Quote Originally Posted by SYLaR View Post
Benim araştırmalarda en merak ettiğim konu buydu açıkçası. Şimdi diyelim ki Arda gelecek sezon Gs'de kaldı. İlk devre şu anki performansını gösterdi. İkinci devre yine umursamaz, çalım atma sevdalısı Arda oldu diyelim. Peki bu durumda ne olacak? Arda iyi mi yapılacak veya şu anki 8.0.2'de ki gibi kötü mü?
Arda'yi birdenbire cok yuksege cikartmamayi istememin nedeni de bu. Ileride boyle bir durumda dusurmek zorunda kalmak yerine, oyuncuyu ayni seviyede tutabilmek.

Sonucta 6 aylik bir surede bir oyuncu cok iyi performans da gosterebilir, cok kotu performans da gosterebilir. Genelde yapilan yorumlar ya en iyi performans ile ilgilidir, ya da en kotu performans ile ilgilidir. Ben bunun asagi yukari ortalamasini alip degerlendirmeyi, oyuncu daha ustlere cikacaksa da bunun oyun icinde PA ile olmasini tercih ederim.

Yani demek istediğim araştırmacılık sadece günü mü değerlendirmektir yoksa geneli mi?
Geneli degerlendirdigimi saniyorum ki yukarida acikladim. Ileride kotu performansin ortaya cikabilecegini goz onunde tutarak bunu yapmak bence en dogrusu. Bu nedenle oyunculari genelde yavas yavas yukseltmeyi, ve yavas yavas indirmeyi tercih ederim. Hasan Sas'in yaklasik bir senedir cok kotu oynamasina ragmen dususunun yavas yavas olmasi da dogru olan. Zira atiyorum Hasan'i 125 CA'ya dusursem, daha sonra da Hasan sezonun ilk yarisinda ortaligi kasip kavursa, bu sefer Hasan cok dusuk diyenler ortaya cikacak.

Arda gelisim sureci icinde olan bir oyuncu. Veritabanimizda kaldigi surece her yil gozle gorulur, ancak cok da buyuk olmayan gelisim gostermesi bence en dogru olani. Ileride kotu bir sezon gecirdigi takdirde dusurmememiz acisindan. Lincoln icin de ayni sey gecerli.

Arda ilk çıktığı zamanlarda Pa'sı 170 civarlarında olabileceği belliydi. Şimdi Arda diyelim ki bu sezon ikinci devre ile performans arttırmasaydı Fm 2009'da Pa 160-155 lere mi çekilecekti yoksa Pa yine aynı kalacakmıydı?
Ikinci devre bu patlamayi yapmasaydi bile, buyuk ihitmalle PA dusmezdi. CA daha az gelisirdi. Simdi ise olan patlama nedeniyle hem CA, hem de PA gozden geciriyoruz. Bu CA/PA degerlerinde onemli olan CA ile PA'nin arasindaki fark. Arda'nin yasi genc oldugu icin de, CA ile PA arasindaki farkin oldukca yuksek olmasi normal. Ancak Arda'nin ozellikle fiziksel acidan zaaflari oldugu goz onunde tutulursa, Arda'nin zihinsel gelisimi ileride PA ile oynamamiz gerektigi veya gerekmedigini gosterecek.

Bir oyuncunun bana göre Pa'sı bellidir ilk çıktığı zamanlar bunu zaten belli eder sahada duruşu ve diğer yönleriyle. Bir hoca oyuncuyu tam verim alacağı mevkide oynatmaz etmez bu oyuncu gerçek Pa sına ulaşamaz.
Teorik PA bellidir ancak tam olarak bilinemez ancak tahmin edilebilir. Bbizlerin belirledigi PA'da bir tahmindir. Zamanla yeni bilgiye sahip oldukca (yani oyuncuyu izledikce), CA ile PA arasindaki farkin hangi seviyede olmasi gerektigine karar veririz. Mesela bir oyuncu 25 yasindan 26 yasina gectigi yilda, CA ile PA arasinda 20 puan fark varmis. Ancak bu yil icinde oyuncunun performansi, hayat gorusu veya baska gozlemlenen faktorler oyuncunun bu 20 puanlik gelisimi gosteremeyecegine isaret edebilir. Bu durumda biz de PA tahminimizi degistiririz. Oyuncunun gercekten erisecegi en yuksek nokta degismemistir, degisen bizim bu potansiyel konusunda yaptigimiz tahmindir. Kariyerinin zirvesini asmis bir oyuncu icin PA, kariyeri suresince eristigi en yuksek CA olarak belirlenir, yani PA bir oyuncu kariyerinin zirvesine eristikten sonra PA degisimine ugrayabilir. Bunun nedeni de bizim verdigimiz PA degerinin bir tahmin olmasidir. Gercek PA ise, CA'nin eristigi en yuksek noktadir.

Umarim mantikli gelmistir yazdiklarim.