Istikrar'in CA ile alakasi yok. Bir oyuncu istikrarsiz olabilir ancak CA'si yuksek olabilir. Tipki Hasan Sas gibi.
Bizim ligimizde oynanan futbol stiline uyan adamlar var, uymayan adamlar var. Bazi teknik direktor oyunun hizli oynanmasini ister ancak oyun kurucun eger oyunun temposunu dusuren tipte bir oyun kurucu ise oynatmaman daha dogru olur. Cunku 30 yasini gecmis o oyuncu artik futbol stilini bastan asagiya degistiremez. Riquelme Villareal'den bu nedenle ayrildi. Veron bu nedenle Manchester United'da tutunamadi. Ancak bu demek degil ki kalitesiz oyuncular. Ulkemizde transferler oyunculari bir yil takip edip ondan sonra yapiliyor olsa, teknik direktor degisimi zirt pirt yapilmiyor olsa Ricardinho gibi bir oyuncunun yedek kalmasi kalitesini sinyaller.eğer genç bir oyuncu ise daha uzun bir süre yedek bekleme hakkı olduğunu düşünüyorum başka bir deyişle genç oyuncuların yedek kalması konusunda biraz daha anlayışlı olunması kanaatindeyim...ancak bir oyuncu uzun bir zaman yedek klübesinden başını çıkaramıyorsa orada sorun var demek zorundayız...FM 2008 i geç elde ettiğim zamandı oyunu kurdum ..editöre girdim..türkiyenin en iyi orta sahası ricardinho..30 yaşını geçmiş adam beşiktaş gibi oyun kurucu orta sahaya şiddetli ihtiyaci olduğu bir dönemde 3 maç arka arkaya oynayamamış..malesef benim FM de en iyi orta saha ..bu kadar da pes..
Ancak mevcut duzende sinyalleyecegi tek sey ya alinirken oyuncuyu ya pek bilmeden aldi BJK Baskani, ya da Ricardinho yeni teknik direktor Ertugrul Saglam'in oynatmak istedigi stile uyan bir oyuncu degil.
Genc oyunculari bekleme, tolerans gosterme konusuna gelince. Oyuncular genelde en buyuk atilimlarini 23-24 yaslarina kadar yaparlar. Bu yastan sonra bir sure duraklama donemine girerler, daha sonra fiziksel ozelliklerin yavas yavas dusmesi ile zihinsel ozellikler yukselmeye baslar (yani fizik olarak eskisi kadar hizli degildir, ancak daha akillidir, daha tecrubelidir).
Forvet oyunculari bu nedenle en iyi donemlerini 24-26 yaslarinda yasarlar.
Orta saha oyuncularinin biraz daha fazla zihinsel ozellige (tecrubeye) sahip olmasi gerektigi icin orta saha oyunculari 26-28 yaslarinda kariyerinin zirvesinde olurlar.
Defans oyunculari ise daha da cok tecrubeye gereksinim duyarlar, kariyerlerinin zirvesine, yani en kaliteli oldugu zamana 29-31 yaslari arasinda ulasirlar.
Kaleciler de 31-32 yaslarinda kariyerlerinin zirvesine ulasirlar.
Kusura bakma ama sacmaligin daniskasi. Gokhan'i kalitesiz oldugu icin degil, cok sakatlandigi icin yollamak istiyor diyorsun. Sonra en yuksek CA'li defans oyuncusu olmasina itiraz ediyorsun. CA ile cok sakatlanma arasinda bir baglanti gosterebilirmisin bana? Michael Owen'da cok sakatlanir. Onu da Ingiltere'nin en iyi forvetlerinden birisi yapmamak lazim o zaman. Ya peki devamli sakatlanan Ronaldo'yu ne yapmali?yine bir diğer örnek gökhan zan..beşiktaş yönetimi bile takımda tutma konusunda kararsız o kadar çok sakatlanıyorki bize yaramaz diyorlar..ama bu adam türkiyenin en iyi türk desans oyuncusu...acaba.....
Yo gayet iyi anliyorlar. Ama anladiklari, ve benim de tahminim, Carrusca'nin ofansif becerilerinin, defansif zaaflarini kapatmadigi. Carrusca'nin ozellikle cok korkak olmasi, hic bir topa ayagini sokmamasi fiziksel olarak da pek sahane olmamasi teknik ozelliklerinin ortaya cikmasini engelliyor. Ancak bu demek degildir ki Carrusca baska bir ulkede, yani futbolun bir kor dogus olmadigi bir ulkede, teknigini one cikartan tipte bir futbol oynayabilerek CA'si mantikli bir seviyede olmadigini gosterir. Mesela Arjantin'e donerse, CA'sini kafadan yukseltmek zorunda kalir Arjantinli arastirmacilar. Cunku orada yine iyi futbol sergileyecektir.mesela carrusca hala yetenekli vay efendim şöyle de böylede ahkam kesiliyor..1 maç 5 maç 20 maç yok kardeşim 2 sene olmuş hala takıma girememiş..ARDA nın sol parmağına değişmem ama bizim bazılarımıza göre hala aslında süperstarda..gerets anlamıyor..kalli anlamıyor..biz anlamıyoruz..ama kendileri anlıyor bu futboldan..hadi canım sizde...
Peki sunu sorayim size. Oyunda bir oyuncu transfer oldugu zaman CA'si dusuyor veya yukseliyor mu? Oyunda yukselmiyorsa, hatta gercek hayatta da yukselmesi/dusmesi icin herhangi bir neden yoksa sadece kendi koyumuze gore CA belirlemesi neden yapalim? Sadece CA'mi onemli olan ayrica? Carrusca'nin cesaretinin 3 olmasi, onun hic bir ikili mucadeleye girmemesini saglamiyor mu mac motorunda? Carrusca'yi bizim agresif ligimizde oynatip verim almis birisi var mi acaba? Teknik var, orta yapma becerisi var, dripling var... ee neden etkili degil? Yaa tabii CA'da yuksek 125 seviyesinde.... Nasil oluyor bu is?
Valla ben terzi degilim, tekstilci de degilim. Kumastan falan anlamam. Benim anladigim, bildigim her ulkede farkli stilde futbol oynandigi, her ulkede oynanan futbolun agresiflik, teknik veya fiziksel kapasieteye bagliliginin farkli olmasidir. Ingiltere'de oyuncunun once mucadeleciligine, hizina, fiziksel gucune sonra teknigine bakilir. Brezilya'da futbolcularin cogu zayiftir, fiziksel mucadeleden uzak futbol oynar, yavas tempoda oynar. Fiziksel acidan saglam olan veya bir belirgin fiziksel ozelligi olan oyuncular da hemen yurt disina transfer olurlar. Ancak bu demek degildir ki fiziksel olarak zayif olan bir futbolcu, fiziksel mucadelenin on planda oldugu bir lige giderse ve iyi performans gosteremezse bu oyuncu kalitesizdir. Aksine, CA'sini yuksek tutan teknik ozelliklere halen sahiptir ancak fiziksel mucadeleyi kaldiramadigi icin teknigini gosterememektedir.sözün özü şu: bir söz vardır biliyorsunuz adam olacak çocuk şeyinden bellidir diye..oyuncuda potansiyel varsa yetenekli ise velhasıl eğer bir oyuncu İYİ KALiTELİ bir kumaşsa kendini belli ediyor kardeşim..öyle günlerce aylarcada yedek beklemiyor...bir fırsatını bulup çıkışını yapıyor..
CA bir oyuncunun ozelliklerinin agirlikli toplami ise eger ve bir oyuncunun sadece lig degistirmesi veya takiminda yedek kalmasi onun CA'sinin 10 puan dusmesini ille de gerektirmez. Ayni sekilde daha once forma giymeyen oyuncunun artik simdi forma giymesi ille de CA'nin 10-20 puan yukselmesini de gerektirmez.
Belki oyuncunun secim nedeni cok hizli olmasidir ve bu hizi diger oyuncularda olmadigi icin daha kalitesiz olmasina ragmen tercih edilmektedir. Veya belki oyuncunun CA yuksek degildir ancak uzun boylu oldugu icin hava topu indirmesi icin takimda bulunmasi istenmektedir. Belki oyuncu takimda influence ozelliginin yuksek olmasi nedeniyle tutuluyordur, takim kaptanidir. Veya belki de oyuncu cok mucadelecidir, her yere kosar, her yere yetisir ama teknik ozellikleri vasat ve vasat altidir, gelisme ihtimali de gostermez.