Quote Originally Posted by Aydin View Post
Abi şöyle bir şey de var, bu oyun her sene çıkıyor. Cod, assassin's creed vs. gibi oyunlar da her sene çıkıyor ama oyundaki hatalar gözü tırmalayan ya da oyuncuyu sıkan türden olmuyor.

Tamam, football manager bir simülasyon oyunu. Diğerlerinden farklı. Oyunu kodlarken yapılan bir değişiklik, çalışan şeyleri de aksatır hale getirebiliyor. Bunu anlayışla karşılıyorum ama her sene çıkan bir oyun olarak oyunun can damarı olan maç motorunu sağlıklı hale getirmedikleri zaman ne anlarım ben o simülasyondan?

2000'lerin başından, pes 2008'lere kadar konami ve ea sports'un olayı neydi abi hatırlar mısın? Fifa paso grafiğe kasardı. Taraftarlar, topun hareketi, özel oyuncuların karakterlerinin sahaya yansıtılması vs. vs. Pes ise oynanabirlik bakımından her zaman fifa'dan iyiydi. Ama ne zaman fifa 2010 ile birlikte ea maç motoruna gereken önemi vermeye başladı, fifa atağa kalktı ve şu an hala pes'i fifa'dan önde gören var mıdır bilmiyorum ama fifa'nın büyük bir yol kat ettiği bir gerçek.

Bizim isteğimiz ne peki? oyuncuların sahada çamurlu donla gezmesi veya seyircilerin pozisyonlara verdiği tepkiler değil. Kendi kafasına göre ofsayt taktiği uygular gibi öne çıkıp, adamını boşa çıkartan defans oyuncusu görmek istemiyorum. Böyle goller yedim mi kafayı yiyorum. Ki bir sürü daha terslik vardır burada sayamayacağım.

Maç motorundaki yenilikler adına fm 13'teki saçmalıklara eyvallah dedim ama 1 sene geçti ve fm 14'te hala böyle saçmalıklar görebiliyorsak oturup düşünmeleri gerek.

Ha ben yine diyorum, adamlar hala hataları düzeltmek için canla başla çalışıyorlar. Tamam ama 1 sene aralığında bu kadar hata olmamalıydı. Daha aza inmeliydi. Oyunun kodlarındaki ufak bir değişikliğin, diğer şeyleri etkilemesi "kasım 1'de oyun full çıkacak" dendikten sonra benim sorunum değil. Bu oyuna para verip alanın sorunu değil bunlar. Yapımcının sorunudur.

En basitinden bir örnek vereyim. "Game dev tycoon" diye bir oyun çıkmıştı. Severek de oynamıştım o oyunu. Oyun yapımcılığına soyunduğun bir oyun. Çeşitli varyasyonlarla oyun yapıyorsun. Motor oluşturuyorsun vs. vs. Ve yapım aşamasında buglar da oluşuyor. Bu bugları biraz zaman geçtikçe giderebiliyorsun ama istersen buglı bir şekilde de piyasaya sürebiliyorsun. Oyun burada sana bir ipucu veriyor: "Oyunu şimdi buglı hali ile çıkartmak oyunu alanları tatmin etmeyeceği gibi, itibarını da sarsabilir" gibilerinden.

Olay bundan ibaret.
Aydin haksiz degilsin.

Fakat ben sahsen bu oyunun hic bir zaman hatasiz cikacagini dusunmuyorum. Hala en azindan 30 tane duzeltilmesi gereken temel sey var mac motorunda.

Gecen yil savunma dizilisleri cok kotuydu. Oyuncular defans hattinda kaymalar yapmiyor, oyunda savunma kurgusu ile oynamak mumkun olmuyordu. Subat ayindaki yamalar bile bunu cozmedi. Sadece oyuncularin hucumda isabetini dusurerek dengelendi.

Bu sene oyuncularin pozisyon almalari cok cok cok daha iyi. Eldeki sorunlarin basinda oyuncularin rakipleri ile yeterince fiziksel mucadeleye girip fizikleriyle rakipleri bozmamalari geliyor. Bununla beraber gercekci skorlar uretilsin diye hucumda hareketlilik de yetersiz durumda. Bunlardan bir tanesini cozersen, digerini de ayni zamanda cozmen gerekli ki cok az skorlu veya cok yuksek skorlu maclar ortaya cikmasin.

Defans hattinin cok ileride olmasi da biraz bundan kaynaklaniyor. Defansta oyuncularin mudahale yapmamasi duzeldi. Bu sefer ofans zayif kaldi. Ofansta uzun sureli bir calisma yapmadan ve test etmeden duzeltmek mumkun degilse de defans hattini biraz ileriye cekerek ortaya bol bol 0-0'lik maclarin oldugu bir oyunun cikmasi engelleniyor. Bu yillardir boyle devam ediyor cunku amac her ne kadar mac motorunu surekli gelistirmek olsa da es zamanli diger hedef oynanabilir, zevk alinabilir bir oyun cikartmak.

Biliyorum tatmin edici bir cevap degil bu. Ama isin gercegi bu. Ben bu gerceklere ragmen zevk almaya calisiyorum oyundan. Sonucta bu da bir turlu problem cozme egelencesi. Football Manager da zaten sonucta hem bir problem cozme (puzzle), hem de imparatorluk yaratma (empire building) oyunu degil mi zaten?