Herkese merhaba,
Maalesef yoğun olduğum için ancak bağlanabildim. Gelen sorulara cevaplarımın bir kısmını hazırladım. Peluk arkadaşımızın yazısına ayrı olarak cevap hazırlayacağım . En son kısmet olursa yarın akşama kadar yazıda gerekli ekleme, düzeltme ve değişiklikleri yapacağım . Bir kaç gün sonra yazıya tekrar göz atmanızda fayda var. Cevapları kelime işlemcide hazırladığım için alıntı formatı sitenin formatından farklı oldu.

YusufT : .....simdi bi söyle var.. bahsettidigin gibi ön liberolarda oyun kurusucu olarak gösteriliyor, bunlardan biride Koeman'di evet. Suanki futbola baktigmizda ben birtek Pirlo'yu Koeman'a benzetiyorum, birazda Gago.

Bu yazdigin özelliklere birde Flair, determination ve team work'u eklersen, mükemmel bir oyun kurucu diye bilirmiyiz?
Cevap : Önliberonun oyun kurucu için çok uygun bir seçim olduğunu düşünüyorum . Rakipler oyun kurucu kullandığımızı farkettikçe marke etmeye çalışıyorlar. Geride oynayan
bir oyuncunun markaj altına alınması zor olacağı için doğru bir seçim olur. Pirlo'nun ilgili özelliklerine bakınca bir DM olarak oyun kurucu için çok doğru bir seçim olduğunu düşünüyorum . R.Madrid'deki Gago ise ilk sezon özellikleri itibariyle henüz R.Madrid gibi üst düzey bir takımda oyun kurucu olamaz, ilerleyen sezonlarda özellikleri de artarsa tercih edilebilir. Ama mevcut haliyle Turkcell Super Lig'de iyi bir oyun kurucu olabilecektir. Neye dayanarak bunu söylüyorum ? Gözlemlerime göre özellikleri 13 üzerinde olan oyuncular Türkiye Ligi için üst düzey oyuncular oluyor. Bu konuda daha ayrıntılı bir yazı ilerleyen zamanlarda vaktim olunca yazacağım. Daha önce yazdığım cevapta Koeman'ın bir ön libero değil arka libero (sweeper) olduğunu düzeltmek zorunda kaldım ki , o pozisyondaki bir oyuncunun bile oyun kurucu olabileceği anlaşılsın.
Flair konusuna gelince , bu özelliğe ben “artislik becerisi” diyorum. Gerçek futbolu düşündüğümde flairi yüksek bir oyuncunun şöyle olması gerektiğini düşünüyorum: artislik çalımlar ( bacak arası, sağından atıp solundan geçme, Cruyff Hareketi , Zidane Hareketi gibi. ) , artislik vuruşlar ( aşırtma , yüksek falsolu şutlar , röveşata , vole ,uçarak kafa vuruşu gibi ) göze hoş gelen hareketler yapabilen oyunculardır diye düşünüyorum. Bence eğer böyleyse flair özelliğinin , kanatlardaki hücuma dönük oyuncular , hücuma dönük ortasaha oyuncuları ve gölcüler gibi bol bol dribling yapacak ve gol pozisyonlarına girecek oyuncular için önemli olduğunu düşünüyorum. Oyun kurucu için basit oynasa yeter diye flairi fazla önemsemiyorum. Fakat zaten oyun kurucu için gerekli özellikleri yüksek bir oyuncunun genelde flairi de ortalamanın üzerinde oluyor zaten .Forumda arkadaşların çok gol kaçıran golcülerinizin creative freedom larını kısın diye tavsiyeler okudum . Mantıklı bir öneri gibime geliyor, bende gölcümün arkası dönük röveşata çekmeyecçalışacağına daha basit oynamasını tercih ederim,Üstelik 8.0.2 'de gole giden oyuncuların şut yerine boştaki arkadaşlarına pas çıkarma eğilimi epey yükseltilmişken.

determination (kararlılık) ve teamwork (takım oyunu) gibi özelliklerin önemli olduğu konusuda haklısın fakat bence tüm oyuncular için önemli , formüllerde verilen özelliklere göre belirlediğiniz iki oyuncu arasında karar vermek için , bu özelliklerine bakabilirsiniz. Formüllere eklemeye lüzum görmüyorum.

shadowfree : .....bu mantaliteyi hangi dizilişde yürüttün? yani 3-5-2 veya 4-4-2 nin çeşitli varyasyonlarında aynı verimi alabilicek myz?
Cevap : Arkadaşımıza cevap yazmıştım. Bu konuyu daha ayrıntılı olarak yazıya eklemeye
karar verdim.

Seeric_Lee:.. takımdaki oyuncuların özelliklerinde değişme oldukça hesaplarda da değişme olması gerekir bu durumda arada bir matematiksel işlemleri tekrarlamalımıyız yoksa gelen giden oyuncu olmadığı müddetçe komutlar aynımı kalmalı?
Genc_Kartal:..Takım ortalamasını hesaplarken oynattığımız 11 in ortalamasını mı hesaplayacağız yoksa tüm kadronun ortalamasını mı?
Cevap : İki arkadaşımıza beraber cevap vereyim. Bir takımı yönetmeye başladığımda öncelikle ilk 18 de olan oyuncuları belirliyorum. O oyuncuları takım listesinde sıraya diziyorum ilgili özelliklerini alt alta topluyordum. Artık o kadar rutin bir hale geldi ki hesap makinesiyle bile hesaplamadan yaklaşık ortalamayı göz kararıyla hızlıca tahmin edebiliyorum ve yeterli oluyor. Bir sezon boyunca tekrar hesaplamayla uğraşmıyorum . Eğer oyuncu özelliklerinin çok değiştini gözlemliyorsanız elbette yeniden bir göz atmakta fayda var. Ben sadece yeni bir sezona geçtiğimde giden-gelen oyuncu çok olduğu için tekrar bir göz atıyorum.

shadowfree :Az önce Peluk yani sevgili İlhan arkadaşım her defasında söylemekten çekinmediğim ve yalakalık gibi algılansada taktik dehasına hayran kaldığımı belirtmek isterim...Murat abi senin dediklerini dikkatlice okuyanlardan ama hesaplamalara gelince üşenenlerden biriyim açıkça söleyeyim...Sadece temponun closing down ile ters orantılı olduğu kısımları zorlandığım maçlarda kullandım ve olumlu tepki aldım...
Cevap: Öncelikle şunu belirteyim ; sezarın hakkını sezara vermeyi bilen yüreklice bir yaklaşımı yalakalık olarak görenler hiç umrumda olmazlar. Ben de forumda dolaştığım kadarıyla özellikle yanlış anlamadıysam Total Dominasyon isimli taktiği hazırlayan Peluk arkadaşımız hem FM hakkında çok bilgili hem de gerçek futbolu iyi gözlemliyor. Bir kere hazırladığı taktiği incelediğimizde belli bir strateji güdüyor. Kusursuz taktik için belli bir strateji şart zaten. Stratejiden yoksun bir taktik ek****** ve başarı oranı düşer. Bunu nasıl yapmış : Hücum futbolu oynayan , ortasaha da basan, ilerde çoğalan , savunmada da temkinli orta ve üst düzey takımlara yönelik bir taktik hazırlayacağım deyip takım komutlarını uygun bir şekilde ayarlamış , dizilişini yapmış . Sonra tek tek oyunculara muhtemelen maç yapıp gözlemleyerek ne eksik görüyorsa ona göre ince ayarlar yapmış. (iki mc yoğun bir press uygulasın , arkadaki dm olan açıkları kapasın, defanstaki kanat oyuncuları daha hücuma dönük mentaliteyle oynasın gibi belli mantığa dayalı ayarlamalar), ki bunu doğru yapmak için gerçek futbolda nasıl diye de düşünmek ve bilmek lazım. Benim anlatmaya çalıştığım yöntemle takımınıza göre bir taktiğin ana hatlarını oluşturuyorsunuz. Oluşan taktiği olduğu gibi kullandığınızda da takımınız belli bir başarıyı yakalıyor.Daha kusursuz olması için ve belli bir stratejik mantığı oturtmak için tektek oyuncu ayarlarıyla oynayabilirsiniz , o artık sizin tercihiniz.
Hesaplamalar konusunda benim de zamanla canım sıkılmaya başlamıştı göz kararıyla ortalamayı tahmin etmeye başladım ve sonucun çok değişmediğini gördüm. Tempo ve closing down konusunda iyi gözlemlemişsin bende hep aynı gözlemi yaptığım yani en iyi neticeyi aldığım için birbiriyle ters orantılı olması gerektiğine karar vermiştim. Sonra ikisininde oyuncuların enerji tüketimini arttırdığı için iş kapasitesi üzerinden formüllerimi oluşturdum.