Quote Originally Posted by perpetua View Post
Yazdiginizi anladim anlamasina da saniyorum benim yazdigimi biraz daha dikkatli okumaniz gerekli. Turk statusunde oynama suresi tamamen TFF'nun karari. Vatandas olduktan sonra futbolcular 5 yil daha yabanci statusunde oynadiktan sonra Turk statusune gecebiliyor. Bu kural da 1996-2000 yillari arasinda TFF tarafindan konuldu. Vatandaslik kanunu zaten bir kisinin sadece bir kac ayda bile Turk vatandasligina gecmesine izin veriyor. Didier Six orneginde oldugu gibi.
Sanırım yanılıyorsunuz, bir kişinin birkaç ayda vatandaş olma hakkı yoktur Türkiyede.Bir kişinin Türk vatandaşı olması için en az beş sene Türkiyede ikamet etmiş olması, temel seviyede Türkçe bilmesi, Türkiyede bir mesleğe sahip olması, sağlıklı olması ve bunun gibi bir takım özellik veya vasıflara sahip olması gerekir.Ancak bir takım meslek sahipleri için bakanlar kurulu kararıyla vatandaşlık hakkı bazı şartlar aranmaksızın verilebilir-ki sportif faaliyetlerde bulunan ve profosyonel olan kişiler de bundan yararlanabilir.
Velhasıl tüm bu aranan şartları barındıran bir kimse de Türkiye vatandaşlığına kesin geçebilecek bir hakka vakıf olamaz; çünkü bakanlar kurulu değerlendirmeyle -ve emin değilim ama- neden göstermeden,başvuru sahiplerinin taleplerini reddedebilir.
Şimdi federasyonla olan asıl konu ise doğumla Türk vatandaşlığı sıfatını barındırmayan kimselerin yerli statüsünde oynaması için vatandaşlığa geçiş tarihinden itibaren beş sene Türkiyede ikamet etme şartı...Sizin bahsettiğiniz de bu.Ama zannediyorum ki bu şart bahsettiğiniz tarihlerden çok daha sonra konuldu.Yani Okochalar Ucheler vatandaşlığa geçerken bu şart yoktu, sadece TC vatandaşı olması yetmişti.Tüm bunlara baktığımızda sizin yazdıklarınızla benim yazdıklarım arasında fikren hiçbir fark yok gibi geliyor bana.
Tekrar edeyim, benim ilk mesajımdaki anlatmak istediğim ama anlatamadığım ya da sizin dikkat etmediğiniz şey şudur; Türkiye Futbol Federasyonu Fenerbahçeye bir ''kıyak'' yapıyor değil.Ben konuyu başlatan arkadaşın yazımından rahatsız oldum ve kendimce cevap verdim. Olay bu kadar.96-2000 yıllarını yazmam da arkadaşın Galatasaraylı olması ve Galatasarayın o dönem uzun süre aynı yabancı futbolcuları kadrolarında barındırmış oldukları halde o oyuncuların Türk vatandaşlığına geçmemiş olmaları.

Bu arada Nobre ''Yurtdışında Türkiyenin tanıtımına katkıda bulunduğu için Türk Vatandaşlığına şart aranmadan alınmıştır.'' tarzında genelgeçerliği tartışılır bir sebeple T.C. vatandaşlığına geçti.O geçtiği sene dahi ''Vatandaşlığa geçtikten sonra 5 sene geçmesi'' şartı yoktu diye biliyorum ama yanlılıyor da olabilirim.Bakanlar kurulu kararıyla alındı tabii ki.