1 ile 30 arası toplam 116 sonuç

Konu: FM 2010 ( 90 TL) - Steam ( 60 TL)

Hybrid View

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by cashua View Post
    Bundan eminmisiniz, bence değilsiniz çünkü öyle değil.
    Eğer sizin dedikleriniz doğru ise, neden batma noktasında olan firma zaten para kazanamayacağı bir pazar için uğraşsın. Büyük potansiyeller için uğraşır.

Ben kendi fikrimi söyleyeyim, eidos büyük bir firmadır.Bu firma bir pazar gördüyse, bu pazar için dağıtımını yaptığı bir firmaya tavsiye verebilir satış strajileri için. Bence bu CM'nin türkçe olmasındaki etkenlerin en önemlisidir.
    Ama siz Sigames'i ısrarla savunuyorsunuz türkçe oyun yapmadığı için.

Sizin dediğiniz gibi batma noktasındaki firma birşeyler görüp Türkçe kullanıyorsa, bu bir riskse ve riske giriyorsa Sigames de bu riske girebilir. Bu risk ne Sega'yı ne Sigames'i yıkar.
    Bir nokta daha var, korsan ne kadar ülkemizde çok da olsa işletim sistemini, ms ofisi, antivirüz programlarını ve oyunları lisanslı alan kullanıcılar be forumda bile var. Ben de onlardan biriyim, FM'yi de ya orjinal oynarım ya da hiç oynamam. Ama biryerlerde daha önce de söyledim, bir firma oyunu için benden işletim sisteminin dil yapısını bile değiştirmesini isterse bunu hakaret olarak algılar ve oynanmam. onun yerine batan firmanın oyununu türkçe olduğu için kötüyse de oynarım. Ama düşündüğünüz kadar kötü olmadığını da söylerim.
    Eidos'tan bahsetmemiştim, Beautiful Game Studios'un talebi olarka düşünüyorum.Eğer FM'e rakip görülme beklentisi var ise satış adetlerini yükseltmek adına yapılmış olabilir.CM'nin BGS'tan sonra yeterli bir oyun olarak görülmediği bir gerçek değil midir? Dediğim gibi risk yok bu sene, önümüzdeki sene için test edilmiş bir süreci, yani Türkçe dilinin satışa etkisini görecekler, daha net karar vermiş olacaklar.Biz dünyada yalnız değiliz, Yunanlılar da Yunanca talep ediyorlardı.Bunun sonu yok ki.

Bunlar zevktir, isterseniz oynarsınız ama oyun mantığına ciddi eksikleri olan bir oyunu da kabul edebileceğim bir şey olmaz.Zira bir çok şeyi İng. Türkçe diye ayırt etmiyoruz, en iyisi neyse o olsun diye almıyor muyuz?
    TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

Nesil
    2006
    Yer
    Samsun

Quote Originally Posted by ABOOO View Post
    CM'nin BGS'tan sonra yeterli bir oyun olarak görülmediği bir gerçek değil midir?
    Bunlar zevktir, isterseniz oynarsınız ama oyun mantığına ciddi eksikleri olan bir oyunu da kabul edebileceğim bir şey olmaz.Zira bir çok şeyi İng. Türkçe diye ayırt etmiyoruz, en iyisi neyse o olsun diye almıyor muyuz?
    FM ile CM kıyaslaması yaparsak ki yapmıyoruz, çünkü FM daha iyi hatta çok daha iyi, ama FM'den zevk alacak kadar ingilizce bilgim yok. O yüzden daha kötü olmasına rağmen CM'yi tercih ediyorum. Sizin tersinize ben birçok şeyi ingilizce ve Türkçe diye ayırt ediyorum. Benim FM oyununu yıllarca oynamamın, severek oynamamın tek sebebi Türksportal.
    Eğer Türkiye'de lisanlı olarak FM satılıyorsa bunun en büyük sebebi emin olun Sega ve Sigames'ten çok Türksportal ekibi.
    Ben size birşey sormak istiyorum. Yeni bir dil eklemek maliyetli diyorsunuz, problemli ve riskli diyorsunuz. Türksportal ekibi de oyunun Türkçe olarak hazırlanmasında gönüllü, üstelik Türkiye'de menejerlik oyunlarının oynanması dikkat çekecek kadar fazla. Bu risk sizce gerçekten alınamayacak kadar büyük bir risk mi? İkinci bir sorum 2 sene önce FM oynayabilmek işletim sisteminin Türkçe dil yapısını değiştirmek sizi hiç rahatsız etmedi mi. Bundan tek rahatsız olan benmiyim. Bunu sigames seneye hallederiz diye geçiştirdi, sizce de hatamıydı ben olmadığını düşünüyorum da...

Nesil
    2003
    Yer
    Manetheren

Benim FM oyununu yıllarca oynamamın, severek oynamamın tek sebebi Türksportal.
    Eğer Türkiye'de lisanlı olarak FM satılıyorsa bunun en büyük sebebi emin olun Sega ve Sigames'ten çok Türksportal ekibi.
    Ben size birşey sormak istiyorum. Yeni bir dil eklemek maliyetli diyorsunuz, problemli ve riskli diyorsunuz.
    Şunu belirtmeden edemeyeceğim, burada bu konuda bilgi sahibi olan en yetkili kişi Mustafa Budak'tır. Ben de dahil onun dışındakiler kişisel fikirlerini söylemektedir. Ben sigames'i hatalı bulduğumu söylemiştim. Başkaları savunur. Ama Mustafa Budak'ın söylediklleri direk SIgames elemanlarıyla konuşarak aktardıklarıdır.

Nesil
    2001
    Yer
    Istanbul

FM ile CM kıyaslaması yaparsak ki yapmıyoruz, çünkü FM daha iyi hatta çok daha iyi, ama FM'den zevk alacak kadar ingilizce bilgim yok. O yüzden daha kötü olmasına rağmen CM'yi tercih ediyorum. Sizin tersinize ben birçok şeyi ingilizce ve Türkçe diye ayırt ediyorum. Benim FM oyununu yıllarca oynamamın, severek oynamamın tek sebebi Türksportal.
    Ben size birşey sormak istiyorum. Yeni bir dil eklemek maliyetli diyorsunuz, problemli ve riskli diyorsunuz. Türksportal ekibi de oyunun Türkçe olarak hazırlanmasında gönüllü, üstelik Türkiye'de menejerlik oyunlarının oynanması dikkat çekecek kadar fazla. Bu risk sizce gerçekten alınamayacak kadar büyük bir risk mi? İkinci bir sorum 2 sene önce FM oynayabilmek işletim sisteminin Türkçe dil yapısını değiştirmek sizi hiç rahatsız etmedi mi. Bundan tek rahatsız olan benmiyim. Bunu sigames seneye hallederiz diye geçiştirdi, sizce de hatamıydı ben olmadığını düşünüyorum da...
    Öncelikle FM'ye Türkçe dil desteğini eklettirmek için diğer araştırmacı arkadaşlarımız ile sürekli nabız yokluyoruz ve çabaladığımızı belirtmek isterim. Bu çabalarımız halen devam ediyor.

Bu işin maliyetinin altına şu aşamada SEGA'nın girmek istememesi için bir çok sebep olabilir, biz bu sebepler için bir çok yorum getirebiliriz hatta bir çok tahmin ve yorumda getirdik. Kimine göre bu iş için çok maliyet söz konusu olmayabilir, dışarıdan öyle gözükebilir. Belki bu düşünce için firmada aynı görüşte olmayabilir.

Benim birebir aldığım bilgi, oyuna eklenecek her bir dil seçeneği için şirketin İngiltere ofisinde tam zamanlı sözleşmeye sahip çok iyi Türkçe ve İngilizce dilbilgisine sahip bir çalışanın istihdam ettirilmesi, yani bu işi gönüllü veya freelance dışarıdan yaptırmıyor firma. Sadece bu kişiye çeviri desteğini dışarıdan alabiliyor. Eğer öyle birşey olsaydı bizim herhangi bir ücret talep etmeden sırf oyunda Türkçe dil seçeneği olması adına yapma isteklerimizi rahatlıkla kabul ederlerdi diye düşünüyorum. Her bir Türkçe cümlenin İngilizce'de ki karşılığının oyuna yansıyıp yansımadığı gibi noktalara çok dikkat ettiklerini diye biliyorum.

Yeni bir dil seçeneği eklenince, oyun veritabanına yeni dil seçeneği için kolonların açılması gerekli. Her bir veritabanı tablosu için (kıta, kulup, turnuva adı vs) o dile ait çevirilerin aktarılması gerekli. Yeni eklenen dil yapısının yazılımcılar tarafından oyun kodlama yapısı içerisine eklenmesi gerekli. Yeni dil için gerekli karakter setleri vb. Burada eklenecek dil seçeneği için kaç adet yazılımcı çalıştırılacak, bu yeni eklenecek dil nedeniyle çalışacak olan yazılımcı, firmanın planladığı olağan sürecin uzamasına neden olacak mı ve iş planlarında sıkıntı yaratacaksa firmaya yeni yazılımcı alınmalı mı? Tabi tüm bu yeni eklenecek dil seçeneğinin planlı programlı olarak oyuna aktarılabilmesini yönetecek bir proje yöneticisi belirlemek gerekiyor. Bu kişi sürecin doğru ve zamanında yürüdüğünü kontrol etmeli vs. vs..

Bir personelin tam zamanlı olarak çalıştırılması dışında, dil dosyasının sağlıklı işlevsel olduğunun test edilmesi gerekiyor, bunuda yine Türkçe'ye hakim test ekibi gidermek zorunda. Bu dışarıdan destekli ücretsiz yapılabiliyor.

Genel itibariyle bu tahminler benim kendi kişisel görüş ve izlenimlerim, böyle bir sürecin yaklaşık 1 yıl gibi bir vakitte tamamlanması uygun gibi gözüküyor, maliyetler olarak belkide firma açısından çok büyük rakamlar söz konusu olmasa ve risk taşımasada, tamamen firmanın pazara olan bakış açısı, ilgisi ve yatırım strateji kararlarıyla ilgili bir durum. Yeni bir dil eklenecek olan zaman aralığı yerine başka noktalara odaklanıyorlar.

Buna Sports Interactive karar vermiyor, söz merci tamamen SEGA. O yüzden SI belki ne kadar oyuna yeni dil seçenekleri eklemek isterse istesin ödeme merci SEGA olduğu için bazı noktalarda tıkanmalar yaşanabiliyor. Bunun için harcanması gerekli bütçeye onay vermeyebilir.

Başka bir örnek vermek gerekirse, Eidos, CM için Türkiye ligine ait resmi logolara oyununda yer verirken, SEGA bu konuda herhangi bir yatırım yapmadı.

Oyunun işletim sistemi dil yapısı nedeniyle çökme yaşaması tamamen başarısız test süreci nedeniyle gerçekleşti. Oyunun kodlamasında yapılan değişiklikler nedeniyle Türkçe klavye karakter setleri ile çakışıp oyunda problem oluşuyordu. Bu o dönem araştırma başkanlığını yürüten arkadaşımızın atladığı bir problemden kaynaklandı, firmadan değil. Çünkü ertesi sene araştırmada yetki aldıktan sonra bu problemin giderilmesini sağladık.

Aynı problemi ben Adobe firmasının Flex ürününde yaşıyorum. Bölgesel ayarları ABD yapmadığım sürece hiç birşekilde yazılımı kullanamıyorum. Şimdi Adobe'de dünyaca ünlü bir firma ama bu tip hatalar yazılımlarda olağan karşılanacak şeyler. Sadece yamanması için iyi bir test sürecine tabi tutulmalı ve kullanıcılar tarafından geri bildirimler yapılmalı.
    Mustafa Budak
    Turksportal

"Büyük sıçrayışı gerçekleştirmek isteyen, birkaç adım geriye gitmek zorundadır.
    Bugün yarına dünle beslenerek yol alır"
    Bertolt Brecht

Nesil
    2007
    Yer
    Kocaeli

Burda CM baya bi kötülenmiş ama bence CM'de taktik ve antreman ekranları süper olmuş.Oyuncu özellikleri iyi.Antremanları seyredebiliyor,bitiricilik,orta yapma,koşu yarışı bile yaptırıyorunuz ve üstüne bunları canlı olarak izleyebiliyorsunuz.Maç motoru FM'nin aynısı,fazla bir fark göremedim ben.Sadece takım datalarında problem yaşamışlar.O da alınan eleştirilere göre düzeltilebilir bir olay.Türkçe dil desteğini söylemeye gerek görmüyorum.Bence FM korksun artık biraz.Güncellemelerle CM daha iyi hale gelecektir.

Mesaj Yetkileri