TV geliri, lig geliri, sponsor gelirlerini etkilemez mi yeni stat?
En basidinden stadin isminin satilmasi yilda 10 milyon USD civarinda sponsor geliri getirmedi mi?
Yeni ve daha kaliteli stat'da oynamak daha kaliteli oyuncu cekmez mi? Bu daha kaliteli oyuncularin sonucunda lokal sponsorluklarin disina cikilamaz mi? Ya peki urun satislarini nasil etkiler? Daha kaliteli oyuncularin daha yeni stat'a cekilebilmesi TV yayini satislarinda da etkili olmaz mi? Lig gelirinin daha ust seviyeye cikmasina yardimci olmaz mi? (tabii bunun yaninda diger takimlarin gelirini de etkileyerek - bosuna mi bir cok sehirde yeni stat diye cildiriyor herkez?)
Yeni stat'in gelirleri arasinda mac sirasinda farkli gida satimi da ortaya cikar. Mesela New York Yankees yeni stat yapti ve gectigimiz ay acildi. Bir bardak bira ve yaninda bir adet sosisli sandevic'in satis fiyati yaklasik 45 TL. Disarida alsan tas catlasa 10 TL olacak bir mali 4 kati fiyatina sattiriyor yeni stat. Cunku oraya gittiginde bir seyler yemeye mecbursun ve de disaridan gida getiremiyorsun tabii. Saracoglu Stadindaki durumda ayni.
Ayrica eski stadindan ayriliyorsun. Bir cok basarinin kazanildigi, taraftarlarin sevdigi stattan. Acaba bu gercek ne gibi urunlerin cikmasini saglayabilir. Ali Sami Yen stadi maketlerinden tut, stadin cimine, soyunma odasinin banklarina kadar satilabilecek bir cok sey var. Nostalji olsun diye tabii. Alicisi olur, almayan olur. Ama bu firsat var ne de olsa. Onemli olan bu firsatlari kullanip gelirleri uretmek. Stat bu tip gelirler icin baslangic noktasi.
Yazdiklarinda bir bakima da stat yenileme sonrasi Fenerbahce'nin finansal boyutta basarisini inkar ediyorsun.
Yukarida yazilan, gelecek gelirlerle borclarin kapatilabilecegi idi. Bunu belirtmeye calistim. Borclarin, ilerleyen yillarda gelecek muhtemel gelirler yuzunden medyada yazildigi kadar buyuk risk tasimadigini anlatmaya calistim. Zengin olmanin tanimini yapmak da lazim. Zengin olmak sence Barcelona gibi olmaksa, zaten olmayacak seyden bahsediyoruz. Ama zengin olmak Deloitte'in listesine girmekse, bu listede su anda 3 takim ile olmamamiz sadece kulup baskanlarinin kabizligindandir.. Tabii bence..Finansı düzeltmez demedim, zengin yapmaz dedim.%10-15 büyük takımlarda, 3-4 katı lig geliri var.Premier League ile Bundesliga isim gelirleri çok çok farklı, Alman takımları büyüyemez, normaldir.Premier League 1 Milyar € dağıtıyor bir senede.Stad seni zengin yapmaz, gider gelirini dengeye yaklaştıran etken olur.
Profesyonel oyuncular eski, dizaynı kötü, ambianssız stadlarda oynamazlar.50 bin yerine 70 bin yapmak zor değildi.Amaç o değil..