Kafkaslar'da savaş
Gürcistan’ın, bağımsızlık isteyen Güney Osetya Özerk Cumhuriyeti’ne müdahalesine Rusya karşılık veriyor. Gürcistan hükümeti, TSİ 14.00'dan 17.00'a kadar ateşkes ilan ettiğini duyurdu. Bölgedeki gelişmeler kaygıyla izleniyor
Gürcistan’ın, bağımsızlık isteyen Güney Osetya Özerk Cumhuriyeti’ne karşı "anayasal düzeni yeniden sağlama
perasyonu" başlattı. Gürcistan'ın bu hamlesinden rahatsız olan Rusya, Güney Osetya’daki
vatandaşlarını ve barış gücü askerlerini korumakta kararlı olduğunu açıkladı. Gürcistan'ın operasyonu başlatmasıyla Rus uçakları da Gürcistan'ı bombalamaya başladı.
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Gürcistan'ın saldırganlığının karşılıksız kalmayacağını söylerken,
Gürcistan Başbakanı Lado Gurgenidze de Güney Osetya’daki askeri operasyonun daimi barışa ulaşılıncaya kadar süreceğini söyledi. İki taraf da uluslarası toplumdan destek istiyor.
Gürcistan’ın ayrılıkçı Güney Osetya Cumhuriyeti’ndeki nüfusun yüzde 90’ı Rus pasaportu taşıyor.
OSETYA BAĞIMSIZLIĞINI İLAN ETTİ
Gürcü askerlerinin, Gürcistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya’nın başkenti
Tshinvali’ye girdiği bildirildi. Interfaks ajansının haberinde, askerlerin kuşatma altındaki kente
girdiği, kentin güney kısmında çatışmalar olduğu belirtildi. Gürcistan’ın ateşkes çağrıları ve ABD ile Rusya’nın da devreye girmesiyle dün sağlanan Gürcü-Oset ateşkesinden birkaç saat sonra ateşkes bozulmuş, Güney Osetya’nın başkenti Tshinvali’nin ağır bir ateşe tutulduğu bildirilmişti.
Öte yandan Çatışmaların sürdüğü Güney Osetya’da, ayrılıkçı rejimin lideri Eduard Kokoeti’nin başkent Tshinvali’yi terk ettiği bildiriliyor.
Güney Osetya sorunu nedir?
Gürcistan ile Güney Osetya arasında ABD ve Rusya’nın da devreye girmesiyle sağlanan ateşkes, birkaç saatin ardından sona erdi. Gürcistan bu sabah, "anayasal düzeni yeniden sağlama operasyonu" kapsamında bölgeyi ateş altına aldı.
Uluslararası toplumun tepki gösterdiği, sürmekte olan çatışmalara neden olan sorun, yıllar önce başladı.
Gürcistan, 26 Mayıs 1918 tarihinde, ülkedeki bütün azınlıklara eşit siyasi ve sosyal haklar verdi, kendilerini serbestçe geliştirme imkanı tanıdı; Ancak 1919’da yerel meclisleri kapatma kararı aldı. Güney Osetya’daki Gürcü hakimiyeti 25 Şubat 1921 tarihinde Kızıl Ordu’nun Gürcistan’a girmesiyle sona erdi.
Güney Osetya, 1922’de "Güney Osetya Özerk Bölgesi" olarak Gürcistan’a bağlandı. Eski Sovyetler Birliği zamanında durgun bir dönem geçiren bölge, Sovyetlerin dağılması sürecinin ardından pek çok bağımsızlık hareketine sahne oldu.
Rusya Federasyonu’na bağlı Kuzey Osetya ile birleşmeyi isteyen Güney Osetya ve Gürcistan arasındaki gerginlik 1989 sonlarından itibaren artış gösterdi.
Güney Osetya’nın, 20 Eylül 1990 tarihinde kendisini "Demokratik Güney Osetya Sovyet Cumhuriyeti" ilan etmesine, Gürcistan aynı yıl içinde söz konusu bölgenin özerk statüsünü kaldırdığını açıklayarak, tepki gösterdi. Bu gelişmeden sonra, 1991’de Gürcü birliklerinin başkent Tshinvali’ye girmesiyle çatışmalar başladı. 14 Temmuz 1992 tarihinde Ruslar, Gürcüler ve Osetlerden oluşan 4 bin kişilik barış gücü birlikleri bölgeye girerek, ateşkesi sağladı.
Ateşkesin denetlenmesi için taraflar arasında Rusya’nın da katılımıyla ortak kontrol komisyonu oluşturuldu. Bölgede ateşkes sağlanıncaya kadar süren çatışmalarda 39 bin Oset ve 11 bin Gürcü evlerini terk etti. Güney Osetya bölgesinde yaklaşık 10 gün Gürcü köylerine yoğun ateş açılması üzerine başlayan çatışmalar şiddetlenerek devam etti. Gürcistan, taraflar arasında sağlanan ateşkesin üzerinden kısa süre geçmesinden sonra bölgedeki Gürcü yerleşim birimlerinin bombardımana tutulduğunu gerekçe göstererek geniş çaplı askeri operasyon başlattı.
Gürcistan’ın ayrılıkçı Güney Osetya Cumhuriyeti’ndeki nüfusun yüzde 90’ı Rus pasaportu taşıyor.
Gürcistan: İki Rus uçağını düşürdük
Gürcistan’ın, bağımsızlık isteyen Güney Osetya Özerk Cumhuriyeti’ne müdahalesine Rusya karşılık veriyor. Gürcistan hükümeti, TSİ 14.00'dan 17.00'a kadar ateşkes ilan ettiğini duyurdu. Bölgedeki gelişmeler kaygıyla izleniyor
Gürcistan hava sahasını ihlal eden Rusya’ya ait, aralarında bombardıman uçaklarının da bulunduğu 9 savaş uçağından 2’sinin düşürüldüğü bildirildi.
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, ülkesinin hava sahasına giren 2 Rus savaş uçağının düşürüldüğünü, Güney Osetya’ya 150 Rus tankının girdiğini kaydetti.
Diğer taraftan Gürcistan Başbakanı Lado Gurgenidze ve Güvenlik Sekreteri Aleksandır Lomaya’nın başkent Tiflis yakınlarındaki Vaziani askeri üssüne gitti.
Gurgenidze ve Lomaya’nın, Vaziani üssünde genel seferberlik ilanından sonra silah altına alınan yedek askerlerin toplanması ve benzeri durumlarıyla ilgili incelemelerde bulundukları bildirildi.
Gürcistan’ın Vaziani, Gori, Batum, Senaki ve Kutaisi üslerinde yedek askerlerin ve gönüllülerin toplanmaya başladığı, yedek asker ve gönüllü silah altına alınanlardan oluşan iki birliğin çatışma bölgesine gönderildiği kaydedildi.
Güney Osetya sorunu nedir?
RUS KANAL 1 TELEVİZYONU: "RUS TANKLARI GÜNEY OSETYA’YA GİRDİ"
Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev’in Rus vatandaşlarının ölümlerinden sorumlu olanların cezasız bırakılmayacağı açıklamasının ardından Rus Kanal 1 televizyonu Rus askerlerinin ve tanklarının Güney Osetya’ya girdiğini duyurdu.
Televizyon, görüntülerini yayımladığı Rus askerlerinin yer aldığı tankların bulunduğu konvoyun Güney Osetya’ya girdiğini belirterek, konvoyun birkaç saat içinde başkent Tshinvali’ye ulaşmasının beklendiğini kaydetti.
Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in Pekin’de, Gürcistan’ın bu adımının karşılıksız kalmayacağı açıklamasında bulunmasından sonra Rusya Savunma Bakanlığı da Güney Osetya’daki vatandaşlarının korunacağını açıklamıştı. Putin, Pekin’de ABD Başkanı George Bush ile de bu konuyu görüştüğünü bildirmişti.
AB DÖNEM BAŞKANI FRANSA’DAN "DÜŞMANLIĞI SONA ERDİRME" ÇAĞRISI
AB dönem başkanı Fransa, Gürcistan’dan tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya’da "düşmanlığın hemen
sona erdirilmesi" çağrısında bulunarak, krizin çözümlenebilmesi amacıyla temasların artırılacağını bildirdi.
Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Fransa’nın, taraflara düşmanlığı hemen sona erdirmeleri ve vakit geçirmeden krize tek çözüm olabilecek görüşmelere başlama çağrısında bulunduğu belirtildi. Açıklamada, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’nin de ateşkes için taraflarla temasta olduğu kaydedildi.
-AGİT DAİMİ KONSEYİ TOPLANIYOR-
Bu arada Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Daimi Konseyi’nin Güney Osetya’daki durumu görüşmek amacıyla olağanüstü toplanacağı bildirildi.
AGİT, Konseyin, TSİ 17.00’de toplanacağını ve dönem başkanı Finlandiya’nın toplantının ardından açıklama yapacağını duyurdu.
Rus komutan: Tshinvali yerle bir edildi
Gürcistan’ın ayrılıkçı bölgesi Güney Osetya’daki Rus barış gücü askerlerinin Komutanı Murad Kulahmedov,
başkent Tshinvali’nin "yerle bir edildiğini" söyledi.
Kulahmedov, Rus İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, "Birkaç saatlik ağır bombardıman nedeniyle kent yerle bir edildi" ifadesini kullandı.
Rus uçakları Tiflis'i bombaladı
Rus savaş uçakları Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yaklaşık 20 kilometre mesafedeki Vaziani üssünü bombaladı.
Edinilen bilgiye göre, bombardımanda yaralananlar oldu. Saldırıda ölen olup olmadığı ise bilinmiyor.
Vaziani üssünde, uluslararası barış güçlerinde görev yapan Gürcü askerleri eğitim görüyor.
Bu arada bölgede enerji krizi de gündeme geldi. Tiflis'in Türkiye'den elektrik talebinde bulunduğu belirtiliyor
kaynak;Milliyet