Diger yazdiklariniz ayni seylerin tekrari sadece. Ortaya koydugunuz yeni bir sey olmadigi icin genel cevap yaziyorum.
Ben kisilere degil, yorumlara bakarak cevap yazarim. Kendi dusuncemi, mantigimi yazarim. Karsilikli oyun oynuyorsak bunun belli bir kurallari vardir. Bu kurallarin icinde tartismaya varim. Ancak kurallari estenerek tartismak istiyorsunuz surekli. Bunu belki sadece tartismak istediginiz icin yapiyorsunuz, belki de durum degerlendirmesi yapmayi beceremediginiz icin yapiyorsunuz.
Kurallar nedir:
1. Fiyat 90/60/43 TL insanlarin butceleri ve risk tercihlerine gore fiyatlandirmalar var alabilen alir. Imza atmak isteyen atar. Oyunu oynayan herkezin imza atmasini beklesek, 200 bin'de 10 bin gibi bir hedef olmaz zaten.
2. Oyunu Turkce cikartmak icin riski Sega almayi kabul etmiyor. Ne desek de etmeyecek. Siz saniyorsunuz ki burada sizin yazdiklarinizi baskalari hic dusunmedi. Biz hic dusunmedik, Sega/SI hic dusunmedi. Her sirket afresif bir pazarlama kampanyasina sahip olmak zorunda degil. Mevcut stratejilerinin nedeni de isi bilmemeleri olarak siz algiliyorsunuz. Bu stratejiyi benimsemelerinin bir nedeni olabilecegini aklinizin ucundan bile gecirmiyorsunuz. Bu durumda da siz hakli oldugunuzu saniyorsunuz, baskalarinin ise haksiz. Yani herseyi siz biliyorsunuz, baskalarinin ise sizin dusunduklerinizi dusunmeye akli ermiyor. Benim itirazim buna. 90/60/43 TL verebilen, vermek isteyen verir. Vermek istemeyen de vermez, imza atmaz. Bu kadar basit bir durum, degil mi?
3. Sega Turkce cikartti, ustune bir de ucuza satti diyelim. Peki bu oyunun daha fazla satildigi ancak ekonomik durumu Turkiye'den iyi olmayan ulkeler ne olacak? Onlar Turkiye'ye yapilan bu kiyak karsidinda isyan etmeyecekler mi? Sega neden oyun satin alma adeti olmayan Turkiye'de boyle bir hamle yaparak kendi kendini ayagindan vursun?
4. Crysis/CM veya NFS emsal degil, olamaz.
NFS EA'nin oyunu. EA'nin oyunlari ABD'de $39.99, Kanada'da C$44.99'a satiliyor.
FM Sega'nin oyunu. Sega'nin oyunlari ABD'de $49.99, Kanada'da C$54.99'a satiliyor.
Yani sadece Turkiye'ye ait olan bir durum degil bu farkli fiyatlandirma politikalari. Ingiltere'de bu tam tersine isliyor. Sega oyunlari nispeten EA'dan daha ucuz. Bu fiyat politikalarini degistirmek benim isim degil, ugrasmamin da bir yarari yok. Demek ki Sega'nin maliyetleri daha fazla veya Sega'nin oyunlari Ingiltere'de daha cok satiliyor, EA'nin oyunlari ise ABD'de daha cok satiliyor derim cikarim isin icinden. Ama siz isi irkciliga kadar goturdunuz.
Crysis ve CM'in ozel hal oldugunu da tekrar tekrar yazdik. Ozel hal olmayan Call of Duty, Guitar Hero gibi oyunlar da var mesela. Onlar da FM'den daha ucuza satilmiyor Turkiye'de.
Daha uzun yazmistim ama bir teknik aksaklik olmus. Onemli notlari tekrar kisaca yazmaya calistim.