Yayan veya paylasanin bizler olmasi veya olmamasinin onemini cozemedim. Bence onemli olan sonuc. Kac kisinin aldigi onemli oldugu gibi, kac kisinin satin almadan kullandigi da onemli.
Simdi bir ornek vereyim...Her şeyi biliyorum tarzında bir konuşmam olmadı. Hatta aksine birçok şey öğrendim bu konuda.(olay kimi zaman petrol fiyatlarına bile geldi) Fiyat düşerse korsan durdurulmaz. Yüksek gelirli olanlarla birlikte orta gelirlilerde orjinal alır. Alt tabaka yine korsan kullanır. Bu benim fikrim katılırsınız katılmazsınız o sizin bileceğiniz iş. CM nin şuan listelerde en üstte olması bu tezimi desteklediğini düşünüyorum.
Diyelim ki fiyat 90TL.
Bu oyunu cok oynayan musteriler yilda 260 saat (5 saat x 52 hafta) civarinda oynuyor. Yani saat basina oyunun maliyeti 34.6 kurus.
Bu oyunu az oynayan musteriler ise yilda 26 saat (0.5 saat x 52 hafta) civarinda oynuyor. Yani saat basina oyunun maliyeti 3.46 lira.
Fiyat diyelim ki 30 TL'ye dustu.
Oyunu cok oynayan musterilere oyunun saat basina maliyeti oluyor 11.5 kurus.
Oyunu az oynayan musteriler icin oyunun saat basina maliyeti oluyor 1.15 lira.
Yani fiyatin dusmesi kime daha cok yariyor?
Cok oynayan musteri'nin maliyeti 23 kurus dusuyor.
Az oynayan musteri'nin maliyeti 2.31 lira dusuyor.
Peki oyunu zaten az oynayan kisilerin tercih ettigi oyunu edinme yolu ne? Korsan kullanmak. Yani az oynayanlar, zaten korsan kullanacak. 90 TL olsa da, 1 TL olsa da. Kullanmasa sasiririm zaten. Alt tarafi bir yilda 26 saat kullanacagi oyun icin birisinden zaten 90 TL odemesini beklemem. Ancak her ne kadar isin gercegi bu olsa da, dogru olan bu kisinin korsani hic kullanmamasi.
Zaten musteri olarak hedeflenenler oyunu cok oynayan/oynayacak kisiler. Ancak fiyatin dusmesinin avantaji daha cok oyunu kisa sure oynayacak kisilere yariyor. Kisa sure oynayacak kisiler ise genelde oyuna para vermek yerine, korsan kullaniyorlar.
Yani oyunun fiyatinin dusmesinin yarari esasinda pek yok. Amac da zaten oyunu cok oynayip, korsan kullanmayi tercih edenleri satin almaya tesvik etmek. Oyunu cok oynayan 10 bin kisi yoksa zaten ugras bosuna.
CM ornegi de bu nedenle gecerli degil bence. 25 TL karsiliginda satilmasinin nedeni de olabildigince cok kisiye oynatmak ve ileride kimlerin cok oynayan statusune girebilecegini deneme firsati vermek.
CM yepyeni bir oyun. Son iki surumu inanilmaz basarisiz olmus bir oyun.
FM ise yaklasik 17 yildir var (her ne kadar butun bu surede ayni isimde olmasa da). Her surumunde yeni bir satis rekoru kiriyor. Oyunu her yil satin alan belli bir kemik kitlesi var. Toplam satisinin %1'ini (10 bin / 1 milyon) bir ulkede satacak diye fiyatini dusurmek ve bu fiyat dususu ile oyunu cok oynayanlari degil de, oyunu az oynayanlari memnun etmek oldukca kotu bir strateji olsa gerek.
Bu nedenle de fiyat dusmesi konusunda gercekten kurek yok yere cekiliyor. Hem satis fiyatinin cok onemli bir bolumunun vergilere gitmesinden dolayi, hem de fiyati belirleyenin SI olmamasi nedeniyle.
Sega'nin belli bir satis fiyati var, ve bu satis fiyatini istisnasiz her ulkeye uyguluyorlar. Bu noktadan sonra hangi saticinin oyunu ne kadardan satacagi ona kalmis. Zavvi gibi 18 GBP'ye de satabiliyorlar, game.co.uk veya amazon.co.uk gibi 30 GBP'ye de satabiliyorlar. Bugun birisi Aral'a rakip olmak istese ve isim yapmak istese, belki de yapabilecekleri ilk is FM'i ithal edip Aral'dan daha ucuza satmak olur. Zavvi de buyuk ihtimalle bu nedenle bu fiyata satiyor oyunu. Bu firsati kacirmamak gerekli bence. Bir daha bu kadar ucuza FM'i satin almak zor olacaktir.
Herneyse, benim fikrim de bu. Fiyatin dusmesinin yarari belki bazi bireylere olur, ancak fiyatin dusmesinin avantaji en cok oyunu zaten satin almayacak kisilere olacaktir.