Originally Posted by
perpetua
Hic yapmayi sevmedigim sey. Ancak Emre'nin Kayserispor macindaki bitikligi saniyorum gozunuze carpmistir. Ustelik mesela bir Ingiltere ligi gibi yuksek tempoda oynanmadi bu mac. Eve saha agirdi. Evet rakip iyi ayaga pas yapti. Ancak sunu dusunmek lazim, Emre 18 alirsa, her hafta cizgide surekli gidip gelen Gokhan Gonul acaba kac alir. Veya Sabri?
Fatih Terim yaptigi basin toplantisinda, Turk oyuncularin nasil fiziksel olarak Avrupa'daki meslektaslarindan geride oldugunu anlatti. Tolunay Kafkas surekli benzerini soyluyor.
Bence stamina olarak 13-14'un ustunde cok az oyuncu olmasi gereken bir lig Turkiye. Emre de bu ligin en fazla dayanikliliga sahip oyuncularindan birisi degil bence, her ne kadar Roland Koch ile calismis olsa da.
- Ben farklı bir bakış açısı getirmek istiyorum. Avrupa liglerinde boylamasına dar alanda oynanıyor futbol. ÖZellikle ligimize göre dar alanda oynanıyor. Malum ligimizde boylamasına müthiş bir genişlik var.
- Avrupa' da daha çok ayağa pas yapılıyor; bizde ise sürekli top kayıpları... Bu top kayıpları nedeniyle oyuncular tenis oynar gibi bir oraya bir buraya deli danalar gibi koşuyorlar.
- Bir diğer örnek ligimizde kaleciler sürekli degajla oyunu başlatıyorlar. Gol için saldıran bir takımı ele alalım. Topa vuruyorlar outa çıkıyor diyelim. Top geriden başlamadığı için bloklar halinde geriye çekiliyorlar ve degajı karşılamak için pozisyon alıyorlar. Diğerinde de pozisyon alıyorlar ama degaj olunca hurra geri kaçıyorlar. Hatta Kocaeli hocası rakibi yormak için bu taktiği kullandığını açıklamıştı. Diğer liglerde ise sakince geriden oyuna başlandığı için atak yapmış olan takım geriye çekilirken biraz soluklanıyor.
- Bir diğer örnek, alt liglerimizden. Alt liglerimizde pas yapmaya imkan tanınmayacak şekilde müthiş bir closing down ortaya koyuyorlar. Bunu yapmak içinde sağlam bir fizik ortaya koyuyorlar. Avrupada' ki gibi tempolu bir maç olmuyor ama oyuncular sürekli alan daraltmak için deli danalar gibi koşuşturuyorlar. Bu da sağlam bir dayanıklılık istiyor. En alttan üstlere çıktıkca bu closing down biraz daha azalıyor. Yani alt ligdeki oyuncularımız sadece fizik olarak iyiler. Güce ve dayanıklılığa dayalı oynuyorlar.
Biraz karmaşık yazdım. Ben de bu işin içinden çıkamıyorum. Avrıpaya göre temposuz olduğumuz kesin. Hatta yakından takip ettiğim Azeri ligi tadındayız tempo olarak ama deli gibi de koşuşturuyoruz.
[CENTER][B][SIZE=2][COLOR=black][/COLOR][/SIZE][/B] [/CENTER]