-
Zayıflayacağım diye doğruluğu veya uygunluğu şüpheli olan önerilerle sağlığınızı tehlikeye atmayın. Vücudun herşeye ihtiyacı var. Onu yeme bunu yemeye çalış dendiğinde acaba iki besin türünün vücutta ne işe yaradığı, nasıl enerjiye dönüştüğü, eksikliğinde ne gibi tahribatlar yarattığı bilinciyle mi söyleniyor. Ben pek sanmıyorum. Zaten bacağımda bir ağrı var dediğinde herkes şu ilacı al, şunu yap, şunu dene, gel ameliyat edeyim der. Birisi çıkıp doktora git demez. Bugün burada onlarca öneri gelebilir. Bunların senin fizyolojik ve anatomik yapına uygun olup olmadığını nerden biliyorsun. Hani öyle birşey olsaydı tek antrenman modeli, tek diyet modeli olurdu.
Klasik laflardan kurtulmamız lazım şayet bilmiyorsak bilmeden fikir sahibi de olmayalım. En azından böyle ciddi konularda.
- Çok kilo alıyorum.
- Abi gece abur cuburu kesecen bide spor yap.
- Hemen yarın 50 mekik, 3x100 koşu başlıyorum.
O kadar kolay değil bu işler. Belki o 50 mekik vücut ağırlığın nedeniyle senin disklerinde kaymaya neden olacaktır. Kilo veriyorken fıtık yolunu açabilirsin. Hani bu en basitinden bir örnekti.
Neyse amacım bilgiçlik taslamak değil sadece bu zihniyeti eleştirmek ve az çok eğitimini aldığımız bir alanda sağlığını korumaya çalışıyorum. Sanane de diyebilirsin.
Mesaj Yetkileri