Quote Originally Posted by MaliKaya View Post
Fenerbahce'nin gelirlerinin gunumuzde Galatasaray'dan fazla olabilir. Sebebi ise yukardada belirtilmis oldugu uzere Stadyum. GS Seyrantepe'deki stadina kavusur ise aradaki bir fark kalmicak, hatta GS bir adim daha once gececek gibime geliyor.

Kaldiki su anda Fenerbahce'nin borc durumu GS'ye gore daha az olmali. Cunku GS'de arsa ve gayrimenkul sahibi bir klup. Yanilsmiyorsam FB'de bu sayi yok denecek kadar az.

Bu gayrimunkullerden en onemlisi su anda Riva olarak gorunuyor, ve Riva'ya yanilmiyorsam Ispanya'da ikamet eden bir Turk Isadami su anda 400 MN $ veya € veriyor. Yonetim bu konu uzerinde calisiyor.

Bu arada hafizamin koselerinde kalan kucuk bir not.

Real Madrid Zidane'i almadan onceki sezonda borc batagina girmis, hatta o donem Roberto Carlos gibi birkac yildiz parasini alamadigindan antrenmanlara cikmama karari almisti.

O Donem Madrid yonetim bir karar aldi ve Antrenman tesislerinden birisini satti. Satilan bu tesis yalnis hatirlamiyorsam 200 MN $ idi. Madrid bu para ile hem borclarini kapatti hemde arta kalan para ilede Zidane'i getirdi. (Tam emin degillim ama boyle hatirliyorum, yalnisim varsa duzeltiniz)
Hiç katmadığınız bir şey var, amatör giderleri kulüp gelirlerinden karşılanıyor.

Seneye Fenerbahçe ÜlkerCity bittiğinde salondan senelik min. 15M$ gelecek ki (+AVM de 15 yıl sonra %50 ortak), tüm amatör giderlerini amorti edecek.Bu yaz FenerCenter projesi de başlıyor, oradan da en az beklenen 20M$/yıllık.

Ayrıca 5 yıllık satıyor Gs tüm kombineleri acil faiz ödemeleri nedeni ile.Bu dönemde de yine borçlanmaya gidilecek.Borç borç ile ödenmeye devam ediyor.

Bu düşündüklerinizin daha vahim olduğunu görebiliyorum: Tıkla

Yıllık gideri 100M€ aşağı yukarı olan bir kulübün yeni stadı ve CL dahil biimum gelir ile dengelenmesi demek faiz ödemeleri konusunda yine sıkıntı demek.
En az 10 yıl transfer konusunda sıkıntı demek ki, bu sayede az para harcayarak gidecek Galatasaray için 10 sene bir şey değişebileceğini pek sanmıyorum.

Riva 400M€ edecek bir yer değil, üst kullanım hakkını satarak bu kadar gelir elde edilemez.

Fenerbahçe 2 arazi satın aldı.
Birine tesis yaptı, diğerine de yapıyor. (Ankara ve Tuzla)
Fenerbahçe ÜlkerCity arazi kullanım hakları (tapu da alınacaktı) ve Kadir Has Lisesi tapusunu aldılar (FenerCenter).

Unuttum, ek olarka yazayım stad tapusu yeni çıkacak kanun ile 'kendi tesislerine belirlenecek değerler üzerinden yatırım yapan spor kulüplerine' belirlenecek yüzde ile tapu satışı gerçekleşecek.Yaklaşık 10M€'ya satın alınması düşünülüyor.
Stadyum miladını tükettiğinde İstanbul dışından bir arazi satın alınarak, şu an bulunan araziye AVM kısmı dikmeyi düşünüyorlar, FenerCenter'daki AVM kısmı küçültüldü.Stadyum ise bir sonraki planda 100bin kişi.