyundaki hatalar gözü tırmalayan ya da oyuncuyu sıkan türden olmuyor.

Tamam, football manager bir simülasyon oyunu. Diğerlerinden farklı. Oyunu kodlarken yapılan bir değişiklik, çalışan şeyleri de aksatır hale getirebiliyor. Bunu anlayışla karşılıyorum ama her sene çıkan bir oyun olarak oyunun can damarı olan maç motorunu sağlıklı hale getirmedikleri zaman ne anlarım ben o simülasyondan?

2000'lerin başından, pes 2008'lere kadar konami ve ea sports'un olayı neydi abi hatırlar mısın? Fifa paso grafiğe kasardı. Taraftarlar, topun hareketi, özel oyuncuların karakterlerinin sahaya yansıtılması vs. vs. Pes ise oynanabirlik bakımından her zaman fifa'dan iyiydi. Ama ne zaman fifa 2010 ile birlikte ea maç motoruna gereken önemi vermeye başladı, fifa atağa kalktı ve şu an hala pes'i fifa'dan önde gören var mıdır bilmiyorum ama fifa'nın büyük bir yol kat ettiği bir gerçek.

Bizim isteğimiz ne peki? oyuncuların sahada çamurlu donla gezmesi veya seyircilerin pozisyonlara verdiği tepkiler değil. Kendi kafasına göre ofsayt taktiği uygular gibi öne çıkıp, adamını boşa çıkartan defans oyuncusu görmek istemiyorum. Böyle goller yedim mi kafayı yiyorum. Ki bir sürü daha terslik vardır burada sayamayacağım.

Maç motorundaki yenilikler adına fm 13'teki saçmalıklara eyvallah dedim ama 1 sene geçti ve fm 14'te hala böyle saçmalıklar görebiliyorsak oturup düşünmeleri gerek.

Ha ben yine diyorum, adamlar hala hataları düzeltmek için canla başla çalışıyorlar. Tamam ama 1 sene aralığında bu kadar hata olmamalıydı. Daha aza inmeliydi. Oyunun kodlarındaki ufak bir değişikliğin, diğer şeyleri etkilemesi "kasım 1'de oyun full çıkacak" dendikten sonra benim sorunum değil. Bu oyuna para verip alanın sorunu değil bunlar. Yapımcının sorunudur.

En basitinden bir örnek vereyim. "Game dev tycoon" diye bir oyun çıkmıştı. Severek de oynamıştım o oyunu. Oyun yapımcılığına soyunduğun bir oyun. Çeşitli varyasyonlarla oyun yapıyorsun. Motor oluşturuyorsun vs. vs. Ve yapım aşamasında buglar da oluşuyor. Bu bugları biraz zaman geçtikçe giderebiliyorsun ama istersen buglı bir şekilde de piyasaya sürebiliyorsun. Oyun burada sana bir ipucu veriyor: "Oyunu şimdi buglı hali ile çıkartmak oyunu alanları tatmin etmeyeceği gibi, itibarını da sarsabilir" gibilerinden.

Olay bundan ibaret.

Nesil
    2003
    Yer
    İzmir/KARŞIYAKA

SIgames'den bir DICE yada Ubisoft performansı beklemek hayalcilik zaten. Benim asıl korktuğum konu ilerde yamaları parayla satmaları. Sonuçta her sene çıkan oyunun altyapı hemen hemen aynı. Bir tane ana oyun çıkartıp her sene 1 yama çıkararak işi götürebilirler. Bu derece yamaya bel bağlamış bir şirketten bahsedyoruz sonuçta... Olurmu olur..

Nesil
    2003
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by medievil View Post
    SIgames'den bir DICE yada Ubisoft performansı beklemek hayalcilik zaten. Benim asıl korktuğum konu ilerde yamaları parayla satmaları. Sonuçta her sene çıkan oyunun altyapı hemen hemen aynı. Bir tane ana oyun çıkartıp her sene 1 yama çıkararak işi götürebilirler. Bu derece yamaya bel bağlamış bir şirketten bahsedyoruz sonuçta... Olurmu olur..

Yamanin parayla oldugu gun SiGames kapisina kilit vursun zaten.

Nesil
    2006
    Yer
    Bitlis

Saglik hizmetleri ulkede yeterli degilse, oncelik senin Ferrari yolda rahat gitsin diye yapilacak yol degil, saglik hizmetleri olacaktir.

Devlet kisitli bir butce ile calisiyorsa, yapmasi gerekenleri bir onem sirasina koymak ve bu onem sirasina gore sorunlari cozmekle yukumludur.

Veya toplanan vergiler yolu yapmaya yetmiyor, sadece yolun surekli bozulmasina neden olan alt yapi sorununu duzeltmeye yetiyorsa, once alt yapi duzeltilir. Sen bir sure micir ustunde gitmek zorunda kalirsin. Bir sonraki donemde toplanan vergilerle kaymak gibi asfalt da yapilir.

Calismiyorlar, parayi yiyip oyunu gelistirmiyorlar dersen sana karsi cikarim cunku boyle olmadigini kendi gozlerimle goruyorum. Ama benim istedigim kadar hizli yapmiyorlar diyorsan, bence beklentilerin torpulenmesi gerekir derim sadece.

Kalecinin ceza sahasi disina cikip kirmizi kart gormesi ornegi cok guzel. Hata mi? Evet hata.
    Ama oyunda kaleciler yeterince kart goruyor mu? Hayir gormuyor. Bu daha buyuk hata bence.

Kaleciler kirmizi kart gorebilir mi? Evet gorebilir. Sannsizmisim der cikarim isin icinden. Ha kalecim rakibi dusurdugu icin kirmizi gormus (oyunda pek olmayan bir sey), ha ceza alani disina ciktigi icin kart gormus. Ne fark eder ki? Sonucta kaleci kirmizi kart gormus ve buna ragmen maci kazanmak veya iyi sonuc cikartmak icin bir seyler yapmam lazim. Teknik direktorsem benim icin onemli olan kalecimin nasil kirmizi kart gordugunden daha cok 10 kisi kalmis takimimin nasil oynayacagi degil mi?

Isin egelencesi de burada zaten. Hakli veya haksiz kart gormus oyuncumun eksikligini ne gibi zeki bir hamle ile kapatacagim sorusunun cevabini bulmak.
    abi yol-sağlık hizmetleri örneğinde temel anlamda haklısın...
    ancak devlet yol için vergi toplayıp onu başka yerlerde kullanırsa benim buna tepki verme hakkım olur.
    bu oyunu alanların amacı ne? sahte de olsa bi teknik adamlık deneyimi yaşamak. adamlar bu oyunu ne diye satıyor? menajerlik simülasyonu diye... e ama her sene karşımıza saçma sapan bi maç motoru koyuyorlar. oyunun %80'i o maç motoru o da bozuk...
    hazır yoldan arabadan örnek vermişken şöyle düşünün... gidip sıfır bi otomobil alıyorsunuz. amacınız ne o arabanın koltuklarında oturmak, ne arabada uyumak, ne de garajınıza koyup temizlemek. arabayı binip dolaşasınız diye alıyorsunuz. bi bakıyorsunuz motor bozuk. 100 metre gidip duruyor. 20 km gidip hararet yapıyor... gidip adama diyorsunuz ki bu arabanın motoru bozuk düzgün çalışmıyor.. adam size diyor ki valla yapacak bişey yok.. bozuk olduğunu zaten biliyoruz.. siz biraz idare edin. binin ama gezmeyin, içinde uyuyun, bagajını depo olarak kullanın.. biz düzeltmeye çalışıyoruz. düzelir mi o da belli değil. e siz motorun bozuk olduğunu bile bile niye sattınız? onun da cevabı yok...

Nesil
    2001
    Yer
    Istanbul

Ben bildim bileli stüdyo, CM/FM serilerinde hep böyle bir yol izledi, yine bu yıllarda yama adetleri bakımından daha az adet çıkarttılar, CM2 serilerini bir hatırlayın. Hem şu anda oyunun geldiği nokta bakımından kapsam çok gelişti. Tabi buna paralel içeri alınan oyun geliştirici yazılımcılarda arttı. Yazılım dünyasında hatalar hiç bitmez, en basiti Microsoft'u, Apple'ı, Google'ı bir göz önüne alın. Sunulan ürünler için sık sık yama gelmiyor mu?

Bu oyun stüdyosunun çalışma prensibi bu, elbette eleştirilmeye çok açık. Versiyon Mart ayında son halini alıyor olarak olaya bakılıyorsa, hem daha uygun fiyata o zamanda oyun satın alınabilir.

Kaliteli bir hizmet beklemek elbette tüketici bakımından birinci önceliğimiz, sonuçta para veriyorsun. İş burada yine tüketicide değil mi? kalitesiz olarak adlandırılıyorsa talebi azaltırsın, dişini gösterirsin, ama bunu kalitesiz olarak adlandıran oranı bu haliyle de bana yeter diyenlerden düşük kalıyorsa verilen bu karara da saygı göstermek gerek.
    Mustafa Budak
    Turksportal

"Büyük sıçrayışı gerçekleştirmek isteyen, birkaç adım geriye gitmek zorundadır.
    Bugün yarına dünle beslenerek yol alır"
    Bertolt Brecht

Nesil
    2003
    Yer
    Manetheren

Sıkıntı orada. Oyunun kemikleşmiş alıcısı var ve kulvarında tekel.

Nesil
    2006
    Yer
    Bitlis

Aynen öyle. Tek sıkıntı tekel olmaları. Şu oyunun azcık dişli bi rakibi çıksın bugün, seneye sorunlar yarı yarıya iner.
    Ben hala ea'dan bi hamle bekliyorum.

Nesil
    2003

Bence yanlis degerlendirmeniz bu hatalarin tekel oldugu icin yapildigi dusunulmesi.

Tekel olmasa da bu hatalar olacak.

Hatalarin nedeni de sirket veya calisanlari degil. Oyunun ta kendisi. Hayatinda program yazmis kisiler bilir. Bir programi sifirdan yazmak her zaman daha once yazilmis bir programi alip uzerinde degisiklik yaparak fonksiyon katmaktan daha kolaydir. Cunku sifirdan yazarken bir plan yaparsin, butun parametrelerin bellidir ve bu parametrelerin izin verdigi olcude programi yazar ve bitirirsin.

Ama Futbol menajerlik sadece bir kac ayda veya 1-2 yil icinde bastan sona yazilacak kadar basit bir program degil.

FM 2001-02 yilinda yazilan bir program. Her yil uzerine degisiklikler yapiliyor. Hem oyunu gelistirmek icin, hem de gunumuzun konjokturune uydurmak icin. Bu gelistirme ve konjokture uydurma calismalari da hatalarin nedeni.

Bir baska sirket cikip 4-5 yil bir futbol menajerlik simulasyonu hazirlasa da o 4-5 yil icinde ortaya cikacak degisim, ise ilk baslarken belirlenmis parametrelerin disina cikilmasina ve ortaya hatalarin cikmasina neden olacak. Yapilan bir cok sey cope gidecek. Veya calisma hic bir zaman bitmeyecek. BGS'in yasadigi da buna benzer bir durum.

Bu nedenle bunu ben bir sirket politikasi olarak degil, esyanin tabiyati olarak goruyorum. Oyle olmasaydi zaten rakip sayisi da bu kadar az olmazdi bence.

Arabalardan ornek vermek moda bu baslikta () oradan da bir ornek vereyim. Son 15 yilin en az guvenilir arabalarina bakarsaniz onemli markalarin ust, yani pahali olan modelleri oldugunu gorursunuz. Modeller ucuzladikca daha guvenilir olmaya baslarlar. Cunku en yeni teknoloji genelde en ust model arabalarda kullanilir, daha sonra sorunlar duzeltildikce daha ucuz modellerde kullanilmaya baslanir. Bu sayede ucuz modeller daha guvenilir olurlar.

FM de her yil ilk ciktiginda en yeni teknoloji ile cikiyor. Bu en yeni teknoloji, her ne kadar firma icinde test edilmis olsa da, yuzbinlerce kisi tarafindan test edilmemis bir teknoloji.

Yani oyun ciktiginda hatalarin olmasi kacinilmaz.
    Last edited by perpetua : 24.Kasım.2013 at 03:51

Nesil
    2006
    Yer
    London

Perpetua ya bir çok konuda katılıyorum, bahsettiği gibi maç motorunda aşırı derecede geliştirme görüyoruz. Mesela 2012 yılında kanat oyuncuları her pozisyonda ofsayt'a düşüyordu geçen seride hiç düşmez oldular, bu seride bazen düşüp, bazen düşmüyorlar. Vuruşlar özellikle tartışılamaz bile kaleci ile karşı karşıya sol kalecinin kapattığı köşeden güzel vuruşlar yapılabiliyor. Ki bundan önceki serilerin tümünde kalecinin üzerine abanmaktan başka bir şey yapmıyorlardı. Oyuncular artık kafa atmak için sekiyorlar yahu var mı ötesi. Ama bazı sistemler üzerinde her sene oynandığı için aynı kod içinde aynı sayı bir çok kez sorgulanabiliyor. Yani bir yerde 11 olarak hesapladığın bir şeyi değişirsin ama bir çok yerde 11i değişirken bazılarını atlayabilirsin buda hatalara neden olabilir. Kaleci olayı tamamen basit bir hata, oyuna ne kadar etkisi olur belki bir maç kaybedersin belki iki, daha fazlası olmaz. Kaldı ki geçmişte kalecilerin gidip oyunculara pas vermesinden, defans oyuncularının kontrada oyuncuyu kovalamamasından yediğin golleri bir hatırladığın zaman iki gol onların yanında hiç bir şey kalmıyor. Ben hala oyunun geliştirilmediğini düşünmüyorum. Artık transferler daha gerçekçi hale gelmiş, eskiden oyuncuya yüksek bir teklif versen hemen geliyordu sana şimdi başkası teklif verince senden düşük bile verse seni reddedebiliyor. Kaldı ki gelen transfer teklifleri de gerçekten gerçekçi hale gelmiş. Ama bir hata yapıldı başta burada denmeyen kalmadı. Oyun geliştirilmiyor deniyor ama, hiç geçmiş serilere bakmıyorsunuz. Tamam oyun belki mükemmel değil ama bir rakibi olsa mükemmel olur muydu? Sanmıyorum. Kaldı ki oyun hızı geçen serilerin aksine neredeyse %250 artmış durumda ve ben bundan hiç şikayetci değilim. Hatta dürüst olmak gerekirse FM serisinin bu güne kadarki en güzel serisi FM14. Maç motorunun görünüşünü beğenmesem de yinede oyun ve mantık olarak bu güne kadar oynadığım en güzel seri. Ayrıca taktiksel olarakta oyuna öyle etki ediyoruz ki menajer olduğunu hatırlıyor insan.

Yinede konuyu açan arkadaşa bir kaç konuda katılıyorum ama bir daha FM almayacam diyenlereydi yukardaki laflarım. Almak istemeyen almasın diyeceğim sadece

Nesil
    2003
    Yer
    Manetheren

Bence yanlis degerlendirmeniz bu hatalarin tekel oldugu icin yapildigi dusunulmesi.

Tekel olmasa da bu hatalar olacak.

Hata her oyunda olur abi. Benim "tek sıkıntı tekel olmaları" söylemimden kastım şuydu. Piyasdaki bir sürü oyunun rakibi var. Mesela ben eskiden call of duty severdim ama şimdi Battlefield'i seviyorum. Pes'i severdim eskiden ama şimdi fifa daha iyi diyorum. Ama bunu fm için diyebiliyor muyum? Diyemiyorum. Ea'nin çıkarttığı menajerlik oyunu örnek bile verilemez "rakip" olarak.

Bu firmalar hep birbirleriyle yarış içerisinde. Cod'un eleştirilen tarafı yenilik getirmemesi. Grafiklerin bile aynı olması. Ama adamların son oyunu bile satış rekoru kırdı. Bana göre ise battlefield'ın multiplayer modu yeter cod'a üstün gelmeye. İşte bu durumda cod fanboyu gelip bana "git bf oyna sen yieeaaa" diyebilir. Pesci bana "fifa oyna sen yieeaa" diyebilir. Ama fmci bana neyi önerecek? "oynama o zaman" demek saçma bir cevap.

Tekel oldukları için rahatlar. Bugün millet cod'dan battlefield'e doğru kayıyorsa, bunun sebebi cod'un kendini tekrar etmesi. Pes'ten fifaya doğru kayıyorsa pesteki maç motorunun bayıklığı yüzündendir. Bir sirkülasyon var yani. Bir tehdit var. Ama fm'de bu yok.

Öncelikle şunu belirteyim Ben FM nin hiç bir serisine kötü olmus olmamıs, rezalet demedim. Demem de çünkü evet her sene yapılan gelişmeler oyuna eklenen özellikler oyunu çok büyük bir iştahla oynama hevesi getiriyor. Bu 14 için de geçerli.

Eleştirdiğim nokta bu yeniliklerin oyunu ve özellikle maç motoru entegrasyonunda yaşanan sıkıntıların olması bilinciyle oyunun piyasaya sürülmesi. Elbette hiç birr değişiklik yapmadan sadece transferleri yapıp temcit pilavı gibi önümüze koymak büyük ciddiyetsizlik ve saygısızlık olur. Ancak gelişme yapılıor bu zor bir süreç, biz bunu şimdilik bu şekilde yaptık bekleyin düzelecek demek te, bir ciddiyet eksikliği ve saygı noksanlığına sahiptir diye düşünüyorum. İş hayatımızda bize bir görev verildiğinde, bir sunum istendiğinde, bir operasyonel durum hazırlanmasında, nasılki bizler çalısan olarak bunu eksiksiz,tam belli bir ciddiyet ve saygı çerçecesinde yapıorsak. yapımcıda aynı şekilde oyunu hazırlamalı die düşünüorum.@ perpetua Bu nokta d yapımcı şirkete cidsdiyet ve saygızılık ithamlarını bu ana fikir çerçevesinde yaptım Demekki program yapımcıları oyunu çıkıs tarihine kadar bu haliyle yapmıs. Lakin tepe yönetim :yahu oyun bu haliyle oyunculara sunulur mu hatası çok giderlim yada biraz daha erteleyelim ama bizden beklenene biraz daha yaklaşmış haliyle sürelim piyasaya yerine AMMMAAAAN SÜRÜN GİTSİN mantığı ile yaklasıldığı hissiyatına kapılıyorum. ve bu da gayri ciddi bir durum olduğunu düşünüyorum hele ki bu bir alışkanlık haline geldiyse (FM13 süreci) işte bu noktada iş daha da vahim bir hal almıs oluyor.

Fikirlerim çerçevesinde duygusal bir yaklasımla değerlendirme yapma hissiyatı vermiş olabilirim size, ama mormalde profesyonellik kisvesi altında çok az tölerans tanınan, işveren gözünde az kredisi olan, hataya tahamüllü olmayan ve duygusallığa yer bırakmayan bir iş dünyasında. Bir firmanın sunduğu üründe müşterilerinden bunun tersini yani anlayış bekler bir tavır halinde bulunması işte konunun özeti bence. Ha biz işte bunu yaşıorsak onlarda böyle davranmalı şeklinde kısassa kıssas yapmak değil amacım. Ama sonuç olarak SIGAMES bir şirket ve her sene çıkardıkları oyunda onların ürünü ve bundan da sağladığı maddi bir kazançta var.

Aydın Bey tekel oldukları için bu kadar rahat olduklarını belirtmiş. perpetua da tekel olmaydı da oyun mükemmele yakın çıkmazdı şeklinde görüş belirtmiş. Benim eklemek istedğim evet hatalar olurdu Ancak bu denli çok hata olmazdı ve düzeltilmesi de MArt'a kadar uzamazdı. Yani özet olarak süreç daha kısa olurdu. Belki SIGAMES rakibinin olusturduğu baskıdan ötürü oyunu arallık ayında oturturdu. Zira SIGAMES in su mantıkta hareket ettiğini düşünmekteyim:Oyunun maç motoru hatalarını giderebilmek adına öncelikle 1-2 verisel yama yayınlanıyor. ee ztn biz ara transfer dönemi yamasıda yayınlayacağız. Oyundaki hataların kökünü kurtumak adına bu yamayı hazırlamak için, Avrupa'daki ara transfer döneminin bitimine kadar yayalım. En sonunda bu süreç MArtta bitsin

Yukarıdaki tamamen kendi şahsi fikrimdir. Komplo teorisi v.s her türlü eleştiriyede açığım. Fakat şu noktaya bağlamak istiyorum Aydın Bey in değindiği nokta da(tekel) eğer bir rakibi olsaydı. bu süreç MArt'a kalmazdı. İşte bnm yapımcı firmaya ciddiyetsizlik ve saygısızlık şeklinde ki ithamlarımın açıklamsıdır.

Çok uzun yazıyorum okuyanlara değerli vakitlerini aldığım için özür diliyor, ilgi ve alakalarından dolayı da teşekkür ediyorum.

Umarım FM 2015 te bu süreçleri yaşamayız ve bunun için elimizden gelecek bir öneriyi beraber olusturup ilgililere sunarız. Belki bizim gibi düşünen diğer ülke oyuncuları ile web üzerinden fikir alısverişi yapıp kitleyi de çoğaltabiliriz. Ben bunun için üzerime bir sorumluluk verilirse elimden geldiğince yapmaya hazırım.

Saygılarımla...
    Last edited by heartbreaker007 : 24.Kasım.2013 at 05:35

İşletme ve Ekonomi çerçevesinde bakıldığında bazı firmalar müşteri kazanmak ve onu kaybetmemek adına ütettiği bir strateji var: MARKA BAĞIMLILIĞI.

Burda işletme dersi vermek değil niyetim. öncelikle bunu sizlerin huzuruna sumak isterim.

Şirket ürettiği ürünün niteliği ve o ürünün kalite,satış pazarlama,satış sonrası hizmet,yüksek müşteri memnuniyeti noktalarına hassas dokunuşlar yaparak müşteriyi kendisine bağlar ve o müşteri farkında olmadan o markaya bağımlılık olusur öyle ki sanki o markanın kullanıcısı değil sanki çalısanı olur müşteri. ama şirkette o müşteriyi bu kıvama getirirken sunduğu ürünü en iyi şekilde sunar.

SIGAMES FM serisiyle yaptı bunu kaldıki ortaklık bozulduktan sonra da oyuncuların bir çoğu, şirketin rakipsiz yada ikamesinin olmayısından değil işi hakkıyla yapmasından ötürü kazandı bu güveni.

Aama işte saygı ve ciddiyet eksikliği ithamlarını yöneltmemin bir temel sebebi de bu artık SIGAMES bunu kullanmaya başladı. Hem rakipsiz olmasından hemde kendisine bağladığı müşterilerin(yani biz oyuncuların) kazandığı güveni suistimal etme noktasından. Yani güzel başladığı maratonda. İşler iyi de giderken mali açıdan arkasına baktı gelen yok tempo düşürmeyi yeğledi.

perpetua beklentilerini biraz törpülemem gerektiği tavsiyesinde bulunmustu sonuçt bu şirket diğer yapım şirketleri gibi değil tezini sunarak. Evet bir Blizzard değil SIGAMES ama 13 öncesi serilerdeki temposunda da değil bence. Çünkü şirketin teknolojik ve finans kaynaklarının, oyuna eklediği yeniliklerin entegrasyonunda kıt kaldığı sebebinden kaynaklandığını düşünmüyorum.(Zira yanlıs isem düzelt lütfen ama senin ana fikrininin, bu olduğu kanısına vardım değerli yorumlarını dikkatle okuduktan sonra özetle çok fikir var ama bunun programlanma aşamasındaki SIGAMES'in teknolojik donanımı ve ekonomisi fikir üretme hızında denk değil o yüzden şirkete anlayışla bakmak gerek)

Çünkü evet kabul edeceğimiz ortak nokta firma tekel yani bu oyunu oynamak isteyen herkes bunu almak zorunda dolayısıyla pazarın tamamına hakim yani pazar değeri 100 milyonsa, 100 ü de onun. o zmn yıllık cironun büyük kısmını işte bu tekel noktasında sermaye arttırımı yada AR-GE yatırımı yerine pay sahiplerinin hesabına aktarma yani kaba tabirle CEBE İNDİRMEYİ seçtiler. zira biz artık ne yapıorsak gider eskisi gibi yüksek maliyete gerek yok düşük maliyetle üretim yapalım ne de olsa rakip yok mantığına büründüler. o yüzden evet kalitelerinden bir şey kaybetmediler ama ürünü üretme aşamasında süreci yayma politikası izlediler. Zİra üretim maliyetini düşürdüğünüzde bu azaltım, üretilen ürüne bir şekilde yansır. üretim faaliyet çizelgesinde aşağı doğru bir eğilimde ama genel ekonomik değerinde ise eğilim yukarı doğru yani ters orantı söz konusu.

Özetle ve günlük tabirle SIGAMES kazancını aynı oranda devam ettirken herhangi bir ekonomik kriz içinde olmamasına rağmen üretim maliyetini azaltıp bununda sürece yansıması durumunun müşteri kaybı yaratmayacağı bilgisi dahilinde genel politikayı bu şekilde belirledi diye düşünüyorumÇünkü Aydın Bey'in tekel oldular yorumunun ana sebebi itti bu politikayı benimsemeye BİR TEHDİT UNSURU YOK SIGAMES İÇİN . Bunun müşteriye yansımasınıda işte biz bu şekilde yaşıyoruz. İşte bu nokta da belirtmeye esas bakış açısını çekmeye çalıstığım ana fikir şu: Ancak biz oyuncular bbir tehdit unsuru olabiliiz bu politikadan vazgeçmeleri için...
    Last edited by heartbreaker007 : 24.Kasım.2013 at 06:44

Nesil
    2012

Hata her oyunda olur abi. Benim "tek sıkıntı tekel olmaları" söylemimden kastım şuydu. Piyasdaki bir sürü oyunun rakibi var. Mesela ben eskiden call of duty severdim ama şimdi Battlefield'i seviyorum. Pes'i severdim eskiden ama şimdi fifa daha iyi diyorum. Ama bunu fm için diyebiliyor muyum? Diyemiyorum. Ea'nin çıkarttığı menajerlik oyunu örnek bile verilemez "rakip" olarak.

Bu firmalar hep birbirleriyle yarış içerisinde. Cod'un eleştirilen tarafı yenilik getirmemesi. Grafiklerin bile aynı olması. Ama adamların son oyunu bile satış rekoru kırdı. Bana göre ise battlefield'ın multiplayer modu yeter cod'a üstün gelmeye. İşte bu durumda cod fanboyu gelip bana "git bf oyna sen yieeaaa" diyebilir. Pesci bana "fifa oyna sen yieeaa" diyebilir. Ama fmci bana neyi önerecek? "oynama o zaman" demek saçma bir cevap.

Tekel oldukları için rahatlar. Bugün millet cod'dan battlefield'e doğru kayıyorsa, bunun sebebi cod'un kendini tekrar etmesi. Pes'ten fifaya doğru kayıyorsa pesteki maç motorunun bayıklığı yüzündendir. Bir sirkülasyon var yani. Bir tehdit var. Ama fm'de bu yok.

Tüm yazıları okudum bence cevap bu yazı Pes oynayan tüm arkadaşlarım bu yıl Fifa'ya geçti belki alternatif olsa bizde Fm'den geçerdik ama bırakamıyozda oyunda %100 buğlar var artık golün olacağı pozisyonu ezberledim (: Rıdvan gibiyim gol olur diyorum oluyor

Nesil
    2003

Bu yazdigindan benim anladigim, SI/SEGA'ya degil, onlarla rekabet edecek bir alternatif cikartamayan sirketlere bozuksun.

Bu da zaten yaptiklarinin bir benzerini yapmanin ne kadar zor oldugunun bir gostergesi degil mi?

Bu sadece FM/Futbol'da boyle degil.

Beyzbol menajerlik:
    Bir numara Out of the Park Baseball (OOTP). Baseball Mogul diye bir oyun da var ama FM 2014 ile CM3 arasindaki fark kadar fark var ikisinin arasinda. Zaten OOTP'de bir ara SI ile beraber uretildi ama sonra iki ekip ayrildi. OOTP oynarsan, FM ile olan benzerliklerini gormek mumkun. Hatta FM'den cok daha guzel olan bazi ozellikleri de var.

Buz hokeyi:
    Bu yila kadar sadece bir tane oyun vardi. Eastside Hockey Manager oyununun yaraticisi Riz Remes 5-6 yildir SI calisani. Oyundaki finansal modellemeyi o yapiyor. Once kendi basina, sonra SI bunyesinde EHM'i yapti ama SI bunyesindeki yatirimi karsilayacak kadar satmadi. SI oyunu rafa kaldirdiktan sonra eski EHM'in gelimini baskalari devam ettirdi.

OOTP'yi yapan ekibinin bu yil cikarttigi Franchise Hockey Manager EHM'in eski kalmis olmasindan dogan boslugu doldurmaya calisiyor ama gidecek cok yollari var. Yollarina devam edebilmenin on kosulu oyunu satabilmek. Yaptiklari oyundan fersah fersah ileride bir hokey simulasyonu piyasada olsa isleri cok daha zor olacak ama yok.

Basketbol:
    Bir kac tane var ama hic bir tanesi FM kadar gelisimi ilerlemis durumda degil. Hem de cok fazla piyasasi yok. Fast Break Pro, Draft Day Sports ve World Basketball Manager.

Fast Break Pro Yapimcisinin bir roportajda soyledikleri:

Soru: Oyun kutudan ciktigi haliyle ideal bir basketbol menajerlik oyunu mu sizce?
    Cevap: Ideal oyun bence Football Manager'in Basketbol versiyonu olur. Ama oraya ulasmak icin daha cok is var.

Uzerinde 10 yildir calisilan bir oyun Fast Break Pro.

Amerikan futbolu:
    Bir kac oyun var ama Amerikan futboluna ilgi cok fazla degil. FIFA/PES tipi oyunculari kontrol ettigin Madden ise cok daha populer. Ve tabii fantazi futbol oyunlari (gercek oyunculari takimina alma ve gercekte sahada yaptiklarina gore puan toplama). Milyonlarca kisi oynuyor. Hatta bu oyunu oynayanlar hakkinda bir televizyon dizisi de var. 'The League'

Menajerlik oyunlarinin cogunun listelendigi site: http://www.gmgames.org/

Sonucta bu tip menajerlik oyunlarinin cogu emekleme asamasinda. FM ise hepsinden fersah fersah ileride ve bu diger oyunlarin hepsi icin ilham kaynagi.

FM ile birisinin rekabet edebilmesi icin once FM ile rekabet etme amaciyla yola cikmamalari gerekli. Ozellikler acisindan FM ile rekabet etmeye kalkan kimse kolay kolay basarili olamaz cunku ne kadar cok ozellik, o kadar cok hata kaynagi.

Ve kimsenin kolay kolay FM'den vazgecip, daha cok hatasi olan bir oyuna gecmesi beklenemez.

Mesela Sick as a Parrot az bilinen bir futbol menajerlik oyunu. En buyuk ozelligi, oyuncularin bitiricilik, dripling vs. gibi ozelliklerini rakamlara dokmeden oyuncuya yansitmasi. Rakamlar yerine sozel olarak oyuncular tanimlaniyor kullanici icin. Esasinda guzel bir fikir ama az ozellik sahibi oldugu icin cogu kisinin ilgisini cekmeyecek bir oyun. Ozellikle FM varken.

http://www.machoward.com/site_map.html

Ama tabii gelisimi yavas gidiyor cunku yapimcinin bos zamaninda gelistirdigi bir oyun SAAP. 1999'dan beri yapimi devam eden bir oyun (windows versiyonu, oyunun baslangici en azindan 80'li yillarin sonu. Tipki FM gibi).

Rekabet yok degil esasinda. Var. Ama FIFA Manager'i rakip olarak sayamadigimiz icin rekabet yok gibi gorunuyor. FM emekleme asamasinda olsa, rekabet cok daha fazla gibi gorunur. Ama oyun o kadar ilerlemis durumda ve o kadar hizla ilerlemeye devam ediyor ki baska bir sirketin degil gecmeye, yetismeye bile sansi yok.

Eger SI/SEGA oyunu gelistirmeyi birakip, ayni yerde sayan bir oyun yapsalar. Sadece bir veritabani guncellemesi ile oyunu satsalar (yillarca EA'nin FIFA ile yaptigi gibi), PES gibi bir alternatifin ortaya cikmasina yol acmis olurlardi. Ama FM yerinde saymiyor. Yukaridaki bir mesajda yazmistim. Gecmiste yapilan bir tercih yuzunden mac motorunun gelisimi kisitli oldugu icin bastan asagiya mac motorunda kullanilan mesafe birimini degistirdiler. Bunu direkt rekabet eden bir rakip olmamasina ragmen yaptilar.

Cunku esasinda FM'in rakibi yok gibi gorunse de var. CoD, Battlefield, FIFA, PES, OOTP, GTA ve hatta artik Android ve Iphone/Ipad cihazlarindaki oyunlar vs. hep FM'in rakibi. Musteriler ille de futbol menajerlik veya ille de menajerlik oyunu oynayacagiz diye bakmiyor olaya. Oyun bayatlasa, insanlar baska oyunlara mutlaka kayacak ve elde sadece ille de futbol menajerlik oynayacagim diye dusunen nispeten ufak bir grup kalacak. SI'i oyunu yenilemeye zorlayan da bu. Ben de mesela FM'den biraz uzaklasmak icin arada OOTP oynuyorum.

Direkt futbol menajerlik oyunu olarak rekabet edecek bir baska oyun, FM'in ozelliklerinin artmasi icin faydali olabilir. Ama futbol'un surekli degisen dunyasi zaten buna neden oluyor (hatta belki de alternatif bir oyunun yapacagindan daha fazla etkiliyor). Guardiola'nin Barcelona'ya oynattigi futbol FM'i degismeye zorladi. Abramovich'in Chelsea'yi almasi da degismeye zorladi. Eto'o'nun Anzhi'ye transfer olmasi da. Dortmund'un Gegenpressing de FM'i degismeye zorlayacak. FFP de. Cunku musteri gercekte olani izleyebiliyor ve oyundan da bunlari bekliyor. Zaten FM'i uretmenin en buyuk zorlugu da burada.

Ama mesela Call of Duty veya Battlefield'in boyle bir rakibi yok. Birbirleri ile rekabet ederek yeni fikir uretmek/gelismek zorundalar.
    Last edited by perpetua : 24.Kasım.2013 at 14:49

Nesil
    2008
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by 19karabulut07 View Post
    Tüm yazıları okudum bence cevap bu yazı Pes oynayan tüm arkadaşlarım bu yıl Fifa'ya geçti belki alternatif olsa bizde Fm'den geçerdik ama bırakamıyozda oyunda %100 buğlar var artık golün olacağı pozisyonu ezberledim (: Rıdvan gibiyim gol olur diyorum oluyor
    Kahkaha attım hocam harikasın

Nesil
    2006
    Yer
    Bitlis

Bu yazdigindan benim anladigim, SI/SEGA'ya degil, onlarla rekabet edecek bir alternatif cikartamayan sirketlere bozuksun.

Bu da zaten yaptiklarinin bir benzerini yapmanin ne kadar zor oldugunun bir gostergesi degil mi?

Bu sadece FM/Futbol'da boyle degil.

Beyzbol menajerlik:
    Bir numara Out of the Park Baseball (OOTP). Baseball Mogul diye bir oyun da var ama FM 2014 ile CM3 arasindaki fark kadar fark var ikisinin arasinda. Zaten OOTP'de bir ara SI ile beraber uretildi ama sonra iki ekip ayrildi. OOTP oynarsan, FM ile olan benzerliklerini gormek mumkun. Hatta FM'den cok daha guzel olan bazi ozellikleri de var.

Buz hokeyi:
    Bu yila kadar sadece bir tane oyun vardi. Eastside Hockey Manager oyununun yaraticisi Riz Remes 5-6 yildir SI calisani. Oyundaki finansal modellemeyi o yapiyor. Once kendi basina, sonra SI bunyesinde EHM'i yapti ama SI bunyesindeki yatirimi karsilayacak kadar satmadi. SI oyunu rafa kaldirdiktan sonra eski EHM'in gelimini baskalari devam ettirdi.

OOTP'yi yapan ekibinin bu yil cikarttigi Franchise Hockey Manager EHM'in eski kalmis olmasindan dogan boslugu doldurmaya calisiyor ama gidecek cok yollari var. Yollarina devam edebilmenin on kosulu oyunu satabilmek. Yaptiklari oyundan fersah fersah ileride bir hokey simulasyonu piyasada olsa isleri cok daha zor olacak ama yok.

Basketbol:
    Bir kac tane var ama hic bir tanesi FM kadar gelisimi ilerlemis durumda degil. Hem de cok fazla piyasasi yok. Fast Break Pro, Draft Day Sports ve World Basketball Manager.

Fast Break Pro Yapimcisinin bir roportajda soyledikleri:

Soru: Oyun kutudan ciktigi haliyle ideal bir basketbol menajerlik oyunu mu sizce?
    Cevap: Ideal oyun bence Football Manager'in Basketbol versiyonu olur. Ama oraya ulasmak icin daha cok is var.

Uzerinde 10 yildir calisilan bir oyun Fast Break Pro.

Amerikan futbolu:
    Bir kac oyun var ama Amerikan futboluna ilgi cok fazla degil. FIFA/PES tipi oyunculari kontrol ettigin Madden ise cok daha populer. Ve tabii fantazi futbol oyunlari (gercek oyunculari takimina alma ve gercekte sahada yaptiklarina gore puan toplama). Milyonlarca kisi oynuyor. Hatta bu oyunu oynayanlar hakkinda bir televizyon dizisi de var. 'The League'

Menajerlik oyunlarinin cogunun listelendigi site: http://www.gmgames.org/

Sonucta bu tip menajerlik oyunlarinin cogu emekleme asamasinda. FM ise hepsinden fersah fersah ileride ve bu diger oyunlarin hepsi icin ilham kaynagi.

FM ile birisinin rekabet edebilmesi icin once FM ile rekabet etme amaciyla yola cikmamalari gerekli. Ozellikler acisindan FM ile rekabet etmeye kalkan kimse kolay kolay basarili olamaz cunku ne kadar cok ozellik, o kadar cok hata kaynagi.

Ve kimsenin kolay kolay FM'den vazgecip, daha cok hatasi olan bir oyuna gecmesi beklenemez.

Mesela Sick as a Parrot az bilinen bir futbol menajerlik oyunu. En buyuk ozelligi, oyuncularin bitiricilik, dripling vs. gibi ozelliklerini rakamlara dokmeden oyuncuya yansitmasi. Rakamlar yerine sozel olarak oyuncular tanimlaniyor kullanici icin. Esasinda guzel bir fikir ama az ozellik sahibi oldugu icin cogu kisinin ilgisini cekmeyecek bir oyun. Ozellikle FM varken.

http://www.machoward.com/site_map.html

Ama tabii gelisimi yavas gidiyor cunku yapimcinin bos zamaninda gelistirdigi bir oyun SAAP. 1999'dan beri yapimi devam eden bir oyun (windows versiyonu, oyunun baslangici en azindan 80'li yillarin sonu. Tipki FM gibi).

Rekabet yok degil esasinda. Var. Ama FIFA Manager'i rakip olarak sayamadigimiz icin rekabet yok gibi gorunuyor. FM emekleme asamasinda olsa, rekabet cok daha fazla gibi gorunur. Ama oyun o kadar ilerlemis durumda ve o kadar hizla ilerlemeye devam ediyor ki baska bir sirketin degil gecmeye, yetismeye bile sansi yok.

Eger SI/SEGA oyunu gelistirmeyi birakip, ayni yerde sayan bir oyun yapsalar. Sadece bir veritabani guncellemesi ile oyunu satsalar (yillarca EA'nin FIFA ile yaptigi gibi), PES gibi bir alternatifin ortaya cikmasina yol acmis olurlardi. Ama FM yerinde saymiyor. Yukaridaki bir mesajda yazmistim. Gecmiste yapilan bir tercih yuzunden mac motorunun gelisimi kisitli oldugu icin bastan asagiya mac motorunda kullanilan mesafe birimini degistirdiler. Bunu direkt rekabet eden bir rakip olmamasina ragmen yaptilar.

Cunku esasinda FM'in rakibi yok gibi gorunse de var. CoD, Battlefield, FIFA, PES, OOTP, GTA ve hatta artik Android ve Iphone/Ipad cihazlarindaki oyunlar vs. hep FM'in rakibi. Musteriler ille de futbol menajerlik veya ille de menajerlik oyunu oynayacagiz diye bakmiyor olaya. Oyun bayatlasa, insanlar baska oyunlara mutlaka kayacak ve elde sadece ille de futbol menajerlik oynayacagim diye dusunen nispeten ufak bir grup kalacak. SI'i oyunu yenilemeye zorlayan da bu. Ben de mesela FM'den biraz uzaklasmak icin arada OOTP oynuyorum.

Direkt futbol menajerlik oyunu olarak rekabet edecek bir baska oyun, FM'in ozelliklerinin artmasi icin faydali olabilir. Ama futbol'un surekli degisen dunyasi zaten buna neden oluyor (hatta belki de alternatif bir oyunun yapacagindan daha fazla etkiliyor). Guardiola'nin Barcelona'ya oynattigi futbol FM'i degismeye zorladi. Abramovich'in Chelsea'yi almasi da degismeye zorladi. Eto'o'nun Anzhi'ye transfer olmasi da. Dortmund'un Gegenpressing de FM'i degismeye zorlayacak. FFP de. Cunku musteri gercekte olani izleyebiliyor ve oyundan da bunlari bekliyor. Zaten FM'i uretmenin en buyuk zorlugu da burada.

Ama mesela Call of Duty veya Battlefield'in boyle bir rakibi yok. Birbirleri ile rekabet ederek yeni fikir uretmek/gelismek zorundalar.
    abi her dediğine kısmen katılırım ama atladığın bişey var bence. Dünyada hiçbir şeyin futbol kadar izleyicisi ve müşterisi yok. Pazar çok büyük. O saydıklarınızın hepsinin toplamından kat kat fazla. Bu yüzden onlar ne haldeler ama fm almış yürümüş şeklinde bir değerlendirme uygun değil diye düşünüyorum. O oyunların hepsinin bi ikamesi var bence. Yani beyzbol menajerliği oynayan bi amerikalı oyunu beğenmeyip basketbola ya da hokeye yönelebilir. Ama futbol menajerliği oynayan birinin bu şansı yok. Zaten daha çok avrupa'da ve asya'da oynanıyor bu oyun. Ve özellikle avrupa'da futbolun yeri belli. Şu oyunu oynayanların çoğu için futbol bi tutku ve yeri doldurulamaz. Özellikle de menajerlik başlı başına apayrı bi yere sahip. Herkesin içinde bi ferguson bi wenger yatarken ne fifa ne pes ne cod ne bf alternatif olarak sayılamaz.

Nesil
    2003

Futbolda piyasa tabii daha buyuk ama zaten bu piyasanin buyuk olmasi diger oyunlarin yapilmasini tesvik edecek birincil neden degil mi?

Ama rekabet edebilen yok.

Rekabet edebilen yok diye SI kotu oyun cikartiyor tezi var ortada.

Bence de rekabet edilememesinin nedeni surekli baskalarinin yetisemedigi kalitede bir oyun yapmasi SI'in.

Yumurta mi tavuktan cikti? Tavuk mu yumurtadan?

Mesela OOTP'nin de rakibi yok. Ama gercekten cok cok iyi bir oyun. Oynamak ve zevk almak icin bence Beyzbol izlemeyi sevmeye bile gerek yok. Spor yonetimi simulasyonunu sevmek ve beyzbol'un nasil oynandigini bilmek (veya ogrenmek istemek) yeterli.

Basketbol icin ise cok daha fazla birbirine alternatif oyun var, piyasa da daha buyuk. Ama OOTP'nin kalitesine yaklasan bir basketbol menajerlik oyunu yok bence.

Nesil
    2006
    Yer
    Bitlis

abi peki rekabet edebilen olmaması gayet normal değil mi? 20 senelik geçmişi olan bi oyundan bahsediyoruz. 20 senenin birikimi var, kemikleşmiş bi müşteri kitlesi var, bi markalaşma söz konusu.. ayrıca oyunun gönüllülerden oluşan araştırma ekipleri de var ki en önemli noktalardan biri de bu..
    birinin çıkıp rekabet edebilmesi pek mümkün değil. onlar da bunu bizden iyi biliyorlar ve rahat davranıyorlar...

Alakasız olacak ama Perpetua'nın postları okuduktan sonra hiç bilmediğim beyzbol kurallarına rağmen OOTP kurup oynayasım geldi. Bakalım güzel midir acaba ?

Sayfa 2 / 4 İlkİlk 1234 SonSon

Mesaj Yetkileri