1 ile 30 arası toplam 124 sonuç

Konu: Taktik Hazırlamak İçin Matematiksel Yöntem

Hybrid View

Nesil
    2008
    Yer
    Bursa

Merhaba ,
    Bu gece nöbetteyim boş kalınca Peluk arkadaşımızın yorumlarına cevaplarımı hazırladım. Nöbetlerde uykum gelmemesi için sabaha kadar FM oynardım , bu gece cevap hazırlamakla geçti

Peluk: Hücumda dribbling ve crossing diye iki büyük faktör vardır ki bunlar yadsınamaz. Özellikle kanattan oynayan takımlar için passing ve creativty'den öte crossing, dribblng ve pace'in önemi artar.
    Cevap : Gerçektende dikkatli düşününce haklı olduğunu gördüm. Eğer hücum kapasitesini oyuncunun topu (oyunu ) yönlendirmesi şeklinde düşünürsek top sürme ve orta da bu kapsama giriyor. Mantık öyle gerektirdiği için formülü aşağıdaki gibi değiştiriyorum.
    Oyuncu hücum kapasitesi = (creativty + passing + dribbling + crossing ) / 4

Peluk:..Bir takımın ve bir oyuncunun savunma kapasitesinde mutlaka acceleration ve pace bulunmalı yadsınmamalıdır bana göre. Bu 4 maddeye pace ve acceleration'ı mutlaka eklemek gerek. Belli bir oranı olabilir elbette her maddenin.
    Cevap : Bu konuda da haklısın, aynı şekilde düşünüyoruz. Savunma kapasitesini ve hız kapasitesini sadece defans hattını hesaplarken beraber kullanıldığı için zaten senin dediğine çıkıyor. Ama yine de kafa karışıklığı meydana gelmesin diye formülleri aşağıdaki gibi yeniden düzenliyorum .
    Savunma teknik kapasitesi = (marking + tackling + concentration + positioning) / 4
    Savunma kapasitesi = ( Savunma teknik kapasitesi + hız kapasitesi ) / 2
    Defans hattı = ( Mentalite + Savunma kapasitesi + press ) / 3

Peluk : İş kapasitesinde az da olsa determination ve strength'in de etkisi vardır diye düşünüyorum.
    Cevap : Elbette her kapasite için birincil etkili oyuncu özellikleri yanında ikincil etkili özellikler de mutlaka vardır . Determination (kararlılık) ve strength ( güç ) de iş yapma becerisine dolaylı olarak etki edecektir. Bu tür ikincil özellikler (özellik / 2 ) şeklinde formüllere eklenebilir , faydası muhakkak olur . Fakat hesap işi epey uzar . Sadece örnek olması için şu formülü yazabiliriz .
    oyuncu iş kapasitesi = [work rate + stamina + (determination/2) + (strentgh/2)] / 3
    3' e bölmemizin nedeni , 2 tam özellik + 2 yarım özellik kullanmış olmamızdan.

Peluk: Top yönetme kapasitesinde balance, strength gibi özelliklerin de önemi vardır ki bu pozisyondan pozisyona değişir diye düşünüyorum. Hatta yönetme derken anladığım şey doğru ise creativity'nin de önemi vardır.
    Cevap : Top yönetmeden kastettiğim aslında “top tekniği “ diye anılan şey. “Top kontrolü” de diyebiliriz. Kontrol kelimesinin daha Türkçe karşılığı olacağı için “yönetme” kelimesini kullandım . Elbette top tekniğinde balance (denge) etkili olacaktır. Strength ( güç) ise daha ziyade top saklama konusunda oyuncuya avantaj sağlar. Yukarıda iş kapasitesinde anlattığım gibi “özellik / 2” şeklinde formüllere eklenebilir. Aynı şekilde composure (soğukkanlılık) da oyuncunun top hakimiyetini etkileyen ikincil nitelikli bir özelliktir.

Peluk: Pas atma özelliği düşük olan bir oyuncunun kısa pas atması gerekir. Mesela yine sizin yöntemizinizle bakarsak, takımda kullandığınız defans oyuncuların passing ve composure özellikleri toplamının ortalaması 10'un altındaysa o takımın savunması mutlaka kısa paslaşmalıdır ki pas hatası yapmasın. Bu tabii ki takım mantalitesi ile de alakalıdır, taktik ile de alakalıdır, oynanılan takım ile de alakalıdır.
    Kısa paslarda oluşan hatalar genelde passing'in düşük olması ile alakalı değildir. Anticipation, decisions, composure, concentration gibi mental özellikler, ayrıca balance ve strength gibi fiziksel etmenler de kısa pas hatalar etkiler.

Cevap : Bu belirttiğin nokta benim de epey kafamı karıştırdı. Şunu belirteyim araştırma ve gözlem için , Kasımpaşa ile bir kariyer açmıştım . Güçlü takımlar her türlü oyuna kolay adapte oluyorlar. Zayıf takımlarla oynarken pas türü ve tempo gibi ayarların etkisi çok daha belirgin oluyor. O yüzden açtığım kariyeri V1 , V2 , V3 diye üç ayrı kayıt dosyası halinde kaydettim. Bütün kayıtlarda aynı “lig” fikstürü şeklinde birer sezon oynadım. V1 de takımı “en kısa pas – en düşük tempo” oynattım , V2 de “ en uzun pas – en yüksek tempo “ ile oynattım , V3 de de karışık denemeler ve maç içinde takım komutlarıyla bol bol oynayarak
    sezonu geçirdim. V1 de oyuncuların kısa pas yaparken ayağında daha çok top tuttuklarını gözlemledim ve yediğim gollerin önemli çoğunluğu savunma ve orta saha oyuncularının ayağındaki topu kaptırmasıyla ( tackling) ile başlayan rakip hücumlarından geldiği dikkatimi çekti. V2'de ise Takımın enlemesine pasları azalmış daha çok ileri doğru ve çabuk paslaştıklarını gözlemledim .Yediğim gollerin gelişme şeklide değişmişti . Savunma oyuncularının top kaptırma oranı iyice azalmıştı. Rakip hücumların çoğu ayaktan kaptırdığım değil ileri uzun paslar sırasında çaldırdığım toplardan oluyordu. Rakiplerin top hakimiyeti arttığı halde (böylece top hakimiyetim düşük diye kaygılanmamayı önemli olanın şut sayısı olduğunu öğrendim, rakibimin oranı yüksekse madem topu bu kadar seviryosan maçtan sonra imzalayayım da hatıra olarak saklarsın diyorum içimden :-) ) , daha az gol yedim , daha çok gol attım ve daha çok puan topladım ( aman aman da fark yoktu açıkcası 1-2 fazla galibiyet 3-4 fazla beraberlik gibi, kayıtları Birkaç ay önce sildiğim için tam rakamları hatırlayamıyorum) sonuçta sondan üçüncü olup yine ligden düştüm.
    En son V3 de de , maç sırasında bol bol pas türü tempo closing down gibi ayarları değiştirerek gözlemleri yaptım , o kayıdı sezon sonuna kadar oynamamıştım ama iyi sonuçlar alıyordum, ayarlarla oynayarak pas stilinin top hakimiyeti , temponun hatasız paslaşma ve şut sayısına bariz olarak etki edebildiğini gözlemledim. Burda bir şey dikkatimi çekti maç için de taktik ayarlarında yaptığım değişikliklerin oranına göre takımım 2 ile 5 dakika arasında yeni ayarlara göre oynamaya başlıyordu. 5 ile 10 dk içinde de rakip takım yaptığım değişikliklere karşılık pas stilini ve temposunu değiştiriyordu, oyundaki yapay zekanın etkisi gözleniyor, maçı izleyince hemen farkediliyor. Bu üç farklı Kasımpaşa gözlemleri sonucunda da yazıda anlatmaya çalıştığım şeyler ortaya çıktı , yani passing in pas stiliyle direk bir alakası olmadığı daha ziyade takımın yüksek tempoyu kaldırabilme becerisinde etkisi olduğunu, pas stilinin daha ziyade oyuncuların top tekniği ile alakalı olduğu sonucuna vardım. Ama yinede passing in de pas stilline bir etkisi olması gerektiği şüphesi aklımın bir köşesinde duruyordu. Aşağıda belirttiğin tempoyla ilgili kısmı düşünürken sayende birden ampül yandı :-) o cevaptan sonra daha iyi anlaşılacaktır, sonuçta passing i de pas stili formüllerine eklemeye karar verdim. Saydığın mental ve fiziksel özellikler de kesinlikle pas hatalarında etkilidir, katılıyorum. Ama ikincil etkili özellikler olduğu için formüllere ekleme gereği görmüyorum, isteyenler yukarda iş kapasitesiyle ilgili anlattığım şekilde pas stili ve tempo formüllerinde kullanabilir.
    Pas stili = 20- (top yönetme kapasitesi + paslaşma kapasitesi ) / 2

Peluk: Ayağında fazla tutup tutmaması onun hold up ball'unun varlığına, takım temposuna bağlıdır.
    Cevap : Hala kısa paslı taktikte oyuncuların ayağında top tutma eğiliminin arttığını iddaa ediyorum, . Aşağıda tempo konusunda “Tempo arttıkça oyuncunun ayağındaki top tutma süresi düşer” demişsin dolayısıyla tempo düştükçe de ayağında top tutma süresinin artması lazım , belirttiğin gibi kısa paslı oyunda pas stilinden ziyade tempoyuda düşürdüğümüz için mi bu top tutma eğilimi artıyor ben de şu anda emin olamadım, bu konu için kariyer açıp bol bol maç yapıp yeniden gözlem yapacağım. Her durumda ,senin dediğinden de benim dediğimden de şu sonuç çıkar ( Hold up ball ( top sakla – tut ) seçeneğinin , oyuncuların ayağında daha az top tuttuğu direk pas – normal tempo ve long pass -quick tempo lu oyunlarda bazı oyuncuların topu durdurup ayağında bekleterek hücum bölgesinde çoğalmamıza vakit sağlamak için güçlü ve teknik golcü ve orta saha oyuncularına verilmesi gereken ve faydalı olabilecek bir komut.

Peluk:Bu sıklığı (paslaşma sıklığı) tempodan öte passing belirler. Passing 20 üzerinden 3 verilip tempo 20 yapılsa bile oyuncular sık paslaşır. Tempo takımın ne kadar hızlı oynadığıdır. Tempo arttıkça oyuncunun ayağındaki top tutma süresi düşer.
    Cevap : passingin 20 üzerinden 3 verilmesinden kastın pas stilini 3. kademeye yani kısaya ayarlamaksa , zaten pas mesafesi kısaldığı için tempo artar, bir de üstüne tempo ayarını (pas hızını) 20 ye çekersek , tempomuz nerdeyse 2 kat artar, çok yüksek tempo da da dediğin gibi paslaşma sıklığıda çok yükselir, Yani aynı şeyi diyoruz. Az önce yukarda dediğim ampul :-) tam bu noktada yandı. Tempo için yazdığım fizik formülüne bakarsak daha iyi anlarız :
    Tempo = pas hızı / pas uzunluğu
    Bu formüle göre , tempo ayarı pas hızını ayarlıyor , pas stili ayarı da pas uzunluğunu : O zaman aslında pas stili ayarı ile tempo ayarı birbiriyle ters işleyen aynı parametreye yönelik ayarlar oluyor. O zaman eğer tempo için “takım paslaşma kapasitesi” kullanıyorsam pas stili içinde aynı kapasitenin kullanılıyor olması lazım (matematik öyle gerektiriyor), o yüzden passingi içinde barındıran paslaşma kapasitesini pas stili formülüne eklemenin doğru olacağını gördüm. Ama ters orantılımı yoksa doğru orantılımı diye düşündüğümde , tempo ayarını arttırmakta paslaşma kapasitesiyle doğru orantılı , pas stilini kısalttıkça da tempo artıyor o zaman pas stilini kısaltmakla, paslaşma kapasitesi arasında doğru orantı var. O yüzden yukarıda yazdığım pas stili formülü ortaya çıktı. Bu noktada şunu diyebiliriz :
    Tempo ayarını arttırmak tempoyu yükseltir , pas stili ayarını düşürmek de tempoyu yükseltir. O zaman tempo ayarına hiç dokunmadan sadece örneğin direk pastan kısa pasa geçmekte bir tempo yükseltme yöntemidir. Hem tempo ayarını arttırıp , hem de pas stilini kısaltırsak tempomuz sadece birinde yapacağımız değişikliğe göre iki kat yükselir. Biraz karışık olmuş olabilir dediğim gibi pas stili ve tempo konusu benimde kafamı çok karıştıran bir konu oldu. :-)

Peluk :Bu konuda benim bilgim derin değildi ve bu işi bilen insanlara danıştım, yabancı forumlarda okudum ve bizzat test ettim ki closing down tam anlamıyla pres değildir. Closing down alan daraltmak demek, ki bu alan daraltma değişik türlerde olur:

1. Rakibin üzerine giderek: Türkçede pres diye tabir ettiğimiz budur ki bunun olması için closing down yapan oyuncunun determination ve work rate özelliklerinin yüksek olması gerekir.

2. Rakibin pas atacağı veya topla koşacağı pozisyonları kapatarak: İlk madde olmazsa bu gerçekleşecektir. Bu da genelde yorulmuş ve isteksiz oyuncuların seçeceği yöntemdir.

Bir oyuncunun closing down'ını düşük verirseniz o oyuncu sahadaki pozisyonunu korur, yani ileri geri, sağa sola az hareket eder. Oyuncunuzun positioning özelliği iyi ise çok closing down yaptırmaya gerek yoktur.

Cevap : Gördüm ki bilgimin en eksik kaldığı , dolayısıyla yorumumunda çok zayıf kaldığı nokta bu closing down konusu olmuş. Özellikle yukarıdaki bilgileri paylaştığın için teşekkür ederim. Closing down 'u yukarıdaki anlattıklarına bakarsak sadece press olarak görmek gerçekten yanlış olur. O yüzden ismini “Alan daraltma kapasitesi” şeklinde değiştiriyorum bu isim bile biraz tuhaf oluyor o yüzden daha uygun bir isim bulursanız, onu yazalım.“Determination” özelliği Yalnız press de değil oyuncunun genel olarak oyuna asılmasında etkili bir özellik , yine de formüle “determination / 2” şeklinde ikincil bir faktör olarak eklenebilir. “work rate” ise bu kapasiteyi hesaplamak için iş kapasitesini kullandığımız, iş kapasitesi için de work rate i kullandığımız için bir parametre olarak zaten var. Bu noktada özellikle “positioning” yüksekse closing down u yükseltmemize gerek yok dediğin için “positioning”i ters orantılı olarak içeren yeni bir formül hazırlamakta zorlandım . Müsadenle ilgili başlıkta yukarıdaki açıklamalarını kullanarak yeni bir açıklama yazacağım , formül içinde biraz daha üzerinde düşünmem gerekecek.

Peluk : Width kesinlikle passing ile de alakalıdır. Takımın passing'i yüksek ise width çok olmalıdır. Bana kalırsa mantalite, temponun yanında mutlaka takım passing'inin width üzerinde bir etkisi vardır. Passing arttıkça width de doğru orantılı artmalıdır.
    Cevap : Kesinlikle haklısın ama formülleri dikkatli incelememişsin sanırım.
    Maksimum Genişlik = (mentalite +tempo) / 2
    mentalite de hücum kapasitesini kullanıyoruz , hücum kapasitesini hesaplarken de “passing” i kullanıyoruz.
    tempo da da paslaşma kapasitesini kullanıyoruz . Paslaşma kapasitesinde de “passing” i kullanıyoruz.
    o zaman genişlik formülümüzde eğer mentalite ve tempoyu en alt parametreleriyle açık olarak yazarsak 2 kez passing kullanarak en önemli parametre haline getirmiş oluyoruz zaten.
    Peluk : Defans hattı dediğiniz matematiksel teoremlere bağlanabilir, ancak maç içinde önde geçip, geri düşmek ile de mutlaka alakalıdır.
    Cevap : Elbette maç içinde oynayabilecek ve oynanması gereklide olan bir ayar . Biz

sadece hazırladığımız taktiğimizde ideal savunma hattımızın nerede olması gerektiğine karar vermek için o formülleri kullanıyoruz .Dikkat ettiysen SADECE mentaliteyle genelde olumlu bir neticeden ziyade olumsuz bir netice verdiğini gözlemlediğim için oynanmaması gerektiğini yazdığım.
    Peluk : Takım creative freedom'ını yaratmanın bana kalırsa hiçbir önemi yoktur. Oyunculara göre bireysel ayarlanmalı bu özellik. Ve her oyununun teknik özelliklerine göre ayarlanmalı.
    Cevap : Burada da taktiğimizi kusursuz hale getirmek için kesinlikle haklısın. Hesapladığımız rakam ortalama oluyor. O ortalamayı referans alarak flairi yüksek olan oyuncuların ayarlarını daha yukarıya , flairi düşük olan oyuncuların ayarlarını daha aşağıya çekmek daha güzel olacaktır. Bu Yalnız creative freedom için değil , mentalite ,pas stili , closing down gibi oyuncu üzerinde tektek ayar yapabildiğimiz her komutta uygun bir yöntemdir. Taktiğimizin belli bir stratejik mantığa ve kullandığımız oyunculara göre daha kusursuz hale gelmesini sağlayacaktır.

Son söz olarak gerçekten çok önemli noktalara değinmişsin , çok teşekkür ederim. Bu cevabı gönderdikten sonra yazıda ilgili değişiklikleri yapıp yeniden düzenleyeceğim . Birkaç gün sonra tüm arkadaşların yazıya yeniden göz atmasında fayda var.

not: , kasımpaşa ile yaptığım çalışmanın save i ve ss leri olmadan , hatırladığım kadarıyla rakam vermenin doğru olmadığını farkettim , o yüzden o rakam kısmını yazıdan çıkardım , ilerde benzer bir çalışma yapıp yayınlamaya çalışacağım
    Last edited by Atasagun : 31.Mart.2008 at 08:21 Reason: v1,v2,v3 bölümüyle ilgili verdiğim rakamları sildim.Gerekçesi yazının sonunda

Nesil
    2008
    Yer
    Bursa

Yazının olduğu mesajda sanırım üzerinden epey bir zaman geçtiğinden , "düzenle" butonu gözükmüyor. Yeniden düzenlemek için ne yapabilirim? Ya da yeni halini cevap olarak mı yazayım . Forum yöneticisi arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.

Mesaj Yetkileri