-
Daha önce Kasımpaşa ile bir gözlem çalışması yaptığımı söylemiştim. Kayıt dosyalarını sildiğim için tam rakamları-istatistikleri aktaramamıştım. O yüzden Kasımpaşa ile yeni bir çalışma yaptım. Bu çalışmayı yapmamdaki bir amacımda; forumda bazı arkadaşlar ne yaparsam yapayım bu taktik işini çözemedim gibi yorumlar yapıyorlar, eğer taktik konusunda başarılı hale gelmek istiyorlarsa bu örnekteki gibi bir çalışma yapmaları , emek harcamaları ve özellikle takım komutlarının etkilerini ve birbirleriyle olan ilişkilerini iyi anlamaları gerektiğini gösterebilmekti.
Bu çalışmada izlediğim yöntem şu şekilde : Şu anda 8.0.2 sürümünü kullanmama rağmen
bende önceki yaptığım çalışmayla kıyaslamak istediğim için aynı kadrolara sahip 8.0.0 database i ile kariyeri açtım. Sonra sezon başında farklı kaydet diyerek V1 ,V2 , V3 adında üç farklı dosya halinde kaydettim. Böylece aynı “lig” fikstürüne sahip üç farklı dosya oldu.
Üçünde de oyunun Kasımpaşa için hazır olarak verdiği taktiği kullandım (4-4-2 dizilişi,sadece ml ve mr oyuncuların ileri oklarını iptal ettim.) .Mentalite , genişlik ve savunma hattı ayarlarını iş daha çetrefilli bir hale geleceği ve karşılaştırmanın daha zor olacağı için olduğu gibi bıraktım. Oyuncu komutlarına hiç dokunmadım. Sadece pas stili, tempo ve closing down ayarlarını değiştirdim. Maçlar esnasında taktiğe hiç dokunmadım,değiştirmedim. Oyuncu değiştirmek için istatistik ve performansı hiç gözönüne almadım, sadece sakatlık, kırmızı kart durumlarında ve kondüsyonu aşırı düşen oyuncuları değiştirdim. Maçları izlemedim sadece yazı modunda , en hızlı ayarda oynattım. Kadro ayarlamasını ve takım konuşmalarını asistana bıraktım. Sezonun ilk yarısı itibariyle istatistikler için yeterli gördüğüm ve hesaplama kolaylığı için hepsinde 17 lig maçı ve 1 Türkiye Kupası eleme maçı olmak üzere 18 maç oynattım.
En son aralarındaki karşılaştırmayı kolaylaştırmak için aşağıdaki formüllerle bazı istatistikler çıkardım.
Toplam gol = Atılan + Yenilen
Gol verimi = (Atılan / Toplam gol) x 100
Puan verimi = (Puan / Atılan ) x 100
Yenilmeme oranı = (galibiyet + beraberlik ) / toplam maç x 100 kümede kalma mücadelesi veren takımlarda önce maçı kaybetme mantığı önemli olduğu için...
V1
http://www.resim-yukle.com/img01/18/544767V1komut.jpg
http://www.resim-yukle.com/img01/18/655813V1tablo.jpg
V1 'de kısa pas(1.kademe) – pas türüne uygun düşük tempo(1.kademe) – tempoya uygun yüksek closing down (20.kademe) ayarıyla oynattım.
Sonuçta , oynadığımız maçlarda toplam 60 gol oldu , 21 gol atabildik 39 gol yedik , 2 galibiyet ve 3 beraberlik sayesinde ancak 9 puan topladık. Türkiye kupasında oynadığımız tek maçta evimizde Denizlispor'a yenilerek gruplara kalamadık.Düşük temponun olumlu etkisini 18 maçta sadece 1 kırmızı kart ve maç sırasında 2 sakatlanıp çıkan oyuncu olmasıyla gördük. 18 maçtaki top hakimiyeti ortalamamız %52 , hatasız paslaşma ortalamamız %74 ile en yüksek bu taktikle meydana geldi. Pas mesafesini kısaltıp , tempoyu düşürüp , pressi arttırmanın en önemli etkisi bu oldu.
Ortalama top hakimiyeti = % 52
Ortalama hatasız paslaşma = % 74
Toplam gol = 60
Gol verimi = % 35
Puan verimi = % 42
Yenilmeme oranı = % 29
Teknik Direktör yorumu: Bu oyuncuların Süper Lig'de ne işi var. Keşke Eskişehirspor'un teklifini kabul etseydim . Süper Lig'de sinir krizleri geçireceğime , alt ligde şampiyonluk kovalar coşkulu bir sezon geçirirdim bari.
Futbolcuların yorumu : Hocam ne yapalım ne edelim seninle kanımız uyuşmadı. Biz bu sene düşmekten kurtulamayacağız gibi. En iyisi, başkan seni kovmadan istifa et de adın lekelenmesin bari.
V2
http://www.resim-yukle.com/img01/18/352538V2komut.jpg
http://www.resim-yukle.com/img01/18/494494V2tablo.jpg
V2 ' de uzun pas(20.kademe) –pas türüne uygun yüksek tempo(20.kademe)–tempoya uygun düşük closing down(1.kademe) ayarıyla oynattım. Uzun pas- yüksek temponun doğası gereği hızlı hücumlara müsait olduğu için Kontra-atak komutunu işaretledim. Tempo nun yüksek tutulmasından dolayı bol gollü seyir zevki yüksek maçlar oldu .Toplam 74 gol oldu. Tempo nun yüksekliği sayesinde attığımız gol sayısı 29'a yükseldi , press yapmadığımızdan dolayıda yediğimiz gol sayısı 45'e yükseldi. Yüksek tempo yüzünden “ya kazan- ya kaybet” mantığı devreye girdi ve hiç berabere biten maç olmadı. Yüksek temponun olumsuz etkisi bol sarı kart yüzünden cezalı duruma düşen oyuncu sayısının yüksekliği ,2 maçta gördüğümüz kırmızı kart , 4 oyuncunun maç sırasında sakatlanıp çıkması oldu ve antreman sakatlıklarıda üzerine eklenince kadro sıkıntısı ortaya çıktı. 18 maçın ortalama top hakimiyeti % 49 'la en düşük bu taktikte ortaya çıktı, hatasız paslaşma ortalamamızda % 69 ile beklenen seviyedeydi. Sonuçta 5 galibiyet 0 beraberlik sayesinde 15 puan topladık. Türkiye Kupası'nda da deplasmanda Manisaspor 'a yenilerek gruplara kalamadık.
Ortalama top hakimiyeti= % 49
Ortalama hatasız paslaşma = % 69
Toplam gol = 74
Gol verimi = % 39
Puan verimi = % 51
Yenilmeme oranı = % 29
Burada V1 e göre gol verimimiz ve puan verimimiz yükselmiş durumda fakat yenilmeme oranımız aynı kalmış durumda, bu yüzden sezon sonu başarılı olacağımız hala şüpheli.
Teknik Direktör yorumu : Ben bu işi çözdüm galiba, transfer döneminde Drogba'yı alırsak daha çok gol atarız, kaleyede Van Der Sar 'ı aldık mı daha az gol yeriz. O zaman bırak ligde kalmayı şampiyonluğa bile oynatırım Kasımpaşa'yı...(Yüksek tempolu hayaller:-))
Futbolcuların yorumu : Hocam bizde birşey anlamadık. Çok gol atıyoruz çok gol yiyoruz tam maçı kazandık derken birimiz sakatlanıyor ya da kırmızı kart görüyoruz,hakemlerde aleyhimize çalışıyor, habire sarı kart verip cezalı duruma düşüyoruz, uğursuzluk yüzünden elimizdeki puanları kaçırıyoruz. Sezon sonu ligde kalabiliriz de düşebiliriz de. Başkana söylesen de şöyle nefesi kuvvetli bir hocaya gidip takımı okutup üfletelim , muska yazdıralım o zaman kesin ligde kalırız.
V3
http://www.resim-yukle.com/img01/18/615985V3komut.jpg
http://www.resim-yukle.com/img01/18/24573V3tablo.jpg
V3'de takım kapasitesine ve ortalamalarına daha uygun olarak direk pas(14.kademe)-pas türüne uygun normal tempo(14.kademe) ve tempoya uygun düşük closing down (8.kademe) ile oynattım. Pas türümüz ve tempomuz hızlı hücumlara imkan sağladığı için kontra-atak açıktı. V1 kadar gol üretebildiğimiz halde yediğimiz gol sayısı çok düştüğü için en iyi averajı yakaladık. Daha dengeli bir tempo sonucu hiç kırmızı kart görmedik, sarı kartlar takımı olumsuz etkilemeyecek düzeydeydi, fakat yine 4 oyuncumuz maç sırasında sakatlanıp oyundan çıkmak zorunda kaldı. Ortalama top hakimiyetimiz % 50 ile beklenen seviyedeydi. Fakat hatasız paslaşma ortalaması beklenmedik şekilde %68 çıktı . Açıkçası % 71-72
seviyelerinde bekliyordum. Bu tür sapmalar hava ve zemin koşulları gibi çeşitli etmenler yüzünden mutlaka olur, eğer aynı çalışmayı 100 kere yapsak 70-75 tanesinde beklenen düzeyde çıkar , 25-30 tanesinde sapmalar olur diye düşünüyorum. Sonuçta 4 galibiyet ve 6 beraberlik sayesinde 18 puan topladık. Türkiye Kupası'nda da evimizde Gençlerbirliği'ni yenerek gruplara kalmayı başardık
Ortalama top hakimiyeti= % 50
Ortalama hatasız paslaşma = %68
Toplam gol = 50
Gol verimi = % 40
Puan verimi = % 90
Yenilmeme oranı = % 58
Gol verimimiz ve puan verimimizin yükselmesinin yanında yenilmeme oranımız da iki kat yükseldi. Bu yüzden sezon sonu ligde kalacağız sinyalini aldık. Takımımızı başarıya ulaştırabilecek bir taktiği oluşturma yoluna girdik gibi gözüküyor.
Teknik Direktör Yorumu : Koçlarım benim, ne dediysem harfiyen uyguluyorlar. Şimdiden gelecek sezonun planlarını yapmaya başlayayım bari. Seneye birkaç yeni transferle ilk 5'i zorlayacak bir takım yaratabilirim.
Futbolcuların Yorumu : Hocam seni çok seviyoruz. Bu sezon ligde kaldık bil. Hatta bu gazla Türkiye Kupasında çeyrek final bile oynarız. Başkanla şu bizim prim işini bir daha görüşsen diyoruz.
Mentalite , genişlik ve savunma hattının da takıma uygun seviyelere çekilmesiyle (time wasting ide rarely yapmayı unutmamak lazım ) daha hatasız paslaşan dolayısıyla daha az gol yiyen ve daha çok gol atan bir takım yaratılabilir.
Başarıyı getiren diğer unsurlar da dikkatli bir antreman programı , maç öncesi ve devre arası konuşmalar , maç içinde takım komutlarını ihtiyaca uygun şekilde değiştirebilmek ve maç içinde doğru oyuncu değiştirme yöntemi. (Bu unsurlarla alakalı forumda arkadaşlar çok güzel yöntemler paylaşmışlar.)
.
.
.
Birleştirilen Mesaj:
Peluk arkadaşımızın son mesajına cevap vereyim : Görüntü kalabalığı olmasın diye alıntı yapmadım.
Hücum kapasitesi hakkında, mevkilere göre özelliklerin önceliğinin değişmesi gerektiği şeklinde söylediklerin doğru , fakat biz takım "ortalamasını" hesaplamaya çalıştığımız için ilglili dört özelliği kullanmak yeterli. Bahsettiğin diğer özellikleri "özellik / 2" diye daha önce anlattığım şekilde isteyenler formüllerine ekleyebilir.
Hücum kapasitesini , Mentalite 'yi hesaplamak için kullanıyoruz. Bulduğumuz ortalamaya göre mentalitemizi ayarladıktan sonra , o noktayı "referans" kabul ederek, oyuncuların mevkilerine ve mevkilerine göre senin belirttiğin özelliklerine bakarak "oyuncu komutları"nda daha yukarı ya da daha aşağıya çekebiliriz.
Ayağında top tutma eğilimiyle alakalı olarak , pas türünün ve temponun etkisi nedir? sorusuna cevap bulmam için vakit bulunca gözlem çalışmaları yapacağım. Ondan sonra net fikrimi paylaşacağım.
Görüşlerin için teşekkürler.
Last edited by Atasagun : 04.Nisan.2008 at 19:55
Reason: Mesajınız Otomatik Birleştirilmiştir. (Turksportal Yönetimi)
Mesaj Yetkileri