Quote Originally Posted by BHARISH View Post
Sanırım yanılıyorsunuz, bir kişinin birkaç ayda vatandaş olma hakkı yoktur Türkiyede.Bir kişinin Türk vatandaşı olması için en az beş sene Türkiyede ikamet etmiş olması, temel seviyede Türkçe bilmesi, Türkiyede bir mesleğe sahip olması, sağlıklı olması ve bunun gibi bir takım özellik veya vasıflara sahip olması gerekir.Ancak bir takım meslek sahipleri için bakanlar kurulu kararıyla vatandaşlık hakkı bazı şartlar aranmaksızın verilebilir-ki sportif faaliyetlerde bulunan ve profosyonel olan kişiler de bundan yararlanabilir.
Herhangi bir kisiden degil, futbolculardan bahsediyoruz. Bu ikinci yazdiginiz sayesinde bir cok futbolcunun kisa surede Turk vatandasi olmasi saglanmisti. Mevcut vatandaslik kanunu da buna izin vermeye devam ediyor (bahsettiginiz yillarda da izin verdigi gibi). Bu yabanci oyuncularin kisa surede Turk statusunde oynamasini engelleyen, TFF'nun koydugu vatandas olduktan 5 yil sonra Turk statusunde oynama kurali.

Şimdi federasyonla olan asıl konu ise doğumla Türk vatandaşlığı sıfatını barındırmayan kimselerin yerli statüsünde oynaması için vatandaşlığa geçiş tarihinden itibaren beş sene Türkiyede ikamet etme şartı...
Basvuru tarihinden bes yil Turkiye'de ikamet etme sarti var. Vatandas olduktan sonra degil.

Sizin bahsettiğiniz de bu.Ama zannediyorum ki bu şart bahsettiğiniz tarihlerden çok daha sonra konuldu.Yani Okochalar Ucheler vatandaşlığa geçerken bu şart yoktu, sadece TC vatandaşı olması yetmişti.Tüm bunlara baktığımızda sizin yazdıklarınızla benim yazdıklarım arasında fikren hiçbir fark yok gibi geliyor bana.
Fark detaylarda. Vatandaslik kanunu bakanlar kurulu'nun kisiye ozel karar vermesine o yillarda da izin veriyordu, simdi de izin veriyor. Bunun onune TFF'nun kurali gecti. Tam animsamamakla beraber, bu kural da yanilmiyorsam ya 1999-2001 yillarinda yururluge konuldu.

Su anda FIFA'nin Milli Takim'da oynamak icin bir ulkede en azindan 5 yil ikamet etme kurali olmasa Nobre gibi kisa surede Turk statusune gecme orneklerini cogaltmaya hem mevcut vatandaslik kanunu, hem de TFF'nun kurallari musait.

Yani sadede gelmek gerekirse, orada "Anayasayla alakali" yazmaniza takildim.