Sayfa 23 / 32 İlkİlk ... 132122232425 ... SonSon
661 ile 690 arası toplam 951 sonuç

Konu: Fenerbahçe SK

Nesil
    2008
    Yer
    Turksportal

Quote Originally Posted by ABOOO View Post
    Pubis var, çok korkuyor sakatlıktan çıkınca.Antrenmansız maça çıktı, 60da kesilirsin normal.
    Bu pubis daha geçmedimi ya 3 sene oldu.100.yılımızda kötü performansı nedeniyle çok eleştirilen Alex,o yıl sakat sakat gol kralı olup takımı şampiyon yapmıştı.Ayrıca o zamandan beri takip ediyorum, toplara psikolojik olarak eskisi kadar sert ve hızlı vuramıyor.

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

Kronik bi hastalık pubis.

Nesil
    2006
    Yer
    Başkent

Quote Originally Posted by scar face View Post
    Ali Bilgin'e sağ bek derecesi verilecek mi yeni sürümde?
    Bi de Alex ve Emre'nin sağlık puanları nasıl olacak?
    1 maç oynar 5 maç yatar denilen, sezon başında kampa askerlik nedeniyle geç katılan Emre bu yıl doğru düzgün sakatlıkla uğraşmadı. Özellikle 2. devre takımın en istikrarlı oyuncularından biriydi. Emre'nin sağlık durumunun nasıl yansıtılacağını ben de merak ediyorum.
    Fenerbahçe Cumhuriyeti

Denizin güç,dayanıklılık 17 falan olmalı bence [adamın tüm olayı o].tekniği 1 veya 2 olmalı, pası 5,yaratıcılık 0
    .
    .
    .
    Birleştirilen Mesaj:
    ayrıca alex in kafası da en az 17 olmalı. gerçekten iyi kafa vurabilio. ama sıçrama ve kalıp olmaması yüzünden oyunda çok şey değiştirmez.
    güizanın kafa sı 12, konsantrasyon 17
    uğurun hızlanması 18
    [BENCE]
    Last edited by matrockmamy : 27.Mayıs.2009 at 21:58 Reason: Mesajınız Otomatik Birleştirilmiştir. (Turksportal Yönetimi)

Quote Originally Posted by matrockmamy View Post
    Denizin güç,dayanıklılık 17 falan olmalı bence [adamın tüm olayı o].tekniği 1 veya 2 olmalı, pası 5,yaratıcılık 0
    .
    .
    .
    Birleştirilen Mesaj:
    ayrıca alex in kafası da en az 17 olmalı. gerçekten iyi kafa vurabilio. ama sıçrama ve kalıp olmaması yüzünden oyunda çok şey değiştirmez.
    uğurun hızlanması 18
    [BENCE]

süperlig te oynayan bir oyuncunun tekniğinin 1-2 yaratıcılığın 0 olmasının ne demek olduğunu biliyor musun 3. ligte bile böyle oyuncu yok

Quote Originally Posted by matrockmamy View Post
    .
    .
    .
    Birleştirilen Mesaj:
    uğurun hızlanması 18
    [BENCE]
    yok abicim 1-2 fazla çizgi koymalılar onun yerine

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by Adrian10 View Post
    Bu pubis daha geçmedimi ya 3 sene oldu.100.yılımızda kötü performansı nedeniyle çok eleştirilen Alex,o yıl sakat sakat gol kralı olup takımı şampiyon yapmıştı.Ayrıca o zamandan beri takip ediyorum, toplara psikolojik olarak eskisi kadar sert ve hızlı vuramıyor.
    Geldiğinde pubisti zaten.
    TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

Nesil
    2007
    Yer
    Adana

Zafer Önder Özen ile yollar ayrıldı.
    (/s)

Quote Originally Posted by oguzkahn View Post
    süperlig te oynayan bir oyuncunun tekniğinin 1-2 yaratıcılığın 0 olmasının ne demek olduğunu biliyor musun 3. ligte bile böyle oyuncu yok
    aslında şakaydı ama 3. ligde bile deniz kadar tekniği kıt oyuncu yoktur eminim.
    kendine güveni de yok adamın, bi pas vercek boş adama yüzünü dönüyo, bön bön adama bakıo, rakip gelio kapatıo önünü sonra rakibe atıo topu. iç atak başlatamıo...bi tribünden izlesen, sadece deniz i, oof of

Nesil
    2008
    Yer
    Turksportal

Quote Originally Posted by Rossoneri View Post
    Zafer Önder Özen ile yollar ayrıldı.
    Bir düzeltme yapayım.Zafer Önder Özen değil Zeki Önder Özen.Ben de yeni öğrendim isminin Zeki olduğunu.Bazı kaynaklarda Zafer diye geçiyor.

Nesil
    2003
    Yer
    İzmir/KARŞIYAKA

Quote Originally Posted by DaveJones View Post
    Bende geçirdiğim 2 sezondan sonra Türk takımlarına göz attım. Güiza ve Baros un kaç gol attığına felan baktım ss ler altta. Garip olan 2. sezon Ankaraspor şampiyon oldu, Galatasaray 2. Gençlerbirliği 3. Fenerbahçe 6. Beşiktaş 7. Güiza ile Baros çok gerçekçi olmuş 903 te elinize sağlık.

Güiza:

Buda Baros:

20 maçta 6 gol.Bana göre hiç gerçekçi değil. Türkiye araştırmalarında her zaman için oyuncunun o günkü performansı baz alınıyor. Bu yüzdendirki guizanın özellikleri o kadar düşürüldü. Önümüzdeki sene Fenerbahçede kalırsa ve ilk yarıda 15 gol atarsa ne olacak? ben size söyleyeyim ne olacağını 10.0.2 yamasında özellikler tavan yapacak. Daha sonra guiza gol atamamaya başlasa ne olacak? 10.0.3 yamasında eski hale geri gelecek. Bir oyuncunun özelliklerle bu kadar oynanmaz. Biraz ileriyi görmek lazım. Oyunun deyimiyle POTANSIYEL yargılamak lazım. Sonra diyoruzki oyundan Türk yıldız çıkmıyor. Çıkmazda zaten. Çünkü araştırmacılar bir genç futbolcunun yıldız olup olamayacağını kestiremiyor. O an nasıl oynuyorsa o diyorlar. Nihatın ispanyaya gitmeden önceki özellikleri ile ispanyaya gittikten sonraki özellikleri arasında adeta uçurum var. Aynı olayı Emredede gördük. Olurda semihte avrupaya giderse o zaman onuda görürüz. Sadece buda değil. Yurt dışından gelen oyuncuların özellikleride çok çabuk düşürülüyor. bir kaç ayda bitiriciliği 17-18 olan adam 15 oluyor. Ama oyunda 15 olan bitiriciliği 17 yapmak bazen yıllar alabiliyor. Bugün 1 temmuz 2009 aha buraya yazıyorum 1 sene sonrada alıntı yapıcam bu yazıma. nihat beşiktaşa transfer oldu. Seneye göreceksiniz 3-5 ayda nihat ne hale gelecek. İki maç kötü oynasın özellikler abartılı bir şekilde düşürülecek. Düşünüyorumda iki sene önce nihatta guizada ispanyadaydı. ikiside forvet. Biri gol kralı oldu diğeri gol attımı bilmiyorum. ama fm 2009 da kimi tercih edersin deseler tabiki nihatı. Bumudur sizin gerçekçilik anlayısınız? Hadi onuda geçtim. Takımlarım populeriteside çok düşük. açın fm 2007 roberto carlosu alın bakalım fenerbahçeye. Diyeceksiniz ki tanınmış bir teknik adam değilsin o yüzden gelmiyorlar. Açın gerçek zamanlı editoru kendi ozellıklerınızı fulleyin yine gelmiyor. Bu sadece fenerbahçe için geçrli değil. Galatasaray içinde geçerli. Bugün galatasaray için michael owen konuşuluyor. Gelirmi? bence gelebilir. Ama oyunda galatasaraya değil owen ı ingiltere 18 yaş altında oynayan forveti alamazsınız. bugün fenerbahçe için poulsen, vargas konuşuluyor. Oyunda bırakın poulseni vargası juventustan kimi alabilir fenerbahçe? yada galatasaray?

Guizadan girdik nerelere geldik neyse ya böyle gelmiş böyle gider

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by medievil View Post
    20 maçta 6 gol.Bana göre hiç gerçekçi değil. Türkiye araştırmalarında her zaman için oyuncunun o günkü performansı baz alınıyor. Bu yüzdendirki guizanın özellikleri o kadar düşürüldü. Önümüzdeki sene Fenerbahçede kalırsa ve ilk yarıda 15 gol atarsa ne olacak? ben size söyleyeyim ne olacağını 10.0.2 yamasında özellikler tavan yapacak. Daha sonra guiza gol atamamaya başlasa ne olacak? 10.0.3 yamasında eski hale geri gelecek. Bir oyuncunun özelliklerle bu kadar oynanmaz. Biraz ileriyi görmek lazım. Oyunun deyimiyle POTANSIYEL yargılamak lazım. Sonra diyoruzki oyundan Türk yıldız çıkmıyor. Çıkmazda zaten. Çünkü araştırmacılar bir genç futbolcunun yıldız olup olamayacağını kestiremiyor. O an nasıl oynuyorsa o diyorlar. Nihatın ispanyaya gitmeden önceki özellikleri ile ispanyaya gittikten sonraki özellikleri arasında adeta uçurum var. Aynı olayı Emredede gördük. Olurda semihte avrupaya giderse o zaman onuda görürüz. Sadece buda değil. Yurt dışından gelen oyuncuların özellikleride çok çabuk düşürülüyor. bir kaç ayda bitiriciliği 17-18 olan adam 15 oluyor. Ama oyunda 15 olan bitiriciliği 17 yapmak bazen yıllar alabiliyor. Bugün 1 temmuz 2009 aha buraya yazıyorum 1 sene sonrada alıntı yapıcam bu yazıma. nihat beşiktaşa transfer oldu. Seneye göreceksiniz 3-5 ayda nihat ne hale gelecek. İki maç kötü oynasın özellikler abartılı bir şekilde düşürülecek. Düşünüyorumda iki sene önce nihatta guizada ispanyadaydı. ikiside forvet. Biri gol kralı oldu diğeri gol attımı bilmiyorum. ama fm 2009 da kimi tercih edersin deseler tabiki nihatı. Bumudur sizin gerçekçilik anlayısınız? Hadi onuda geçtim. Takımlarım populeriteside çok düşük. açın fm 2007 roberto carlosu alın bakalım fenerbahçeye. Diyeceksiniz ki tanınmış bir teknik adam değilsin o yüzden gelmiyorlar. Açın gerçek zamanlı editoru kendi ozellıklerınızı fulleyin yine gelmiyor. Bu sadece fenerbahçe için geçrli değil. Galatasaray içinde geçerli. Bugün galatasaray için michael owen konuşuluyor. Gelirmi? bence gelebilir. Ama oyunda galatasaraya değil owen ı ingiltere 18 yaş altında oynayan forveti alamazsınız. bugün fenerbahçe için poulsen, vargas konuşuluyor. Oyunda bırakın poulseni vargası juventustan kimi alabilir fenerbahçe? yada galatasaray?

Guizadan girdik nerelere geldik neyse ya böyle gelmiş böyle gider
    Acaba Aragones'in taktiginin Fenerbahce'ye uyumsuzlugunu ve bu nedenle az gol atmis olabilecegini dusundunuzmu?

Pekala forumlarda farkli teknik direktorler altinda Guiza'nin cok daha fazla gol attigi goruldu.

Ayni sekilde Baros'un az gol attigi sezonlar da oldu. Tek bir ornekten yola cikarak kendinize gore bir hikaye yazmaniz dogru mu? (Not Guiza'nin bitiriciligini dusurmedik hic, dusurmeyi de dusunmuyoruz hala)

Takimlarin popularitesi konusuna gelince...

Size o kadar cok neden sayabilirim ki Vargas veya Poulsen'in Turkiye'yi tercih etme, veya etmeme nedenleri olarak..

Neden tercih eder??

Ilk olarak para icin tabii ki. Italya'da %50 oraninda odenen vergi, Turkiye'de cok daha alt seviyede (yanilmiyorsam %15).

Yani Juventus eger Poulsen'e yilda 1.5 milyon Euro oduyorsa, Juventus'a bunun maliyeti 3 milyon Euro. Fenerbahce brut 3 milyon oderse, Poulsen'in cebine 2.55 milyon Euro giriyor.

Bunun yaninda tabii daha kolay bir ligde olma, kendini cok zorlamadan oynama avantaji var Turkiye'de. Ozellikle buyuk isimli bir oyuncu icin forma savasi vermeden rahat rahat oynama firsati var. Ne de olsa hemen hemen hic bir teknik direktor Poulsen'i kesip yerine Selcuk'u yerlestirmez.

Tabii gelmeme nedenleri de var. Ilk neden guzel zeminlerde, futbol oynamak icin sahaya cikan rakiplerle oynamak var Avrupa'nin buyuk liglerinde. Tabii bir de Turkiye'ye gelip sert/bozuk zeminlerde oynamak var. Kendini gostermek icin sana ozellikle sert giren oyunculara karsi oynamak var. Evinden maca gitmek yerine, her mac oncesi mecburi kampa girmek var. Kucuk ligde oynayip basarili olamazsan dunya futbolunda gozden dusmek ve deger kaybina ugramak var.

Bazilari geliyor, bir maceraya atliyor ama ayrilmalari pek de uzun surmuyor (mesela Anelka).

Gelip kalanlar da genelde aldiklari parayi baska bir yerde bulamadiklari, bulamayacaklari icin kaliyorlar.

Tabii bir de almak istenilen ancak ne kadar para verirsen ver alamadigin oyuncular var. Xabi Alonso icin yuksek bonservis bedelini odemeyi kabul etti Fenerbahce gecen yil. Hatta takimin basinda cok yakindan tanidigi Aragones vardi. Eminim ki Fenerbahce kendisi icin de gayet tatminkar bir maas teklif etmisti. Ama alinamadi, satilik listesinde olmasina, Liverpool'un Alonso'yu ozellikle satip Barry'yi almak istemesine ragmen.

Eminim ki Poulsen orneginde de Fenerbahce Poulsen'in baska bir ulkede kazanamayacagi kadar buyuk bir teklif vermistir. Ama buna ragmen Poulsen yan cizmiyor mu? Hem de kulubu onu istememesine ragmen. Yan cizmese bu transfer simdiye kadar neden bitmedi. Bir aydir gazeteler Poulsen yazip duruyor zira.

Vargas ise yeni cikti. Gecen yil Italya'da en kotu ucuncu transfer unvanini aldi (Quaresma ve Mancini'den sonra - not duselim 4. sirada Poulsen var). Kulubu gitse de olur, kalsa da olur havasinda. Tabii gitse daha iyi olur dusuncesindeler cunku yerine Drenthe'yi almak istiyorlar.

Alinmasi dusunulen iki oyuncu da kulupleri tarafindan gozden cikartilmis oyuncular. Bu tip oyuncular oyunda yeterince gozden cikartilmiyor dusuncesine sahipseniz, katilirim. Ancak siz daha yuksek reputation'a sahip bir takimin onemli bir oyuncusunu kopartip almaya calisiyorsaniz tabii ki bunda zorlanirsiniz.

Not: En son Galatasaray oyunumda yabancilarim:
    Akinfeev
    Jeremy Mathieu
    Patrick Viera
    Deco
    Kewell
    Baros
    Lucas Biglia
    Tiago Luis

Deco ile Viera'yi alirken oldukca sansliydim. Ayni yil serbest kaldilar ve ikisine de cok buyuk kontratlar (yilda 5 milyon Euro) onererek ikna edebildim. Transferlerin ikisi de sezon bittikten sonra netlesti.

Akinfeev'i ve Mathieu'yu getirmek icin ikisine de 1 yil iltifat etmem gerekti. Buyuk bonservis bedelleri odemek zorunda kaldim.

Tiago Luis ve Lugas Biglia nispeten kolay transferler oldular cunku ikisini de nispeten ufak kuluplerden aldim.

Onemli oyunculari transfer etmek imkansiz degil. Ancak istediginiz zaman istediginiz transferi yapabilseniz, Fenerbahce gecen yil Josico'yu, ondan onceki yil da Maldonado'yu almazdi emin olun. Hic bir takim ihtiyaci oldugu oyuncuyu kolay kolay birakmaz. Takimin kendine ihtiyaci oldugunu hisseden hic bir oyuncu da kolay kolay buyuk bir ligi birakip kucuk bir ligde macera aramaz.

Bu nedenle son 2 yilini sakat gecirmis Kewell gelir. Bu nedenle bir sezondur gol atamamis, takiminda yedek kaldigi icin sorun yaratan Baros gelir. Kulubunun yollamak istedigi ve hic bir kulubun o yuksek bonservis bedelini odemek istemedigi Anelka gelir. Takiminda yedek kalmis Ernst gelir.

Sonucta bir transfer stratejisi. Ya gidip takiminda oynayamayan/mutsuz olan/takiminin yollamak istedigi oyuncuyu alir kucuk liglerin buyuk takimlari, ya da gidip daha kucuk liglerde parlamis oyunculari alirlar. Ikinci tip oyuncuyu parayi basip alabilir takimlarimiz. Ancak ilk tip oyuncuyu almak icin ortamin uygun olmasi gerekir. Oyuncu satilik listesinde olabilir, takiminda cesitli nedenlerden dolayi mutsuz olabilir vs.

Nesil
    2007
    Yer
    Şehr-i Bursa

Deniz'in yaratılıcık sıfırsa balkondan atayım kendimi aşağıya bu kadar da olmaz ki...
    Verdiği ara pasları o kadar değerli ki Anderlcht deplasmanında ALexin golü ve Süper Kupada Kezman'ın attığı golldeki payı yadsınamaz...
    Deniz'in yaratılıcığına 0 demek ...

Nesil
    2003
    Yer
    İzmir/KARŞIYAKA

Quote Originally Posted by perpetua View Post
    Acaba Aragones'in taktiginin Fenerbahce'ye uyumsuzlugunu ve bu nedenle az gol atmis olabilecegini dusundunuzmu?

Pekala forumlarda farkli teknik direktorler altinda Guiza'nin cok daha fazla gol attigi goruldu.

Ayni sekilde Baros'un az gol attigi sezonlar da oldu. Tek bir ornekten yola cikarak kendinize gore bir hikaye yazmaniz dogru mu? (Not Guiza'nin bitiriciligini dusurmedik hic, dusurmeyi de dusunmuyoruz hala)

Takimlarin popularitesi konusuna gelince...

Size o kadar cok neden sayabilirim ki Vargas veya Poulsen'in Turkiye'yi tercih etme, veya etmeme nedenleri olarak..

Neden tercih eder??

Ilk olarak para icin tabii ki. Italya'da %50 oraninda odenen vergi, Turkiye'de cok daha alt seviyede (yanilmiyorsam %15).

Yani Juventus eger Poulsen'e yilda 1.5 milyon Euro oduyorsa, Juventus'a bunun maliyeti 3 milyon Euro. Fenerbahce brut 3 milyon oderse, Poulsen'in cebine 2.55 milyon Euro giriyor.

Bunun yaninda tabii daha kolay bir ligde olma, kendini cok zorlamadan oynama avantaji var Turkiye'de. Ozellikle buyuk isimli bir oyuncu icin forma savasi vermeden rahat rahat oynama firsati var. Ne de olsa hemen hemen hic bir teknik direktor Poulsen'i kesip yerine Selcuk'u yerlestirmez.

Tabii gelmeme nedenleri de var. Ilk neden guzel zeminlerde, futbol oynamak icin sahaya cikan rakiplerle oynamak var Avrupa'nin buyuk liglerinde. Tabii bir de Turkiye'ye gelip sert/bozuk zeminlerde oynamak var. Kendini gostermek icin sana ozellikle sert giren oyunculara karsi oynamak var. Evinden maca gitmek yerine, her mac oncesi mecburi kampa girmek var. Kucuk ligde oynayip basarili olamazsan dunya futbolunda gozden dusmek ve deger kaybina ugramak var.

Bazilari geliyor, bir maceraya atliyor ama ayrilmalari pek de uzun surmuyor (mesela Anelka).

Gelip kalanlar da genelde aldiklari parayi baska bir yerde bulamadiklari, bulamayacaklari icin kaliyorlar.

Tabii bir de almak istenilen ancak ne kadar para verirsen ver alamadigin oyuncular var. Xabi Alonso icin yuksek bonservis bedelini odemeyi kabul etti Fenerbahce gecen yil. Hatta takimin basinda cok yakindan tanidigi Aragones vardi. Eminim ki Fenerbahce kendisi icin de gayet tatminkar bir maas teklif etmisti. Ama alinamadi, satilik listesinde olmasina, Liverpool'un Alonso'yu ozellikle satip Barry'yi almak istemesine ragmen.

Eminim ki Poulsen orneginde de Fenerbahce Poulsen'in baska bir ulkede kazanamayacagi kadar buyuk bir teklif vermistir. Ama buna ragmen Poulsen yan cizmiyor mu? Hem de kulubu onu istememesine ragmen. Yan cizmese bu transfer simdiye kadar neden bitmedi. Bir aydir gazeteler Poulsen yazip duruyor zira.

Vargas ise yeni cikti. Gecen yil Italya'da en kotu ucuncu transfer unvanini aldi (Quaresma ve Mancini'den sonra - not duselim 4. sirada Poulsen var). Kulubu gitse de olur, kalsa da olur havasinda. Tabii gitse daha iyi olur dusuncesindeler cunku yerine Drenthe'yi almak istiyorlar.

Alinmasi dusunulen iki oyuncu da kulupleri tarafindan gozden cikartilmis oyuncular. Bu tip oyuncular oyunda yeterince gozden cikartilmiyor dusuncesine sahipseniz, katilirim. Ancak siz daha yuksek reputation'a sahip bir takimin onemli bir oyuncusunu kopartip almaya calisiyorsaniz tabii ki bunda zorlanirsiniz.

Not: En son Galatasaray oyunumda yabancilarim:
    Akinfeev
    Jeremy Mathieu
    Patrick Viera
    Deco
    Kewell
    Baros
    Lucas Biglia
    Tiago Luis

Deco ile Viera'yi alirken oldukca sansliydim. Ayni yil serbest kaldilar ve ikisine de cok buyuk kontratlar (yilda 5 milyon Euro) onererek ikna edebildim. Transferlerin ikisi de sezon bittikten sonra netlesti.

Akinfeev'i ve Mathieu'yu getirmek icin ikisine de 1 yil iltifat etmem gerekti. Buyuk bonservis bedelleri odemek zorunda kaldim.

Tiago Luis ve Lugas Biglia nispeten kolay transferler oldular cunku ikisini de nispeten ufak kuluplerden aldim.

Onemli oyunculari transfer etmek imkansiz degil. Ancak istediginiz zaman istediginiz transferi yapabilseniz, Fenerbahce gecen yil Josico'yu, ondan onceki yil da Maldonado'yu almazdi emin olun. Hic bir takim ihtiyaci oldugu oyuncuyu kolay kolay birakmaz. Takimin kendine ihtiyaci oldugunu hisseden hic bir oyuncu da kolay kolay buyuk bir ligi birakip kucuk bir ligde macera aramaz.

Bu nedenle son 2 yilini sakat gecirmis Kewell gelir. Bu nedenle bir sezondur gol atamamis, takiminda yedek kaldigi icin sorun yaratan Baros gelir. Kulubunun yollamak istedigi ve hic bir kulubun o yuksek bonservis bedelini odemek istemedigi Anelka gelir. Takiminda yedek kalmis Ernst gelir.

Sonucta bir transfer stratejisi. Ya gidip takiminda oynayamayan/mutsuz olan/takiminin yollamak istedigi oyuncuyu alir kucuk liglerin buyuk takimlari, ya da gidip daha kucuk liglerde parlamis oyunculari alirlar. Ikinci tip oyuncuyu parayi basip alabilir takimlarimiz. Ancak ilk tip oyuncuyu almak icin ortamin uygun olmasi gerekir. Oyuncu satilik listesinde olabilir, takiminda cesitli nedenlerden dolayi mutsuz olabilir vs.
    Benim yukarıdaki yazımı kısaca özetlersek şöyle diyorum:

1-Türkiyedeki oyuncuların özellikleri çok çabuk düşürülebiliyor. Özelliklerin yükseltilmesi ise çok daha yavaş oluyor.(Semih örneği)

2-Takımların popüleriteleri yeterisiz.

3-Türkiyedeki gelecek vaat eden gençlerin potansiyelleri diğer ülkelere nazaran yeterli derecede iyi değil.

Önceki yazımda aslında bu üç noktaya değinmek istemiştim. Siz gayet tatminkar bir cevap yazmışsınız ancak genelde 2 nolu soruna odaklanmışsınız.

Birincisi gecen sene bende Guiza'nın performansndan memnun değilim. Ancak Guizanın kötü performans göstermesinin nedeni Aragones yani taktikti. Vargas örneği gibi belkide onunda buna benzer sorunları var. O yüzden en kötü transfer seçildi. Bu adamın koşması yavaşlamadı, yada zıplaması azalmadı. Bahsetmek istediğim bu. Verdiğim bitiricilik örneği sadece bir örnek Guiza hikayemle(!) alakası yok. Sonuçta takımı yöneten Aragones değil benim. Tek örnekten yola çıkarak bu hikayeyi(!) uydurmadım. Benzer istatistikler bendede oldu. Oyun ilk çıktığı zaman fenerbahçeyi inceledim ve Fenerbahçe araştırmacısı arkadaşa msn den aynen şunu yazdım: "Şimdiye kadarkilerin en iyisi. maldonado hariç"(maldonado olduğundan daha iyiydi sanki ) yani demem o ki yeni yamalarla guizada belli düşüşler oldu. Benim karşı olduğum durum bu adam 10 senelik profesyonel futbolcunu 2 ayda ne hale geliyor(kezman örneği). Guiza gol atamayabilir. Bunun sebebi zaten taktik. Ancak oyunu oynayan aragones değil bensem ve o oyuncunun çift forvetli bir sistemde daha etkili olacağını biliyorsam o adam 20-30 maçta 6 gol atmamalı.

İkinci olarak sadece aşağıdaki örnekleri veriyorum. Taktir sizin.

Alex: Fenerbahçeye imza atmadan 1-2 hafta önce konfederasyon kupasını Brezilya kaptanı sıfatıyla kaldırdı.

Ortega: Fenerbahçeye geldiğinde Arjantinin kaptanıydı

Anelka: Fenerbahçeye yanılmıyorsam 25yaşında, kariyerinin baharında geldi.

Oyuncuların Türkiye'yi tercih sebepleri hakkında çeşitli hikayeler üretmenizi yadırgadım. Kimse kimsenin tercih nedenini bilemeyeceğini düşünüyorum.

Üçüncü olarak:

Robinho, messi, marcelo ve niceleri... Bu adamların ilerde çok iyi futbolcu olacaklarını Brezilyadaki meslektaşlarınız çok iyi görmüşler ve oyuna yansıtmışlar. Sanırım iki sene önce UEFA'nın resmi sitesinde gökhan gönül ile ilgili bir haber çıkmıştı ve gökhandan "new cafu" olarak bahsediyordu. Gökhan brezilyalı olsaydı eminimki 3-4 sene önce keşfedilir ve wonderkid olurdu. Tıpkı Marcelo gibi.

Ben şuan bundan 10 sene sonra brezilyanın kadrosu az çok tahmin edebiliyorum. Ancak Türkiyede bunu tahmin etmek imkansız. Çünkü potansıyeliyle yıldız olabilecek bir futbolcu yok. En iyi potansiyele sahip genç oyuncu 155PA ya sahip oluyor. Gerisini siz düşünün.

Bunların dışında tesisler ve altyapı ile ilgilide söyleyeceklerim var ancak bunlar size hikaye geldiğinden yazmıyorum.

Nesil
    2003

Benim yukarıdaki yazımı kısaca özetlersek şöyle diyorum:

1-Türkiyedeki oyuncuların özellikleri çok çabuk düşürülebiliyor. Özelliklerin yükseltilmesi ise çok daha yavaş oluyor.(Semih örneği)
    Son 2 yilda ozellikleri yukselen oyuncu sayisi, ozellikleri dusen oyuncu sayisindan cok ama cok daha fazla. Lig capinda ortalamaya bakarsak 2 sene once 118 civarinda olan TSL CA ortalamasi su anda 122 seviyesinde. Bu yukselis ozellik dusurerek olamaz.

2-Takımların popüleriteleri yeterisiz.
    Benzer seviyedeki takimlarla karsilastirin lutfen.

3-Türkiyedeki gelecek vaat eden gençlerin potansiyelleri diğer ülkelere nazaran yeterli derecede iyi değil.
    Oyuncunun yasina ve de mevcut yetenegine (CA'sina) baktigimizda oyunculara PA verme konusunda Ingiltere, Almanya, Hollanda, Brezilya vs. ile aramizda hemen hemen hic fark yok.

Önceki yazımda aslında bu üç noktaya değinmek istemiştim. Siz gayet tatminkar bir cevap yazmışsınız ancak genelde 2 nolu soruna odaklanmışsınız.

Birincisi gecen sene bende Guiza'nın performansndan memnun değilim. Ancak Guizanın kötü performans göstermesinin nedeni Aragones yani taktikti. Vargas örneği gibi belkide onunda buna benzer sorunları var. O yüzden en kötü transfer seçildi. Bu adamın koşması yavaşlamadı, yada zıplaması azalmadı. Bahsetmek istediğim bu. Verdiğim bitiricilik örneği sadece bir örnek Guiza hikayemle(!) alakası yok. Sonuçta takımı yöneten Aragones değil benim. Tek örnekten yola çıkarak bu hikayeyi(!) uydurmadım. Benzer istatistikler bendede oldu. Oyun ilk çıktığı zaman fenerbahçeyi inceledim ve Fenerbahçe araştırmacısı arkadaşa msn den aynen şunu yazdım: "Şimdiye kadarkilerin en iyisi. maldonado hariç"(maldonado olduğundan daha iyiydi sanki ) yani demem o ki yeni yamalarla guizada belli düşüşler oldu. Benim karşı olduğum durum bu adam 10 senelik profesyonel futbolcunu 2 ayda ne hale geliyor(kezman örneği). Guiza gol atamayabilir. Bunun sebebi zaten taktik. Ancak oyunu oynayan aragones değil bensem ve o oyuncunun çift forvetli bir sistemde daha etkili olacağını biliyorsam o adam 20-30 maçta 6 gol atmamalı.
    Guiza ornegine ozel olarak bakinca karsimiza kotu degil, cok kotu bir seozn gecirmis bir oyuncu cikiyor. 32 macta 11 gol atmis Guiza var gercekte. Yani 11/32 = 0.34 mac basina gol sayisi.

Gosterdiginiz ornekte 20 macta 6 gol atmis bir Guiza var. 6/20 = 0.3 mac basina gol sayisi. Veya 27 macta 8 gol atmis bir Guiza var. 8/27 = 0.3 mac basina gol sayisi. Demek ki cok uzakta da degiliz. Daha onceki profili ile 30 macta 35 gol atan Guiza'yi mi bekliyordunuz bu sezonun ardindan acaba?

İkinci olarak sadece aşağıdaki örnekleri veriyorum. Taktir sizin.

Alex: Fenerbahçeye imza atmadan 1-2 hafta önce konfederasyon kupasını Brezilya kaptanı sıfatıyla kaldırdı.
    Ayni zamanda Cruzeiro'da misyonunu tamamlamis, artik yurt disina tekrar acilmak isteyen bir oyuncu olarak geldi.

Brezilya'dan oyuncu almak, emin olun ki Ingiltere'den oyuncu almaktan cok daha kolay.

Ortega: Fenerbahçeye geldiğinde Arjantinin kaptanıydı
    River Plate finansal kriz nedeniyle paraya ihtiyaci oldugu icin zorla satti. Cok sevdigi River Plate'in buyuk bir transfer bedeli alacagini bilerek karsisina cikacan teklifi geri cevirmesi ne kadar dogru olurdu Ortega'nin?

Mesela bugun bir Arap kulubunden Semih icin 30 milyon Euro bonservis bedelli teklif gelse (bu sene yapilan transferlerin borcunu bir kalemde silebilecek bir teklif), Semih'in maasi da 3'e katlansa acaba Semih yok ben gitmem mi der, yoksa Fenerbahce yonetimi bu teklifin bir daha gelmeyecegini dusunerek Semih'i bir turlu ikna mi eder?

Biraz bizim gazetelerin gaz verici haberlerinin disina cikip, dunyada nelerin olup bittigini de takip etmek gerekli. Ortega'nin Turkiye'ye gelmesi buyuk yanki yapti. Bu yanki transfer olan oyuncu Ortega oldugu icin degil, transfer oldugu ulke Turkiye oldugu icin ortaya cikti. Ki bence Revivo transferi Ortega'dan cok daha onemli bir transferdir. Zira o aralar Celta Vigo takimi ust siralara oynayan ve Revivo'yu kadrosunda dusunen bir takimdi. Mustafa Denizli'nin Revivo'yu nasil ikna ettigini de yakin zamanda yaptigi bir roportajini okuyarak ogrenebilirsiniz.

Anelka: Fenerbahçeye yanılmıyorsam 25yaşında, kariyerinin baharında geldi.
    Anelka transferinde o kadar cok faktor var ki...
    O donemde Man City finansal olarak zor durumdaydi
    PSG'e Anelka icin hala 5 milyon GBP civarinda borcu vardi
    Transferden bir kac hafta once Anelka Arsenal'e karsi macta akat oldugu icin oynayamayacagini belirtmis, kulup doktorlar tarafindan kontrol edilmeyi kabul etmemisti. Donemin teknik direktoru Kevin Keegan ile atismisti.
    Yani Man City satmak istiyordu. Sorunlu futbolu imaji yuzunden alicisi ise azdi. Her ne kadar kaliteli olsa da.

Tekrar tekrar soylememde fayda var sanirim. Buyuk bir ligde yarisan ve kulubunde oynamaktan mutlu olan onemli futbolcuyu kopartip Turkiye'ye getirmek cok ama cok zordur. Bugun size Hindistan'da bir sirket is teklifi verse ve siz mevcut isinizde memnun olsaniz bu teklifi kabul edermisiniz?

Oyuncuların Türkiye'yi tercih sebepleri hakkında çeşitli hikayeler üretmenizi yadırgadım. Kimse kimsenin tercih nedenini bilemeyeceğini düşünüyorum.
    Sizin de varsayiminiz oyuncularin teklifleri kabul etmesinin nedeninin Fenerbahce'nin taninirliginin olmasi. Sizin tercihiniz bir acidan bakiyor, benim tercihim diger acidan. Ancak ortada olan bir gercek var ki buyuk liglerden satiliga cikartilmamis bir oyuncu gelmez/gelmiyor. Satiliga cikartilmis oyuncular bile zar zor getiriliyor.

Sonucta Fenerbahce bir Real Madrid veya bir Chelsea degil ki elini attigi her oyuncu o takima transfer olmak icin can atsin. Dogru zamanda yapilan dogru hamleler sonucunda onemli transferler pekala oyunda da gerceklesebiliyor. Gercek hayatta da bu yapilan hamlelerin zamanlamasi onemli. Oyuncuya ne gibi bir firsat sunuldugu onemli. Ingiltere'de, Ispanya'da, Italya'da oynama sansina sahip oldugunu dusunen takiminda bunu hisseden hic bir oyuncu kolay kolay Turkiye'ye gelmez. Her hafta Roma'ya, Inter'e, Milan'a, Real Madrid'e karsi, Barcelona'ya karsi, Man Utd'a karsi, Chelsea'ya karsi, Liverpool'a karsi oynamak varken futbolunu en ust seviyede oynamak varken kimse kolay kolay pilini pirtisini toplayip Turkiye'de Denizli deplasmanina, Antalya deplasmanina, Sivas deplasmanina cikmaya can atmaz.

Bunu kabul edecek iki tip futbolcu vardir. Ilki buyuk liglerde oynayamayacak oyuncular (kisisel nedenlerle olabilir, kalite yetersizligi nedeniyle olabilir), ikincisi Turkiye'de bir misyon ustlenerek gelen oyuncular. Yani bir amac ile gelen oyuncular. Yani Turkiye'ye gelmesi ile kariyerini ilerletecek oyuncular.

Üçüncü olarak:

Robinho, messi, marcelo ve niceleri... Bu adamların ilerde çok iyi futbolcu olacaklarını Brezilyadaki meslektaşlarınız çok iyi görmüşler ve oyuna yansıtmışlar. Sanırım iki sene önce UEFA'nın resmi sitesinde gökhan gönül ile ilgili bir haber çıkmıştı ve gökhandan "new cafu" olarak bahsediyordu. Gökhan brezilyalı olsaydı eminimki 3-4 sene önce keşfedilir ve wonderkid olurdu. Tıpkı Marcelo gibi.
    Marcelo 3-4 yil once hem Brezilya birinci liginde oynuyor, hem de milli oyuncu idi. Gokhan Gonul 3-4 yil once TFF 2. Lig'de oynuyordu. Fark da burada olsa gerek. Bogazin Maradonasi da vardi bizde bir zamanlar, hatta gidip Inter'de futbol oynadi. Simdi 155 PA'si var bu Maradona'nin bu da ciktigi en yuksek CA ile esdeger.

Robinho, Messi gibi oyuncular daha 16 yasinda onemli takimlarda oynuyordu. Bizde bu tip oyuncularin bollgugu var ve biz yuksek potansiyel vermiyoruz degil mi?

Size garanti verebilirim (hatta matematiksel olarak da kanitlayabilirim) ki 100 CA ve ustu oyuncular icin verdigimiz potansiyeller Ingiltere, Hollanda, Almanya, Brezilya gibi ulkelerin ne altinda, ne de ustunde. Onlarda 16-17 yaslarinda onemli yeteneklere sahip oyuncular cikiyor ve oynuyorsa, bizde ise oynamiyorsa ve bu nedenle daha yuksek potansiyellere erisemiyorsa bunun sucunu da arastirmada aramaniz cok ama cok garip.

Ornek vereyim...

Veritabaninda 18 yasinda ve 190 civari sahibi olan oyuncular bu yasta 155 civari bir CA'ya sahip oluyor. Yani asagi yukari ligimizin tozunu atiyor olmasi lazim bu oyuncunun. Zira diger ulkeler de olaya bu sekilde bakiyor, bizler de bu sekilde bakiyoruz. Bakis acimiz onlardan farkli degil yani.

Tabii Tuncay'in giderken sahip oldugu PA'nin 165 oldugunu ve bu rakamin su anda 155 oldugunu.

Gokdeniz'in gittikten sonra sahip oldugu CA ve PA degerlerinin degismedigini.

Ayni sekilde Aurelio'nun CA degerinde Ispanya'da ufak bir indirme oldugunu hatirlatmakta fayda var.

Caner Erkin giderken -9 PA ile gitmisti. Su anda -8 PA degerinde. Buyuk ihtimalle Ruslar ona 140 civari bir PA verecek.

Tomas gitti 135 CA, 145 PA ile. Su anda 131 CA, 145 PA sahibi.

Ilic gitti 135 CA, 155 PA ile. Bu degerleri hala koruyor.

Appiah gitti 145 CA, 155 PA ile. Su anda 145 CA, 152 PA sahibi.

Ulkeden ayrilan oyuncular icin gittikten sonra CA/PA yukselir tezi ortaya atilirdi bir zamanlar. Bizim oyunculara gereken degerleri vermedigimiz tezini savunmak amaciyla yapilirdi bu yorumlar. Giden oyuncularda buyuk yukselmeler gorulseydi bu teze hak vermek gerekirdi belki de. Ancak durum belli ki oyle degil.

Ben şuan bundan 10 sene sonra brezilyanın kadrosu az çok tahmin edebiliyorum. Ancak Türkiyede bunu tahmin etmek imkansız. Çünkü potansıyeliyle yıldız olabilecek bir futbolcu yok. En iyi potansiyele sahip genç oyuncu 155PA ya sahip oluyor. Gerisini siz düşünün.
    155 CA veya ustu almis kac tane Turk oyuncu biliyorsunuz? Kaldi ki 150+ PA sahibi 21 yas altinda 11 oyuncu var su anda veritabaninda. Buna -9 olanlar da dahil. Turk milli takimi en son ne zaman hemen hemen butun 11'i 150+ CA sahibi oyuncudan olustu? Ustelik bu rakama Arda gibi 1987 dogumlu, Gokhan Gonul gibi 1985 dogumlu oyuncular dahil degil. Yani 1988 ve daha sonra dogmus 11 tane 150+ PA sahibi olacak Turk oyuncu var.

Bir Portekiz'de, bir Hirvatistan'da, bir Hollanda'da, Isvec, Danimarka, Rusya'da bu seviyede bu kadar oyuncu yok.

70 civarinda da en azindan 130 ile 149 arasinda PA sahibi olacak oyuncu var. Bunlar da 21 yasinin altinda. Bu rakam da Hollanda ile benzer seviyede. Yukarida belirttigim diger ulkelerin ise cok ustunde.

Ama bu da yeterli degil size cunku Turkiye her 2 yilda bir uluslararasi turnuvalarda yari final oynayan takim olmasi gozunuzu boyuyor...

Demek ki genc oyuncularin hepsine -9 potansiyel vermemiz lazim ki arastirma sizi memnun etsin...

Veya arastirma sizi memnun etmesin ki biraz gercekci olsun.

Not: siz eger Brezilya'nin 10 sene sonraki kadrosunu tahmin edebiliyorsaniz isterseniz sizi Brezilya arastirma sefi ile tanistirayim ve kendisine yardimci olun. Zira kendisi bile sizin kadar emin degil kimlerin basarili olacagi, kimlerin olamayacagi konusunda. Veya boyle bir iddiada bulunmayacak kadar alcak gonullu.

Bunların dışında tesisler ve altyapı ile ilgilide söyleyeceklerim var ancak bunlar size hikaye geldiğinden yazmıyorum.
    Tesisler hakkinda da yazin. Mesela takimlar icin dunya capinda tesisler isteyin. Bu tesislerin olmasi gerektigini oyuncularin verdigi, bu tesisler X ulkesinde bile yok seklinde olan medyada yainlanan yorumlara dayatin.

Sonra da daha once verdigim 30 adet sahali antrenman tesisleri, tam tesekkullu hastaneleri olan, ozel oyuncu performansi gelistirici testlerin yapildigi labarotuvarlari orneklerini tekrarlayayim. Bunlarla 3 tane sahaya sahip olan, bilimsel calismalari hemen hemen hic olmayan antrenman tesislerimizi karsilastiralim isterseniz.

Nesil
    2008
    Yer
    Denizli - İzmir

Ömer abi hazır hatırlamışken sorayım.Bunla ilgili değil ama free oyuncuların özellikleriyle kim ilgileniyor ?
    Daniel Bryan'ın sakalının kılıyız !

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by Notts County96 View Post
    Ömer abi hazır hatırlamışken sorayım.Bunla ilgili değil ama free oyuncuların özellikleriyle kim ilgileniyor ?
    Arastirma sorumlulari olarak Elhadji, Vieri ve ben.

Nesil
    2008
    Yer
    Denizli - İzmir

Arastirma sorumlulari olarak Elhadji, Vieri ve ben.
    Sadece Türkiyedeki yada Türkiyeden ayrılmışları mı yapabiliyorsunuz ?
    Daniel Bryan'ın sakalının kılıyız !

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by Notts County96 View Post
    Sadece Türkiyedeki yada Türkiyeden ayrılmışları mı yapabiliyorsunuz ?
    Sadece ilk vatandasligi Turk olan kisiler.

Ancak yabancilar icin diger arastirma sefleri ile irtibata gecip degisiklik istememiz mumkun.

Nesil
    2003
    Yer
    İzmir/KARŞIYAKA

Yazınızda sürekli ortalamalardan sayısal istatistiklerden bahsetmişsiniz. Ancak istatistikler her zaman doğruyu söylemiyor. Ben fikirlerimi ortaya koyarken kendi oynadığım oyunu baz alıyorum. Birkaç ay önce real time editörü açıp turk futbolcuların PA değerlerine baktım. 150 üstü futbolcuların sayısı en iyi ihtimalle 10idi. Bu arada yıl 2023. Daha sonra o oyunada devam etmedim zaten.

PA verme konusunda hemen hemen fark yok demişsiniz. Bakın tekrar yazıyorum benim PA veya CA değerleri ile bir işim yok. Yıl olmuş 2023 piyasada bir tane Türk oyuncu yok(Gurbetçiler hariç)

Guiza konusunda hala anlaşabilmiş değiliz. Bir türlü derdimi anlatamadım. Yukarıda yazdım tekrar yazıyorum. Takımı yöneten Aragones değil benim. Takımın başında Aragones varken 6 gol atmışsa tamam. Ama ben varkende adam 6-7 gol atıyor. Anlatmak istediğim bu.

Ortega, Alex, ve diğerleri hakkında yazdıklarınızı tebessümle okudum zaten Fenerbahçe Ronaldinhoyu alsa para için geldi, Cristiano ronaldoyu alsa zaten ronaldo paraya doymus ondan geldi, vargası alsa en kötü transfer vs. gibi şeyler söyleyeceksiniz. Bugün gs Abdul kader Keita'yı aldı. Gerçekten bu konudaki yorumunuzu çok ama çook merak ediyorum (zamanında afrikanın drogbadan sonra en iyi oyuncusu seçilmiştir)

Potansiyele sahip oyuncuların fazla olup olmadığını tespit edecekler sizlersiniz . Örneğin Hakan şükür, Tuncay gibi oyuncular sakaryaspordan çıkmıştır. 80 milyonluk koca ülkede hiçmi ikinci bir Hakan yok ikinci bir nihat yok. Sakaryada yetişen hiçmi iyi oyuncu yok. Yada kartalsporda. Örnek verdiğim bu iki takımdan üç büyüklerde ve anadoluda oynayan bir çok futbolcu var. Ancak bu yıldızları çıkartmış olan sakarya kulübünün Youth setup'ı 13, training ise adeta sürünüyor 7. Kaltalspor ise oda aynı 10-11 lerde geziniyor. Neyse ikinci ligi boşverelim birde super lige bakalım ve benzer 3. dünya ülkeleri ile ligimizi karşılaştıralım. Bakalım sizin istatistikler doğruyumu gösteriyor.

Takım adı training youth setup lig

Goias 15 15 Brazilya 1. ligi 16.sı

Santo andre 13 15 Brezilya ikinci ligi

Esteghlal 12 8 İran ligi
    Fenerbahçe 17 8 Super lig

Galatasaray 16 18 Super lig

Şimdi yukarıdaki tabloya göre;

1- 30 adet sahali antrenman tesisleri, tam tesekkullu hastaneleri olan, ozel oyuncu performansi gelistirici testlerin yapildigi labarotuvarlara sahip takım hangisi olabilir?

2- Youth setupı en düşük olan takımlar hangileridir. Bu iki takımın ortak yönleri nelerdir?!?!?

3- Burada bir anormallik yokmudur?

Koca Türkiye'yi isveç, danimarka, rusya ile karşılaştırmışsınız. Eğer Uluslararasi turnuvalarda yari final oynamamız gözümüzü boyuyorsa, Galatasarayın Uefa kupası almasıda sizin gözünüzü boyuyor demektir. Galatasaray uefayı aldığında kadrosunda 2-3 tane genç oyuncu vardı diye mı bu rakamlar verildi merak ediyorum.

Neyse bu konuda hassassınız tekrar ceza yememek için burda kesiyorum.

Bakın tekrar tekrar yazıyorum. Benim PA la CA la işim yok. Tek söylediğim şey şu. "Gelmişim 2023 yılına piyasada bir tane Türk oyuncu yok. Güney koreden bile çıkıyor bizden neden çıkmıyor"

Bunun nedenide sanırım youth setupı düşük tutmanız. Koca Fenerbahçe ile iran takımı birmi. Belkide gözü boyanan biz değilde sizsiniz.

Nesil
    2003

Birkaç ay önce real time editörü açıp turk futbolcuların PA değerlerine baktım. 150 üstü futbolcuların sayısı en iyi ihtimalle 10idi. Bu arada yıl 2023. Daha sonra o oyunada devam etmedim zaten.
    Imkani yok. Cok ciddi soyluyorum. Imkani yok.

Code:
             190   180   170   160   150   140   130   120   110   100    90    80    70    60    50    40    30    20    10    0
    Turkey     1     2     8    25    54    77    86    21    -8   -30   -41    28   -73  -105  -209  -255   -97    24    19    1
    Brazil     0     0    -2   -10   -26   -20     8     5    13     6     7     8     9     5     1     0     0     0     0    0
    Argentina -1     0    -5    -6   -13   -11   -10    11     9    11     1     0    -2     1    -2    -1     0     0     0    0
    England    0    -1     6     5     0   -10    15     4     2     2    -6     2     1    -1    -3   -10    -2   -14   -10    0
    Germany    0     1     1    -2    -1     6     4    11     3     4     1    -2    12     8     6     4     0     0     1    0
    France     0     1    -1    -8   -10     5    -1    -1     7     1    -1    -4    -5     6     3     1     0     3     0    0
    Spain      0    -2     3     1    12   -28   -27   -21     0     3     2     5    14    14     6     8     4     3     1    0
    Holland    1     0    -4     1     3    -4    -4    -3     1     6     2     1     4     5     2     1     1     1     0    0
    Bu tablo ne diye soracaksiniz..

Oyun basindaki her kategorideki CA'li oyuncu sayisi ile 2042 yilindaki ayni kategorideki oyuncu sayisi farki.

Yani 150 ilse 159 CA arasindaki Turk (yani ilk vatandasligi Turk olan, yani Turkiye'de yetismis) oyuncu sayisi 54 adet yukselmis. Bu rakam Brezilya'da ise 26 adet dusmus.

PA verme konusunda hemen hemen fark yok demişsiniz. Bakın tekrar yazıyorum benim PA veya CA değerleri ile bir işim yok. Yıl olmuş 2023 piyasada bir tane Türk oyuncu yok(Gurbetçiler hariç)
    Benim de 2022'de bir oyunum var. 32 tane Turkiye'de yetismis oyuncu var 150+ CA sahibi.

150+ PA sahibi oyuncu sayisi ise 287.

21 yas altinda olup, 150+ PA sahibi olan oyuncu sayisi ise 131.

Tabii gelecege bu kadar gidince oyunun parametrelerine mahkum oluyorsunuz. Ne kadar fazla sezon oynarsaniz, arastirma'nin etkisi o kadar azaliyor. Zira takimlar tesislerinin kalitesini yukseltiyor (20/20 tesisleri olan Turk takim sayisi 13 benim oyunumda - zaten CA'si 150+ olan oyuncu sayisindaki patlamanin nedeni de bu).

Guiza konusunda hala anlaşabilmiş değiliz. Bir türlü derdimi anlatamadım. Yukarıda yazdım tekrar yazıyorum. Takımı yöneten Aragones değil benim. Takımın başında Aragones varken 6 gol atmışsa tamam. Ama ben varkende adam 6-7 gol atıyor. Anlatmak istediğim bu.
    Benim de anlatmak istedigim, bunun nedeninin sizin taktiksel tercihleriniz oldugu.

Ortega, Alex, ve diğerleri hakkında yazdıklarınızı tebessümle okudum zaten Fenerbahçe Ronaldinhoyu alsa para için geldi, Cristiano ronaldoyu alsa zaten ronaldo paraya doymus ondan geldi, vargası alsa en kötü transfer vs. gibi şeyler söyleyeceksiniz. Bugün gs Abdul kader Keita'yı aldı. Gerçekten bu konudaki yorumunuzu çok ama çook merak ediyorum (zamanında afrikanın drogbadan sonra en iyi oyuncusu seçilmiştir)
    Keita'yi Lyon yollamak istiyordu. Takim ve oyuncu arasinda kan uyusmazligi olustu ve mutsuz olan bu oyuncuyu satmak istedi. Keita'nin bir kac hafta oncesinden, istenmedigim yerde kalmak istemiyorum demeci vardi. Demek ki Keita'ya Galatasaray en cazip teklifi yapmis ki Galatasaray almis. Keita gecen sezon Lyon'da beklentileri karsilasa, kadroda hala dusunuluyor olsa Galatasaray'in almasi mumkun olurmuydu? Poulsen ve Vargas isimlerinin durumu da cok farkli degil. Tek fark, Poulsen Turkiye'ye gelmek istemiyor. Vargas'in bu konudaki dusuncesini ise bilemiyorum. Keita ise belki musluman ulke oldugu icin secti, belki de Turkiye hakkinda aldigi referanslar, Haldun Ustunel'in cabalari onu etkiledi. Detayini bilemeyiz ama su gercek ki Keita ancak mevcut oldugu durumda Turkiye'ye getirilebilirdi.

Potansiyele sahip oyuncuların fazla olup olmadığını tespit edecekler sizlersiniz . Örneğin Hakan şükür, Tuncay gibi oyuncular sakaryaspordan çıkmıştır. 80 milyonluk koca ülkede hiçmi ikinci bir Hakan yok ikinci bir nihat yok. Sakaryada yetişen hiçmi iyi oyuncu yok. Yada kartalsporda. Örnek verdiğim bu iki takımdan üç büyüklerde ve anadoluda oynayan bir çok futbolcu var. Ancak bu yıldızları çıkartmış olan sakarya kulübünün Youth setup'ı 13, training ise adeta sürünüyor 7. Kaltalspor ise oda aynı 10-11 lerde geziniyor. Neyse ikinci ligi boşverelim birde super lige bakalım ve benzer 3. dünya ülkeleri ile ligimizi karşılaştıralım. Bakalım sizin istatistikler doğruyumu gösteriyor.
    20 sene oncesinin Turkiyesi ile simdiki Turkiye'yi karsilastirmak ne kadar dogru?

Neyse.. youth setup'in anlamini, oyundaki etkisini bilmeden bu elestiriyi getirmeniz tabii oldukca gereksiz. Youth setup sadece cikan genc oyuncularin CA seviyesini belirler. (Konuyu buraya getirmeye calistiginizi fark ettim), mesela 18 youth setup'i olan Galatasaray'in 90 CA'lik oyuncu cikartma ihtimali, 8 youth setup'i olan Fenerbahce'den sadece biraz daha yuksektir. Cikan oyuncunun CA'sini belirleyen sadece ve sadece youth setup degil, ayni zamanda takimin reputation ve akademi sahibi olup olmadigidir. Bu acidan da Turkiye'de siralama:
    Galatasaray
    Genclerbirligi
    Bursaspor
    Ankaraspor
    Besiktas
    Trabzonspor
    Fenerbahce
    Altay
    Bucaspor
    IBB Spor
    Dardanelspor
    Sakaryaspor
    Kocaelispor
    Gaziantepspor
    Manisaspor
    Kartalspor

seklinde olusmaktadir. En azindan 9.0.3 veritabaninda bu sekilde olusuyordu.

Tabii bu degerlerin yillar gectikce ne kadar degistirgini de bilmek gerekli

Code:
    Club              Training     2042 Training           Youth     2042 Youth
    Altay                    9                20              14             20
    Ankaraspor              18                20              16             20
    Besiktas                17                20              12             20
    Ç. Rizespor             15                20               7             20
    Denizlispor             12                20               8             20
    Diyarbakirspor          10                20               4             20
    Eskisehirspor           10                20               3             17
    Fenerbahçe              17                20               8             20
    Galatasaray             16                20              18             20
    Gaziantepspor           15                20               9             19
    Gençlerbirligi          18                20              18             20
    Kartalspor              11                16              12             17
    Kocaelispor             15                20              11             20
    Konyaspor                9                20               7             20
    Manisaspor              11                19              10             19
    Orduspor                 8                10               6             10
    Sivasspor                6                20               8             20
    Trabzonspor             14                19              18             19

Takım adı training youth setup lig

Goias 15 15 Brazilya 1. ligi 16.sı

Santo andre 13 15 Brezilya ikinci ligi

Esteghlal 12 8 İran ligi
    Fenerbahçe 17 8 Super lig

Galatasaray 16 18 Super lig

1- 30 adet sahali antrenman tesisleri, tam tesekkullu hastaneleri olan, ozel oyuncu performansi gelistirici testlerin yapildigi labarotuvarlara sahip takım hangisi olabilir?
    Lens, Chelsea, Sao Paulo, Milan, Man Utd vs. Bu nedenle de bu takimlar 20 alirken, bizim en iyi antrenman tesislerine sahip takimlarimiz 16-17 civari deger almaktadir.

2- Youth setupı en düşük olan takımlar hangileridir. Bu iki takımın ortak yönleri nelerdir?!?!?

3- Burada bir anormallik yokmudur?
    Hayir bir anormallik yok.
    Oyuncu cikartma konusunda siralama (oyun icinde yapilan takimin akademi sahibi olup olmadigi, kulubun reputation degeri ve youth setup'i iceren hesaba gore):
    Galatasaray
    Fenerbahce
    Goias
    Santo Andre
    Esteghlal

Koca Türkiye'yi isveç, danimarka, rusya ile karşılaştırmışsınız. Eğer Uluslararasi turnuvalarda yari final oynamamız gözümüzü boyuyorsa, Galatasarayın Uefa kupası almasıda sizin gözünüzü boyuyor demektir. Galatasaray uefayı aldığında kadrosunda 2-3 tane genç oyuncu vardı diye mı bu rakamlar verildi merak ediyorum.
    Galatasaray'in alt yapisindan yetismis olmak, siz her ne kadar kabul etmeseniz de, bir markadir.

Fenerbahce'nin alt yapisi ise genelce 16-17-18 yaslarindaki yetenekli oyunculari takima genc yasta kazandirmak ile taninir. Fenerbahce'nin nispeten dusuk youth setup degeri de bu tip oyunculara hem yapay zeka'nin, hem de kullanici'nin transfer ederek sahip olmaya tesvik etmektir.

Tabii youth setup'in degeri, kadroya alt yapidan verilen oyuncularin CA seviyesini belirler. Potansiyelleri genelde rassal olmakla beraber, nispeten daha yuksek repuation sahibi kuluplerin, nispeten daha fazla yuksek potansiyelli oyuncu cikartma ihtimali vardir.

Oyunda 8 seviyesindeki youth setup'dan, 20 seviyesine cikmanin maliyeti yaklasik 2-3 milyon euro civarindadir. Bu inanilmaz dusuk bir rakam olmakla beraber ayrica 8 seviyesinden 20 seviyesine cikmak oyunda 1-2 sezonda gerceklestirilebilecek bir seydir. Ve bu yukselme, tekrar ediyorum, alt yapidan cikan oyuncularin CA seviyelerini etkiler. Yani oyuncularin A takimda oynamaya ne kadar hazir olduklarini etkiler. Oyuncularin sahip olduklari potansiyeli etkilemez. Ancak oyuncularin CA seviyesinin ne kadar hizda yukselecegini, takimdaki alt yapi hocalarinin kalitesi ile beraber, etkiler.

Neyse bu konuda hassassınız tekrar ceza yememek için burda kesiyorum.
    Benim hassas oldugum sey, oyunda herseyin gercekci gelismesi.

Yukarida gosterdigim CA tablosu da bunun gercekci bir sekilde gelismedigini gosteriyor. Ancak tabii sizin istediginiz sekilde de gelismiyor.

Bakın tekrar tekrar yazıyorum. Benim PA la CA la işim yok. Tek söylediğim şey şu. "Gelmişim 2023 yılına piyasada bir tane Türk oyuncu yok. Güney koreden bile çıkıyor bizden neden çıkmıyor"

Bunun nedenide sanırım youth setupı düşük tutmanız. Koca Fenerbahçe ile iran takımı birmi. Belkide gözü boyanan biz değilde sizsiniz.
    Belki de youth setup degerinin nasil isledigini, neyi etkiledigini bilmeyen sizsiniz. Bu hic akliniza geldi mi acaba?

Saniyormusunuz ki oyun ile beraber gelen editor'e oyuncular ve takimlar hakkinda girilebilecek her turlu bilgiyi ekliyor? Bunlarin aciklamasini sizlere yapiyor?

Mesela direk elestiri moduna girmek yerine, en bastan sadede gelip Fenerbahce'nin Youth Setup degeri neden 8 acaba diye sorabilirdiniz. Ancak bu yolu secmek nedense insanlara zor geliyor.

Son olarak sunu soyleyeyim...

Fenerbahce'nin Youth Setup degerinin 3 ile 13 arasinda herhangi bir deger olmasinin, alt yapidan cikartacagi oyuncu kalitesi acisindan herhangi bir farki yok. Yani Youth Setup'i 13'e cikarsak bile, Fenerbahce'den cikacak oyuncu kalitesinde bir degisiklik olmayacak. Tabii reputation degerinin sabit kaldigini varsayarsak.

Reputation degeri ise sabit kalmiyor. Aksine, 10 sene Galatasaray ve Fenerbahce'nin reputation degeri 150+ degerlerden 140'li degerlere iniyor. Bu takimlar her yil sampiyon olsa da, her yil avrupa kupalarinda basarili olsa da. Bu da oyunun getirdigi bir hata.

Ancak buna ragmen 150+ CA sahibi oyuncu sayisi konusunda Turkiye'nin ne kadar buyuk bir patlama yaptigini yukarida gorebiliyoruz.

Yani herseyi biliyor gibi yapmaniza ragmen herseyi bilmiyorsunuz. Herseyi bilmemekle beraber, bilmediginiz seylerle ilgili karsinizdaki bu konular hakkinda dusunmus, analiz yapmis, SI'a hata raporu vermis kisi ile tartismaya giriyorsunuz.

Tartismaya girmek yerine, bunu sorarak yaklasmak da mumkun. Neden az oyuncu cikiyor diye sorsaniz, benim cevabim sanssizmissiniz olurdu. Zira yukaridaki tablo gayet acik bir sekilde gosteriyor Turk oyunculardaki kalite patlamasini.

Ben merak edilenleri cevaplamaktan memnuniyet duyarim. Suclama yapilmadigi, soru soruldugu takdirde tabii..

Nesil
    2003
    Yer
    İzmir/KARŞIYAKA

Hard diskten silinmiş verileri kurtaran programlarla birazdan deneyeceğim. Olurda sağlam kurtarabilirsem ilk işim save dosyasını size yollamak olacak

Benim isteğim tabiki Türkiyedende Brezilyadaki gibi oyuncu çıksın değil. Zaten verdiğim örnektede gidip bir sao pauloyu örnek vermedim. Brezilya 2. liginde herhangi bir takımı örnek verdim. Youth setupın oyuna etkisini nerden çıkarttığıma gelince..

Bir sefer oyuna başlamadan önce Türkiye ligindeki bazı takımların Youth setup ve trainingini yükselttim. Yükselttim derken tüm takımları 20 yapmadım tabiki.11 se 15 yaptım mesela. Yanlış hatırlamıyorsan 20 yaptığım tek takım Galatasaraydı.

Sonuç:

Youth setup ve trainingdeki oynamalar sonuçunda yukarıdaki gibi daha önce Türkiyede görmediğim oyuncular çıkmaya başladı. Daha önceki oyunumda(2023e kadar oynadım dediğim) bunlarım yarısı gördüğümdi iyi diyip takıma alır olmuştum. Youth setupın ilgisi yok diyorsanız tamam itirazım yok. Ama banada hak verin.

Galatsarayın altyapısı hakkında kabullenmediğim birşey yok. Aksine bende sizinle aynı fikirdeyim. Ancak bazı spor yazarları gibi şansa alınmış 3.lükler tarzında konuşunca bende o cümleyi kurdum.

Ben herşeyi biliyor gibi yapmıyorum. Sadece kendi oyunumda olan olayları söylüyorum. Ortaya bir iddaa atarkende sallamıyorum. Kendi oyunumda denedim ve sonuç bu. Belki şansa oldu. Bilmiyorum.

Eleştiri geldiğnde neden bu kadar agrasifleşip iğneleyici laflar söylemenizide anlamış değilim. Sadece ben değil başka insanlarda eleştiriyor. Geriye dönün 23 sayfayı bir gözden geçirin. Benim yaptığım eleştirinin çok daha ağırlarına maruz kaldınız bazen. Ancak kimseye hikayeden konuşuyorsun dediğinizi görmedim

Diğer forumlarda tamam ama bu forumda değil sizinle kimseyle tartışmaya girmem. Bir kez girdim ondada tarafınızca cezalandırımdım. Sizden ricam bu yazıyıda tartışma olarak algılamayın. Sonuçta sadece fikrimi söylüyorum. Başımdan geçmiş olayları paylaşıyorum.

Nesil
    2003

Youth setup ve trainingdeki oynamalar sonuçunda yukarıdaki gibi daha önce Türkiyede görmediğim oyuncular çıkmaya başladı. Daha önceki oyunumda(2023e kadar oynadım dediğim) bunlarım yarısı gördüğümdi iyi diyip takıma alır olmuştum. Youth setupın ilgisi yok diyorsanız tamam itirazım yok. Ama banada hak verin.
    Youth setup'in ilgisi yok demiyorum.

Sadece youth setup'in etkisi sandiginiz kadar buyuk degil. Potansiyel sahibi oyuncu cikmasi da biraz sans.

Dahasi, yuksek potansiyelli olup diger bazi kisisel ozellikleri dusuk oyuncular cikarsa bu oyuncularin potansiyellerine erisememe ihtimali de yuksek. Yani newgen oyuncularda oyuncular yuksek potansiyelli olsa da gelisememe ihtimalleri var. Oynadigi takim, beraber calistigi antrenorler gelisimi cok etkileyebiliyor.

Galatsarayın altyapısı hakkında kabullenmediğim birşey yok. Aksine bende sizinle aynı fikirdeyim. Ancak bazı spor yazarları gibi şansa alınmış 3.lükler tarzında konuşunca bende o cümleyi kurdum.
    3. luk sansa alinmadi pek tabii. Oyuncular buyuk ozveri ile oynayip, rakip takimlardan daha fazla isteyerek oralara geldiler. Ancak bunu kalite (CA) ile karistirmamak da lazim. Zira kaliteli takim da 35 mac ust uste kazanip, 36. macta yenilebilir. Onemli olan o ust uste basarilari getirebilmek. Kisa donemli basarilar ust duzey kalitenin gostergesi olmaktan daha cok, dogru zamanda dogru hamleleri yapabilmenin gostergesidir bence. Ancak uzun donemde takimlarin genel kalitesi, yetenegi ortaya cikar.

Eleştiri geldiğnde neden bu kadar agrasifleşip iğneleyici laflar söylemenizide anlamış değilim. Sadece ben değil başka insanlarda eleştiriyor. Geriye dönün 23 sayfayı bir gözden geçirin. Benim yaptığım eleştirinin çok daha ağırlarına maruz kaldınız bazen. Ancak kimseye hikayeden konuşuyorsun dediğinizi görmedim
    Ozel mesajda da yazdim bunu. Neden boyle yazarak sormak, veya bence boyle olmali deyip nedenini anlatmaya calismak ile zayif yapiyorsunuz, kotu yapiyorsunuz arasinda fark var. Dostca yaklasilirsa, aldiginiz cevabin da dostca olmasi icten bile degil. Zira internet ve yazili ortamda insanlarin hislerini algilamak oldukca zor. Yazis bicimi, secilen kelimeler ozenli olmazsa tum iyi niyetinizle yazmis olsaniz bile karsinizdakinin bunu boyle algilamasini da saglayamazsiniz.

Diğer forumlarda tamam ama bu forumda değil sizinle kimseyle tartışmaya girmem. Bir kez girdim ondada tarafınızca cezalandırımdım. Sizden ricam bu yazıyıda tartışma olarak algılamayın. Sonuçta sadece fikrimi söylüyorum. Başımdan geçmiş olayları paylaşıyorum.
    Ceza verdigimi bile animsamiyorum. Acikcasi cevap yazdigim cok kisinin kim olduguna bile dikkat etmeden, yazdiklarina dikkat etmeye calisirim. Zira gecmis cok az diyalog oldugunu tahmin ettigim icin benim sizi tanimam da mumkun degil, sizin yazinizda verdiginiz mesajin disinda bir sey algilamam da.

Cok basit bir ornek vereyim. Fenerbahce arastirmacimiz Cengiz'in yazdiklari bir cok kisiye sert gelir. Bazen soyelmek istedigini tam soylemedigi icin de tepki ceker. Kendisiyle karsilikli cok diyalogum oldugu icin, dusunce yapisi hakkinda biraz fikir sahibi oldugum icin yazdiklarindan onun tam olarak ne demek istedigini benim anlamam cok daha kolay olur. Ancak forumu okuyan herkez icin ayni seyi soylemek mumkun olmayabilir.

Bizim amacimiz gercekci bir Turkye ligi yaratmak. Bundan supheniz yoksa (genele yaziyorum), bu durumda bu gercekcilige yaklasmak icin yorumlarin yapilmasi en saglikli olanidir. Verdiginiz Guiza orneginde iki yol secebilirdiniz. Birisi Guiza'yi baskalarinin nasil oynattigini sormak ve nasil verim aldiklarini ogrenmek. Ikincisi de ozelliklerinin seviyesini elestirmek olabilirdi. Birincisi hakkinda henuz genel konularda bir konu gormedim (gozumden kacmis da olabilir). Ancak ikincisi bir cok kisi tarafindan bu konu altinda tartisildi. Belki de arastirmanin amaci oyunculari sizlerin basari yakalayacagi sekilde yapmasi degil de olabildigince gercekci yansitmak. Guiza'nin mevcut profili ile nasil cok gol attirilacagini da cozmek size kalmis. Zira oyundan bu sekilde zevk alinabiliyor. Oyunculardan nasil verim alinacagini bulmak bir nevi bulmaca cozmek olmali. Iste o zaman kendinizi bir teknik direktor gibi hissetmeye yaklasirsiniz.

Nesil
    2009
    Yer
    Bursa

bende bir elestiri yapmak istiyorum bilmiyorum
    daha önce baskaları tarafından yapıldımı
    Fenerbahce'nin finansı güvenli ama Glatasaray'ın iyi
    Ben mi yanlıs biliyorum Fenerbahce suan transfere
    en cok para harcayan,tesisleri en iyi olan klüp Türkiye'de..
    Bunu kesinlikle Fenerbahceli oldugum icin söylemiyorum eger Besiktaslı
    veya Galatasaray'lı da olsaydım söylerdim..Ama Fenerbahce'nin finansı
    Avrupa'da bircok klübe göre cok daha iyi..Hatta Avrupa'da en zengin
    10 klüp icine bile girmisti resmi kurumlara göre..

Bence finans ve tesis konusunda cok büyük haksızlık yapılmıs.
    Umarım bu hata düzeltilir,ilginiz icin simdiden tesekkürler.

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by Lavezzi1907 View Post
    bende bir elestiri yapmak istiyorum bilmiyorum
    daha önce baskaları tarafından yapıldımı
    Fenerbahce'nin finansı güvenli ama Glatasaray'ın iyi
    Ben mi yanlıs biliyorum Fenerbahce suan transfere
    en cok para harcayan,tesisleri en iyi olan klüp Türkiye'de..
    Bunu kesinlikle Fenerbahceli oldugum icin söylemiyorum eger Besiktaslı
    veya Galatasaray'lı da olsaydım söylerdim..Ama Fenerbahce'nin finansı
    Avrupa'da bircok klübe göre cok daha iyi..Hatta Avrupa'da en zengin
    10 klüp icine bile girmisti resmi kurumlara göre..

Bence finans ve tesis konusunda cok büyük haksızlık yapılmıs.
    Umarım bu hata düzeltilir,ilginiz icin simdiden tesekkürler.
    http://forum.turksportal.net/vb/showthread.php?t=73356

Buradaki gibi bilet fiyatlarini duzenlerseniz (9.0.3 icin) iki takimin da gelirleri gercekci boyuta tekrar ulasir.

Nesil
    2009
    Yer
    Bursa

http://forum.turksportal.net/vb/showthread.php?t=73356

Buradaki gibi bilet fiyatlarini duzenlerseniz (9.0.3 icin) iki takimin da gelirleri gercekci boyuta tekrar ulasir.
    Tesekkürler 2010'da bu hata düzelir umarım..

Nesil
    2006

Benim anlamadığım bir nokta mevcut.

Fenerbahçe'nin oyunda ki büthçesi 55 milyon €. Fenebahçe'nin gerçekte ki bühtçesi 150 milyon €. (Bu kanıya dün yayınlanan Arena programında vardım. Aziz Yıldırım; Ronaldinho'yu alısak bize 48 milyon €'ya bedel olacak buda bizim bühtçemizin üçte biri dedi. )Buradan çıkan sonuçda Fenerbahçe'nin tam tamına 142 milyon € gibi bir fubol bühtçesi olduğu gözüküyor. Bu umarım seneye oyuna yasıtılır.

Nesil
    2008
    Yer
    Frankfurt am Main

Güiza'ya Likes to lob keeper eklenmelidir.

Nesil
    2006
    Yer
    Karşıyaka 35½

Quote Originally Posted by Photograph View Post

Fenerbahçe'nin oyunda ki büthçesi 55 milyon €. Fenebahçe'nin gerçekte ki bühtçesi 150 milyon €. (Bu kanıya dün yayınlanan Arena programında vardım. Aziz Yıldırım; Ronaldinho'yu alısak bize 48 milyon €'ya bedel olacak buda bizim bühtçemizin üçte biri dedi. )Buradan çıkan sonuçda Fenerbahçe'nin tam tamına 142 milyon € gibi bir fubol bühtçesi olduğu gözüküyor. Bu umarım seneye oyuna yasıtılır.
    Zaten bütçenin görüşüldüğü genel kurulda kulübün bütçesinin 200 milyonun üzerinde olduğu, futbola ayrılan paranın da 150 milyon olduğu açıklanmıştı. Net rakamlar son yapılan genel kuruldan bulunabilir.
    "YÜCE ATATÜRK"

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by Photograph View Post

Bütçe 55 değil, oynadığınız oyunda bir hata olmalı.
    Oyunda sezon sonu bütçe 100M€ üzerinde çıkmalı.Gelir total sayfasını ss alabilir misiniz?
    TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

Sayfa 23 / 32 İlkİlk ... 132122232425 ... SonSon

Mesaj Yetkileri