Bazen maçlarda çok kart çıkması hakemin kötü yönettiği anlamına gelir.
Beşiktaş maçını hatırlarsınız. Cem Papila gösterdiği çoğu kartta haklıydı. Ancak kartların bol olması ve rengininde kırmızı olması üzerine maçı katletti durumuna getirdiler.
Şunu unutmamak lazım. Bizde oluşan fikri söyliyim. Bir maçta bir takıma kırmızı kart çıkarsa bir daha kırmızı kart çıkamaz. Artık o takım serbesttir.Böyle birşey yok arkadaşlar kart gerekiyorsa verirsin.
Benim hakem katletti dememde ki amaç şuydu. Hakemin işi oyuncuları sahada tutmaktır. Öyle bir duruma getirdi ki Fenerbahçe'de yense Galatasaray'da yense hakem maçın önüne geçecekti. Nitekim öylede oldu. Oyunculara tölerans gösterebilirdi. Ancak yapmadı. Bana göre es geçilecek pozisyonlarda da kart verdi. Vermemesini dilerdim ama verdi diyede kimse hesap soramaz. O hakemin takdiridir.
Şimdi bazı arkadaşlarımız diyor ki maça tesir edecek hatalar yaptı. Gelin faraza konuşma yerine ispatlı konuşalım.
Lugano'nun ilk sarı kartı. İlk resimde gördüğümüz gibi Mehmet Topal topu almış gidiyor. 2. resimde de düşmesine sebeb olacak müdahale söz konusudur. Şimdi burada kart verilmez diyen birisi varmıdır. Gökhan Ünal'ın süratinden dolayı topa yetişme ihtimali ve topun ayaktan fazla açılmasından dolayı direk kırmızı yerine hakkı olan sarı çıkarılmıştır.
Lugano'nun 2. kırmızı görmesine sebeb olan pozisyonu 1. resimde görüyoruz. Lincoln iki oyuncu arasında ve Edu'nun onu ittiğini görebilirsiniz. Lincoln'ün bir ayağı sağındaki futbolcunun bacaklarının arasında ve arkadan Edu itiyor. Bu pozisyon faul bana göre ama diyelim ki faul olmasın. Bir oyuncu hakemden kart isteyemez. Gözüne gözlük diyemez. Dersen hakemde seni atar. 2. resimde de bunu görüyoruz. Sonrada yahu ben niye atıldım demeye hakkınız yoktur.
Volkan'a gelince Lugano'nun, Topal'ı düşürdüğü pozisyonda itirazları üzerine ilk sarıyı gördü ancak ilk sarıyı görmemiş farzedersek ilk önce eliyle tartaklıyor. Sonrada attığı dizi görüyorsunuz.
Bir oyuncu sana herşeyi yapar. Bu sana her türlü karşılık verme hakkını doğurmaz. Ben yaparım diyorsan ve üstüne yakalanırsan neden kart gördüm diye sorma hakkında doğmaz.
Hakem Lincoln'e kart çıkardı neye göre çıkardı. Tahrik etmiyor fiziki olarak birşey yapmıyor. Görüntüleri izleyebilirsiniz. İlk sürtüşme anında atılan küfürleride görmediğine göre Lincoln ne için atıldı. Oda ayrı bir sorun.
Galatasaray hızlı atağa çıkarken sürati iyi olan Gökhan arkadan gelip Lincoln'ü indiriyor. Hakem avantaj verdikten sonra pozisyon durunca Gökhan'a ilk kartını veriyor.
2. sarıya gelince topu istemesine rağmen atılan topu almıyor. Kendince zamandan çalmaya kalkıyor. Aynı hareketi yapan Volkan Yaman'a tölerans göstermeyen hakem Gökhan'a da göstermiyor. Başka zaman olsa hakem bir pozisyona verdiğini diğer pozisyona vermiyor diyoruz. Volkan Yaman'a sarı vererek bir mesaj verdi hakem Gökhan bu mesajı sarı kartı olmasına rağmen almadıysa hakemin suçu yoktur. Ben olsam kart vermezdim ama hakem verdi ve niye verdin diyemezsin. Aslında dersiniz ama sonuca etki etti diyemezsiniz.
Gökhan'a yakıştırılmayan hakeme topu atışınıda bıraktım. Gökhan kartı gördü topu attı. Lugano kartı gördü çok çok sakinken arkadaşlarının ateşini görünce onu durduramadılar. Volkan kartı gördü coştu. Peki neden kartlardan önce bunlar olmadı.
Neyse uzun oldu ama kendimce resimli ortaya koydum. Umarım hakem sonucu etkiledi anlayışı yok olmuştur. Biz kartlardan bahsetmiyoruz. Başka pozisyonlarda maça tesir edildi diyenler pozisyonları söyleyebilirler. Güzel bir şekilde tartışırız.