omer abı cem sultan bu sezon A takıma cıkar az da olsa forma bulursa ona -9 verebılırmısın cunku ben bu cocugu ızledım -9 u hak edıyo.....bıde bence ırfanda ıs varrr dıgerlerı-8 ı zor bulurr
omer abı cem sultan bu sezon A takıma cıkar az da olsa forma bulursa ona -9 verebılırmısın cunku ben bu cocugu ızledım -9 u hak edıyo.....bıde bence ırfanda ıs varrr dıgerlerı-8 ı zor bulurr
Semih'i U17 millilerde izlemeyi istiyordum ama sakatligi yuzunden oynamadi. Ancak normalde onunde oldugu Sertac ve Emrah'i izleyerek en azindan CA acisindan daha iyi fikir sahibi olma sansi edindik.
pa yıne -7 demı kalıcak semıhın.....
Last edited by Nocna Mora : 18.Haziran.2008 at 02:10 Reason: Mesajınız Otomatik Birleştirilmiştir. (Turksportal Yönetimi)
Football Manager araştırmasında gözlemlediğiniz eksiklikler ve hataları bildirebilirsiniz. Yazdıklarınız araştırma sorumluları tarafından değerlendirilecek ve veri tabanı üzerinde gerekli düzenlemeler yapılacaktır.
Futbolcu Bilgileri
Oyuncu profillerini buraya tıklayarak görebilirsiniz.
Cem'i oturup adam akilli izleyemedik hala.
Semih'in PA'da bir miktar iyilestirme yapildi. Ismi her Arsenal veya Inter ile gecen oyuncu icin -9 kullanirsak butun U17 milli takimi -9 olur..
Bu takimlarin alt yapilarinda -6'dan, -10'a kadar oyuncular oldugunu unutmayin. Hep en iyi oyunculari aliyorlar, en iyisini buluyorlar diye bir kaide yok.
Abi yapma lütfen yav sana FM 2007 araştırmasında da o kadar bahsettim izledim diye hatta verebileceğin özellikleri yazmıştım sen o mesajlarımı okudun mu onu bile bilmiyorum...
.
.
.
Birleştirilen Mesaj:
Ayrıa oyuna eklenir umarım;Ümit Davala, Michel Skibbe ve Edwin Boekamp resmi siteden açıklama yapıldı
Last edited by Nocna Mora : 18.Haziran.2008 at 03:01 Reason: Mesajınız Otomatik Birleştirilmiştir. (Turksportal Yönetimi)
Football Manager araştırmasında gözlemlediğiniz eksiklikler ve hataları bildirebilirsiniz. Yazdıklarınız araştırma sorumluları tarafından değerlendirilecek ve veri tabanı üzerinde gerekli düzenlemeler yapılacaktır.
Futbolcu Bilgileri
yorum yapmak istemiyorum ama çeşitli maçlarda çeşitli hızda oyuncuları tekrar daha dikkatli izlemeni öneririm.Ondan sonra kendi fikrini tekrar bir gözden geçirirsin.
.
.
.
Birleştirilen Mesaj:
Arkadaslar Semih Kaya'yı sadece bir kez izleme şansım olmuştu.Kumaşı iyi bir oyuncu yaşına oranla yetenegi epey ileri düzeyde.Ancak her iyi kumaş -9 olcak diye bir şey yok,yetenekli bir oyuncu -10,-9,-8 'e ulaşabilecegi gibi -7 seviyesinin de üstüne cıkamayabilir.Arastırma ekibi olarak ta -9 gibi yüksek potansiyelleri bol bol verme şansları yok.Bazı şeyler bizlerin ve onların da elinde degil.Belirli standartları tutturmaları gerekiyor.
Semih Kaya konusuna dönersek -8 şuan için en uygun degerdir.Zamanla kendini daha çok belli ettiginde gerekli degişiklikler yapılır.
Last edited by Prowler84 : 18.Haziran.2008 at 03:49 Reason: Mesajınız Otomatik Birleştirilmiştir. (Turksportal Yönetimi)
Su anda Turkiye'de Avrupa'dan bir cok takim tarafindan takip edilmis veya istenmis oyuncu var ama Arsenal gibi genc oyuncu konusunda dunya'nin onde gelen kulupleri tarafindan davet edilmis bi isim yok ayrica Inter ayarinda bi kulupten de teklif alan yok. Newcastle, West Ham, Man City'den teklif almak baska Arsenal ve Inter'den almak baska. Hele ki bu oyuncu Turkiye'den bi defans oyuncusu ise bence ozel bi durum var demektir hem de 17 yasinda A takima alinan bi oyuncu ise cok ozel bi durum. Tabi ki simdilik defans oldugu icin belki de en ideali -8 almasi ama gelecek seon gosterecegi performansa gore degisir herhalde. Unutmayin bu cocuk 16 yasinda U-20 ligi olan paf liginin en iyi takimda banko olmus A takima yukselmis bi isim.
Bence Cem icin bazi belli ozellikler yasitlarina kiyaslanip giriliebilir mesela FM 2008 de son surum de teknik icin 8 girilmis ama bu konuda 13 alan Batuhan'dan onde mesela. Takdir sizin tabi ki.
.
.
.
Birleştirilen Mesaj:
gerci Batuhan'a 13 verilirken Emre Colak'a kac verildigini merak etmiyor degilim. herhalde 15-16 verilmesi gerekir.
Last edited by licentia : 18.Haziran.2008 at 04:19 Reason: Mesajınız Otomatik Birleştirilmiştir. (Turksportal Yönetimi)
Arsenal U'lu milli takimlarda sivrilen hemen hemen her oyuncuya teklif yapiyor.
Ozellikle Ingiliz kuluplerinin bu teklifi yapmasinin nedeni, bir cok avrupa ulkesinde 17 yasindan once haftada calisma saati sayisinin limitlenmesi. Bu nedenle de mesela Ispanyol takimlar alt yapida egittigi 15/16 yasindaki oyunculari, bu yaslardaki oyunculara burs veren Ingiliz kuluplerine herhangi bir bedel talep edemeden kaybediyorlar. Fabregas/Pique bu sekilde ayrildilar Ispanya'dan.
Bu takimlarda gelisen oyuncular kadar, gelismeyen oyuncular da var. Ancak henuz Arsenal'e 15/16 yasinda gidip Fabreges disinda Arsenal'in A takimina cikmis oyuncu yok. Fabregas'da zaten direk A takima gitti.
Inter'e gelince, alt yapi diye bir kavram yok. Hasbelkader cikan Balotelli disinda oyuncu yetistirmemekle beraber, her yil bir suru oyuncu alip, bu oyuncularin kendiliginden patlama yapmasini bekler Inter. Hemen hemen hepsi de patlama yapmaz ve ufak takimlara giderler.
Batuhan'i ozellikle U17 turnuvasinda takip ettim. 13 gayet yerinde bir deger. Cem uzerinde ise biraz oynama yaptim ama tam bir profil karsiniza cikmayacak.Bence Cem icin bazi belli ozellikler yasitlarina kiyaslanip giriliebilir mesela FM 2008 de son surum de teknik icin 8 girilmis ama bu konuda 13 alan Batuhan'dan onde mesela. Takdir sizin tabi ki.
.
Emre Colak'i da izledim gozumden kacmadigini dusunuyorum onemli ozelliklerinin. Profili hemen hemen tamamen girilmis bir sekilde karsimiza cikacak..gerci Batuhan'a 13 verilirken Emre Colak'a kac verildigini merak etmiyor degilim. herhalde 15-16 verilmesi gerekir.![]()
Simdi geri donup tekrar baktim.
Ozellikle Emre Colak icin yazdiklarina baktim. Bence Emre'nin iyi ozelliklerini zayif, zayif ozelliklerini de fazla iyi tavsiye etmissin. Mesela Emre Colak icin guc 10 demissin. Yani asagi yukari Arda/Gokhan Gonul kuvvetinde. Simdi ben bu degeri girmis olsam o zaman, Emre'yi detayli izledikten sonra 6-7 puan indirmem gerekecekti. Cem icin de ayni durum sozkonusu. Goruslerine saygim var ancak 10'dan az deger vermeme egilimin de var. Bu nedenle soyledigin degerlere tereddut ile bakmami umarim anlarsin.
Skibbe geldi bile. Boekamp'i Almanya'dan istedik, ucaga koydular, saniyorum 1 aya kadar gelir..Ayrıa oyuna eklenir umarım;Ümit Davala, Michel Skibbe ve Edwin Boekamp resmi siteden açıklama yapıldı![]()
Onlar eski yorumlarım, hepsinden 2-3 puan düşüğü olabilir. Emre Çolak çok fazla güçsüz 4-5 anca alır. Tekniği yüksek ama güçsüz ve boyu kısa olduğu için çalımlarda zorlanıyor ama tekniği ve top sürmesi çok iyi, oyun zekası da yüksek böyle fantastik hareketlerde yapıyor topuk pası, topu adamın üzerinden geçirmek vs...
Cem Sultan ise Bitiriciliği ve Kafa toplarıyla öne çıkıyor, ikiside rahat 10-11 olur(Bojan Krkic'e 2005'te nasıl 17 veriliyorsa burdada verilmelidir Cem'e ama neyse). Fiziği iyi Cem'in; boyu uzun, kuvvetli, güçlü...gücü 8-9 olur. Dengesi de 9-10 olur. Bir maçta (yaşıtlarıyla oynadığı) yanlış hatırlamıyorsam 8 gol atmıştı Sezileri iyi gelen ortalarda topun nereye gideceğini iyi biliyor ve hemen o bölgeye hareketleniyor; yeni Jardel diyebileceğimiz türden.
O yazılarımın birinde Emrah Yollu'dan bahsetmiştim fazla tanıyan yoktu şimdi genç. milli takıma çağrıldı. Uzun şutu 10-11 marka 8-9, kafa topları 9-10, güç 9-10, denge 10 olabiilir.
Bunlar güncel yorumlarım, umarım şimdi daha fazla yardımcı olmuşumdur
Futbolcu Bilgileri
çalışma oranı,kararlılık,agresiflik,konsantrasyon,takım çalışması,hız,hızlanma,dayanıkllık,son vuruş özelliklerinde artış bekliyorum..Çoğu türkiye liginde yetişen mental olarak çok zayıf oyuncuların kararları 12 den aşağı değilken neden almanyada yetişen barış ve serkanın 7-8 lerde anlamış değilim..Dediğim gibi yani gs araştırmasına gösterilen özen ve sıkılık başka takımlarda göremiyorum açıkçası..
ben bu siteye üye olduğum ilk bir yıl sadece türkiye süper ligini biliyordum. Editör vs fm ile nerdeyse hiç işim olmazdı o zamanlar. Sonra buradaki araştırma hırsı ve çalışma azmi acayip hoşama gitti. Günde 8-10 saat fm oynamaya başladım, yardım etmeye çalıştım. Sonra araştırmacı oldum araştırmacı olana kadar hep derdim ki ya bu fenerbahçe beşiktaş araştırmacıları trabzon araştırmacıları nerde hep perpetuamı ilgilenecek diyordum. Ve tıpki senin gibi galatasaray dışındaki takımların (lig a hariiç burağı uzun süredir tanıyorum manyaklığına saygım sonsuz futbol izleme anlamında kendime benzettiğim bir adam o yüzden çok severim el hadji o bölümü senelerdir süper yapar) pekte iyi dikkatlice yapılmadığını düşünürdüm. Araştırmacı olduktan sonra bütün araştırmacılarla bi şekilde muhabbetim oldu ve fenerbahçe araştırmacılarıylada konuştum tabi sonrada öğrendimki adamlar gece gündüz daha gerçekçi bir araştırma için resmen yırtınıyorlar
bu araştırmacı arkadaşlar arasında herkes saygıyı hakediyor. Tabi en çok çalışan yine ömer abidir o ayrı mesela ama herkes takımına gerektiğinden çok önem gösteriyor içiniz rahat olsun o konuda
Last edited by extensor : 18.Haziran.2008 at 17:02 Reason: düzenleme
Fikirlerim burada
Futbolcu Bilgileri
Ömer okudumu bilemem ama ben senin bir çok yazını mesajını okudum açıkcası 12 yaşında olmana inanamıyorum..
birinden biri hayret uyandırıcı..
ya sen daha büyüksün 22 falanda yanlış yazdın yada ailenden biri klübün içinde yoksa nerden bilecek 12 yaşında çocuk cem sultanı emrah yolluyu erme çolakı ..
hayır birde yazarken öyle bir dil kullanıyorki yılların futbol yorumcusu ...ya biz senin zamanında klüp forması bulamıyorduk...şaşırtıcı bir durumun var ama tebrikler yani hem sana hem seni yetiştirene .................................................. ...............
..bu konuyu özel mesajlada yazabilirdim gerçi her neyse ya biraz alakasız oldu gelelim GALATASARAYA
Galatasarayda herkes sessiz sedasız skibbe nin gelişine tanık oldu..ilk olarak ardayı tutalım demiş o kolay onu herkes görür ...bakalım skibbe aydını semihi işte sizlerin takip ettiği emre çolakları cem sultanları da görebilecekmi...futbolumuzun geleceği onlar...inşallah feldkamp gibi gidip buizit gibi ne idiğü belirsizleri alıp getirmez galatasaraya...
gençlere önem veren bir hoca diyorlar ama 30 bilmem kaç yaşındaki barbarezi oynattığınına göre pek inandırıcı gelmedi bana...tabi bir barbarezse sorun değil leverkusen pek te sevdiğim takip ettiğim bir klüp değil...
oyun içinde bence şöyle bir hata var ...şimdi skibbe geldi...takımın başında..şimdi ben seneye galatasarayla oyun açsam (tabi pek fazla olmamıştır ama farzedellim) skibbe haliyle kovulacak ama onun almanyadan getireceği yardımcılar kalacak...
mesela zönceden Daum vardı ben oyun açardım daum tabi kovcuurdu ama koch kalırdı..mesela zico tabi giderdi ama santana kalırdı...
şimdi skibbe gidecek ama almanyadan getireceği yardımcıları kovulmayacak...
oysaki gerçekte böyle değil...
normalde eğer teknik direktör gidince onun yardımcılarıda gidiyor...
bu aksaklık mıdır yoksa birelermi FM de gerçek dünyadakinden farklı bilemiyorum...
favori personel olunca senle birlikte istifa ediyorlar..Ben istifa edince koçların neredeyse hepsi istifa ettiBaktığımda favori personellerinde ekliydim..
Serkan / Baris
Calisma orani: 13 / 16
Serkan icin bir miktar yukselebilir ama Serkan ne bir Baris, ne bir Sabri, ne de bir Mehmet Topal seviyesinde degil bu konuda. Baris'in sezon sonunda Sivas ve Oftas maclarinda iki kisilik kostugu bir gercek. Sadece o maclari izlemis olsam gozum kapali 20 veririm. Ancak sezonun geneline yayarsak durum o degil.
Hiz: 15 / 13
Serkan cok hizli bir oyuncu degil, cabuk bir oyuncu. Yine de bu hali ile bile en azindan Turkiye liglerinin en hizli oyuncularindan birisi. Dunya capinda bir hizi yok. Hatta dusmesi bile dogru olabilir.
Baris'da yavas degil ve gayet iyi seviyede olan 13. Baris'in da hizindan daha cok hizlanmasi beni etkiledi.
Hizlanma: 17 / 12
Serkan'in en onemli ozelligi. En son hizina cabuk ulasmasi. Bu konuda yukseltme dogru olabilir.
Baris icin bu konuda biraz cimri davrandigimi dusunuyorum ve degisiklik yaptik.
Dayaniklilik: 11 / 15
Serkan icin 11'in dusuk oldugu sonucuna nasil vardiginizi merak ediyorum. Oynadigi 17 macin 3 tanesinde 90 dakika sahada olan Serkan icin olmazsa olmaz bir ozellik mi bu? Yani 11 seviyesinden daha dayanikli olmasi gerektigine nasil karar verdiniz? Bu mu ozen gosterilmeyen?
Baris icin ise 15'in bile belki fazla oldugu, ikinci yarinin ortasinda yasadigi yorgunluk kaynakli form dusuklugunden belli oldu.
Bitiricilik: 9 / 8
Serkan kalecilerle 4-5 defa karsi karsiya kalip, topu kalecinin ustune vurarak verilen bitiricilik degerinin ne kadar mantikli oldugunu gosterdi.
Baris icin de ayni durum gecerli. Pek bitirici vurus yapabilen bir yonu yok Manisa'ya Baris'in topun gelisine vurdugu bir sut, ve Sivas'a karsi ceza sahasinin disindan vurusu disinda akilda kalan kaleci onu nasil cikartti diyebilecegimiz ceza alani icinden pek pozisyon yok.
Kararlar: 8 / 8
Ilk yarida Serkan ve Baris'i izlediyseniz, ikisinin de ozellikle topu ayaklarina aldiginda ne yapmalari gerektigi konusunda cok tereddute dustugunu gorursunuz. Bu da gayet normal. Makine gibi calisan bir sistemden nispeten onlarin daha hur olmasina izin veren bir sisteme gectiler. Dripling yapmak yerine pas verdikleri, pas vermek yerine dripling yaptiklari bir cok durum oldu. Eger bu iki oyuncu, ozellikleri belirlenmis bir sekilde gelselerdi, ve bundan daha yuksek seviyede olsalardi belki dusurmezdim ancak ilk yarida yaptiklarina bakip degerlendirdigimde bu ozelliklerin degeri gayet mantikli. Baris adapte oldukca bir miktar daha iyi sinyaller verdi. Ama takimin orta sahada lideri olacak seviyede zaten kesinlikle degil. Serkan'i Baris'dan daha zayif degerlendiriyorum bu konuda. Almanya'da alt yapi almis olabilirler. Ancak sistemin bir parcasi olmaktan, daha bireysel oyuna geciste bu tip bosluklarin olmasi da gayet dogal.
Bu ozelligin, pozisyona gore farkli degerler alabilecegini de unutmamak lazim. Bir defans oyuncusundan top kullanma adina beklentiler ile bir orta saha oyuncusundan beklentiler farkli sonucta. Defans oyuncusunun tehlikeli topu taca atmasi dogru karar olarak degerlendirilirken, bir forvet oyuncusunun dripling yapilacak pozisyonda pas atmasi kotu karar olarak degerlendirilebilir.
Sizden de bu kadar detayli bir cevap bekliyorum, ozen gostermek adina....
Okumasina okudum. Ama yine pek farkli bir sey gormedim daha once yazdiklarindan.
8-9-10-11 hersey
Yani belki 14-15 olmasi gereken ozelligi 11 olarak degerlendirdin, belki de 4-5 olmasi gerekeni 8-9 olarak degerlendirdin. Bu durumda oyuna birakalim bu ozellikleri belirlemesini daha iyi...
Bir takim tamamen 18-24 yaslarinda oyunculardan olusursa bu takim ne bir sezonun zihinsel yorgunlugunu kaldirabilir, ne de baskida oldugu zamanlarda soguk kanliligini koruyabilir. Bir takimda her zaman icin 30 yas ustu tecrubeli oyunculara ihtiyac vardir. Tecrubeli oyunculardan kurulu Fenerbahce'de bile Roberto Carlos'a ihtiyac oldugu gibi.
Bu arastirma sefleri tarafindan SI'a bir kac defa iletismis bir durum. Bunun en dogru hangi sekilde yapilmasi gerektigini cozdukleri ve kodladiklari zaman oyuna eklenir. Eger yeni gelen teknik direktor ve ekibi ile calismak istemiyorsaniz goreve geldikten bir kac hafta icinde, kontrat feshi teklif ettiginiz takdirde yardimcilar her zaman teklifi kabul ederler. Tabii yapay zeka icin durum ayni degil.oyun içinde bence şöyle bir hata var ...şimdi skibbe geldi...takımın başında..şimdi ben seneye galatasarayla oyun açsam (tabi pek fazla olmamıştır ama farzedellim) skibbe haliyle kovulacak ama onun almanyadan getireceği yardımcılar kalacak...
bence elden geldigince boş bırakılmamalı oyuncuların özellikleri.Arkadasların verdigi puanlara itibar edilmese bile en azından oyuncunun en belirgin özellikleri ögrenilip bunlara yaşına da uygun degerler verilebilir.
FM09 için herhangi bir gelişme olurmu bilmem ama oyun tarafından random özellikli oyuncuların en gereksiz özellikleri 18 19 gibi yüksek seviyelerde açılıp pozisyonu geregi en önemli özelliklerine dagılcak ca'sı kalmıyor oyuncuların ve bu özellikler 6,7 gibi seviyelerde kalıyor.Mesela genç stoperlerin çogunun korner özelligi 18-19,uzun taç 17 gibi açılıyor.Hemen hemen tüm genç golcüler uzun taçı 18-19 ile atıyorUmarım SI bir standart getirir bu random özelliklere.
Korner, Uzun tac gibi ozelliklerin CA uzerinde pek bir onemi yok. Bu ozelliklerin yuksek olarak cikmasi, ileride bu oyuncularin gercekten daha iyi tac atmasi veya daha iyi korner kullanmasi disinda bir sorun olarak gormuyorum.
Belirgin ozelliklerin ogrenilmesine gelince. 8-9-10-11 degerlerine bakarak, belirgin ozellikleri belirleme becerisine sahip olan birisi varsa soylesin. Bir Jardel tipi tanimlamasi bile bundan cok daha aciklayici ancak Taylan arkadasimizin Jardel'i ne kadar iyi hatirladigi konusunda suphe duymuyorum desem de yalan olur..
Yani demek istedigim oyuncuları izleyen arkadaslar notlama yapmak yerine oyuncunun dikkat çeken özelliklerini söylerlerse daha yardımcı olur.Ancak özellikle altyapılardaki futbol düzeyinin bu oyuncuların özelliklerini gözlemlerken yanlış degerlendirmelere sebep olabilecegini de unutmamak gerekir.O yüzden daha dikkatli analizler yapmak şart.
ben şu Arda'nın abartılmaması meselesine takılmış durumdayım. Arda'da abartılmayacak bir özellik mi var? ben mi hiç futboldan anlamıyorum acaba diye düşünüyorum bazen. Arda'nın Hatem ben Arfa'dan ya da Luka Modric'den ne eksiği var? ama belli ki var. boy mu diyorsunuz, ben Arfa 1.80 metre, Luka Modric 1.74 metre uzunluğunda. Arda da 1.76 metre. hız mı? üçünü yanyana getirin, kafa kafaya gitmezlerse sahada, adam değilim. teknik mi? Arda üçü arasında belki de en iyisi? tek farkı Türk olması mıdır yani? hem ben Arfa hem de Modric, kendi ülke araştırmacıları utanmasa wonderkid olacaklar oyunda ama biz "aman iki kişi tutarsa ileride ve bir şey yapamazsa", "aman kendisini daha geliştiremezse" diye Arda'dan sakınıyoruz hakettiklerini. bilemiyorum ama sanırım "evet bu adam süper abi, verelim asıl değerlerini" demek için birisinin çıkıp 11-1 oynayıp maçı kazanması filan gerekecek. daha ne diyim bilmiyorum şahsen.
gs nın favorı personellerıne servett eklenecekmı?
bu işler bu kadar kolay olmaz olamaz olmamalı.
.
.
.
Birleştirilen Mesaj:
8.0.2 ye göre ;
Ümit Davala
ca:120
pa:-7
ve tüm özellikler "0" ayrıca ilginçtir favori takımında gs yok.
Pa degeri ca degerine göre biraz saçma olmuş.Uygun bir set pa ile degiştirse iyi olur.Kaleci antrenörlügü özelligi gibi yetersiz oldugu alanlara düşük degerler girilirse random olan diger özellikleri daha düzgün seviyelerde açılacaktır.
Ayrıca "working with youngsters" özelligi yüksekçe bir seviyede girilmeli heralde söylememe gerek yok ?!
Last edited by Prowler84 : 18.Haziran.2008 at 22:20 Reason: Mesajınız Otomatik Birleştirilmiştir. (Turksportal Yönetimi)
Prowler84 8.00 da lıncoln gsnın favorı personelındeydı unutmamak lazım