-
Oyuncuda suç yoktur demiyorum zaten ben, ama bu adamların bu şekilde kaybolmasında kulüplerin, Türk Futbolunun genel yapısının da suçu var..
Tabi hiç almak istemeyen bir oyuncuya zorla profesyonellik aşılıyamazsın, ama bu adamda gelecek görüyorsan, onun suyuna gitmeli, belki herkese uyguladıgını değil, b planını uygulayarak onu kazanmalısın, ama futbolun büyük bölümünün para oldugu bir ortamda, kulüplerin futbolcuların değerleri, borsa gibi günden güne değişebiliyorsa, kimse böyle işin ufak detaylarıyla uğraşma verir milyon euroları alır isimleri, sonra satar.. Altyapı işini kendine misyon edinmiş bir kaç kulüp dışında (Ajax,Arsenal vs.)...Nitekim Arsenal altyapı antrenörlerinin o izlediğim isimlerin her birine onların karakterlerine göre değişik yöntemler uyguladıklarını düşünüyorum, yoksa kimse böyle yüksek oranda bir genç kazanımı sağlayamaz..
Benim belirttiğim yaşlarda, Ronaldinho'nun da, Adriano'nun da bahsettiğim ayrıcalık gösterilerek üzerine düşülmüştür, yoksa bugun adlarını bilmezdik, Brezilya'nin arka sokaklarında eriyip giderlerdi, zaten belli bi yaştan sonra oyuncuya daha fazla birşey katamazsın, 27-28 yaşına gelmiş yapabilceğinden çok çok düşük düzeyde oynuyorsa o isim Ronaldinho da olsa yol gözükmüştür.Burda yapılması gereken genç oyuncuları kazanmaktır, gençten kastım 22 yaşına kadar sürdürülebilir.. Yusuf,Sergen,Ceyhun gibi isimlerin daha gençken üzerlerine daha fazla düşülse idi, orta yaşlarda böyle olmazlardı, haa gençken yapamadın imkanın yetmedi, ya da ufak bi anadolu kulubunde idi o zamanlar, Öyleyse ya aldıgın zaman onu zihinsel olarak yetiştireceksin, ya da yapamayacaksan onu almayacaksın, ya bu oyuncunun böyle olumsuz yanı var dur bakalım bi de bizim takımda oynasın belki işe yarar mantıgının geçerliliği yoktur. FB'ye zamanında gelen gençlerin ümit milli takımda canavar gibi oynadığını kendin söylüyorsun, o zaman FB'de oynayamamasının sebebi uyum ve gelişim sürecinde yeterli desteği alamamasıdır, haa eğer almış da pişmemişşe o zaman oyuncunun suçu değil yanlış transferdir bunun adı.. eğer FB antrenörleri bundan adam olmaz yanlış transfer diyorsa, o adamın 32sinde milli takım düzeyinde olmaması lazım.
Sonuç olarak, Arda'yı; Arda, Mehmet Topal'ı Mehmet Topal yapan kendi çabası biraz da GS'nin payı ise, Kemal'i, Yusuf'u bu duruma düşüren kendi tutumunun yanında biraz da FB'dir, ama antrenör ya da yönetici ismi veremem.. topluca bir yanlıştır..
Bu isimler işinin ehli bir kulübün altyapısından çıksaydı, bu durumda olmazdı.. aynı şekilde Arda'sı,Emre'si de işinin ehli bir kulübün altyapısından çıksaydı şimdiki durumlarından daha iyi olurdu..
Ben böyle düşünüyorum, kaliteli futbolcu geliştirmekte baya geç kaldık, bir çok yetenek elimizde patladı, piyasaya çıkanlar ise daha kaliteli olabilirdi.. bu işi şimdi biraz biraz GS yapmaya çalışıyor, ama bunun nerden çıktığı apaçık belli para sıkıntısından, tamam altyapı da ucuz bir iş değil ama orda verilen emek, harcanan zaman ve paranın yerine şıp diye dışardan bir futbolcu getirmek aynı zamanda bu futbolcu biraz ünlü ise isim yapmak var, gerçi ünlü olmasa bile bir çoğumuz halen yabancı oyuncuya tamah ediyoruz, yabancı olsun da olsun kıvamındayız.. ben hiç bir kulubun yabancı kontenjanını boş bıraktıgını görmedim..
Mesaj Yetkileri