Quote Originally Posted by perpetua View Post
FM bazinda verilen 1 degeri sokakta yuruyen adami gostermiyor. Futbol yasantisini surduren oyuncular arasinda bu konuda en zayif oldugunu gosteriyor. Her ne kadar bir cok kisi 10'un altindaki degerleri cok dusuk bulsa da, bir ozelligi orta seviyede olan bir oyuncu icin 9-10 arasinda bir deger vermek dogru olani.

12 ise bir oyuncunun bu konuda iyi (en azindan ortalamanin ustunde) ama cok da iyi olmadigini gosteren bir deger.

1 ile 12 arasindaki fark, kafa vuruslari 1 olan bir oyuncunun eline gecen firsatlarda kaliteli kafa vurus yapma ihtimali, 12 olan bir oyuncudan daha dusuk olmasi.

FM veritabaninda benim dikkatimi ceken bir sorun vardi ve boyu uzun olup iyi kafa vuran oyuncu sayisi, boyu kisa olup iyi kafa vuran oyuncu sayisina gore cok fazla idi.

Varsayabiliriz ki uzun boylu oyuncu kafa vuruslarini daha fazla calismistir ve bu nedenle kafa vuruslari kisa boylu oyuncudan daha iyidir. Hakan Sukur kafa ile cok gol atmistir ama Okan Buruk, Suat Kaya, Tanju Colak da cok uzun olmadan toplara iyi kafa vurabilen oyunculardi. Kewell'in boyu cok uzun degildir ama kafa vuruslarindaki basariyi bu sene bir kac defa gozlemleme sansi bulduk.

Servet deyince benim aklima toplari kazanan ama her kazandigi topu cok etkili kullanamayan bir oyuncu geliyor. Heading'in 14 olup, ziplama'nin 17 olmasi yerine, heading'in 12 olup, ziplama'nin 19 olmasini tercih ettim acikcasi.
ama abi bir defans oyuncusundan daha ne bekleyebiliriz ki? servetten beklenti niye bu kadar yüksek yani? servetin karamboldeki toplardaki görevi topu uzaklaştırmak değil midir? yani neden illaki o hengamede kafa topunu kazanması bile nimet olması gerekirken, kafa topunu kazandıktan sonra bir de arkadaşına pas atmasını kıstas alıyoruz ki?

demek istediğim, bir önceki fildişi sahili maçını hatırlayalım. drogbayı servet tutmuştu. servet drogba ile boğuşarak kafa topuna çıkacak, kafa vuracak, yani tabir-i caizse tank gibi drogbadan kafa topunu alacak ve bundan sonra da topu arkadaşlarına kazandıracak.

bence çok büyük sorumluluk yüklüyorsunuz.